1. Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)

Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)

Disco! Ik heb zojuist een disco bal de lucht in gegooid om mijn vijanden af te leiden. Nu kan ik ze rustig uitschakelen met mijn vlammenwerper. Ze zullen zich niet kunnen verdedigen, want ze zijn helemaal in to funk om nog een tegenaanval te beginnen. Ik moet oppassen dat ik zelf niet in de groove kom, de hele omgeving is namelijk omgetoverd tot een discotheek met prachtige lichteffecten. Ratchet and Clank tools of destruction is een waar kleurenspektakel en de wapens zijn, zoals we gewend zijn, aangenaam absurd. Is dit het debuut waar we op gewacht hebben van het magische duo op de playstation 3?

Eigenlijk wel. Voor de fans is het een echte aanrader, het is namelijk trouw gebleven aan de formule van lekker schieten, veel springen en een interessant verhaal in een komisch jasje. Door de (grafische) mogelijkheden van de playstation 3, zou ik het zelfs een pixar jasje willen noemen. Het is kleurrijk en gedetailleerd vormgegeven. Niet alleen is de vormgeving prachtig, maar is ook de voice-acting, ook in het nederlands, boven gemiddeld te noemen.

In het verhaal is er dit keer een kwaadaardige keizer opgestaan, die een vernietigde levensvorm wil terug brengen. Daarvoor heeft hij Lombax technologie nodig en moet daarnaar op zoek. Er is echter een probleem. De Lombaxen zijn verdwenen en hij stuit op Ratchet en zijn maatje Clank. Zij moeten het plan van de keizer, om een bloeddorstig volk terug te brengen, stoppen. Zij zouden namelijk het heelal weer onder hun bewind kunnen krijgen. En hebben Ratchet en Clank daar zin in?

Nee. Daarom reizen ze vele planeten af om de keizer, een stapje voor te zijn. Ze moeten voorkomen dat de keizer zijn kwaadaardige plannen kan voltooien en zo het heelal in een duister bewind kan slepen. Toch is de keizer en zijn leger niet het enige probleem, want jij komt ook in aanraking met piraten die ook op zoek zijn naar de verdwenen Lombax technologie. Gelukkig staan Ratchet en Clank er niet helemaal alleen voor. In Tools of Destruction worden de Zoni geïntroduceerd. Mystieke kleine wezentjes, die Clank als hun leider zien. Zij helpen Clank de weg te vinden, om die vervolgens samen met Ratchet te bewandelen. Zoals we gewend zijn moet je ook met Clank bepaalde stukken afleggen waar Ratchet niet bij kan. Clank wordt hierbij geholpen door de Zoni om bepaalde hoogten te bereiken etc. Tevens infiltreert Captain Qwark bij de keizer, om zo informatie naar Ratchet door te spelen. Deze informatie varieert tot het geven van een nieuwe locatie of gadgets die je nodig hebt om tot bepaalde gebieden door te dringen. Een van die gadgets is de decryptor, waarbij je een connectie moet maken binnen een computer chip, doormiddel van een balletje. Deze moet je naar de desbetreffende connecties manoeuvreren doormiddel van de sixaxes controller. Dit is in het begin niet lastig, maar word later in het spel onnodig moeilijk gemaakt. Dit komt met name door de overgevoeligheid van de sixaxis controller, die reageert op de minimale bewegingen van je hand. Zelfs de trillingen in je hand zijn terug te zien op het scherm.

Gelukkig is dit slechts een klein onderdeel van het geheel, en het is tevens met wat geduld zo gedaan. Er zijn ook leuke opdrachten, zoals dansen in een piratenkostuum om een pratende deur te doen openen. Het scherm wordt, net als bij het gooien van de discobal, een ware discotheek met groovy muziek en een heuse lichtshow. Maar moet je ook wel is schieten?

Ja zeker, en dat met gevarieerde en absurde wapens. Sommige zijn niet zo absurd, zoals een vlammenwerper of een rocketlauncher. Maar het wapen waar je beesten gooit en die wachten tot de vijand komt, is verre van realistisch. Mijn persoonlijke favorieten zijn nog altijd de razorclaws. Een soort laser klauwen die roder worden en sterker, naarmate ze meer vijanden slachten. Slachten is misschien niet het juiste woord, want ik zei dat het spel een pixar sausje had. En ik kan me niet herinneren, welke pixar film dan ook, waar de vijanden met messen uit elkaar worden gereten. Ondanks deze variatie in wapens, is het aantal wapens teruggenomen. Dit is een ontwikkeling die al na de eerste delen van de franchise is ingezet. Dit is natuurlijk geen probleem, want alle wapens zijn in orde. Je kan ook nog eens je wapens upgraden, geef ze een groter bereik of meer munitie. Maar hoe zit het dan met de moeilijkheidsgraad, als de wapens steeds sterker worden?

Nou om eerlijk te zijn, niet zo goed. Het enige dat de spanning erin kan houden, is het niet kopen van een bepantsering. Hierdoor loop je meer schade op en blijft het spannender annex verstandiger om vijandelijk vuur te ontwijken. Naarmate je verder komt, worden je wapens krachtiger. Sommige wapens zijn dusdanig krachtig, dat met een druk op de knop de hele omgeving verwoest is. Dat is met de R.Y.N.O. zo, wanneer deze op volle kracht is, kan elke uitdaging zoals die in de arena van de keizer, zonder schade of beweging voltooid worden. Stil staan en de trekker overhalen is al voldoende om de uitdaging te voltooien. Dit zorgt er ook voor dat het herspelen van het spel niet spannend meer is, aangezien je je wapens behoudt. Tevens is er ook geen trophy systeem die je een reden geeft om alle verdwenen voorwerpen, zoals de gouden bouten, te zoeken. Tenzij je een fan bent van skins en extra filmpjes.

Toch is zonder het behalen van de extra’s het spel lang genoeg, je vermaakt je wel aardig lang met het doorlopen van het spel en je wapens op het hoogste niveau te brengen. Mocht je hier niet genoeg van hebben dan kan je nog als zoethoudertje, Ratchet and Clank: Quest for Booty kopen. Een tussendoortje die het verhaal nog wat meer belicht. Maar dit is voor de fans die echt alles willen weten over het universum van Ratchet and Clank.

Conclusie en beoordeling

De pixar stijl is prachtig, gebundeld met het interessante verhaal en de variatie in zowel spel en wapens, is Ratchet and Clank tools of destruction een absolute topper. Dit is een spel die elke playstation 3 bezitter in zijn collectie moet hebben. Toch moet gezegd worden dat het niveau vrij laag ligt, behalve bij de decryptor onderdelen, waarbij het niveau in verhouding met het spel weer te hoog ligt. Dit onderdeel is onnodig moeilijk gemaakt, maar dit is een gebrek dat te overzien is en de ervaring niet verslechtert. Jammer dat er geen trophy’s zijn, want dit zou namelijk de extra push kunnen zijn om het spel tot de volle honderd procent uit te spelen.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • De bekende formule
 • Wapens
 • Voice-acting
 • Minpunten
 • Moeilijkheidsgraad
 • Geen Trophy\'s

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Maar ze kunnen toch ook geen andere kant op? Dan zouden ze ook DVD moeten pakken of niet?

 • Zou handig zijn ja.  Kleine fout

  innterne blu-ray-speler

 • zal er ook wel een losse blu-ray speler komen

 • Hmm, ik weet het niet hoor. Microsoft heeft altijd geroepen dat ze in eerste instantie een game-ervaring willen bieden. Een externe blu-rayspeler lijkt me dan ook voor de hand liggend(er). Dit gerucht lijkt mij dus echt een gerucht, dat geen waarheid worden zal :).

 • Zal vast wel extern zijn :)

 • hahaha lekker kut man dit als je een 360 hebt…

 • zonder krassen, graag

 • Ze naaien dan wel lekker iedereen die nu al een 360 heeft :S.

 • maar wat wil je dan met de oudere xbox-jes doen? Geen games meer daarvoor uitbrengen? Ik snap er echt niets meer van…

 • Damn, dan voel je, je als 360 bezitter wel genaaid.

 • zou wel beter zijn tege illegale shit van de 360 :P

 • SHITTT ik heb net een Elite uitvoering gekocht!

 • Ik kijk smalend toe op alle Xbox360 bezitters! :)

 • sommige mensen blijven hier echt typisch fanboy of kunnen echt niet lezen,geruchtten!!!!!!!!!!!!!!!!!zijn het en ookal is het zo hoezo genaaid lijkt me stug dat je dan geen spellen meer met de oudere kan spelen he duh!!!!! ;-)

 • Nou, als ze dat mooie ringetje der ook uit kunnen werken zou ik misschien maar eens gaan denken aan een Xbox:P

 • Dat zou mij niets verbazen, het is ook gewoon onvermijdelijk.

 • das kut, heb net een half jaar de gewoone, en dan krijg je dit ineens te horen? hopelijk komt er een losse speler!

 • Als ze het erin bouwen dan zal dat zeker goed zijn voor de verkoop maar wat jammer is is dat hij grafisch gewoon net niet mee kan komen met de ps3.

 • De volgende bericht komt hard aan voor Microsoft:  Ik heb al veel gelezen over de Xbox360. Zelf heb ik er geen en ik wil er ook geen. Ik heb een PS3. Microsoft kan niks zelf maken of verzinnen. Ze moeten alles NAA-APEN van Sony's Playstation 3. Ik zal de volgende dingen op noemen.

  - Sixaxsis (ook van de Wii geaapt)

  - Blu Ray

  - Home (Gerucht dat Microsoft ook zo iest gaat maken)  Alleen ik zit nu nog te wachten wat ze nog meer kunnen NAA-APEN.

  Ik vind het best wel zielig dat Microsoft niks kan verzinnen of maken.

  Ik hoop dat er meer mensen met mij eens zijn. Want dit vind ik NIET normaal van Microsoft…  Sony THE BEST!  Edit: Microsoft Windows Vista bakt er ook niks van! Over 5-10 jaar gebruikt niemand het meer omdat het A. Te duur is B. Het wordt steeds zwaarden voor PC die niet alle mensen kunnen betalen. en C. En het werkt voor gene meter! • hadden ze dat niet eerder kunnen doen heb de x-box al 2jaar

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren