1. Call of Juarez: Bound in Blood (PC)

Call of Juarez: Bound in Blood (PC)

Dit is het verhaal van William, William McCall. Zijn twee grote broers zijn hufters, die elkaar constant de troef proberen af te steken. William is niet zoals zijn broers, nee William is een ware gelovige. Met het woord van God probeert hij zijn broers ervan te overtuigen, dat ze moeten stoppen met hun zondige leven, met het vermoorden van mensen. Maar de broers, Ray en Thomas genaamd, willen niet stoppen. Sterker nog, het wordt alleen maar erger als er een vrouw bij komt. Een mooie, indiaans ogende vrouw en samen met haar ook een schat. Een oude Aztekenschat, die gevonden kan worden met een medaillon, gemaakt door de bekende Spaanse ontdekker en veroveraar Hernando Cortès. Een schat, Juarez genaamd, die vervloekt is volgens velen, maar wel ontzettend veel mensen aantrekt en daarom Call of Juarez genoemd wordt.

Call of Juarez: Bound in Blood is een prequel van het eerste deel. De game draait weer om dezelfde schat en ook hier zal die gevonden moeten worden. Ditmaal is het echter wel in een heel ander perspectief geplaatst. Bound in Blood speelt zich af ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog en vertelt het verhaal van de drie broers, Ray, Thomas en William.

Ray en Thomas zijn soldaten van de Confederatie, maar deserteren op een gegeven moment om hun familie te redden. Als ze echter terugkomen bij hun huis, vinden ze hun moeder dood op haar bed en hun broertje William ernaast. Ze beloven elkaar dat ze weer alles op zouden bouwen en vertrekken vervolgens naar Mexico. Er zit namelijk iemand achter hen aan, Kolonel Bransky genaamd. Deze kolonel was hun leidinggevende op het moment dat ze deserteerden. Deze Kolonel is knettergek en beweert dat het door mannen als Ray en Thomas komt, dat de oorlog verloren is. Als ook hij van de schat hoort, is hij van plan om de schat te gebruiken als middel om het leger van de Confederatie weer op te bouwen en de strijd weer aan te gaan met de Unie.

Het verhaal is boeiend en de hoofdpersonen des te meer. De goudeerlijke William, de wat robuuste Thomas en de schietende maniak Ray. Perfecte ingrediënten voor een boeiend verhaal. Je speelt in Call of Juarez niet met één persoon, maar je wisselt telkens af tussen Ray en Thomas. Met Ray schiet je alleen en als je met Thomas speelt moet je af en toe wat klimmen en klauteren. Voor degenen die het eerste deel niet gespeeld hebben, lijkt dit een prachtige combinatie. Als je het eerste echter wel gespeeld hebt, weet je wat er mist. In het eerste deel was er namelijk echt een significant verschil tussen de twee personen. Bij de ene klauterde je bijna alleen maar en schoot je heel soms met een pistooltje en de ander schoot, net zoals in dit deel, iedereen en alles neer. Bound in Blood laat dit echter vallen, want Thomas schiet nu bijna evenveel als Ray en af en toe moet hij even een lasso werpen om ergens te komen. Een gemis, wat nog versterkt wordt door het feit dat het klimmen en klauteren veels te makkelijk geworden is. In het eerste deel kwam ik herhaaldelijk vast te zitten en kreeg ik dan een voldaan gevoel, als ik de oplossing voor een puzzel had gevonden. Nu krijg je als je de lasso ergens naar toe moet werpen een rondje te zien, als een soort auto-aim.

In Bound in Blood draait het dus meer om het schieten en gelukkiger is dat wel prima uitgewerkt. Je kan inzoomen of gewoon uit de losse hand schieten en daarnaast heb je ook nog de keuze uit verschillende wapens. Voor het schieten op afstand is het hebben van een rifle natuurlijk helemaal niet verkeerd, maar als je in een saloon vijf mensen tegelijk neer moet knallen zijn een paar revolvers weer handiger. De wapens kan je afpakken van gedode vijanden en er zit soms ook een wapenhandelaar in het level verstopt. Hier kan je dus met geld nieuwe wapens en ammunitie kopen. Dit is ook een vernieuwing ten opzichte van het eerste deel. Vijanden droppen geld, een bedrag dat varieert van tien tot twintig dollar. Dit is niet slecht bedacht, met als enige minpunt dat je vaak te weinig geld hebt door de hoge prijzen in de wapenhandelaar. Een andere manier van geld verdienen is het aannemen van extra missies. Tussen bepaalde hoofdmissies in, kom je namelijk in een vrije wereld terecht, met een wapenhandelaar en de keuze om drie of vier extra missies aan te nemen. Deze missies bestaan uit het vermoorden van veedieven of het beschermen van iemand. Het is jammer dat het er zo weinig zijn en misschien hadden ze hier ook nog een minigame kunnen toevoegen, waarin je vee kan drijven.

Call of Juarez is natuurlijk een Western game en dat straalt het ook duidelijk uit. De voice-acting is geweldig en het Westernsfeertje is alom aanwezig. Variatie in de gebieden is ook groot. De ene keer zit je bij een mijn te klooien en de volgende keer mag je in een groot woud indiaantjes neerschieten. Het is alleen wel jammer dat Call of Juarez geen geweldige graphics heeft om dit Westerngevoel te versterken. Sterker nog, Call of Juarez heeft zelfs ondermaatse graphics. Dit zorgt ervoor dat je je constant aan de game zit te irriteren. Om maar even een voorbeeld te noemen, De rotsen zijn zo glad als een dubbeltje, bijna nergens is een rimpeling te bemerken. Ik ben echt niet iemand die prachtige graphics een vereiste vind voor een game, maar in het jaar 2009 presteert Bound in Blood toch echt ondermaats.

Bij een echt Western sfeertje horen natuurlijk ook de duels en deze zijn ook alom aanwezig in Call of Juarez. In de game krijg je een beeld voorgeschoteld van twee kemphanen, die om elkaar heen cirkelen. Jij bent dan Ray of Thomas en moet bij het signaal van de bel zo snel mogelijk met de muis naar beneden om je revolver te pakken en de ander niet een kans te geven om te schieten. Deze duels zijn voornamelijk eindbaasgevechten, maar doordat elk duel vrijwel het zelfde is (het enige verschil is de snelheid waarmee je vijand zijn wapen pakt) is er als snel de lol van af.

Dit gevoel wordt nog eens versterkt doordat het er in feite te veel zijn en daarbij worden de duels meestal om een onlogische reden gehouden. Als jij de tegenstander namelijk bijna dood hebt, zegt hij vervolgens dat hij je uitdaagt in een eerlijk gevecht en jij als eerlijke cowboy aanvaardt dat natuurlijk zonder morren. Hmmm, toch vreemd want Ray en Thomas zijn helemaal geen eerlijke gozers en hebben er geen enkel bezwaar tegen om gewoon iemand neer te knallen.

Bij het laden van de missies komt er telkens een terug of vooruitblik op de missie, doormiddel van een verhaaltje van de jongste broer William. Met William kan je niet spelen in de game, het enige wat hij doet is achter je aan lopen en zich verstoppen als een bange wezel. Dat verhaal van William wordt niet verteld in een cutscene, maar met verscheiden plaatjes. Dit doet een beetje Max Payne-achtig aan, met als enige verschil dat het hier niet geslaagd is. De plaatjes zijn namelijk ongelooflijk nep, Ray en Thomas en nog andere figuren die je in de game terechtkomt, zijn op geheel andere wijze getekend dan in de game zelf. Dit is vreemd, maar het verhaal van William is wel leuk bedacht, want daardoor kijk je met een ander perspectief naar het algemene verhaal. Hierdoor leer je William beter kennen dan de hoofdpersonen zelf en ik vond dat zelf helemaal geen probleem.

Conclusie en beoordeling

Het aanbod van Westerngames is schaars, maar gelukkig zijn de games die aangeboden worden wel goed. Call of Juarez: Bound in Blood mag ook zeker in dit rijtje aanschuiven. Het Westernsfeertje, het boeiende verhaal en de leuke shootouts voelen prima aan. Voor degenen die echter ook veel willen klimmen en klauteren is de game af te raden. Je kan dan beter het eerste deel aanschaffen, wat daar veel meer uitdagen voor biedt. De graphics zijn echter ook ondermaats, dus graphicshoeren raad ik de game ook af om te kopen. Bound in Blood richt zich vooral op de schietgrage mensen en degenen die van een goed verhaal houden. aangezien ik er daar ook één van ben, was Bound in Blood dan ook een leuke game voor mij.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Westernsfeer
 • Het schieten is prima uitgewerkt
 • Boeiend verhaal
 • Minpunten
 • Het klim en klauterwerk is te weinig aanwezig en te makkelijk
 • Ondermaatse graphics
 • Neppe plaatjes bij verhaal van William
 • Soms irrealistisch
 • Saaie duels

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk dat dit zo ondersteund wordt. Ze leren het eindelijk daar (H).

 • Eindelijk… Competitions!

 • 3 … 2 … 1… GO!!!!

 • Erg vet! Als ik die game had zou ik zeker meedoen :D

 • Maandag is mijn mario kart binnen, dus dan zal ik er wel eens naar gaan kijken. DD vond ik heel vermakelijk met zun tweeen op de bank, kweet nog niet of het ookover afstand zo leuk is.

 • Het gaat inderdaad de goede kant op met het online gebeuren van de WII.

 • Mooi hoor, betekent toch dat het een belangrijke game is voor Nintendo.

 • Zal wel moeilijk worden om eerste te worden in de rankings

 • Laat de Wii nou net op de camping staan….

 • Mario Kart Wii is de eerste online game van Nintendo waarvan ik redelijk onder de indruk ben. Eindelijk krijg ik het idee dat de Nintendo Wi-Fi Connection best nog eens wat kan gaan worden..

 • Saaaaai, vroeger mocht ik nog mee doen met de Nederlandse kamioenschappen Mario Kart 64.

  was toen door de voorrondens heen gekomen.

  Maar voor nu is dit ook goed hoor


 • kijk dat willen we vaker zien!

 • volgens mij sta ik net niet in de top tien

  ik krijg em niet sneller dan 1:50

  maar dan zijn er wel mensen die 1:33 halen :@

 • focking hell en ik maar wachten dat ze hem binne krijgen -.- over al uitverkocht niet noormaal !!! best vet ik kan niet wachetn

 • De online ondersteuning/mogelijkheden van Mario Kart Wii is echt briljant. Gewoon zulke dingen zijn gewoon heel cool gedaan:)

 • leuk dat nintendo dit organiseert ik vind dat xboxlive dit ook vaker moet organiseren toch ?

 • leuk dat nintendo dit organiseert ik vind dat xboxlive dit ook vaker moet organiseren toch ?

  (sorry dubbel)

 • jammer dat ik geen wii heb…:(

 • oke mooi maar eerst de singel player uitspelen!

 • Tja is dit nieuws, een online time trial tournooi?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren