1. FIFA 09 (PC)

FIFA 09 (PC)

Met FIFA 10 in het vooruitzicht, is het misschien verstandig om nu nog een recensie over de voorgaande versie te plaatsen. De lezers die hoopten op een nieuwe woordenwisseling FIFA-PES onderaan deze recensie zal ik moeten teleurstellen. Je zal namelijk geen vergelijkingen vinden met de PES-serie, aangezien ik daarvan nog nooit een spelletje heb gespeeld. Wééral een recensie over FIFA 09, zullen velen onder jullie denken. Maar deze recensie is uniek, althans op InsideGamer. Als je zoekt achter recensies over FIFA 09, zullen er bij de PS3 of X360 een hele hoop op je scherm verschijnen. Bij de PC is dat niet zo, daar zal maar één recensie staan, namelijk deze.

Allereerst zou ik het willen hebben over de realistische gameplay. Waarom voeg ik er meteen het woordje ‘realistisch’ aan toe? Wel, de dag voordat ik deze recensie schreef, was ik een voetbalmatch op internet aan het bekijken. Direct daarna startte ik FIFA op, omdat er geen dag voorbij gaat zonder FIFA. De meeste onder ons wisten dit natuurlijk al, maar de nieuwkomers zullen versteld staan wanneer ze merken hoeveel gelijkenissen er zijn tussen de match Chelsea - Liverpool als een gelijknamig potje in FIFA 09. De besturing is erg simpel en krijg je dan ook vlug onder de knie. Je bestuurt de petieterige poppetjes met het toetsenbord of met de controller. Maar voor deze nieuwste telg uit de FIFA-serie heeft EA iets nieuws geïntroduceerd: de besturing met de muis. Je moet er natuurlijk eerst even aan gewend geraken, maar zelfs na enkele potjes snakte ik terug naar het oude toetsenbordsysteem. Het werkt niet even soepel en ik heb het sindsdien niet meer gebruikt.

Hetgeen wat het meest gebruikt wordt, is natuurlijk de Manager Mode. Dit is zonder twijfel het leukste aan FIFA op de PC. Zoals de naam al aangeeft word jij de manager, of anders gezegd trainer, van een team. Dit team kun je dan ook zelf kiezen uit een ellenlange waslijst waarin je ploegen terugvindt vanuit verschillende competities en verschillende rangschikkingen. Na het kiezen van een ploeg kan je aan de slag gaan. Wanneer je een team met faam hebt gekozen, zoals bijvoorbeeld Chelsea, zullen er al bij de eerste match enkele dingen in het oog springen. De spelers zien eruit alsof ze van de werkelijkheid in het spel zijn gesprongen, en ook de stadiums lijken wel door het spel te zijn opgeslokt. Maar helaas is dit niet overal hetzelfde liedje. Als je een ploeg hebt gekozen uit redelijk klein landje, zoals België of Nederland, zie je meteen dat er minder op de details van de spelers is gelet. Ook de stadiums trekken allemaal verdacht veel op elkaar. Dit is een gemiste kans die EA al na veel spellen nog steeds laat liggen en waar ik veel mensen nog steeds over hoor klagen. Daartegenover staan dan weer de tussenfilmpjes er bij elke competitie even gelikt uitzien. Ook het menu is erg mooi en overzichtelijk. Het biedt verschillende functies en het houdt statistieken bij van je favoriete ploeg. Het enige wat mij stoort is het feit dat het publiek nog steeds een ramp is. Het lijkt wel alsof ze uit een Nintendo DS-spel zijn geplukt. Daartegenover staat dan weer dat de commentaar er weer staat als een huis. De Engelse commentators hebben dit keer zeker hun best hebben gedaan om er genoeg variatie in te brengen zodat de commentaar niet op de zenuwen werkt. Voor FIFA 09 had ik direct de Engelse versie gekozen in plaats van de Nederlandse. Deze laatstgenoemde vond ik namelijk zó slecht in FIFA 07 dat ik hem niet meer heb uitgeprobeerd.

Het managen zelf is, zoals EA al had aangekondigd voor de release, een stuk uitgebreider geworden. Het eerste seizoen in de Manager Mode is natuurlijk het lastigste seizoen. Je moet allereerst het beste team klaarstomen om zo de verschillende tegenstanders te kunnen verslaan. Hiervoor kan je de originele spelers opstellen, maar ook het kopen en eventueel verkopen van spelers is erg handig. Dit gebeurt in het transferseizoen op de transfermarkt. Deze functie is gebruiksvriendelijk zodat je dan ook makkelijk de speler vindt waar je naar op zoek bent. Eenmaal dat het perfecte team is samengesteld, kan je gaan sleutelen aan de tactiek. Zo kan je kiezen tussen verschillende formaties en posities. Ook de moeilijkheidsgraad valt te bepalen. Nadat het eerste seizoen achter de rug is, en je jezelf eventueel tot kampioen hebt gekroond, merk je meteen iets op in het volgende seizoen. Je spelers zijn sneller en behendiger geworden. Natuurlijk klinkt dit wel logisch, ware het niet dat ze misschien iets té behendig zijn geworden. Ze groeien namelijk zo snel dat het zelfs tegen de grootste ploegen op World Class een fluitje van een cent wordt om te winnen. Dit haalt de lol er een beetje van af en zo wordt het alleen nog een uitdaging om op Legendary te spelen, een moeilijkheidsgraad die je kan vrijspelen in de Challenge Mode.

Iedereen die bekend is met de FIFA-serie kent de Challenge Mode. In deze modus is het de bedoeling om verschillende uitdagingen te voltooien. De methode is simpel, door het uitspelen van deze verschillende uitdagingen krijg je punten en deze kan je dan weer besteden aan de verschillende attributen in de Fan Shop. Zo zijn er voetballen te koop van verschillende merken, T-shirts van allerlei ploegen en zoals eerder gezegd, de Legendary moeilijkheidsgraad. Deze modus is erg leuk in verschillende opzichten. Het drijft je om andere competities te spelen. Op die manier kom je in contact met verschillende ploegen en verschillende spelers. Dit kan ook leiden tot het ontdekken van nieuw talent. Deze uitdagingen verschillen van het scoren van een hattrick tot het uitspelen van een competitie. Alleen is het wel jammer dat de instellingen in de Challenge Mode erg gevoelig zijn. Hiermee bedoel ik dan dat je soms een uitdaging moet uitspelen in twaalf minuten, terwijl je hem evengoed in vier minuten zou kunnen uitspelen. Wanneer je de tijd verandert van de gekozen uitdaging telt het spel deze niet als geldig. Een positief aspect is dan weer dat deze modus erg leuk is wanneer je hem met z’n tweeën speelt. Eén speler kan dan de spelers besturen met het toetsenbord en de andere kan ze besturen met de controller.

Wie FIFA zegt, denkt natuurlijk automatisch aan een match op leven en dood in de Online Mode. Om maar meteen eerlijk te zijn: ik heb een zeer slechte ervaring opgelopen met dit deel van het spel. Dan wel niet zozeer omdat de game af en toe haperde, maar meer omdat er irritante klootzakjes waren die het leuk vonden om elke keer wanneer ze op achterstand kwamen, het spel meteen af te sluiten. Alleen met de eerste match heb ik me erg geamuseerd. Hier kwam ik 1-3 voor en moest tot het einde knokken om overeind te blijven, de eindstand werd 2-3. Na dit amusante spelletje heb ik nog welgeteld vijf matchen gespeeld. Ik kwam elke keer op voorsprong, en telkens sloot de tegenstander het spel af. Je kunt je natuurlijk inbeelden hoe gefrustreerd ik toen was. Daarom heb ik besloten om deze modus voorlopig niet meer te spelen.

Tot nu toe ben ik meestal erg positief geweest, met uitzondering van de Online Mode. Maar er zijn natuurlijk ook minpunten verbonden aan het spel. Ten eerste zitten er in de PC-versie verschillende bugs. Zo heb ik al enkele keren meegemaakt dat ik een vrije trap mocht shotten zonder de gebruikelijke muur van spelers. Bovendien had de keeper zich vijf meter langs zijn doel gestationeerd. Het kan dan ook het geval zijn dat er eens een bal letterlijk door de deklat vliegt in plaats van ertegen. De zoveel besproken Be A Pro modus vind ik geen echte toevoeging aan het spel. Ook het creëren van je eigen speler en die dan als enige kunnen besturen geeft mij geen voldoening. Geef mij maar de oude, vertrouwde teambesturing. Het laatste minpunt vind ik de sfeer, die in mijn ogen onderdoet ten opzichte van FIFA 07. Daar riepen de supporters nog voluit “CHELSEA tum tum tum, CHELSEA tum tum tum!’. Dit gedeelte van de sfeer mis ik wel in FIFA 09, die dan weer voor de rest toch nog sfeervol is.

Conclusie en beoordeling

FIFA 09 is een erg goede en ook verslavende game geworden. Het speelt allemaal heel vlot dankzij de realistische gameplay. Ook de commentaar is redelijk uitgebreid en voegt echt iets toe aan een match. De Manager Mode is wederom erg leuk om te spelen, alleen moet er nog wat aan gesleuteld worden. Hiertegenover staat dan weer dat het spel er grafisch supermooi uitziet. De Online Mode is jammer genoeg erg irritant wanneer je tegen kleine etterbakjes moet spelen en ook de Be A Pro-Modus geeft mij geen voldoening. Hiernaast ook wat minpuntjes en natuurlijk het feit dat de PC-versie onderdoet voor die van de X360 en PS3, maar desondanks verdient deze game een hoog cijfer.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Erg verslavend
 • Realistische gameplay
 • Manager Mode…
 • Grafisch erg mooi
 • Challenge Mode
 • Engelse commentaar
 • Online Mode…
 • Minpunten
 • Bugs
 • Publiek is weeral lelijk
 • al wordt hij erg makkelijk na enkele seizoenen
 • Be A Pro Mode
 • Sfeer is minder
 • … die verziekt wordt door ettertjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Netjes guys, leuk reportage weer. Lekker weertje daar :) Prototype lijkt me wel een leuke game, maar heeft grafisch op mij niet zo´n erge indruk gemaakt. Ghostbusters lijkt me overigens ook best geinig, maar niet meer dan dat.

 • Ik vond hem erg geslaagd. Die muziek ook onder de trailer van de nieuwe 50 Cent-game, zo grappig en tegelijk toepasselijk :D.

 • ahah nicee spot en die gast heet trouwens tony yajo weet niet hoe je die laatste naam van hem speld. dam was ik maar daar in Mallorca morge kijke ik weer cant wait :D

 • vette item  @ Jelle wel jammer van de zonnebril zon grote amerikaanse zijn wel vetter

 • lekker zonnig!

  En een mooie reportage. Wat wil je nog meer?

 • Pff kom net terug uit turkije… Voorlopig genoeg zonnigheid voor mij. :P

 • lekker weertje 50 cent is niks prototype is vet cool filmpje en spryro is ook een vette game

 • sjonge jonge ik wil daar ook naartoe

 • het was weer een vette reportage toppie !!

 • vond dit echt een leuke reportage, goed werk Jelle!! :D

 • jullie maken me jaloers, maar ik speel gta iv! lekker puh

 • Mooi gemaakt! En wat een weertje 8-)

 • Spyro is back _O_

 • lol ik vond het interessanste van deze video Mallorca zelf :P

 • Zon, zee en games :P !

 • demo volgende week ff checke van bourne

 • vette reportage boyz

 • ik ga de demo van de bourne wel downloaden.

 • Op zich weer een mooie reportage jongens, maar ik wil graag een opmerking maken over het presenteren van Jelle. Soms leg je namelijk heel apart nadruk op bepaalde woorden of zeg je dingen in mijn ogen wat vreemd. Kijk bijvoorbeeld in dit filmpje naar hoe je G-Unit of op het eind Prototype heel stoer zegt. Soms is dat storend om naar te luisteren, nu wil ik natuurlijk niet Jelle persoonlijk aanvallen en zo vatten jullie het vast niet op, maar soms lijkt het net iets te veel op acteren. Misschien een tipje voor Jelle of misschien ligt het wel gewoon allemaal aan mij. In elk geval is het weer een mooie reportage geworden en ik kijk uit naar deeltje 2:).

 • Vet! Maar ben het wel een beetje met Lynch eens :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren