1. E3: Resident Evil 4

E3: Resident Evil 4

Shinji Mikami is een brein. Dat blijkt uit de grote metamorfose van zijn nieuwste parel; Resident Evil 4. Tijdens de E3 van 2003 kregen we nog een smeuïge trailer te zien van de toenmalige nieuwe Resident Evil. Hoewel de sfeer erg beklemmend overkwam (mede door het werken met de zaklamp), maakte het spel toch niet écht indruk. Vandaar dat de goeroes bij Capcom besloten het spel helemaal opnieuw te bouwen. Met succes want Resident Evil 4 werd al ongelooflijk gehyped en dat is na de E3 van 2004 alleen maar erger geworden.

De nieuwe versie van Resident Evil 4 wordt gekenmerkt door de grote hoeveelheid aan vrijheid. Terwijl in de vorige delen de spelwerelden bestonden uit nauwe gangetjes en kleine kamertjes, bestaan ze nu uit dorpjes of andere grotere oppervlakten waarin de speler zelf kan bepalen waar hij heen gaat. De A-knop heeft een nieuwe functie gekregen, namelijk die van echte actieknop zoals we die ook wel eens in andere titels zijn tegengekomen. Wanneer de speler voor een ‘gebruikbaar’ voorwerp staat, kan hij via deze knop een actie uitvoeren. Zo is het mogelijk een deur open te schoppen, door een raam te klauteren of een ladder te gebruiken. Deze nieuwe manier van interactie met voorwerpen zorgt duidelijk voor meer snelheid in het spelverloop.

Het verhaal in het spel is nog niet helemaal duidelijk. De E3 demo speelt zich af in een dorpje vol buitenzinnige mensen, bewapend met allerlei alternatieve wapens zoals hooivorken. Door op daken te klimmen, voorwerpen te zoeken in huizen of gewoon iedereen af te maken, vordert de speler in het spel. De demo liet ons van punt A naar punt B lopen en begint in een auto van twee agenten die de hoofdpersoon Leon S. Kennedy afzetten en vervolgens weggaan. Leon bereikt niet direct het dorpje, hij moet eerst een klein stukje bos (met enkele vijanden en huizen) doorkruisen. Het gevaar van dit bos zit hem in de vele valstrikken. Ik keek even niet goed uit, sneed een stuk van het pad af en belandde plots in een gigantische berenklem. Hetzelfde geldt voor een draad die gespannen is tussen sommige bomen. Loop hier tegenaan en de speler zal ontploffen.

Vergeleken met het eerste filmpje van de allereerste Resident Evil 4 demo, zijn er nog enkele zaken veranderd. Zo kan de vijand met de elektrische zaag (bekend uit de filmpjes) de speler nu ineens onthoofden, zoals het hoort. Ook de verrekijker is inmiddels elk moment te gebruiken en niet meer alleen op vastgestelde plaatsen. Daarnaast drentelen er wat kippetjes door het dorp en lijkt de hele omgeving nog scherper. Want het moet gezegd worden, Resident Evil 4 is één van de mooiste titels die we deze E3 zijn tegengekomen.

Qua speelbaarheid was het allemaal nog wat onwennig. Ik ben zelf een grote Resident Evil liefhebber, ook al kregen de titels nogal eens wat kritiek. De nieuwe manier van speler is op dit gebied heel anders, het gevoel van angst voor schrikmomenten ook. Het bos en het dorp voelen ruim aan, maar geven hetzelfde beklemmende gevoel omdat de vijanden nu ook overal vandaan kunnen komen. Het is niet meer mogelijk jezelf met een goed wapen in de hoek te verstoppen en vervolgens iedereen af te maken. Daarnaast vind ik de mensen veel dynamischer dan de zombies. Het geschreeuw en de verschillende acties voegen wat toe aan het spel; een vijand kan bijvoorbeeld ook rennen, in tegenstelling tot de standaard zombies van de eerdere delen. Enige punt van verbetering zou de ‘mikfunctie’ moeten zijn, het was nog erg lastig om met het C-knuppeltje de juiste timing en beweging met het geweer te maken.

We vonden de E3 demo dus geweldig, maar de trailer die we te zien kregen was nóg beter. Uit de beelden bleek dat we geen zombies tegen zullen komen (al bekend), maar wel andere soorten wezens. Daarnaast zal er net als in ICO samengewerkt worden met een meisje, dat eigenlijk vrij weinig kan. Ze kan soms niet op een muurtje klimmen of door een raam klauteren en dus zal de speler een andere manier vinden. Dit kan heel irritant zijn, maar als Capcom het goed uitwerkt zal het juist een pluspunt worden. Via wat FMV’s kwamen we erachter dat er nog een ander karakter zal zijn, die ook een hint gaf naar een eventuele ziekte van het meisje. Tot slot speelde het spel zich daar af in een gotisch en groot kasteel. Dat betekent dat we dus niet alleen in dorpjes en bossen terecht zullen komen.

Resident Evil 4 is één van de beste toekomstige spellen voor de Nintendo GameCube. De E3 demo gaf ons het gevoel dat het spel een totaal nieuwe ervaring zal geven. Als speler heb je nu écht het gevoel een gevecht uit te voeren en niet simpelweg door een horrorfilm te ‘lopen’. Daarnaast zijn de details uit de nieuwste trailer veelbelovend. Wij willen dit heel graag zo snel mogelijk weer spelen en dat is vaak een zeer goed teken na een E3.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • cool!!!

 • Lol Ooont

 • vet!!!!

 • cool spel, maar niet mijn gengre

 • Mee eens, het ziet er allemaal heel goed uit enzo, maar tis toch niet mijn genre…

 • "Shinji Mikami is een brein"  Klopt dit?, moet dit niet iets van meesterbrein zijn ofzo. Deze uitdrukking bestaat iig niet.

 • Niks voor mij :S

 • Deze staat op de 1e plek van mijn verlanglijstje!

 • laat ma kome :)

 • Resident Evil 4 is één van de beste toekomstige spellen voor de Nintendo GameCube. DIT is de beste!!  hij moet niet te eng zijn :P  @: daredevil: ik hou van mijn xbox maar dit spel is toch heel erg vet ( daarom heb ik een gc ) en je hebt gelijk dit wordt geweldig.  maar ik snap nog steeds niet waarom ze resident evil op de GC doen… want de nintendo wil toch altijd alles voor haar jonge spelertjes.. najah.. dan moet iedereen maar een GC voor dit spel aanschaffen.
 • Nintendo, teh kiddy !  ;-)

 • ik vind het alleen een beetje jammer dat ze er geen multiplayer op hebben staan :S

 • Resident evil 4 wordt de brein van de Cube..

 • de nieuwe stijl is zoo veel beter, lijkt me nu ook veel beter te spelen, en die gfx zijn echt super…wordt een van de beste games voor de cube, for sure

 • resident evil 4??? resident evil 649 komt eerder in de buurt….

  neej resident evil is heel leuk en ik heb ze ook allemaal al uitgespeeld, maar ik vind het een beetje jammer dat ze telkens hetzelfde concept blijven gebruiken…

 • @: (81.71.41.113)  BEN JE GEK GEWORDEN ?!?!

  koop er anders gewoon een gc bij, maar niet overstappen van xbox naar GC :S:S

 • Erg tof spel wordt dit.

 • mjah shinji mikami is echt een brein :D

  haha altijd die stomme spelfouten hier..LOL!

  leip spel trouwens….

 • Dit wordt een ander concept hoor, het had geloof ik niets met het T-virus te maken, zoals je al hebt gelezen komen der ook geen zombies maar andere wezens…..

 • ik vind de screens wel wat verouderd….ik ken ze al weken!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren