1. Ratchet & Clank (PS2)

Ratchet & Clank (PS2)

Zuig je vijanden op, verbrand ze tot hoopjes as, of verander ze in kippen. Welkom in de wereld van Ratchet and Clank, het eerste deel in de succesvolle serie voor de Playstation 2.

Het spel begint met Ratchet, die jammer genoeg wat ruimteschip pech heeft. Al gauw ontmoet hij Clank, die Ratchet verteld dat hij het heelal moet redden van de kwaadaardige ‘Drek’. Drek is van plan een nieuwe planeet voor zichzelf te maken, doormiddel van grote stukken van andere planeten aan mekaar te plakken.

Clank wil de beroemde superheld ‘Captain Quark’ het nieuws brengen, zodat die Drek kan stoppen. Ratchet stemt hiermee in, en samen gaan ze opzoek naar de groene en gespierde Quark.

Het verhaal word verteld via zogenaamde Infobots, die je cut-scenes laten zien. Deze Info bots vind je meestal aan het eind van een missie. De cut-scenes zijn vaak voorzien van een vleugje humor. Deze humor komt goed tot zijn recht, dankzij goeie gezichtanimatie, sterke teksten en grappige personages. Het verhaal is niet het meest diepgaande verhaal, maar doordat het zo leuk word gebracht blijft het ontzettend vermakelijk.

Tijdens jouw avontuur zal je meerdere planeten moeten afreizen. Elk van deze planeten heeft zo zijn eigen thema. Zo heb je planeten die compleet bevroren zijn, en planeten die onderbedelft zijn met vieze, groene smurrie. De meeste van deze planeten zien er erg leuk uit, sommige zijn echter wat minder goed ontworpen.

Op elk van deze planeet moet jij, over het algemeen gezien lineaire, paden volgen, die je leiden naar verschillende personen of winkels die jouw voorzien van een nieuwe infobot of een nieuwe upgrade. Terwijl je deze paden beloopt en bespringt, zullen verschillende vijanden jouw pad kruisen. Op elke planeet zitten weer nieuwe en andere monsters en machines die jouw het leven zuur willen maken. Het is belangrijk dat je het aanvalspatroon van je tegenstanders goed kent, want er zullen weinig openingen zijn om aan te vallen en je hebt maar 4 levens tot je beschikking.

Maar wat maakt de Ratchet and Clank nou echt zo leuk en anders dan andere platformers? Juist, de wapens. Er zijn in het spel zo’n 35 wapens en andere gadgets te vinden. Deze wapens variëren van simpele granaten tot een geweer waarmee je je vijand in een kip kan veranderen.

Jammer genoeg zijn sommige van deze absurde wapens niet altijd even makkelijk en handig te gebruiken, en zal je je af en toe moeten beperken tot de wat minder leuke wapens.

Deze wapens zijn natuurlijk niet gratis. Gedurende het spel zal je moertjes en boutjes moeten verzamelen, waarmee jij je wapens en ammunitie betaald. Ook zijn er gouden moertjes en boutjes te vinden, waarmee je gouden wapens kunt aanschaffen; dat voegt niet bepaald veel toe, maar goud is en blijft natuurlijk een hele mooie kleur.

Naast deze wapens zijn er ook andere gadgets en upgrades te verzamelen, zoals de ‘Trespasser’, ‘Hologuise’ of ‘Hydrosplicer’

Deze gadgets zal je moeten gebruiken voor de vele puzzels in de game. Met de Hologuise vermomd Ratchet zichzelf in een robot. Met de Hydrosplicer kan hij het waterniveau van kamers laten stijgen of dalen en met de Trespasser kan de speler, via een vaak breinbrekende puzzel, beveiligde deuren openen.

Naast deze gadgets zijn er nog de ‘’Magneboots’’, waarmee de speler ondersteboven over magnetische banen kan lopen, of de ‘’Grindboots’’, waarmee er over ijzeren banen kan worden geracet. De stukken waar deze werktuigen worden gebruikt, komen regelmatig voor en gaan niet vervelen.

Hoewel het misschien lijkt dat er teveel wapens zijn, is dat niet het geval. In het minimaal 25 uur lange spel, krijg je genoeg tijd om elk wapen uitgebreid te testen. De keuze met welk wapen je je vijanden verslaat ligt helemaal aan jouw.

Jammer genoeg word het spel niet ondersteunt door mooie muziek. De deuntjes die zich afspelen gaan of je ene oor in en het andere weer uit, of geven je moordneigingen. Ook als je het moet opnemen tegen een eindbaas, zal hetzelfde saaie deuntje gewoon door blijven gaan.

Maar de muziek is niet het enige wat de eindbazen zo saai maakt, de sterke monsters waar je het tegen op moet nemen zijn nogal herhalend. Hun vechtpatroon is gemakkelijk te doorzien, en menig speler zal ze al snel tot hun knieën brengen. Gelukkig zal je niet teveel van deze eindbazen moeten opnemen, het aantal is namelijk erg schaars.

Conclusie en beoordeling

Al met al is Ratchet & Clank een uitstekende game. De graphics, wapens en humor maken dit meer dan zomaar een platformer. Het kampt met een aantal kleine tekortkomingen, waarvan er lang niet genoeg zijn om een aanschaf te betwijfelen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Toffe wapens
 • verhaal met humor
 • mooie graphics
 • Minpunten
 • saaie eindbazen
 • slechte muziek

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat knullige bioware met hun \"beveiliging\". echt een kwestie van uren vooraleer je een mooi gekraakte versie zonder al die securom troep binnentrekt.

 • @ shenmue

  wat moeten ze dan voor systeem maken volgens jouw? ik vind het juist goed dat ze een poging doen om het veiliger te maken. dat kan je van cod4 niet zeggen die vandaag de dag volop illegaal gespeelt word.

 • @Shenmue3  Stoere jongen hoor illegaal downloaden.

  Koop de game dan gewoon en gebruik een no-cd crack.  ontopic : vorig jaar op 360 uitgespeeld was echt HEEL vet spel :D

  en maar hopen dat die pop-ups eruit zijn dat was best irritand
 • Waarschijnlijk wordt het inderdaad wel weer gekraakt. Wel belachelijk trouwens dat je om de tien dagen met internet verbinding moet maken. Geloof het of niet, er zijn mensen zonder internet (op hun gamepc, soms) en het kan natuurlijk ook zo zijn dat door verhuizing of verwisselen van internetmaatschappij je internet er langer dan tien dagen uit ligt. En dan kun je weer moeilijk gaan doen.  Gelukkig heb ik deze voor de Xbox 360 liggen. Nog niet aangeraakt helaas, daar heb ik - ik heb de game nog niet zo lang - geen tijd voor gehad. Ben wel erg benieuwd. Topimpressie ook weer, Rob!(Y)

 • Jammer van die securom maar de pc versie blijkt uiteindelijk de beste versie te gaan worden. Enkel komt hij wel maanden later dan de consoleversies wat een wrang gevoel achterlaat.

 • jammer van de beveiliging dat is het enige wat ik niks vond nij Bioshock. Maar ja koop de game gewoon :) blijft een topper.

 • hiephoi! de besturing in KOTOR (van Bioware) vond ik ook al chill werken! gewoon spatie indrukken voor pause en dan orders geven aan je teammaten en boven een vijand staat dat je aanvallen (speciale aanval - Force aanval - granaat) en dit lijkt er wel een beetje op zo te zien!

 • Je kan het toch heel makkelijk beveiligen?! Net zoals bij Spore, gewoon dat je moet inloggen voordat je het kan spelen, wat wel jammer is is dat je internet dan altijd aan moet staan, maar t helpt wel

 • Als het dezelfde beveiliging is als die van bioshock dan is de game nu al gehackt. Waarom? Ik heb bioshock hier op de computer, het enige minpunt is dat je een file (bioshock.exe) elke keer weer moet uitpakken. Een programma als alcoholic kan wonderen doen om welke game dan ook te kraken.

 • @thermometer: Spore krijgt ook Securom he.

 • ik hoop dat deze net zo vet is als die op de 360.

 • Mooie impressie Rob! Ik heb zelf geen 360 dus tot nu toe heb ik nog niet van Mass Effect kunnen genieten. Maar als deze PC versie uitkomt dan ga ik hem zeker halen.

 • maaar is het niet zo dan dat bijna alle 360 exclusives op de pc komen waarom doet de ps3 dat niet..? maar aan ene kant heb je dus aan een pc en ps3 genoeg

  maja dan moet je wel een dure pc hebben zeker:P naja ik heb 360 en ps3 dus ik hoef me geen zorgen te maken en mass effect was een zeer toffe game die ik een keer heb uitgespeeld en nog keer heb gespeeld ma niet afgemaakt:P

 • lol, alles valt tegenwoordig te kraken…

  deze oplossing, net als bij Bioshock, valt te kraken, en zelfs dingen zoals Steam zijn ook al te kraken.

  ze moeten dus met iets beters komen als ze downloaden tegen willen gaan. (ik ben er ook niet altijd voor, maar soms is downloaden ook zo simpel :p)

 • topper deze game, en dan heeft bioware ook nog die paar kleine minimale minpuntjes eruit gehaald. Mooi als je hem voor de pc KOOPT.  heb hem zelf op de 360 gespeeld en geloof me dit is waar voor je geld. Dat gezeur over illegaal downloaden en de beveiliging……..koop dat spel gewoon.

 • maaar is het niet zo dan dat bijna alle 360 exclusives op de pc komen waarom doet de ps3 dat niet..?

  Dat is heel simpel. Negentig procent of meer van de PC's draaien op Microsoft Windows. De Xbox 360 is van Microsoft, de PlayStation 3 niet. Bovendien zijn behoorlijk wat van de 360-spellen ook van Microsoft.

 • Ik hem al 2 maanden thuis liggen voor de 360. Ben er al wel aan begonnen maar ik moet hem nog uitspelen.:P

 • Ik weet niet of hij iets voor mij is maar ik zie wel, ik moet toch wachte totdat gta4 en battlefield: bad company gepoord en verbeterd zijn;)

 • En gewoon kopen en niet downloade zo breng je de wel betalende mensen in nadeel en jezelf ook want er komt minder geld in de kas van de ontwikkelaar!

 • Ik snap dat downloade van assassins creed best wel lekker kan zijn want de game viel best tegen maar kom op. Van mij mogen ze elke site aanklagen die games erop zit en hem goed beveiligen, ik betaal wel 5 euries meer ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren