1. Call of Juarez: Bound in Blood (X360)

Call of Juarez: Bound in Blood (X360)

We schrijven het jaar 1864. Een tijd waarin de Amerikaanse burgeroorlog tussen de Confederale en de Verenigde Staten hevig woedt, de klandizie van menig Saloon uit dronken Mexicanen bestaat en naïeve arbeiders stukken land opkopen in de hoop goud te vinden. Maar sinds kort mogen we een geschiedenisregel toevoegen, want het is tevens de tijd dat de gebroeders McCall dood en verderf zaaien. En wat blijkt; een beter excuus om onze gedeukte cowboyhoed en stoffige laarzen te dragen geven zij ons niet!

Call of Juarez: Bound in Blood vindt een paar jaar voor het origineel plaats en is daarmee een prequel. Een slimme keus van ontwikkelaar Techland, want in deze First-person shooter zien we een interessant stukje karakterontwikkeling. Zo komen we erachter waarom Ray McCall uiteindelijk zijn pistolen voor een bijbel inruilt, en maken we kennis met zijn jongere broer Thomas. Deze twee besluiten te deserteren en de oorlog te verlaten om zo hun familie te kunnen beschermen. Er gaat echter het een en ander fout, en ze besluiten om hun eigen geluk te maken. Met een woedende kolonel op hun hielen gaan ze op zoek naar de Azteekse schat van Juarez. Hun band wordt halverwege de speurtocht echter in twijfel gebracht als er een vrouw in het spel komt, en de toon voor een Wild West-scenario is gezet.

Al heeft het verhaal niet de kwaliteit van een Sergio Leone-script en staat het bomvol Western clichés, het blijft regelmatig voor verrassingen zorgen. Dat komt vooral door de diepgang van de hoofdpersonages, die ondersteund worden door prima voice-acting. De broertjes McCall krijgen na verloop van tijd steeds meer ruzie en dat levert de nodige vuilbekkerij op. En zodra ze hun mond open trekken komt het eerste minpunt opduiken; de verschrikkelijke lip-sync. Wanneer personages op boos kijkende Thunderbirdspoppen lijken die hun mond enkel verticaal bewegen, komt dat de sfeer natuurlijk niet ten goede. Ook verwilderde indianen met een Amerikaans accent deden mijn wenkbrauwen fronsen, want het stemwerk is erg inconsequent. Gelukkig valt het dankzij de verder uitstekende presentatie goed te vergeven.

De aandacht is namelijk perfect gericht op de sterke punten van de game. Het hebben van twee hoofdpersonen heeft namelijk zijn voordelen. Bij elk stuk van het verhaal kan er gekozen worden om met Ray of Thomas te spelen. Ze hebben beide een andere manier van aanpak en dat levert de nodige variërende gameplay op. Zo is Ray het type dat een Saloon binnen komt stormen, iedereen neerschiet, en de laatste overlevende een genadeklap geeft met een barkruk om vervolgens met nog rokende pistolen een slok tequila te nemen. Thomas gebruikt liever een geweer om de bewaker van een afstand te doden, met zijn lasso door het raam op de eerste verdieping te kruipen, alle bandieten stilletjes uit te schakelen met werpmessen om daarna zonder een stofje op zijn laars weer weg te lopen. Het zorgt voor flink wat herspeelbaarheid, want elke missie kan gedeeltelijk op twee manieren gespeeld worden.

Het enige dat ze als broers zijnde gemeen hebben zijn hun bovennatuurlijke trigger fingers. Wanneer een van de twee genoeg boeven heeft gedood kan je de B-knop ingedrukt houden, waarna het beeld vertraagd. De vijanden die gemarkeerd worden met de rechterstick krijgen een rood icoontje boven hun hoofd, om een moment later in ware Clint Eastwood-stijl afgeschoten te worden. Op deze manier wordt het vele schieten ‘beloond’, wellicht voor het trotseren van het dekkingsysteem. Dekking zoeken gaat namelijk automatisch, en zo komt het meerdere malen voor dat je ongewild achter een object blijft plakken. Het snelle en soepele schietwerk wordt op die manier lichtelijk afgeremd. Gelukkig maar dat Ray en Thomas echte revolverhelden zijn, want dekking is zelden nodig. Iets dat echter verandert wanneer je online de gezochte crimineel gaat uithangen.

Het kiezen van speelstijl is slim doorgevoerd naar de multiplayer. Er zijn veel verschillende klassen te spelen, die ook nog afzonderlijk kunnen worden opgewaardeerd. Zo kan je als mijnwerker afgezaagde shotguns hanteren en dynamietstaven gooien, terwijl een indiaan sneller en stiller is met pijl en boog. Elk van de maximaal twaalf aanwezige spelers kan met de vele klassen zo zijn eigen rol kiezen en dat maakt de online modus leuker dan verwacht. De gebruikelijke modi zijn ook in deze game van toepassing, al springt de modus Wild West Legends het meest naar voren. Twee teams moeten verschillende objectieven zien te voltooien en kunnen hiermee geld winnen om meer klassen vrij te spelen. Zo moeten de Outlaws de gevangenis opblazen of geld uit de kerk stelen, terwijl de Lawmen dit moeten voorkomen. Een paar minpunten zijn er wel; een matig uitgewerkt spawnsysteem en het verdwijnen van net verdiend geld na het vertrek van een speler worden op den duur irritant. Toch is het de moeite waard om een paar uur online te spelen, al is het maar om de sfeervolle maps te bewonderen.

Wie namelijk een beetje bekend is met de spaghettiwesterns uit de jaren ’60 en ’70 zal het niet ontkennen; de sfeer in de game is erg goed neergezet. Grote, roodgetinte rotspartijen, dorre woestijnen, mijnwerkerconstructies en Mexicaanse dorpjes vormen een feest van herkenning en zijn overtuigend gemaakt. Dankzij dit leveldesign krijg je geen idee van de lineariteit wanneer je door een dergelijk dorpje wandelt. Het voelt bij momenten als een free-roaming game aan, en dat is voor een redelijk lineaire shooter een groot compliment. De aanwezige sidemissions, de revolverduels waarbij je op de passen van de tegenstander moet letten en op tijd het pistool moet trekken, historisch getinte collectibles en een prima multiplayer dragen nog eens bij aan de kwaliteit van de game.

Conclusie en beoordeling

Call of Juarez: Bound in Blood is de beste western shooter van het moment. Voor liefhebbers van cowboys en rokende pistolen is dat duidelijke taal; haal het klappertjespistool en cowboyhoed tevoorschijn, stap op je denkbeeldige paard en kopen die hap! Voor alle andere gringo’s zijn er wellicht betere First-person shooters te krijgen, al is deze game dan nog steeds een aankoop waard.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Westernsfeer
 • Gevarieerde gameplay
 • Overtuigend verhaal
 • Prima multiplayer
 • Minpunten
 • Lipsync
 • Dekkingsysteem

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Maar we hebben al een animal crossing. :(  *jouw* sim, denk ik trouwens. :p

 • Jippee! Weer een casual game voor de wii…

 • Best geinig. Een soort Sim Adventure :)

 • nooo

 • Laat de reacties maar komen van domme mensen die niet snappen dat dit spel voor een heel ander publiek is.

 • Wéééér een deel van de sims -.-

 • Dit is nog een trap lager dan the sims. (ja blijkbaar kan dat :)) Knap werk!

 • M'n zusje heeft toch aardig wat plezier beleefd aan MySims op de DS.

 • De westerse variant op Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life as a King?

 • Heb The Sims eens een keer gespeelt op de PS2 van een vriend, maar vond er niet echt iets aan… Laat dan deze ook maar.

 • O jee, ruik ik uitmelken? Dit is echt loco. Slaat er weer een serie aan, komt deel 2 nog geen jaar later -_-' Moet dit? EA moet maar eens stoppen met uitmelken!

 • Klinkt beter dan deeltje één…maar geef mij maar animal crossing.

 • Euhmmm… Word ik niet erg warm van…

 • Een flop in the making…?

 • Die EA Maxis studio werkt best aan veel games tegelijkertijd: The sims3, Spore, Mysims Kingdom en wie weet nog enkele sims games. K vraag me af met hoeveel man ze daar werken.

 • Godver wat heeft deze site een slechte homepage gekregen zeg..

 • wat heeft dat nou weer met dit bericht te maken zet hier alleen dingen neer waar voor het is….  @Ontopic lijkt me wel grappig 1 was ook wel leuk…

 • Haha The Settlers maar dan met Kiddie Graphics.

 • *gaap*

 • Kunnen ze niet gelijk informatie vrij geven over Mysims 3,4,5 en 6? Want die zullen ongetwijfeld ook komen. Ik word zo moe van dat a-innovatieve gedoe van EA. Kom een keer met iets nieuws, maar blijf de markt niet volstrooien met al die NFS, Fifa, the sims en andere prullaria.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren