1. Grand Theft Auto: San Andreas (PC)

Grand Theft Auto: San Andreas (PC)

"Ik ga je mijn levensverhaal vertellen". De oude man zit een beetje verloren in de grote stoel, maar in zijn ogen zie je een vuur branden. Een helder, rood vuur. De oude man doet zijn mond open en de verschrikkelijke woorden die daaruit rollen, zijn niet voor mogelijk te houden. Carl Johnson, CJ afgekort, was in zijn prille jeugd een echte gangstah. Hij ontsnapte echter uit dat wereldje en verhuisde naar Liberty City. Vijf jaar later krijgt hij een telefoontje. Of hij terug wil komen naar Los Santos, zijn moeder is vermoord. CJ gaat terug naar Los Santos en krijgt daar te maken met corruptie, geweld, verdriet en alles wat daarbij hoort. Welkom in San Andreas!

Carl Johnson is een nigga, die wordt gedwongen om terug te keren naar zijn roots door de dood van zijn moeder. Thuis wordt hij echter niet zo hartelijk ontvangen door zijn voormalige makkers als hij had gehoopt. Ze bespotten hem, omdat hij vijf jaar geleden weg ging. Langzamerhand bouwt hij echter weer zijn respect op, door het uitvoeren van missies. Elke GTA-game heeft een vast concept. De kleine crimineel die steeds grotere zaken uitvoert. San Andreas wijkt ook niet van dit concept af. Waar je in het begin nog maar een kleine drugsdealer in elkaar moet slaan met een honkbalknuppel, loop je binnen de kortste keren rond met een shotgun, om verscheidene Russen dood te schieten. De missies zijn daarnaast ook nog eens zeer gevarieerd, zodat je je elke keer weer in een andere scenario bevind.

De missies zijn echter niet het enige sterke punt in deze game. San Andreas is een free-roaming actiegame. Dat betekent dat je een volledige open wereld voor je hebt, waar je kan doen en laten wat je wilt. Deze vrijheid wordt zelfs nog versterkt door de verscheidene winkels die je hebt. Is je health laag? Ga naar een restaurant, werk een frietje naar binnen. Echter, als jij de hele tijd frietjes naar binnen werkt, zal je een vetzak worden. Je kan ervoor kiezen om dan voortaan een vegetarische maaltijd te kiezen, of je gaat om de zoveel dagen even lekker trainen in de sportzaak. Wil je CJ is in andere plunje zien? Geen probleem, loop naar een goedkope of dure kledingzaak en koop de kleren die jij leuk vindt! Je hebt dus veel vrijheid.

Een GTA zonder een groot scala aan auto’s zou geen GTA zijn. De makers van San Andreas hadden dit ook wel door en zodoende heb je maar liefst 168 vervoersmiddelen tot je beschikking, met ieder hun eigen voor en nadelen. Een betere wegligging of een hogere snelheid. Een betere acceleratie of goede remmen. Door deze keuze aan voertuigen, kan je perfect een auto, vliegtuig of helikopter kiezen die aan jouw wensen voldoet. Voor zoveel voertuigen is natuurlijk ook een grote wereld nodig. Ik kan je beloven dat San Andreas jouw verwachtingen hierover grandioos overtreft. De wereld is de grootste die een GTA-game ooit gehad heeft. Met een auto ben je, afhankelijk van de snelheid van de auto, tussen de vijf en tien minuten onderweg van de ene naar de andere kant van de wereld.

Dit zijn echter niet de enige dingen waarom je dit spel in jouw bezit zou moeten hebben. Nee, San Andreas biedt nog veel meer. Een verhaal. Een verhaal? Is San Andreas niet gewoon een game waar je lekker in kan kutten? Natuurlijk, dit is een groot pluspunt van San Andreas, maar wat sommige mensen hierdoor misschien vergeten, is het feit dat CJ een geweldig verhaal heeft. Je wordt verraden door je vrienden, komt in aanraking met anderen, leert de personages kennen, hun karaktereigenschappen. Kortom, je wordt in het verhaal gezogen! Sommige zullen het misschien niet met mij eens zijn, met het argument dat het verhaal soms veel te ongeloofwaardig is. Ik moet toegeven, soms gebeuren er dingen waar je even met je mond van open staat over de absurditeit ervan, maar desondanks deze ongeloofwaardige dingen zul je echt in het verhaal worden gezogen. Denk maar bijvoorbeeld aan de knettergekke Catalina, een psychopaat, die op jouw verliefd is. Of wat dacht je van hippie van 60 jaar oud, die praat over complottheorieën van JFK, aliens en nog veel meer vreemde dingen.

San Andreas heeft nog meer dingen waarmee het zich onderscheidt van andere GTA-delen. In San Andreas behoor je namelijk tot een gang. Waar denk je bij een gang aan? Natuurlijk gangwars! Deze gangwars zijn alleen in Los Santos te doen en daarbij is de kaart van de stad verdeeld in meer dan 40 gebieden. Elk van die gebieden kan je veroveren, zodat het gebied bij jouw gang hoort en jouw gangleden daar rondlopen. De vijandige gangs laten zich echter niet zonder slag of stoot verdrijven en zullen ook af en toe een gebied aanvallen van jouw gang. Bovendien wordt je behoorlijk beschoten als je in vijandige gebieden rondrijdt.

Maar er is nog meer. In de voorgaande delen uit de GTA-serie had je al de mogelijkheid om, als je aan het varen of rijden was lekker naar de radio te luisteren. Zo niet anders in San Andreas. Je hebt een breed scala aan radioprogramma’s aan je beschikking. Van rap tot country muziek, je vindt het er allemaal! Maar dat is maar één reden om naar de radio te luisteren, muziek. Er is nog een veel belangrijker iets. De reclames! De gekste dingen worden daar aangeprezen, mensen die naar een radiostation bellen en zeggen dat ze ‘het’ met hun moeder gedaan hebben. Je ligt soms echt in een deuk als je daarna luistert.

Last but not least de graphics. Deze zijn in San Andreas namelijk nog steeds ijzersterk voor vier jaar geleden. Je verbaast je des te meer als je ziet hoe groot de wereldkaart is. San Andreas is opgebouwd in drie steden, met platteland daar tussen. Deze drie steden, Los Santos, San Fierro en Las Venturas zijn replica’s van respectievelijk Los Angeles, San Francisco en Las Vegas. Dit is ook echt heel knap nagemaakt. De grote huizen van acteurs in Los Santos, de welbekende rode brug in San Fierro en de grote gokparadijzen in Las Venturas. Het platteland is daarnaast ook zeer mooi vormgegeven, met tractors, kleine dorpjes en debielen die met ongelooflijke hoge snelheden constant tegen je aan rijden.

Conclusie en beoordeling

Het kan ook niet anders, GTA is altijd een goede serie geweest, maar wat mij betreft overweldigt GTA:SA alle delen toch wel. De game voelt gewoon perfect aan, met de enorme vrijheid, het geweldige verhaal en de verscheidenheid aan voertuigen. De radio in SA is daarnaast ook nog eens een groot pluspunt en als kers op de taart natuurlijk de prachtig vormgegeven, grote wereld. Aan een ieder die deze game nog niet in zijn bezit heeft, zou ik willen zeggen: Shame on you! Ren naar winkel en koop hem daar of bestel hem via het internet, koop hem in ieder geval!
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Een enorme wereld
 • Breed scala aan voertuigen
 • Prima verhaal
 • De radio
 • Minpunten
 • Geen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Interesting? X-D

 • Ech wel XD

 • HEBBEUHH!!!!!

 • ze moeten meer strategiespellen van de 2e wereldoorlog maken

 • Yeahh GRATIS!!

 • De game zelf zegt me niet zoveel maar het is natuurlijk altijd mooi als je zo'n editor gratis kan downloaden.

 • Duh, pc editors horen gratis te zijn. :')

 • mooi zo

 • Wow gratis, meen je niet een Editor voor de PC die gratis is?! XD

 • Gratis is mooi, maar is die editor wel iets…?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren