1. Mario Party 5

Mario Party 5

Een feestje bouwen wil iedereen wel, maar Mario en enkele andere Nintendo mascottes komen wel erg vaak aan de beurt. Zo vaak zelfs, dat het concept Mario Party een beetje begint de irriteren. Inmiddels heeft Nintendo het vijfde deel uitgebracht en nou is de vraag natuurlijk of dit deel eindelijk eens iets nieuws te bieden heeft.

Het antwoord is helaas “nee”. Mario Party 5 bevat wel meer dan zeventig nieuwe mini-games, maar is daarom – om de tekst op de hoes te gebruiken – nog geen feest dat we niet mogen missen. Bovendien heeft Nintendo geprobeerd de boel op te fleuren met een iets uitdagendere één-speler modus, maar ook dat is niet uit de verf gekomen. Feit blijft dat Mario Party 5 gewoon alleen leuk is met meerdere, menselijke spelers.

Overigens kan het dan zeer leuk worden omdat Nintendo zo’n beetje alle mogelijke manieren om de tegenstander dwars te zitten, heeft toegevoegd. Op meerdere vlakken ontstaat er ultieme chaos en dat is erg leuk om op een vrije avond met vrienden en vriendinnen mee te maken. Vooral mini-games als Pushy Penguins, Coney Island of Tube It Or Lose It zijn uitermate vermakelijk en daarom zeker de moeite waard om wat vaker in de Mini-Game speloptie te spelen.

Helaas zitten er ook zwakkere broeders tussen. Zo is het onvoorstelbaar hoeveel sommige spelletjes gebaseerd zijn op een simpele geluksfactor. Dat kan leuk zijn, maar het kan ook soms enorm op de zenuwen werken. Mensen die niet tegen hun verlies kunnen, moeten Mario Party 5 op zeker naast zich neerleggen.

Hoewel het bijna uitgesloten lijkt te zijn, bestaan er nog steeds mensen die het concept van Mario Party niet kennen. In het kort is het een reeks spellen waarin de speler kiest voor een mascotte en die vervolgens over een spelbord dirigeert. Het doel is om zoveel mogelijk sterren, muntjes en mini-games te winnen. Er ligt altijd één ster op het spelbord. Als deze gekocht wordt, (voor twintig muntjes) verhuisd het kreng naar een andere locatie. Muntjes kunnen vergaard worden door mini-games te winnen of door een capsule goed te gebruiken.

Die capsules zijn nieuw. In tegenstelling tot de eerdere delen zijn voorwerpen niet meer te koop, maar worden ze willekeurig (en gratis!) uit een machine vergaard. Zo’n machine is meestal gesitueerd op twee verschillende plaatsen op het bord. De capsules verhogen de chaos omdat spelers elkaar nu maximaal dwars kunnen zitten. Denk hierbij aan een voorwerp waarmee twee spelers van plaats zullen ruilen, of een voorwerp waar iemand een ster mee kan winnen. Meestal zorgen de capsules voor een onverwachte gebeurtenis tijdens een spelletje en dat maakt het spel toch iets aantrekkelijker dan de eerdere delen.

En zo klinkt de recensie toch wel een beetje negatief. Is Mario Party 5 dan zo’n slecht spel? Nee hoor, integendeel. Terwijl Sega (Sonic Shuffle) en TDK (Shrek Super Party) geprobeerd hebben van een andere franchise een dergelijk feestspel te maken, blijft Nintendo nog altijd de meester. Werkelijk alles in het spel is namelijk aangepast op de Mario licentie. De spelers klimmen in bonenstaken uit eerdere Mario spellen, krijgen te maken met Donkey Kong, vluchten voor Bowser of gebruiken de bekende ‘pletblokken’ om een kortere weg te nemen op het spelbord. Ook de muntjes en sterren passen binnen dit geheel. Helaas hebben de spelborden iets minder affiniteit met Nintendo, maar dat wordt goed gemaakt door het prachtige ontwerp en de diversiteit.

Conclusie en beoordeling

Iemand die Mario Party 5 graag wil kopen, moet zich afvragen wat hij of zij nou eigenlijk wil. Verwacht nooit en te nimmer een spel dat in de één-speler optie interessant is. Verwacht wél een spel waarmee vrienden, familie en kennissen uitermate content zullen zijn. Met meerdere, menselijke spelers is dit namelijk een topper, vooral omdat iedereen dit kan spelen. Helaas biedt Mario Party 5 niet veel meer dan zijn voorganger, waardoor die misschien wel interessanter is vanwege de zachte prijs.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Heel leuk met vrienden
 • Affiniteit met andere Nintendo titels
 • Minpunten
 • Eenspeler optie is matig
 • Niets nieuws onder de zon

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik vind een 6 nog te hoog. Wat een TRAAAG spel is dit zeg. Heb me echt stierlijk lopen te vervelen.

 • Ja dat was toen het saaist van de hele avond… op Donkey Konga na dan :P

 • Je liegt, je was gewoon jalours omdat je er niets van kon :).

 • stelletje baklappen

 • gaat wel

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren