1. FIFA 09 (X360)

FIFA 09 (X360)

De laatste jaren is de strijd tussen de voetbalgiganten Pro Evolution Soccer en Fifa in alle hevigheid losgebroken. Heel wat wijzigingen werden doorgevoerd en nieuwe mogelijkheden werden uitgeprobeerd. Het is duidelijk dat beide “series” hun eigen fanbase hebben weten op te bouwen en die leek zich de laatste jaren duidelijk af te tekenen. Met de komst van Fifa 09 lijkt daar echter verandering in te komen. Heel wat gamers stappen over van PES naar Fifa en geven toe dat “hun” serie dit jaar de verwachtingen niet langer waar kan maken. Of Fifa 09 dat wel doet komen jullie in deze review te weten.

De kracht en het doel van een voetbalgame is eigenlijk heel éénvoudig. Het moet je kunnen boeien tot de opvolger uitkomt, en dus minimum een jaar zoet weten te houden. Niet voor niets vind je steevast in voetbalgames een ontzettend groot aanbod aan modes. Dit was jarenlang toch een grote struikelblok in voetbalgames. In Fifa 09 is van die tijd echter niks meer terug te vinden. Vandaag de dag spelen we de “be a pro” mode om zelf de ster van het regionale en nationale elftal te worden, nemen we de tactieken onder de loep in de manager mode, of trekken we de online voetbalvelden op, op zoek naar iemand die het waardig is om tegen te spelen. Dit zijn slechts één van de vele mogelijkheden en aan diversiteit ontbreekt het dan ook al lang niet meer. Maar zit alles wel even goed in elkaar?

De “be a pro” mode blijft voor velen een tijdsrovende bezigheid. Je wil je daadwerkelijk opwerken van kleine, niet bekende voetballer tot de ster van het nationale elftal en die weg is lang, heel lang. Toen ik aan mijn Fifa 09 carrière begon was dat met een bang hart. Ik maakte een speler aan, gaf hem steevast een plaatsje in de spits en speelde mijn eerste wedstrijd. Na die eerste wedstrijd kwam er nog een tweede, een derde, een vierde en ondertussen ben ik de tel kwijtgeraakt. Dit is misschien wel de grootste troef van Fifa 09. Hoeveel potjes je ook speelt en hoezeer je het soms ook even moe wordt, na een tijdje pak je toch weer dat dvdtje vast, stop je hem in je 360 en sta je even later weer heerlijk te trappen op één van de vele grasvelden.

Groot punt van frustratie in de voorgaande Fifa delen was steevast het online gegeven. Niet zozeer omdat het niet goed in elkaar zat, maar wel omwille van de opmerkelijk vele fouten die gemaakt werden in je ploeg. Een keeper die als een kip zonder kop heen en weer rende, verdedigers die het even nodig vonden om naar de tribune te staan gapen als een idioot terwijl twee spitsen naar je doel kwamen gestormd, en ga zo maar verder kwamen meer voor dan je lief was. Het doet me ondertussen veel plezier om te zien dat hier stevig aan gewerkt is. Hoewel het online nog allemaal niet van een leien dakje loopt lijkt de keeper geen ambities meer te hebben als kip en is de herseninhoud van de verdedigers stevig opgeschroefd.

Audiovisueel is de kloof tussen Fifa en andere footies altijd zeer duidelijk geweest. Fifa brengt jaar na jaar de beste voetbalsfeer naar je console en dat is dit jaar helemaal niet anders. De animaties zien er heerlijk uit, met een beetje inzet kunnen fantastische doelpunten gescoord worden, de grasvelden zijn divers en ademen een eigen karakter uit en de 12de man laat stevig van zich horen. Alweer het grote minpunt op vlak van audio is echter het nederlandse commentaar. Waar het engelse commentaar echt een grote evolutie gemaakt heeft de laatste jaren en eigenlijk meer dan oké is hinkt het nederlandse commentaar heel ver achterop. Na een paar wedstrijden weet je al alle zinnetjes die Evert ten Napel en Joeri Mulder uit hun mouw kunnen schudden. Het ergste van dat allemaal is dan nog dat hun commentaar meer dan eens helemaal ingaat tegen de gang van het spel en dat heeft me laten beslissen om het nederlandse commentaar te laten voor wat het is en steevast te kiezen voor het engelse. M'n complimenten nog riching de Spaanse commentator, wat moet die kerel lekker slapen zeg 's nachts.

Hoe mooi al het bovenstaande ook klinkt, als het met de besturing niet goed zit, dan is een footie helemaal niks waard. Gelukkig doet Fifa 09 ook hier zowat alles juist wat maar juist gedaan kan worden. Het veroveren van de bal verloopt nog een stuk realistischer als in de voorgaande games, de klasse van een speler in een bepaald gegeven (bijvoorbeeld koppen, snelheid, etc.) komt meer en meer naar voren en meer dan ooit is de conditie van je spelers ontzettend belangrijk. Een speler die al een hele wedstrijd het beste van zichzelf geeft en iedere keer steevast mee ten aanval trekt zal in de 2de helft sowieso aan een slakkengangetje naar doel slenteren. Tel daarbij op dat je lastige ballen nog kan onderscheppen met een handige tackle en dat je aan je tegenstander kan blijven kleven tot hij uiteindelijk de bal lost en je kan op vlak van besturing eigenlijk helemaal niks aanmerken op de game.

Conclusie en beoordeling

Ik moet toegeven dat ook mijn voorkeur vroeger uitging naar de Pro Evolution Soccer games. De games speelden in mijn opzicht veel beter weg dan FIFA en het spelgevoel was dermate vertrouwd dat ik blindelings ieder jaar voor PES ging. Misschien was dat wel een grote fout want in tussentijd heb ik de evolutie die FIFA heeft gemaakt gedeeltelijk gemist. Wat ik dit jaar zie is dat FIFA 09 nu overduidelijk een voorsprong neemt op PES en dat het zich misschien wel de beste footie ooit mag noemen. Dat alleen al zou voor iedere zichzelf respecterende fan van footies een voldoende reden moeten zijn om deze game te halen. De besturing zit zeer goed in elkaar, de verschillende modes zijn bijzonder goed uitgewerkt, er zitten meer dan vijfhonderd teams en dertig competities in de game, online valt er bijzonder goed te “ballen” en ook op audiovisueel vlak scoort deze game bijzonder goed. Minpunten blijven het bijzonder slechte en éénzijdige nederlandse commentaar en enkele schoonheidsfouten online die voor zover het er nu naar uit ziet alweer opgelost worden in Fifa 10. De lat ligt voor de ontwikkelaars wederom erg hoog om de gestelde verwachtingen met Fifa 09 ook door te kunnen trekken en indien mogelijk nog verder te verbeteren in Fifa 10.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Engels commentaar
 • De sfeer
 • Besturing
 • Diversiteit
 • Speelduur
 • Minpunten
 • Kleine, vervelende foutjes tijdens online wedstrijden
 • Nederlands commentaar

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • allebei dezelfde kwaliteit?

 • De inspiratie is weer ver te zoeken…

 • Volgens mij was het hele doel.

  Dat je in de sims meubels koopt die je thuis niet koopt. Een bed van tig duizend euro. etc etc.  het zou daarintegen wel leuk zijn als die sims hem dan zelf in elkaar moeten zetten. en een schroefje over houden ^^

 • Uitgegeven door: Electronic Arts

  In Nederland vertegenwoordigd door:

  Easy Computing  Doen ze goed, Easy Computing!


 • Voor iedereen weer gaat zeuren!!!!:  Met het geld wat EA binnen blijft halen door uitbreidingen en stuff als deze, kunnen zij geweldige projecten als deze ondersteunen _O_

 • The Sims on budget:P

 • wat hier na shit om je auto te tuning

 • Wel grappig als je geen geld hebt om echte Ikea meubels te kopen…

 • Lol, is opzich wel grappig maar het slaat nergens op xd

 • N000h! Hoe toepasselijk ;')

 • lol. ikea, design your own virtual life?

 • *ZUCHT* -_-

 • Voor iedereen weer gaat zeuren!!!!:  Met het geld wat EA binnen blijft halen door uitbreidingen en stuff als deze, kunnen zij geweldige projecten als deze ondersteunen _O_

  Precies wat ik dacht.

 • Krapea :)

 • Hm, alsof ik aan die gratis meubels die je makkelijk van Inet haal nog niet genoeg heb.. ^^

 • Dit gaat wel heel erg ver hoor EA. IK vindt jullie echt een toffe ontwikkelaar, maar verzin nu maar iets anders.

 • Zou wel leuk zijn als je tijdens het in elkaar zetten ruzie krijgt met je partner.

 • Wie kan er nou nog geen genoeg van krijgen?

 • Grappig hoor..

 • OMG, get a life!  *Bericht is voor mensen die deze dingen verzinnen of mensen die staan te springen om deze uitbreiding te halen.

  Als je je gewoon aangesproken vind, vind ik het ook goed. Niks beledigend.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren