1. Call of Duty: World at War (X360)

Call of Duty: World at War (X360)

Treyarch bracht ons de eerste “next-gen” Call of Duty die voor alle consoles beschikbaar was, deze werd ondanks dat het geen slechte game was, niet goed ontvangen door de fans. De omgevingen waren eentonig, voertuigen hoorde niet in de serie en een nog belangrijker punt was dat hij niet afkomstig was van Infinity Ward. World at War leek hetzelfde lot tegemoet te gaan en werd voordat er überhaupt iets getoond was al afgekraakt door de hordes Modern Warfare fans. Onterecht blijkt nu, want World at War gaat verder waar Modern Warfare ophield.

In de singleplayer kruip je natuurlijk weer in de huid van één van de geallieerde facties. Treyarch heeft de kritiek op Call of Duty 3 serieus genomen en voor gevarieerde gebieden gekozen. Zo kan je nu ook tegen japanners vechten en wordt er ook een uitstapje naar het oostblok gedaan. Dit komt de game erg ten goede, want één van mijn favoriete gebieden in deze game is Japan. De Japanners zijn smerige vechters die doorgaan tot het einde en dit komt ook echt terug in de game. Ze verstoppen zich in bomen, het gras, doen net of ze dood zijn en vallen je uit het niets aan met de wel bekende banzai attacks. Gelukkig mag jij als Amerikaan net zo smerig terugslaan door met een vlammenwerper de rotzakken te zien verkolen. En ja, in deze game zie je je vijand ook echt smeulen!

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de Duitsers lieverdjes waren. Als Rus wordt je wakker in een soort fontein met overal lijken en ernstig gewonden om je heen. Er bewegen nog een paar mensen hier en daar als er net een tank met duitse soldaten langskomt. Een Duitse soldaat schroomt er niet voor om de gewonde russen meedogenloos te liquideren. Jij en een andere Rus bewegen niet en wachten tot de Duitse soldaten weg zijn. Deze man heeft als wapen een sniper rifle, maar kan deze niet meer bedienen omdat hij gewond is aan zijn hand. Aan jouw om dit over te nemen en zo begint de spannende sniper missie.

Wat ik hiermee wil zeggen is, is dat deze game hard is, en dan ook echt hard. Waar je bij Modern Warfare relatief weinig gore tegenkomt is dat bij deze game juist het tegenovergestelde. Als je een granaat naar de vijand gooit moet je niet raar staan te kijken als deze in de lucht vliegt zonder ledematen. En ook als je zelf gedood wordt door een shotgun of granaat zie je dat je op de grond ligt zonder benen of armen. Dit alles past natuurlijk perfect bij de gekozen setting, het versterkt het gevoel van oorlog en de dood die overal om je heen is.

Zoals ik al eerder beschreef is er een sniper rifle missie. Dit is niet iets nieuws voor de serie, aangezien voorgaande delen en ook het prestigieuze Modern Warfare soortgelijke missies bevatte. Toch weet Treyarch deze missie een andere feel te geven dan de vorige delen. Naast de sniper rifle missies zijn er natuurlijk ook andere missies waarin je min of meer een bepaald wapen moet gebruiken. Zo moet je tanks zien uit te schakelen met een bazooka, maak je het de jappen lastig met de artillerie strikes, haal je vliegtuigen neer vanaf een schip en mag je zelf een tank besturen. Alles klinkt bekend, maar dat maak het niet minder leuk of uitdagend. De missies zijn vooral op veteraan erg moeilijk en op dit niveau soms ook een beetje ontmoedigend, maar het is allemaal goed te doen als je niet snel opgeeft en er de tijd voor neemt. Je ontdekt elke keer kleine foutjes van jezelf die er voor zorgen dat je net weer dat stukje verder komt.

Ik beschreef eerder dat World at War verder gaat waar Modern Warfare ophield, en daarmee bedoelde ik niet alleen de extra gore. World at War bied de co-operatieve modus die de fans in Modern Warfare mistte. In de traditionele co-op modi heb je de keuze om een campaign co-op of competitive co-op te spelen. De campaign modus laat je de game spelen met 3 andere spelers zoals je dat ook in de singleplayer doet. Terwijl de competitive een extra element toevoegt, namelijk een score. In competitive co-op is het de bedoeling dat je het opneemt tegen je teamgenoten door de hoogste score te halen. Het score element maakt het leuk om de singleplayer nog een paar keer te spelen, of alleen de map die jij het vetst vond.

Naast deze co-op modi is er ook een Nazi Zombie mode. In deze mode is het de bedoeling om het zo lang mogelijk vol te houden tegen hordes zombies die jouw hersens als smakelijk hapje zien. Elke golf met vijanden is een level en het is de bedoeling om een zo hoog mogelijk level te halen. Voor mensen die bekend zijn met de horde mode in Gears of War 2 is dit bekend terrein.

De traditionele multiplayer lijkt heel erg veel op die van Modern Warfare en is goed uitgewerkt. De perks zijn weer teruggekeerd en Treyarch heeft zelfs een oplossing gevonden om Infinity Ward's UAV, Airstrike en helicopter geheel in WOII stijl in de game te verwerken. De maps zitten goed in elkaar, zien er fantastisch uit en vervelen op een paar na niet snel. In Modern Warfare was er een mogelijkheid om attachments in de vorm van moderne scopes e.d. op je wapen te zetten, Treyarch heeft ook voor deze MW opties een WOII oplossing gevonden. In World at War is het ook gewoon mogelijk om attachments op je wapens te plaatsen, ondanks dat soort attachments tijdens WOII niet veel voorkwamen. Toch passen deze attachements wel binnen de game en is het een leuke toevoeging aan de multiplayer. Het zorgt er daarnaast ook voor dat World at War niet aanvoelt als een voorloper in de serie door een gebrek aan opties.

Er is echter ook één groot negatief punt, en dat zijn de tanks. Sommige grotere maps bevatten tanks die je het leven erg zuur kunnen maken. Een schot van zo een tank is vaak een instant kill en het vernietigen van een tank met anti-tank grenates en bazooka's red je niet alleen. In mijn poging om een tank in mijn eentje te vernietigen moest ik 2 keer doodgaan en al mijn anti-tank grenates en bazooka's gebruiken in alle 3 de levens. Ondanks dit minpunt bevat World at War een hele goede multiplayer die vandaag de dag op nr.1 te vinden is in de Xbox Live charts.

Conclusie en beoordeling

Call of Duty: World at War is een waardige opvolger van Call of Duty 4: Modern Warfare met extra's die je mag verwachten en die je verrassen. Mocht je echt niet van de WOII setting houden en kan je hier niet overheen kijken dan is World at War geen game voor jouw. Kan je dit echter wel of ben je fan van het WOII genre dan wacht er een fantastisch avontuur op je! De singleplayer is erg uitdagend en gevarieerd. De multiplayer is lekker vertrouwd, maar toch ook verfrissend. Deze game is een must-have!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • De Sfeer
 • Fantastische multiplayer
 • Goed uitgewerkte co-op
 • Eindelijk een vette pacific WOII game
 • Minpunten
 • Treyarch kon de tanks weer niet laten
 • In de singleplayer lopen je teamgenoten soms de vijand voorbij en vice versa

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Klinkt allemaal leuk. Maar toch eerst even kijken of eht allemaal wel werkt zoals het hoort.

 • Een 8-player co-op? Dat vind ik best wel knap als ze dat goed kunnen uitwerken. En dat het dan ook nog goed werkt natuurlijk.

 • OMG fucking Awesome!

 • Lijkt me echt super vet! Hopelijk werkt het nu nog allemaal goed :)

 • übertrippend relaxt :)

 • Meh…

 • Ik kijk echt uit naar deze Game..:P

 • Resistance: FoM sprak me zowiezo al aan. De nieuwigheden in Resistance2 destemeer!

 • Insomniac Games heeft al 2 goede games uitgegeven voor de PS3, dus dan kan dit toch ook niet meer fout gaan ;P!

 • Resistance 2 lijkt mij een super game. Als er wat meer bekend over deze game is ga ik hem pre-orderen.

 • Dit wordt ook zeker weer een hele dikke game van Insomniac

 • Co-op lijkt me zeeeeer amusant :-) ik hoop dat ik tegen dan al wat uitgespaard heb voor m'n ps3

 • co-op yeah!

 • HELL YEAH FREAKIN AWSOME

 • heb egt zin in deze game man

 • Vette game. Hopelijk verschijnt ie snel.

 • coo

 • Klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Ik moet wel nog even deeltje 1 spelen, maar die haal ik wel als het zo'n 'PlayStation: The Best' spel wordt.

 • Klinkt goed.

 • Klinkt goed :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren