1. inFamous (PS3)

inFamous (PS3)

Binnen een extreem korte tijd kwamen er drie games uit waarvan iedereen hoge verwachtingen had. Jullie weten wel over welke games ik het heb, natuurlijk zijn dat Red Faction: Guerilla, InFamous en PROTOTYPE. Deze games zouden wat speciaals krijgen, de laatste twee zouden speciale superkrachten krijgen in een grote stad en in Red Faction zou je gebouwen mogen terroriseren. Door deze games begonnen veel gamers zich al af te vragen welke ze moesten kopen en natuurlijk hoorde ik daar ook bij. Ik kon het niet laten en kocht Red Faction en InFamous tegelijk. Red Faction was mijn favoriet, maar achteraf werd dat toch iets heel anders..

In InFamous speel je als Cole, een normaal personage als jij en ik. Er is nog wel één klein verschilletje: Cole heeft superkrachten. Hij kreeg deze toen hij als koerier een pakketje moest bezorgen en de inhoud plotseling ontplofte. Dit bleek een enorme bom te zijn, zodat een groot deel van de stad verwoest werd. Cole overleefde en kon elektriciteit opnemen en die gebruiken om vijanden uit te schakelen. Deze krachten zul je hard nodig hebben, want vijanden zijn er genoeg. De regering heeft de stad afgesloten van de rest van de wereld, en iedereen zit opgesloten met de verschillende bendes. Er zijn drie eilanden, en elk eiland word als het ware bezeten door één bende. In deze game kom je ook veel verschillende personages tegen zoals Zeke, een goede vriend van je die wil profiteren van het feit dat jij superkrachten hebt. Door de bom is ook de stroom uitgevallen in de hele stad, en je kan nu natuurlijk al raden wat er gaat gebeuren. Jij bent degene die de stroom moet herstellen en ook de orde.

De stroom herstellen is natuurlijk één punt, maar de orde is weer een ander verhaal. Het verloop van het verhaal en de stad hangt namelijk af van één vraag: Neem je wat er te nemen valt, of red je wat er te redden valt? Oftewel: goed of slecht. Wanneer je goed bent zul je dus bijvoorbeeld de voedselpakketten over moeten laten aan de inwoners, en niet alles zelf nemen. Word je toch slecht, dan vermoord je iedereen en hou je alles voor jezelf. Naarmate je verder komt in de game zul je steeds vaker zulke keuzes tegen komen. Kies je voor een poster waardoor je bewonderd word, of eentje waardoor je gevreesd zal worden. Al deze keuzes maken tot wie je bent in de game en om te kijken wat je bent kan je kijken op je Karma-meter. Hierop zie je of je behulpzaam, beschermer, volksheld, schoft, crimineel, of gevreesd bent. Alles wat je doet, word hierop uitgewerkt. Wanneer je iedereen op straat gaat vermoorden zal je dus slechter worden.

De missies in deze game kennen redelijke variatie. De ene keer ga je dus de stroom herstellen, en daarna ga je een soort ‘eindbaas’ verslaan. Soms moet je ook mensen redden die gevangen genomen zijn door één van de bendes, wat tot gevolg heeft dat zij je ergens mee gaan helpen. Naast de hoofdmissies zijn er ook enorm veel andere dingen te doen. Over de hele stad zijn brokstukken verspreid, die weggevlogen zijn door de explosie. Na een redelijk aantal van deze brokstukken gevonden te hebben, krijg je een extra stukje capaciteit meer voor je elektriciteit, want dat raakt natuurlijk op. Er zijn 320 brokstukken te vinden in de hele stad, maar er zijn nog meer dingen die je op kan sporen. Een personage was gevangen genomen en had audiodiscs verspreid over antennes over de stad. Deze kan je ook zoeken en met die discs kom je weer meer te weten over het verhaal. Natuurlijk zijn er ook weer de side-missions, en deze zijn erg leuk om te doen. Er zit enorm veel variatie daarin, de ene keer moet je bendes uitmoorden, dan moet je weer gevangenen bevrijden, een koerier volgen en ga zo maar door. Wanneer je een side-mission voltooid hebt, zul je weer een stuk van een eiland veroverd hebben. In dit gebied zul je geen vijanden meer tegenkomen en zo kan jij het hele eiland overnemen.

Zoals ik zei, moet je de elektriciteit herstellen in de hele stad. Wanneer je een circuit herstelt hebt, krijg je er ook weer een kracht bij. Zo kan je soort granaten gooien, bommen schieten, zweven en noem ze maar op. Deze krachten zal je erg nodig hebben naarmate je vordert in de game. Naast deze aanvallen kun je ook andere dingen doen met je krachten. Je kan over de trainrails grinden, over elektriciteitskabels, met de trein meereizen of gewoon de benenwagen nemen. Je kan natuurlijk ook op een gebouw klimmen en vervolgens springen en verder zweven. Het klimmen is redelijk goed uitgewerkt, je kan op veel plekken komen als je op tijd op je knopje drukt. Als je de game voor het eerst speelt en je springt van een hoog gebouw af, zit je even verbaasd te kijken en heb je het gevoel alsof je echt van een gebouw afspringt.

Als je dit stuk hierboven leest, zal je denken dat er geen minpunten zijn aan deze game. Helaas zijn die er natuurlijk wel. Het verhaal klinkt erg goed en dat is het ook, maar het word erg saai verteld met stilstaande plaatjes. Het zou natuurlijk mooi zijn als je echte filmpjes zou krijgen, zodat alles realistischer word. Je krijgt enkel een echte cutscene als je op een plek aankomt, maar dan zie je alleen maar dat er iemand bijvoorbeeld op je af komt rennen. Een ander minpunt is zonder twijfel de framerate. Die is dramatisch te noemen, want je ziet overal weer gebouwen opspringen, details komen erbij enzovoort. Wanneer je over de weg loopt zie je constant in de verte auto’s tevoorschijn komen en dit is toch wel erg jammer, omdat de game grafisch erg goed is. Alles word prachtig in beeld gebracht en dat zie je vooral wanneer je boven op een gebouw staat en je mijlenver vooruit kan kijken.

Conclusie en beoordeling

InFamous is een prachtige game die je lang bij zal blijven. Er zit een goed verhaal in, dat helaas wel slecht word verteld, en dat verhaal word alleen nog maar beter door de beslissingen die je neemt. Je kan de stad veroveren of vernietigen. Met de vette krachten die je hebt, kan je je lang bezig houden met de hoofdmissies en de erg leuke side-missions. De stad ziet er ook goed uit door de mooie graphics, maar daar staat tegenover dat de framerate dramatisch is. Kortom, InFamous is een erg leuke game die je lang bezig kan houden en daarom krijgt hij een erg mooi cijfer!
9,3
Score
93
Score: 95
  • Pluspunten
  • Verhaal..
  • Karma-meter
  • Graphics
  • Krachten
  • Side-missions
  • Stad
  • Minpunten
  • Dat slecht verteld word
  • Framerate

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren