1. Valkyria Chronicles (PS3)

Valkyria Chronicles (PS3)

Af en toe worden er games uitgebracht die, ondanks hun hoge kwaliteit, geen commercieel succes zijn. Valkyria Chronicles is zo’n game. Zelfs na de re-release in Japan en de creatie van een gelijknamige anime-serie zijn er amper een half miljoen exemplaren over de toonbank gegaan, wat zeker geen succes aan de kassa te noemen is. Een reden te meer voor de twijfelaars om deze game te kopen, je wil toch niet dat het uitbrengen van dit soort pareltjes volgend jaar uitblijft?

Valkyria Chronicles is een strategische RPG. In het kort betekent dit dat je te maken krijgt met typische RPG elementen, zoals bijvoorbeeld levels en verschillende soorten wapenuitrustingen (beperkt ten opzichte van klassieke RPG’s), maar dat de gevechten zich turn-based afspelen, waarbij je maximum tien eenheden onder je controle krijgt en je deze om de beurten kan besturen totdat het aantal ‘turns’,

die tot je beschikking werden gesteld aan het begin van je beurt, opgebruikt zijn of je simpelweg je beurt beëindigd (en zo een aantal turns opspaart). Deze besturing is één van de originele elementen van Valkyria Chronicles. Je beweegt je eenheden rond zoals je een third person shooter zou spelen en kan hierbij één actie uitvoeren (zoals bijvoorbeeld schieten), waarna je best dekking zoekt op een plaats naar keuze en weer terugkeert naar het bovenaanzicht van het slagveld. Overigens zijn niet alle eenheden gelijk, meer daarover in de volgende alinea!

Inderdaad, je kan je squad samenstellen uit de volgende eenheden: Scouts, shocktroopers, lancers, engineers en snipers. Ook heb je aan het begin van het spel één tank tot je beschikking. Deze zal vaak een cruciaal onderdeel van je strategie zijn, want buiten een hogere vuurkracht dan je andere eenheden kan je deze tank ook aanwenden om je andere eenheden te verschuilen van vijandelijke geweerschoten. De verschillende eenheden hebben allemaal hun unieke eigenschappen. Scouts zijn in staat een grotere afstand af te leggen dan alle andere eenheden. Dit is natuurlijk ten koste van hun vuurkracht, die veel lager ligt dan bijvoorbeeld de shocktrooper. De shocktrooper mist dan weer logischerwijze de mobiliteit van de scout. De engineer is nog zo’n eenheid met hoge mobiliteit (maar vanzelfsprekend niet zo hoog al die van de scout) en een lage vuurkracht, maar daarvoor kan je deze klasse best niet gebruiken. De engineer kan namelijk je tank en zandzakjes (samen met greppels worden dezen als dekking aangewend) herstellen herstellen, alsook mijnen ontmantelen en munitie bijvullen van tanks, snipers en lancers. Lancers zijn anti-tank eenheden die een soort van rakettenschieter met zich meedragen in de vorm van een lans (vandaar hun naam) en hogere armor hebben dan andere klassen. Snipers spreken natuurlijk voor zich en schieten van achter de vuurlinie moeilijk bereikbare vijanden neer. Beide eenheden hebben een zeer lage mobiliteit.

Maar nu weet je natuurlijk nog niets over het verhaal,

zowat het belangrijkste element in de meeste RPG’s. Ook op dat vlak stelt Valkyria Chronicles zeker niet teleur! Het verhaal begint bij het uitbreken van de Tweede Europese Oorlog. Er zijn dit keer wel geen Duitsers, Fransen of Russen te bespeuren, aangezien we ons in een alternatief universum bevinden. De grootmachten in dit verhaal zijn aan de ene kant de Atlantic Federation en aan de andere kant de East Europan Imperial Alliance (meestal ‘The Empire’ genoemd). Je kruipt in de huid van de jonge student Welkin Gunther, zoon van wijlen generaal Belgen Gunther, een oorlogsheld uit de Eerste Europese Oorlog. Je bevind je niet in één van de hierboven genoemde grootmachten, maar in Gallia, een klein neutraal land dat liefst niet bij de oorlog betrokken geraakt. Helaas rust het kleine landje op een heuse voorraad ‘ragnite’. Deze grondstof zorgt voor de aandrijving van tanks en andere voertuigen en wordt ook verwerkt in wapens. Hierdoor wordt het vredevolle land op een dag aangevallen door The Empire en besluit onze held in de voetsporen van zijn vader te treden om zo zijn vaderland te beschermen.

Het verhaal is te trouwens vergelijken met een oude stoomtrein, het komt maar traag op gang, maar na een tijdje geraakt het op topsnelheid en daarna laat het je niet meer los!

Het einde zal ook niemand teleurstellen, zoveel kan ik je al vertellen. Om het verhaal over te brengen wordt er gebruik gemaakt van een verteller, dialogen tussen de verschillende personages en natuurlijk ook prachtige tussenfilmpjes. Kleine irritatie bij de dialogen was wel dat je telkens na dat iemand gesproken heeft op ‘X’ moet drukken om de volgende persoon aan het woord te laten. Aangezien deze dialogen allemaal ingesproken zijn had ik liever een optie gehad zodat de personages op eigen initiatief begonnen te praten.

De wereld van Valkyria Chronicles wordt tot leven gebracht door middel van de CANVAS-engine. Deze grafische engine werkt bij de speler de illusie op zich te bevinden in een waterschilderij, waardoor alles in deze game er zeer stijlvol uitziet. Nadeel hiervan is dat je een soort van rand rond je eigenlijke beeldscherm krijgt. Op zich helemaal niet erg, maar als je al een kleine televisie hebt is deze zonet nog een beetje gekrompen! Om deze prachtige beelden sfeer bij te zetten hebben de makers van deze game gekozen voor klassieke muziek. Deze is bij momenten zeer mooi, maar ook hier treffen we weer een schoonheidsfoutje aan. Tijdens de gevechten zijn de ‘loops’ namelijk vrij kort, waardoor datzelfde deuntje keer op keer te horen krijgen tijdens een lang gevecht misschien wel op je zenuwen kan werken. Het stemmenwerk is ook van hoog niveau en voor de liefhebbers zijn de Japanse stemmen in de game gelaten, door Engelse ondertitels bijgewoond weliswaar.

Conclusie en beoordeling

Heb je een PS3 en hou je van strategische games of RPG’s? Dan verplicht ik je deze titel in huis te halen! De kleine gebreken zal je er weliswaar bij moeten nemen, maar laat deze je niet weerhouden om van deze prachtige game te genieten. Ook andere gamers met het hart op de juiste plaats zouden deze topper in huis moeten halen. Zoals ik reeds in de inleiding vermeldde verdienen games als deze een stuk meer verkochte exemplaren, dus waarop wacht je? Koop deze game en steun de goede zaak!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • prachtige en unieke graphics
 • vernieuwende gameplayelementen
 • meeslepend verhaal...
 • Minpunten
 • dat traag op gang komt
 • enkele schoonheidsfoutjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Geen last van gehad.. maar wel handig, mocht t nog gebeuren :)

 • ik heb er ook geen last van, ook geen vastlopers gelukkig. Maar ik vind dat de patch wel laat komt en dat het zonde is dat het nodig is, zo lijkt de ps3 steeds meer op een pc met zijn crashes, patches, installs etc

 • mooi voor de ps3-mensen…

 • ik heb er ook verder niks van gemerkt, alleen dat de multiplayer wel eens vast loopt bij mede spelers als ze bijvoorbeeld een auto in stappen.

 • heel af en toe had k er last van niet echt heel storend tot nog toe

 • ja da is wel handig, want ik heb een keer gehad dat hij niet dee laden, moest ik helemaal opnieuw beginnen

 • Vastlopers heb ik de eerste 2 dagen dat ik hem had, 3x gehad maar daarna ook nooit meer. Overdag kon ik de multiplayer niet starten (blijkbaar te druk ofzo). Maar sinds afgelopen vrijdag kan ik gewoon constant online spelen als ik wil en problemen in de multiplayer zelf heb ik nog nooit meegemaakt. Alles werkt gewoon perfect, geen lag enzo…lekker soepel!

 • Krijgt de 360-versie dan ook een patch?

 • @Nand69

  Zolang het spel goed werkt en niet blijft vast hangen niet.

 • nergens last van gehad ik zit nu op 70% van de game!

 • Ik heb nog nergens last van gehad…

 • Hopen dat het hierna niet erger word. Dat is ook wel eens vaker gebeurd. Zie het al voor me dat straks iedereen er last van heeft na de patch.

 • 1x last van gehad maar gelukkig komt er een patch

 • Ach 1 van de vele die nog wel zullen komen.

 • Was te verwachten na al die laad problemen.

 • Ik heb er wel last van gehad. Heb mn Ps3 ook propvol staan misschien dat dat er wat mee te maken heeft? Iig je hoeft je save games en alles resetten niet te doen allemaal als ie vastloopt, de achterste powerknop uit en vervolgens weer aandoen is voldoende. De multiplayer lagt wel een beetje alhoewel t niet te vergelijken is met COD4. GTA IV geeft nog wel beeld van waar je bent ookal lagt ie. Verder heeft deze multiplayer vervelende glitches waar ik me persoonlijk wel aan erger.

 • mijn spel geeft nog niet vastgelopen,maar heb wel multiplayer problemen

  als ik een room join zitten er meestal maar 3 mensen in en vlieg ik binnen de 3sec weer weg,kan ook meestal geen vrienden joinen,zegt meestal dat de room niet meer bestaat.

 • Ik heb er ook geen last van gehad

  Tog wel relaxed van rockstar

 • Wel last van gehad en later mijn PS3 opgestuurd omdat mijn PS3 ineens geen disk's kon lezen na het spelen van GTA IV (wat volgens mij bij slechts een paar personen voorkomt). Als ik hem terugheb maar gelijk die patch instaleren en hopen dat mijn dvd-lezer heel blijft.

 • Niets van gemerkt, loopt vlekkeloos hier. Ook de multiplayer.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren