1. Rock Band Unplugged (PSP)

Rock Band Unplugged (PSP)

Toen ontwikkelaar Harmonix in 2005 Guitar Hero maakte dachten ze een aardige muziekgame te maken voor een kleine groep fanatieke gamers. Wisten zij veel dat de game met speelgoedgitaar zo’n vogelvlucht zou nemen? De games zijn zo’n groot succes dat alleen al in 2009 de volgende titels verschijnen of zijn verschenen: Guitar Hero 5, Guitar Hero: Metallica, Rock Band: Beatles, Lego Rock Band, Guitar Hero: On Tour Modern Hits, Guitar Hero: Greatest Hits, DJ Hero en ten slotte Rock Band Unplugged. Een ware waterval aan titels dus. De eerlijkheid gebiedt me dan ook te bekennen dat ik het genre inmiddels al behoorlijk beu aan het worden ben. Toch heb ik nog één maal gezondigd en mezelf gewaagd aan een nieuwe game, Rock Band Unplugged, met het voornemen dat dit toch echt de laatste gitaargame is die ik voorlopig koop.

De vorige portable gitaarervaring die ik had liet een bittere nasmaak achter in mijn mond. Ik heb het uiteraard over Guitar Hero: On Tour voor de Nintendo DS, die voornamelijk dankzij zijn pijn opwekkende peripheral en brakke geluidskwaliteit niet in staat bleek een goede vertaling van zijn grote broer te kunnen maken. Rock Band Unplugged maakt gelukkig geen gebruik van een dergelijk opzetstuk en bovendien levert het systeem van Sony van huis uit al een stuk hogere geluidskwaliteit dan de machine van Nintendo. Ontwikkelaar Backbone Entertainment -geen onbekende wat betreft handheld gaming- heeft goed gekeken naar de mogelijkheden van het systeem en hoe ze deze konden inzetten om toch die typische Rock Band kwaliteit over te zetten naar de PSP.

Rock Band Unplugged breekt op een aantal punten met de bekende gameplay. Ten eerste is het spelen van liedjes vereenvoudigd, in plaats van vijf kleurtjes (zogenoemde ‘frets’) zijn er nog maar vier aanwezig, corresponderend met vier knoppen op je PSP. Twee links en twee rechts om precies te zijn. De strumbar hoeft niet meer aangeslagen te worden, dus een druk op de betreffende knop is genoeg om de noot te spelen. De speelbalk is verder volledig intact gebleven, de noten komen nog steeds van boven aanstromen en één keer in de zoveel tijd kun je energy verzamelen door ‘witte’ noten goed spelen. De energy release je ditmaal niet door als een gek je PSP omhoog te gooien, maar gewoon door op het kruisje van je PSP te drukken.

Al met al is alles dus net even wat simpeler geworden zou je denken. Dat is gelukkig niet zo. Waar je in de gewone Rock Band met één van de instrumenten –gitaar, bass, drums of zang- het hele liedje speelt, speel je in Unplugged een liedje met al deze instrumenten tegelijk. Wie nu begint te rekenen en denkt dat je tegelijk zestien kleuren moet gaan spelen kan gerust ademhalen, je speelt de instrumenten namelijk één voor één en maar voor korte stukken. Speel je het betreffend stukje van een instrument correct zal deze automatisch verder spelen en kun je verder gaan met een stukje van een ander instrument. Het wisselen tussen de verschillende instrumenten doe je met de L en R knoppen op je PSP.

Dat deze nieuwe manier van spelen behoorlijk uitdagend kan zijn merk je al gauw als je op Hard of Expert aan de gang gaat met de lastigere liedjes. Mis je namelijk een noot in een stukje dan zal het instrument niet automatisch verder spelen. Je zal dan net zo lang dat instrument moeten spelen tot je een stuk foutloos speelt. Het automatisch spelen van de rest van de instrumenten zal in die tijd echter weer vanzelf ophouden, waardoor je al gauw één of meerdere instrumenten niet meer hoort spelen. Net als bij de Band Play van de andere Rock Band games zal een instrument op den duur uitvallen als het lang genoeg niet of slecht gespeeld wordt. Door je energy te gebruiken kun je tot drie keer toe een instrument opnieuw tot leven wekken. Lukt dit je niet dan zul je het liedje verliezen.

Afgezien van de wijziging in de speelwijze voelt Rock Band Unplugged op alle manieren aan als de eerste twee delen voor de consoles. Sterker nog, het is indrukwekkend te noemen hoeveel van de originele game overeind is gebleven in deze handheld versie. De locaties van de andere versies zijn volledig mee verhuist naar Unplugged. Ook kun je in de PSP versie weer je band op alle punten aanpassen en aankleden met verschillende items, die je al spelend unlocked. De Tour Mode zoals we die al kenden is ook in Unplugged aanwezig, je verdient geld en fans door goed te spelen en unlocked zo nieuwe gigs en liedjes. Je kunt ook hier weer staff inhuren die je meer geld, fans of sterren opleveren en is er op het einde van de mode nog eer te behalen met de bekende Endless Setlist.

Helaas is de natuurgetrouwe overzetting van Rock Band 1 en 2 ook meteen een reden tot treuren. De Tour Mode heeft namelijk, dankzij de manier waarop deze is opgezet met mystery setlists en dergelijke, de nare gewoonte om nogal repetitief te zijn. Vooral als je net begint kom je erg vaak dezelfde liedjes tegen om te spelen, wat toch enigszins jammer is en de game in het begin wat minder laat boeien. Naarmate je verder komt in de game lost dit probleem zich vanzelf op als er meer en meer liedjes vrijgespeeld worden. Helaas is er voor fans van de eerste twee delen toch nog enige extra teleurstelling als men erachter komt dat de 41 liedjes in deze game veelal al voorkwamen in de eerdere delen en dat is toch jammer voor die mensen die de eerdere games al grijs gespeeld hebben. Gelukkig is er voor die mensen nog DLC beschikbaar, die ongetwijfeld net als de andere games weer zeer goed ondersteund zal worden met regelmatig verse aanwas voor de setlist.

Naast de Tour Mode biedt Rock Band Unplugged helaas erg weinig extra mogelijkheden. Je zal in de game geen multiplayer aantreffen (niet online en niet ad-hoc) en online scoreboards zijn ook afwezig. Er is wel een Quick Play modus aanwezig en een Warm-up modus met no-fail optie, waardoor je de mogelijkheid krijgt om in plaats van alle instrumenten er één tegelijk te spelen. Ten slotte is er nog de Band Survival Modus waar je geen stukjes en automatisch doorspelen tot je beschikking hebt en naar eigen inschatting de vier instrumenten afwisselend moet spelen om deze in het groen te houden. Een aardige toevoeging, maar niet wereldschokkend. Rock Band zal je onderweg zonder meer bezig kunnen houden, maar voor de doorgewinterde fan is het allemaal wat summier te noemen.

Conclusie en beoordeling

Rock Band Unplugged is een geslaagde overzetting van het origineel. De gameplay is verfrissend en voldoende uitdagend dankzij het wisselen van instrumenten tijdens het spelen en heeft daarmee zelfs een bonus t.o.v. de vele vervolgen op de consoles. Helaas voelt het geheel dankzij het missen van -met name- de multiplayer toch enigzins kaal aan. Ook is het jammer dat de soundtrack veel herhaling is van de eerdere games, gelukkig is er ook DLC aanwezig op de PSP om die setlist aan te vullen. Ondanks deze minpunten een leuke game voor onderweg en zeker de moeite waard als je het genre een warm hart toedraagt.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Verfrissende gameplay
 • Geslaagde conversie naar handheld
 • Aardige soundtrack (Uit te breiden met DLC)
 • Minpunten
 • Geen Multiplayer
 • Veel herhaling uit eerdere delen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooi!

 • Zozo, is het dan eindelijk zover :/

  Ze hebben heel wat waar te maken ^^

 • Eindelijk! Doom 3 Was echt een topper! Zowel grafisch als het verhaal! De eerste echte Next-Gen naar mijn mening!

 • Laat hem beter zijn dan Doom3 !!

 • Ik zit er niet echt op te wachten -_-'

 • jeuj :D

 • We zullen het zien over een paar jaartjes.

 • ok dan, doom 3 zette een nieuw standaard, k vraag me af hoe deze het zal doen :D

 • Ik hoop dat hij nog enger wordt als deel 3. Lekker met de lampen aan spelen en alleen als je zeker weet dat er iemand thuis is! ;-)

 • ik kijk er al nar uit, doom 3 was heel leuk.

 • Daar gaat een paar jaar overheen en dan zullen we zien of het beteris geworden dan Doom 3. Ik hoop het, ik vind Doom 3 niks aan :P

 • hier kijk ik niet echt naar uit…heb nooit een doom game gespeeld en deze hoef ik ook niet te spelen, houd er niet zo van…

 • Suf… we gaan tot de 10?

 • omg doom3 was al vet dus dan wordt dit nog beter

 • bedoelen jullie echt productie, dan zou de game al af zijn en zouden ze nu de doosjes aan het maken zijn enzo.

 • Suf… we gaan tot de 10?  Als iD Software binnen een paar jaar wordt opgekocht door EA wel ja ;)

 • Doom 3 was qua verhaal en graphics goed maar qua gameplay hetzelfde en niet vernieuwend. Ik hoop dat ze dit verbeteren in deel 4. Als we namelijk een game krijgen van ID software of het nu quake of doom is, komt het altijd op hetzelfde neer. Schiet de aliens kapot en rijdt om de zoveel levels met een spacetank door een groot gebied en versla de BOSS. Ik wil vernieuwing hierin!  @ Tomds,  Krijg hersens.


 • @ Furyan: En anders ook… alleen duurt het dan ietsjes langer :P.  @ keto vs. tomds: inderdaad xd.

 • Het zal dan nog wel even duren voordat deze nieuwe Doom klaar is maar voor mij maakt dat niet zoveel uit want ik heb niet zoveel met games zoals Doom.

 • DOOM? DOOM!.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren