1. Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)

Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)

Een stoere vent met een groot machinegeweer, dat is hoe de meeste mannen zichzelf zien als ze over een oorlog fantaseren waarin ze zelf meevechten. Grote geweren heb je genoeg op deze wereld, maar veel mannen zullen zich bedenken als ze daadwerkelijk in een gevecht terechtkomen. Deserteren, huilen, broekplassen, het is allemaal wel eens gebeurt. Wil je echter wel oorlog voeren, maar niet met deze dingen te maken krijgen? Ga dan even heel snel Call of Duty 4: Modern Warfare spelen!

Call of Duty 4 plaatst de speler in de schoenen van verschillende soldaten die onverschrokken hun taken uitvoeren en als grote held de strijd uitkomen. In dit deel van de Call of Duty reeks speelt men “rookie: Soap Mactavish”, een rekruut in de SAS-divisie van Groot-Brittannië en “Sgt. Paul Jackson”, een van de velen die door de VS naar het Midden-Oosten is gestuurd. Er is daar namelijk een rebellenleider die het land wil overnemen. Hij vermoordt de president en schuwt geweld niet om zijn doelen te behalen. De SAS daarentegen gaat naar Rusland, waar Russen van de oppositiepartijen zich tegen de huidige regering hebben gekeerd. Dit is een probleem dat opgelost moet worden, maar er blijkt nog veel meer aan de hand te zijn. Het is een verhaal dat niet veel inhoudt, maar wel gelijk staat aan de actiefilms die op tv te zien zijn, misschien zijn ze zelfs wel beter. Dit komt puur omdat de hele campagne als een film wordt overgebracht. Er gebeurt heel veel in korte tijd en de speler maakt het enorm intens mee.

De maker van het spel heeft er namelijk voor gezorgd dat de gamer alles meemaakt vanuit het oogperspectief. Van het schieten tot aan het abzeilen, bij alles lijkt het alsof je er zelf in zit. Dat maakt alles ook nog een keer extra spectaculair, want je ziet alles wat er op je beeldscherm gebeurt. En dat is veel, heel veel! Een auto die ontploft en twee nationalisten die over het dak springen om in positie te komen, een tegenstander die een raket op de Amerikanen afvuurt en verschillende soldaten die het loodje leggen door het vijandelijke vuur, het houdt gewoon maar niet op. Dit geeft gelijk ook aan hoe sterk de grafische kant van Call of Duty 4 eigenlijk is. Zelden heb ik een game gezien die zoveel op het scherm laat gebeuren, maar er ook nog eens uiterst goed uit ziet. Van de omgeving tot aan de personages, alles is van een hoogstaand niveau. Ook de wapens zien er uiterst gedetailleerd uit en de verschillen zijn dan ook duidelijk te zien.

Wapens zijn er heel veel in Call of Duty 4. Ze zijn verdeeld in verschillende klassen en hebben elk hun voor- en nadelen. Zo zal een light machine gun heel veel kogels in korte tijd kunnen afvuren, maar heeft hij wel heel veel recoil. Een submachine gun echter heeft heel weinig terugslag, maar vuurt dan wel wat minder kogels af. Zo zal iedere speler van Call of Duty met zijn favoriete wapen kunnen spelen en zullen in de missies ook verschillende wapens aan bod komen. Zo is er een missie waarin je alleen gebruik maakt van een sluipschuttersgeweer, maar zijn er ook missies waar je gebruikt maakt van grote machinegeweren. Dit geeft gelijk ook wel weer aan hoeveel afwisseling er zit in het spel. Natuurlijk draait het allemaal om het doodschieten van je tegenstanders, maar het is soms totaal verschillend van wat er de vorige missie is gedaan. De ene keer zal je sluipend door Tsjernobyl lopen en de andere keer overval je een dorpje in het Midden-Oosten. En hierdoor krijgt men alleen maar zin om nog meer te spelen. Dat kan, als men de korte singleplayer heeft uitgespeeld. Er komt dan namelijk een Arcademode beschikbaar om te spelen. Hierin is het de bedoeling om zo snel mogelijk een missie door te lopen en hierin zoveel mogelijk punten te scoren. Dit werkt zo verslavend, dat je er minimaal net zo lang mee bezig bent als de campagne.

Het allerbelangrijkste van Call of Duty 4 is natuurlijk de multiplayer. Dit is zonder twijfel de beste multiplayer die ik sinds tijden heb gespeeld. Het is namelijk kinderlijk eenvoudig om je in een server te voegen en mee te spelen, maar ook daadwerkelijk winnen en alles halen biedt enorm veel uitdaging. De speler moet en zal een keer iets winnen of iets vrijspelen en daarna kan hij weer verder gaan. Dit werkt zo enorm verslavend, dat je er gemakkelijk tientallen uren aan kwijt bent. Alles wat in de singleplayer aan bod komt, wordt hier nog een keer extra uitgebreid. Zo is het mogelijk om eigen klassen te maken, waardoor een eigen ideale speelstijl kan worden ontwikkeld. Maar ook omgevingen die in de missies werden gebruikt, worden hier nog een keer gebruikt alleen kan er dan veel meer gebruik van worden gemaakt. Zo kan je verschillende gebouwen op om je ideale plekje te vinden en nog veel meer. De challenges zijn ook een onderdeel van de multiplayer. Dit is een aparte pagina in het menu waar verschillende uitdagingen staan en als je die haalt krijg je ervaringspunten om daarmee weer in rang te stijgen. Denk dan aan uitdagingen als: Dood een x aantal mensen met een sluipschuttersgeweer of ren 26 mijl. Als men al deze uitdagingen wil halen, is men ook alweer een tiental uren verder.

Conclusie en beoordeling

Call of Duty 4 is zonder twijfel mijn beste shooter die ik ooit gespeeld heb. De graphics, de intensiteit, de multiplayer, alles is gewoon goed. Mensen die dit spel nog nooit gespeeld hebben raad ik dan ook aan om dat wel te doen, want het bied je een onvergetelijke ervaring. Heb je het spel wel al gespeeld, blijf het vooral doen want dan kun je nog blijven genieten totdat de opvolger komt. Dit spel is gewoon geweldig en een 9.5 lijkt me dan ook niet onterecht als score.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Audiovisueel
 • Intens
 • Ontzettend spectaculair
 • Veel afwisseling
 • Veel verschillende wapens
 • Singleplayer lijkt net een film
 • Arcademode
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Singleplayer is aan de korte kant.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • oke leuk alleen eerst die game laten komen.

 • Lynyrd Skynyrd _O_

 • Nog 15 dagen en dan heb ik de game hier, kan niet wachten :D

 • The Hives - Die, All Right!  Die is wreeed _O_

 • All American Rejects - Move Along

  Boston - More Than a Feeling

  The Police - Synchronicity II

  Queens of the Stone Age - Little Sister

  Wolfmother - Joker & the Thief

  Dat zit wel snor! :D • Daar staan toch echt een paar leuke liedjes tussen.

 • mooi zo… dan is et nog 230 euro waart….

  zucht

 • Vette nummers :nD

 • best nog wat vette songs…:)

 • Er zitten wel een paar pareltjes tussen hoor.

 • zitten erg goede nummers tussen, maar ik ga hem niet halen door de hoge prijs ( en GH3 die is van de week heb gekocht )

 • Zitten een paar goede tussen :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren