1. Fable II (X360)

Fable II (X360)

Mama leerde me nooit in te stappen bij oude, enge mannetjes die je naar hun auto lokken. Om altijd mijn handen te wassen voor het eten en daarna mijn bord leeg te eten. Opletten op school om later een mooie toekomst te krijgen, volgens haar. Of ze gelijk heeft gehad, is nog niet te zeggen. Eerst nog school afmaken, studeren en gelukkig worden. Ik ben echter duidelijk in een bepaalde richting gestuurd om te komen waar ik vandaag de dag ben. Anderen luisteren naar niemand en beslissen zelf.

In Fable II heb je geen moeder of voogd. Je moet het doen met een zorgzaam zusje, maar ook haar zal je snel genoeg kwijtraken en dan heb je opeens je lot in eigen handen. Jij – spelend als ‘Sparrow’ – zult er snel genoeg achter komen dat je niet zomaar één van de vele zwerfkindertjes in de grote sfeervolle wereld – Albion – bent. Het schamele jochie blijkt namelijk heus heldenbloed te hebben en komt daardoor al gauw, ongewild in de problemen. Er is – zoals gewoonlijk – een maniak met kwade plannen, een hoopje mensen die je steunen in de strijd en daartussen in een ongelofelijk groot aantal keuzes. Dat is dan ook waar de nadruk op ligt in Fable II: het beïnvloeden van de wereld door het maken van goedwillige of boosaardige beslissingen. Daarbij mag je absoluut niet denken aan plotwendingen die in één keer het hele verhaal omgooien. Het zijn kleine gebeurtenissen die stapje voor stapje de omgeving, maar vooral Sparrow zelf doen veranderen. Dit systeem steekt fantastisch in elkaar, maar imponeert vooral door zijn oog voor detail. Het leegroven van andermans opbergkastjes doch het vreemdgaan met een andere vrouw, alles wordt ‘beloond’ met punten die de goede of kwade persoon in Sparrow naar boven brengen. Uiteraard reageren de mensen om je heen daar ook op. Naarmate je steeds beroemder wordt als held, zullen mensen je adoreren en zelfs smeken om een handtekening. Sta jij echter bekend als iemand die maar wat graag onschuldig bloed laat vloeien, dan kun je rekenen op een angstige menigte die alle kanten op rent wanneer je ze nadert.

Het is dan ook wel erg verleidelijk om het slechte pad te kiezen. Burgers in de pan hakken en vervolgens genieten van de chaos die uitbarst of een flinke orgy terwijl je vrouw thuis niets vermoedend de baby aan het verzorgen is. Het zijn enkele van de vele vermakelijke dingen die je gewoon wilt doen in Albion, maar ze doen je persoonlijkheid niets ten goede. Bovendien is het verhaal een stuk makkelijker uit te spelen wanneer je ervoor kiest de nonchalante slechterik uit te hangen. Goed zijn leidt meestal tot het doen van hevige inspanningen die de levensbalk doen kelderen, waardoor je behoorlijk wat experience verliest. Zo krijg je op een gegeven moment de keuze om uitgehongerde gevangenen eten te geven of te laten sterven. Kies je ervoor om de arme rakkers te voeden, dan zul je worden gemarteld en verlies je dus behoorlijk wat punten. Vreemd genoeg kun je er ook voor kiezen niets te doen en de stakkers lekker aan hun lot over te laten, wat geen rampzalige gevolgen heeft. Toegeven: om een held te zijn moet je moeite doen, maar waarom zou je als het eigenlijk niet nodig is?

Als het aankomt op quests wordt ons hetzelfde ‘goed of slecht’ systeem voorgeschoteld. Zo kun je bij het zoeken van een schat de bandieten helpen en een hogere beloning ontvangen. De goede townguards helpen met het uitschakelen van deze schurken levert weliswaar minder goudstukken op, maar zorgt wel weer voor meer aanzien en dus aardigere winkeliers. Elke opdracht is origineel en lekker sfeervol, maar zelden wordt het je moeilijk gemaakt. Aangezien je in Fable II niet kunt sterven en steeds een kleine boete aan experience zal moeten betalen – waarna je weer vrolijk opstaat – moet de game het vooral hebben van zijn soepele gevechten met massa’s vijanden die op je afkomen. Een simpel vechtsysteem werkt fantastisch. Door het afslachten van vijanden krijg je experience in de vorm van glimmende bolletjes. Deze spaar je en naarmate de game vordert verbeter je je krachten door deze simpelweg te upgraden. Hoewel ouderwets erop los hakken het lekkerst werkt, is het zeker de moeite waard om af en toe iemand in de fik te steken met magie of een flinke lading kruit in zijn lichaam te pompen.

De omgevingen die je leert kennen naarmate het verhaal vordert zijn aardig indrukwekkend te noemen. Middeleeuwse cafés die stamvol zitten met dronken lui, bandietenkampen die grauw ogen door de vele skeletten en trieste dagboeken die je er zult aantreffen, de frivole marktjes en de angstaanjagende grotten. Het mag dan wel geen grafisch pareltje zijn, aan sfeervolle graphics is er in Fable II geen gebrek. Keer op keer zul je versteld staan na het betreden van weer zo'n geweldig vrolijke of verschrikkelijk lugubere plek.

Gelukkig sta je er nooit alleen voor. Al in de eerste paar speelminuten kom je een trouwe viervoeter tegen die je niet meer verlaat. Het beestje kan je naar schatten leiden en een aantal leuke kunstjes doen, maar als het op vechten aankomt heb je weinig aan ‘m. Toch bouw je wel degelijk een band op met het virtuele beestje en zo zal hij zich ook volledig vormen naar jouw handelingen. Wees een harteloze maniak en jouw hond krijgt boze rode ogen en een vuile vacht, hang de held uit en hij oogt net zo onschuldig als een klein kind. Daar stopt het echter niet. Dankzij de verschillende commando’s die je de rakker kan geven vormt hij ook zijn eigen persoonlijkheid. Beloon jij je hond zelden met een knuffel en geef je liever een flink pak rammel, dan zal hij zich wel degelijk afkeren tot jou. Doe je het omgekeerde, dan bouw je ook daadwerkelijk een leuke band met ‘m op. Keuzes, keuzes, keuzes…

Daar houdt het nog niet mee op, de laatste keuze die je kunt maken is namelijk een must. Fable II blijft offline lang leuk door de grote wereld en diversiteit die het spel bied, maar online met een ander de gebieden verkennen is puur plezier. Een kind kan de was doen, spelers in Fable II herken je namelijk aan de vele obelisken die in het rond zweven. Ga voor zo’n zwevend balletje staan, nodig diegene uit en het speelplezier kan beginnen! Echter, met een beetje mazzel. In de helft van mijn online speelsessies leken de laadtijden eindeloos te duren en in sommige gevallen liep het spel zelfs volledig vast. Het is een kleine prijs die je betaald voor het plezier dat je uit het verkennen van het ongelofelijk sfeervolle Albion haalt. Samen met iemand bandieten, ondoden of piraten afslachten is vele malen leuker dan alleen!

Conclusie en beoordeling

Albion is het perfecte decor voor een vermakelijk avontuur. Het is aan jou om de keuzes te maken tussen goed en slecht, wat zorgt voor een erg unieke speelervaring. Het middeleeuwse sfeertje leeft en steden bruisen net zo erg als de uitgestorven bandietenkampen onheilspellend zijn. Samen online Albion verkennen zorgt voor nog meer speelplezier, aangezien er al meer dan genoeg te doen is. De lange laadtijden zijn daarom slechts een smetje. Iedere gamer zou zich in Albion moeten wanen, je zult er absoluut geen spijt van krijgen!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Who will you become?
 • Ongelofelijke sfeer
 • Veelzijdig Albion
 • Coöp!
 • Minpunten
 • Duivels is verleidelijk
 • Laadtijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad

Reacties

 • Vet maar ja ik zal dat toch nooit winnen ben nooit zo goed in racen haha

 • Vette actie!

 • vind die demo niet zo heel geweldig had wat meer van de game verwacht.

 • Vet, zeker even proberen. Ik mag dan wel nog niet rijden maar alvast een BMW voor de deur voor later kan natuurlijk geen kwaad.

 • De demo's van de PS3 en xbox komen vandaag, de pc versie is vertraagd.

 • leuk win je een bmw(dacht dat ik eerste post had login en er waren al 4 andere reacties!)

 • torenhoge verachtingen van de game. Hoop echt dat GRID het waar gaat maken. Overigens toffe actie, maar winnen ga ik toch nooit!!!

 • aaargh me geld, van mij had het nog wel een extra maandje langer mogen duren, kan ik op me gemak GTAIV uitspelen en een beetje wiifitnessen met me meisje, maar deze moet ik dus zekers te weten ook hebben

 • Ik had vandaag ook een PC-demo verwacht :(

  Achja, dan win ik die BMW wel met een paar dagen achterstand ^^

 • lijkt me wel vet om te winnne, kmoet allen dan nog wel 1,5 jaar w88 voordat ik er in mag rijden:(

 • win ik toch niet…;)

 • Leuk om je demo te promoten.

 • Zo'n nieuwe 3-serie is niet verkeerd. Ik kan niet meer wachten om deze gruwelijke game demo te gaan spelen!!!

 • Mwaa.. heb al een M3 en een M6 (broer en pa ;)) Rij zelf in een Mazda RX-8 dus gun deze aan anderen :D

 • @TijN  bluffert.

 • Geen bluffert, opschepper XD  Ghm… Waneer komt de pc demo dan…?

 • @regtur:  Entrants must be aged 18 years or over.  helaas voor jou en andere jonge mensen…


 • Lekker… Maar ik ga toch niet winnen -__-

 • Dat noem je tegenwoordig een bluffert, lordluud2, hoe vreemd het ook zijn mag :P.  Een typische wedstrijd voor professionele gamers waar ik lekker niet aan mee ga doen.

 • \\leuke actie

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren