1. LEGO Batman: The Videogame (PS3)

LEGO Batman: The Videogame (PS3)

LEGO, wie kent dat nu niet? Leuk spelen met blokjes waarmee je alles kan bouwen. Van huizen tot appelblauwzeegroene pingpongballetjes. Na ongeveer 50 jaar na het uitkomen van die blokjes en na het overdonderend succes van LEGO Star Wars en LEGO Indiana Jones hadden de ontwikkelaars toch geen andere keus dan om nog een andere LEGO-game te maken. Hun keus is dit keer gevallen op de geweldige (?) avonturen van Batman en Robin, alhoewel ik liever een LEGO-game heb van Spider-man!

De doelstelling van deze game zijn gewoon om op het einde van elk hoofdstuk de eindbazen te verslaan. In de vorige LEGO-game waren er drie hoofdstukken met telkens zes chapters. In Batman heb je ook drie hoofdstukken, maar die hebben maar telkens vijf chapters. Voor minder koop ik hem niet zou je zeggen. Maar naast te spelen met Batman en Robin in de heldenmodus, kan je nu ook met je favoriete schurken aan de slag gaan in de schurkenmodus. Hier heb je ook weer drie hoofdstukken met telkens vijf chapters. Dus in totaal heb je 30 levels + twee bonuslevels die je kunt vrijspelen nadat je de twee modi hebt uitgespeeld.

LEGO Batman steunt deze keer niet op een film of op een strip, maar op het verslaan van de eindbazen die Batman heel zijn carrière als vleermuismens gekend heeft. In de heldenmodus versla je gewoon alle schurken met daarbij de nodige hindernissen. In de schurkenlevels is het net iets anders. Je bereidt je voor op je duivels plan én op het gevecht tegen Batman en Robin, maar die hebben ze jammer maar helaas weggelaten. De eerste keer dat je de levels speelt, is het de bedoeling om de omgeving te verkennen of gewoon voor sommige te overleven. De omgeving verkennen kan heel handig en toepasselijk zijn als je later wilt terugkeren in de free play om alle bat-dozen en red bricks te vinden.

In elk level zijn er, zoals hierboven al gezegd, bat-dozen en red bricks te vinden. In elk level zijn er tien dozen te vinden, dus in de hele game moet je er 300 vinden. Met die dozen ben je niet veel, alleen als je ze

alle tien per level gevonden hebt, kan je een LEGO-sculptuur bekijken in de trophy-room. In het midden van de trophy-room bevindt er zich daar een bekend gebouw uit de verhalen van Batman. Die (twee) gebouwen kan je bouwen door middel van tijdens de levels een LEGO-man of vrouw te redden uit de handen van schurken. De red bricks, of mooi vertaald als rode krachtblokken, bevatten elk een speciale kracht die erg nuttig kunnen zijn als je ergens een doos niet vind ofzo want dat stoort toch ook wel een beetje als je een level vier keer moet doen eer dat je alles gevonden hebt. Maar om dat te kunnen hebben moet je natuurijk wel iets voor in de plaats geven. LEGO-studs namelijk! Deze vind je in grote hoeveelheden in elk level.

Batman, Robin en alle andere personages hebben, zoals alle LEGO-games trouwens, ieder hun eigen gadget of vaardigheid. Batman en Robin hebben hun batarang, maar hebben ook speciale kostuums (nl. een zweefkostuum om uiteraard te zweven of een duikkostuum om te duiken en etc.). Ook de schurken hebben hun eigen krachten waarmee ze gemakkelijk alle obstakels kunnen doorstaan. Wat nieuw is, is dat je bij elk hoofdstuk een level hebt waarbij je alleen maar met een vervoermiddel kunt rijden. Met de Batmobile of met het privéjet van Bruce vliegen is ook eens interessant. Zoals elke LEGO-game heeft ook deze game een hoofdkwartier waar je levels kunt kiezen om te spelen. In Batman is dat dit keer de Batcave, een grot onder het huis Wayne Manor. Hierin centraal staat de computer waaruit je alle gegevens van de game kunt bekijken en vrijspelen.

Technisch en qua gameplay en graphics blijft Batman goed op de zelfde golflengte als zijn voorgangers. Het recept blijft hetzelfde: puzzeltjes of een parkoer afleggen. Maar als ik dan toch nog een minpunt moet noemen is het wel de muziek die mij mateloos stoort. De Batman theme is heel leuk om te horen , maar de melodie hoor je wel een stuk of tien keer op slechts twee minuten tijd(zin om je oren te laten amputeren!). De cutscènes zijn zoals in elke LEGO weer dezelfde: een beetje gemompel en heel veel humor! Genoeg dingen dus om je te amuseren, maar LEGO zou niet LEGO zijn als er geen co-op was. Je kan dus weer flink lachen wanneer jij en je vriend(in) zit te knoeien om één of ander puzzeltje op te knappen!

Conclusie en beoordeling

LEGO Batman is de de meest uitgebreide LEGO-game die ik ook gespeeld heb, maar niet de beste omwille van dat er geen verband is tussen de game en de films. De game steekt zeker niet boven de andere games uit omdat de doelgroep lager is en omdat er kleine mankementjes zijn zoals de herhalende muziek. Voor de rest doet een LEGO-game wat hij moet doen: een leuke co-op en de lange levensduur! Wat moet een LEGO fan nog meer hebben (LEGO Spider-man)!
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Het is LEGO...
 • Co-op
 • Gadgets
 • Muziek…
 • Meer levels
 • Minpunten
 • Geen verband met films
 • die niet anders is als anders
 • maar te repetief

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goed nieuws, NL stijgt:P

 • Mooi om te horen :D.

 • Netjes op naar de top

 • Hup zo die gaat!:)

 • Nederland, hét nummer één gameland. :)

 • Go Holland! :D

 • OMG 1 miljard. We zijn rijk!

 • Ach, de gameindustrie moet minstens 2x zo groot zijn als de filmindustrie, wil het maatschappelijk aanvaard worden. Nog steeds zijn games slecht, slaan ze nergens op, en bedoeld voor kinderen. De games die wél bedoeld zijn voor ouderen zijn uiteraard weer te gewelddadig.  Hebben films, op een kijkwijzer na, last van zulk gezeur? (Saw daargelaten :P)  PS: Ik word een beetje gek van al die nutteloze comments. Als het nieuws leuk is blijkt dat wel uit de daaruitvolgende discussie. Als je je IGS wil boosten ga je ergens anders spammen; de goede discussies verdwijnen hierdoor.


 • Whaha.. groter dan de Nederlandse filmindustrie… dat klinkt bijna als een prestatie!

  Het klinkt allemaal heel gunstig, maar ik denk dat we in Nederland beter kunnen proberen het gamen een beetje low-profile te houden. Games werden hier nooit serieus genomen, dus was hier alles mogelijk. In de tijd van Mortal Combat hoorde je hier haast niemand. Hoe meer publiciteit er komt omtrent games… Hoe groter het gezeik hier ook gaat worden. Krijg je straks van die ouders die hun kroost laten opnemen in de afkickkliniek omdat ze meer als een uurtje per dag willen gamen… pff…

 • beter voor de game industrie!! :D

 • @ Milamber: Ik denk dat wanneer je werkzaam in de gamesindustrie bent en je er je brood mee moet verdienen er toch anders tegenaan kijkt. Hoe meer publiciteit (zelfs slechte) hoe beter lijkt me. Daarbij, is de industrie er wel gebaat bij om een low profile te houden? Ik denk van niet eerlijk gezegd.

 • Gamer Arjen heeft gelijk, stop met zinloos posten en maak een goede discussie !!

 • @Milamber

  Zie het verband met game development in Nederland niet helemaal. Juist beter meer aan game development doen, een grotere industrie geeft misschien steeds beter weer dat gamen misschien wel net zo serieus genomen moet worden als films.  Heel jammer idd dat het normaal is om heel veel films te kijken maar als je af en toe een game speelt word je raar aangekeken. Bij games denk ik tenminste nog na en zit ik niet hersenloos naar een verhaaltje te kijken :P.

 • @ 7threst:  Slechte publiciteit is beter dan geen publiciteit maar Milamber heeft wel gelijk dat men er steeds meer op gaat zeiken wat we dus niet willen. Ikzelf ben van mening dat dat ook zonder deze groei zou gebeuren dus laat het maar groeien!

 • Gamen is in Nederland echt in opkomst:P

 • Ik wil mijn aandeel van die 1 miljard hebben! :p

 • Ik ben zelf een game artist bij Codeglue en ikzelf kijk er dus echt niet naar uit om games hier low-profile te houden. Hoe meer wij hier in de picture springen voor de rest van de wereld hoe groter onze kansen zijn om echt grote projecten te draaien en hoe groter de ruimte binnen de industrie wordt voor potentiele werknemers.

  :)

 • @Milamber, de eerste game-afkick kliniek bestaat al in NLD.  Ik hoop dat Den Haag nu eindelijk het nut van gaming gaat zien als cultureel erfgoed. Nederland is nog een van de weinige landen die totaal niets subsidieert en vandaar dat NLD ook zo erg achter loopt op de rest van de wereld. Vorig jaar pas of dat jaar ervoor is pas de eerste game-opleiding pas van start gegaan. Vind ik vrij laat.

 • Het openen van de eerste games-afkick kliniek heeft behoorlijk wat publiciteit gekregen. Het succes van Nederlandse developpers echter nog maar weinig. Ik ben blij met de groeiende industrie en als er in mijn tijd (zo klink ik nog eens oud…) een opleiding was geweest als game-designer zoals die er nu is, dan had ik waarschijnlijk wel gaan studeren! Hetgeen waar ik gewoon bang voor ben is dat teveel bekendheid aan de game-industrie juist weer averechts gaat werken. Met low-profile bedoel ik dan ook niet dat er geen omzetgroei mag zijn, laat het Den Haag alleen niet weten!

 • 1500 man is een peuleshil in vergelijking met Amerika…Naarmate te tijd vordert zal er ook meer respect komen voor de gamesindustrie..wees daar maar zeker van!  Ik vraag me af of er gameontwikkelaars in België zijn ;-)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren