1. inFamous (PS3)

inFamous (PS3)

Als ik het mij goed kan herinneren werd elektriciteit ontdekt door die vent die op een stormachtige dag buiten met zijn vliegertje zat te spelen. Aan het touw van dat vliegertje hing een sleutel die de elektriciteit van bliksem wegleidde, of iets dergelijks. Ik ben nooit sterk geweest in geschiedenis, maar als ik die geschreven zou hebben, was Napoleon het eerste Trojaanse paard op de maan geweest. Maar genoeg over vliegertjes, sleutels en paarden… deze recensie gaat over inFamous.

Door een enorme explosie ligt Empire City in puin, ellende en chaos teisteren het eens zo vredige stadje. Het hoofdpersonage, Cole wordt wakker in een grote krater en blijkt bij wonder de explosie te hebben overleeft. Hij komt er niet al te goed uit, en al strompelend moet hij de overkant van een brug zien te bereiken. Onderweg komt hij elektriciteitskasten tegen en ontdekt al snel dat hij verandert is in een oplaadbare batterij. Dat komt doordat die bom een elektriciteitsbom was. De stad is door de regering in quarantaine geplaatst, en niemand kan de stad binnenkomen of verlaten omdat ze vrezen voor een epidemie. Jij wordt verantwoordelijk geacht voor alle ellende waar de stad nu te kampen mee heeft.

De elektrische krachten zijn in het begin van het spel redelijk eenvoudig en niet echt speciaal. Naarmate je missies voltooid en vijanden dood, kun je met de verdiende ervaring upgrades voor die elektrische krachten kopen. Enkele van die upgrades zijn; meer schade van jouw bliksemschichten, een explosieve reactie als een vijand sterft en noem maar op. Voor bepaalde stunts krijg je meer ervaring. Als je bijvoorbeeld een vijand van het dak van een flatgebouw laat vallen, dan krijg je tien ervaringspunten meer. Dat lijkt weinig, maar in de game kom je echt veel en verschillende vijanden tegen. En tel daar nog eens bij op dat de vijanden goed kunnen mikken met hun geweren, wat ze tot goede tegenstanders maakt. Maar goed, je hebt in de hele game veel verschillende krachten tot je beschikking.

Je start met de gewone bliksemstraal en de schokgolf. De schokgolf is een soort van energiestoot die auto’s kan laten wegvliegen. Om nieuwe krachten vrij te spelen moet er in het riool onder de stad gekropen worden, om de elektriciteitskasten die voor de verlichting in de stad zorgen op te laden. Hiervoor word je dus beloond met een nieuwe vrijgespeelde kracht. Dit kan gaan van elektriciteitsgranaten tot precisieschoten, waarmee de vijand meteen een hoofdschok toegediend kan worden. Ook zijn er krachten om je sneller door de stad te verplaatsen, zoals het grinden op treinrails, elektriciteitsdraden en zweefkrachten. Vele krachten verbruiken energie; dan moet je je terug opladen bij de dichtstbijzijnde elektriciteitsbron. Dat kan een auto zijn, een telefooncel of vele andere dingen in de stad die elektriciteit verbruiken. De maximum hoeveelheid elektriciteitscapaciteit kan ook vergroot worden door op zoek te gaan naar zogenaamde ‘brokstukken’. Deze zijn over de hele stad verspreid, en zowel in de hoogte als in de laagte te vinden. Het vergt het nodige klim –en springwerk om er bij te komen. Je moet een bepaald aantal brokstukken vinden om je opslagcapaciteit te vergroten.

Om even terug te komen op de missies, je kunt ervoor kiezen om je enkel bezig te houden met het hoofdverhaal, of om alleen zijmissies te spelen. De zijmissies zijn lekker gevarieerd; het ene moment moet je gevangen mensen bevrijden, en het andere moment moet je iemand achtervolgen zonder gezien te worden. Eens een zijmissie voltooid is, heb je een klein gebied van de stad veroverd. In dat gebied zul je geen vijanden meer tegenkomen. Het voltooien van deze missies wordt verteld aan de hand van filmpjes die zo uit een stripverhaal lijken te komen. Dat ziet er zeer speciaal uit en hierdoor krijg je een goed beeld van het verhaal. Langzaam maar zeker kom je meer te weten hoe Cole bij die ontploffing verzeild is geraakt.

Er zit ook een goed uitgewerkt karma-systeem in de game verwerkt. Bij bepaalde missies moet er een keuze gemaakt worden tussen een goede optie en een slechte optie. Even een voorbeeldje: in één van de zijmissies vraagt een politieagent je om zijn gewonde collega’s te genezen die wat verderop liggen, en als beloning krijg je brokstukken. Je kunt er dan voor kiezen om hem te helpen en dan de brokstukken te incasseren, of de politieagent te doden en meteen de brokstukken te nemen. Hoe de mensen op straat op je aanwezigheid reageren, hangt af van de keuzes die je maakt. Als je veel goede keuzes maakt, dan kun je steeds vaker rekenen op hulp van de politie. Maar als je slecht bent, dan zal de politie je juist tegenwerken en zullen voetgangers je uitschelden en worden er stenen naar je gegooid. Het verhaal past zich ook altijd aan bij de keuzes die je maakt.

Cole springt moeiteloos op de vele gebouwen die de stad rijk is. Het springsysteem is goed gevonden, maar is jammer genoeg steeds op het knopje rammen om tot boven op een gebouw te komen. De makers hadden het spring– en klimsysteem net iets beter uit moeten werken. Ook krijg je vaak een déjà-vu gevoel omdat de vele gebouwen op elkaar lijken. Echt veel hinder zal je hier allemaal niet door ondervinden, maar het moet vernoemd worden. Het is echter wel zo dat de stad ‘leeft’. Tot zover je het ‘leven’ kunt noemen want de mensen leven daar in pure angst. De gewonden liggen gewoon op straat, autowrakken staan aan de kant van de weg, mensen rommelen in vuilnisbakken en noem maar op. Hetgeen waar ik me het meest aan geërgerd heb is de grote hoeveelheid pop-ups die je moet aanzien tijdens het reizen door de stad. Als je aan het grinden bent op treinrails dan zie je de gebouwen opeens uit het niets tevoorschijn komen, maar als je er niet zo op let valt het je eigenlijk niet eens op.

Conclusie en beoordeling

De laatste tijd staat mijn Playstation 3 erg onder stroom door deze game. Gewoon omdat InFamous een erg goede game is die niet snel gaat vervelen. Alle elektrische krachten blijven erg tof om te gebruiken. Het verhaal zit goed in elkaar en je wilt elke keer wat verder komen als je speelt. Door het karma-systeem is de herspeelbaarheid van de game verzekerd, omdat je wilt weten hoe het verhaal eruit zal zien als je de held of slechterik uithangt. Het klim– en springsysteem had wat beter uitgewerkt mogen worden, maar slecht is het zeker niet. Enkel jammer van de hoeveelheid pop-ups waarmee je vaak geconfronteerd word, hoewel dit het speelplezier zeker niet bederft. InFamous is kortom één van de meest schokkende games van dit moment. Zet je schrap om geëlektrocuteerd te worden!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Krachten
 • Verhaal
 • Karma-systeem
 • Klim -en springwerk
 • Stad leeft
 • Minpunten
 • hoewel klimmen beter uitgewerkt kon worden
 • Pop-ups

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • deze game lijkt me egt leuk. komt er nog een demo van???

 • jeeey  @ DAVE GODSCHALX _ ja er komt een demo van de game…

 • ziet er leuk uit, maar weet niet waarom iedereen het zó leuk lijkt…

 • Dit is zo0 vet gewoon. Zeker dat achtervolgd worden door een soort monsterfiets is echt wreed. Samenwerking to the max.

 • Casual gaming op de PS3… ik ben benieuwd hoe deze game gaat verkopen…

 • Ik heb hier egt zo'n zin in :P

  Wordt een fantastisch spel gwn :D

 • @Hierkomik  goed.

 • deze gaat zonder twijfel goed verkopen… heel goed

 • Op 9 seconden voordat het eerste filmpje is afgelopen zie je Helghasten sackboys uit Killzone :D

 • Nu baal ik nog meer dat ik een maandje meer moet wachten :'(

 • als sony weet hoe ze dit moeten promoten dan kan dit echt een suysteem seller worden ik zie het egt voor me dat veel vrouwen en gewoon casual gamers een ps3 zouden kopen met kerst voor bluray en voor dit zegmaar

 • Ziet er erg leuk uit, ben benieuwd naar de prijs…

 • Gewoon goed! Geschikt voor iedereen :D.

 • Lijkt me leuk, maar het duurt al zolang voordat hij eens eindelijk uit komt.

 • niets voor mij …  PS3 heeft veel betere exclusives die WEL bestemd zijn voor gamers vind ik =) (FF13,GoW3,KZ2,RFM2,MGS4…)  Ik denk eigenlijk dat de verkopen van dit gedoe gaan tegenvallen …


 • Dit word gewoon een leuke en vrolijke multiplayer-puzzel-platformgame voor het hele gezin.

 • echt een amusante game hopelijk komt er nog een game van

 • Ik vind het niet zo van het beeld spetteren zoals de eerste trailer als ik eerlijk moet zijn

 • Het blijft gewoon een briljante game!

 • Snap alleen niet waarom het nog zo lang duurt voordat het uitkomt.. Het ziet er al behoorlijk af uit..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren