1. Lara Croft Tomb Raider: Underworld (X360)

Lara Croft Tomb Raider: Underworld (X360)

Vanaf het moment dat zij het toneel betrad waren mannen onwijs onder de indruk van haar spellen. Ze was een echte game chick en de toekomst lachte haar toe. Maar door een knullige developer werd de diva steeds meer een goedkope hoer. Veel betalen, maar toch niet de echte beleving die je zoekt. Gelukkig was haar laatste titel wel goed verzorgt en heeft ze haar diva status een beetje teruggewonnen in de game wereld. Over wie heb ik het? Lara Croft natuurlijk. In Tomb Raider: Underworld is zij weer vanuit allerlei hoeken te bewonderen.

In deze nieuwe game van Lara Croft zoekt ze naar de hamer van Thor. Met deze hamer kan je namelijk goden doden en laat ze dit nou net van plan zijn. Om dit mythische slaggereedschap te kunnen vinden heeft ze wel de aantekeningen van haar vader nodig. Haar vader was op zoek naar zijn vrouw en daarmee de moeder van Lara. Zij schijnt opgesloten te zitten in een magische plek, genaamd Helheim en zelfs na deze lange tijd zou ze nog in leven kunnen zijn. Om haar moeder te vinden zet mevrouw Croft alles op alles en sluit ze zelfs even een pact met haar grootste vijand. De weg ernaartoe zal velen hobbels bevatten, maar dat is voor ons juist een pluspunt.

Zoals we gewend zijn uit de Tomb Raider serie zal er weer zat klim, spring en klauterwerk te doen zijn. Natuurlijk zijn er ook weer de nodige puzzels op te lossen om de geheimen van de wereld bloot te leggen. Terwijl jij je door de level worstelt, steile hellingen beklimt en af en toe dood op de grond valt zijn er nog meer obstakels te nemen. De wilde dieren zijn ook weer van de party en ze zullen je het niet gemakkelijk maken. Deze keer moet je o.a. panters en levensgrote spinnen van je af houden. Deze bloeddorstige beesten hou je van je lijf door ze een dosis lood cadeau te doen. Je kan namelijk kiezen uit 5 verschillende wapens, voordat je de level betreed. Je hebt sowieso een pistool met een oneindig hoeveelheid aan ammo. Ook zal je aan het begin moeten kiezen wat Lara zal dragen. Ga je voor de sexy korte broek, zodat haar kont beter uit komt? Of ga je toch voor de wat meer bedekte versie? Je mag dus zelf beslissen hoeveel je van de game wilt genieten. Naast het klimmen en klauteren zal je ook een aantal keer met onze rondborstige vriendin moeten duiken en motorrijden. Dit motorrijden vind ik zelf niet geweldig, want het werkt niet bijzonder goed. Het stuurt namelijk niet zo geweldig en ik vind het weinig toevoegen.

Om niet verdwaald te raken in een oerwoud of een ondergrondse tempel heeft Lara een gadget tot haar beschikking, die ze niet eerder had. Ze heeft een soort PDA en daar zit een echo optie op. Ze maakt dan een echo scan van de omgeving en je krijgt dan een 3D voorstelling van deze ruimte. Soms is dit erg handig, vooral als je een doorgang zoekt die je zelf op dat moment niet ziet. Ook kan je in dit PDA kijken wat je ook alweer moest doen. Lara zal dan met haar zwoele stem vertellen wat je ook alweer moet doen en soms ook hoe je dit moet doen. Ikzelf heb het niet vaak gebruikt, want het zelf vinden van verborgen gangen en oplossen van puzzels geniet bij mij de voorkeur. Het enige echte minpuntje aan de gameplay is dat Lara soms om onduidelijke redenen vast komt te zitten en je dan moet wachten tot ze weer kan lopen. Ook werkt het ontwijken van het kogelgeweld niet altijd even soepel. Een groot pluspunt is dan weer dat Lara haar lekkere lichaam, geleidelijk aan nat wordt. Toch een leuk extraatje dacht ik zo.

De omgevingen waar je het avontuur in beleefd zijn erg slim in elkaar gezet. Ik heb me in geen enkele level verveelt en dat is dus een groot compliment aan de maker. Meestal wordt het leveldesign in dit soort games steeds minder, naarmate je vordert in het spel. Maar hier wordt de leveldesign alleen maar sterker. Ook vond ik het kleurgebruik erg goed en zag elke level er net zo sfeervol uit. Het zag er allemaal uit, zoals je het verwacht van zo’n omgeving. Ik vond de game gewoon erg mooi ogen. De muziek die je hoort heeft ook een duidelijke functie. Het sluit precies goed aan bij de omgeving en bij de actie. Als jij je begeeft in een oerwoud bij een tempel, dan speelt de muziek hierop in. Hierdoor krijg je het gevoel er echt te zijn en er deel van uit te maken. De voice-acting vond ik gewoon oké, daar heb ik niet enorm op gelet. Wel viel me op dat Lara lekker kan gillen, want dit heb ik zat mogen horen.

De game is dus gewoon erg vet en er zijn wat mij betreft geen grote minpunten. De vraag is nu of je dit spel nog een tweede keer zal gaan spelen, nadat je het hebt uitgespeeld. Mijn antwoord daarop is nee. Tomb Raider: Underworld is leuk om één keer te spelen, daarna ken je de puzzels en weet je precies wat je moet doen. Dan zou ik er zelf geen lol meer in hebben en ik denk dat veel gamers het met mij eens zullen zijn. Tuurlijk is het zo dat je de game een hele tijd later nog een keer kunt spelen, dat is alleen maar logisch. Maar op de korte termijn zal Tomb Raider lekker stof gaan happen in je kast. Het enige dat je nog kunt doen is alle schatten vinden in de level, maar dit vind ik niet echt interessant. Ik verschuif mijn aandacht dan liever naar een nieuwe game en denk dan terug aan een game, die Tomb Raider weer definitief terug op de kaart brengt.

Conclusie en beoordeling

Tomb Raider: Underworld is een heel sfeervolle game met leuke puzzels. Er zijn geen grote minpunten te ontdekken en als je houdt van adventure games, dan is dit precies wat je zoekt. Deze game heeft een goed verhaal, het speelt lekker weg en ziet er ook nog eens goed uit. Daar komt nog eens bij dat je in deze game de mooiste Lara Croft ooit kunt aanschouwen. Ik kan je verzekeren, dat is best de moeite waard.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Lara heeft een lekker lichaam
 • Leveldesign
 • Verhaal
 • Klauteren
 • Sfeer
 • Minpunten
 • Motoractie
 • Lara zit soms vast

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vette website.

 • De site ziet er wel chill uit :p

 • leuke website, ik kijk echt uit naar de film =D (en het spel…)

 • PS3 en PS2 staan er niet bij…?

 • rete cool

 • Ech wel.

 • @Touchmywii: PS3 staat er niet bij omdat hij al op de PS3 pagina staat :-]

  en de PS2 word gewoon niet ondersteunt door deze game

 • Valt nog weinig over te zeggen nu, de site werkt wat onhandig imo, als ik met mijn muis over een locatie ga blokkeerd het plaatje wat tevoorschijnkomt de helft van de andere locaties.

 • Ik kijk er ook naar uit^^

 • Hey alle platformen en waar is de PS2 versie dan?

  Ik speel nog steeds wel eens james bond nightfire met vrienden en het blijf t een leuk spel ( ook al is de AI superslecht, de graphics helemaal niks en de realiteit ook niet) Ik wil deze wel kopen maar waarom geen PS2 versie… Het duurt nog wel even voordat ik mijn pc heb maarja op de pc is lang niet zo leuk dan met z'n 4en multiplayer op de PS2

  (misschien dan toch maar een 360/PS3 aanschaffen…)

 • ohohohoh, laat het net zo'n goede multiplayer hebben als Nightfire! Alsjeblieft, ik smeek het U… Splitscreen met een sentinel tegen elkaar, op de Wii… Op de Wii, Metroid-besturing-splitscreen tegen elkaar!  …please?

 • Ik kijk erg uit naar deze game en natuurlijk de film.

 • Strakke site, ben erg benieuwd naar de film eigenlijk, game wat minder.

 • Die concept art ziet er gelikt uit! Kheb me al met veel bondgames goed vermaakt, deze zal ook wel weer wat worden. En de film wordt natuurlijk gewoon top.

 • nice jammer genoeg zal het toch weer niet de goldeneye klasse bereiken :)

 • kan er nog niet veel over zeggen

 • ik heb de banner gelijk al op mijn profiel gezet ^^

 • Ben erg benieuwd naar wat Activision doet met de bond-licentie!

 • Ik heb nog geen bond-game gespeeld, leek me altijd zo slecht.

  Mischien is het deze keer beter.

  naar de film zie ik wel uit.

  Ik vraag me wel af hoe het spel gaat worden op de DS.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren