1. Mario Kart DS (NDS)

Mario Kart DS (NDS)

It\'se me Mario! De kleine loodgieter genaamd Mario is terug en dit keer zit princess Peach niet in de problemen maar heeft hij zin om eens een lekker potje te karten! Weer heb je de mogelijkheid om met Mario en zijn vrienden races te winnen, en gebruik te maken van vele soorten wapens zoals paddestoelen en bananen. Een leuke extra aanvulling is dat ook deze titel gebruik maakt van Wi-Fi en dat je online tegen je vrienden kunt racen. Here we go!

Na het succesvolle deel op de nintendo 64, is Mario wederom in zijn kartwagentje gestapt en scheurt naar de handheld met de twee schermen, en hoe?

Zoals bij elk racespel zijn er een aantal dingen cruciaal voor de gameplay van het spel, namelijk de besturing, de banen en de kunstmatige intelligentie van de tegenstanders. Bij Mario Kart komt hier bovendien nog het ‘fun’-gedeelte bij.

Ik begin met de besturing van Mario Kart. Mensen die verslaafd waren aan Mario Kart Double Dash! zullen waarschijnlijk even moeten wennen aan de DS-versie. Het besturen van de Kart voelt wat ‘realistischer’ aan. De besturing zit ongeveer tussen de GBA en GameCube in, en dat is naar mijn mening een goede mix. Bovendien geeft elke Kart een uniek gevoel tijdens het besturen. Naast het bekende ‘sliden’ met je Kart is het nu ook weer mogelijk om te ‘springen’. Dit maakt het mogelijk om scherpe bochten nog strakker te nemen en zo net ‘die ene seconde’ sneller te zijn dan je tegenstanders. Wat voor mij vooral even wennen was, was het feit dat het rijden op het grind of gras naast de baan erg stroef ging. Bij Double Dash!! was een kleine rit op het gras niet dodelijk, bij Mario Kart DS kan het echter de 1e plaats kosten. Hetzelfde geldt voor het raken van een muur of iets dergelijks. Zoals gezegd is het dus iets ‘realistischer’ geworden. Al met al werkt de besturing zeer goed, en naar mijn mening net iets beter dan de Game Boy Advance besturing.

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen; De banen in Mario Kart DS zijn waarschijnlijk de beste (Mario Kart) banen die ooit in een (Mario Kart) spel vertoond zijn. En dan doel ik niet op de 16 banen uit de retro-cup, welke uit de vorige versies zijn gehaald en uiteraard ook zeer goed zijn, maar op de nieuwe banen uit de nitro-cup. De banen zijn indrukwekkend, uitdagend en laten een grote variatie zien. Zo heb je een baan waar je midden op een pinball-tafel rijdt en grote pinball-ballen je tegemoet rollen of een baan waar je op een groot, zwevend schip bent en er met kanonkogels op je geschoten wordt. Ook de ‘town-square’ bevalt mij zeer goed, omdat het racen door de smalle straatjes erg spannend is. De retro-banen zijn (bijna) 1:1 overgezet. Alleen bij de GameCube banen missen soms wat omgevingsdetails, zoals de rollercoaster die in het baby-park rijdt. Dit maakt de baan echter niet minder aantrekkelijk en speelt het net zo lekker en soms nóg lekkerder weg.

Over de intelligentie van de tegenstanders kan ik alleen zeggen dat deze net zo goed is als in de vorige delen. Naar mate je in hogere ‘klassen’ rijdt, worden de tegenstanders feller. De zwaarste klasse (150cc) zal je, ook al ben je een ‘professional’, alleen kunnen halen als je de banen ook echt onder knie hebt.

Tijdens het racen zal je natuurlijk ook beschikking hebben uit verschillende items die je kunt oppikken en gebruiken. Deze zullen, afhankelijk van je positie en de eigenschappen van je kart, min of meer helpen om de tegenstanders uit te schakelen en/of in te halen. Zo heb je de welbekende mushroom welke je een extra boost van snelheid geeft, maar ook de Shell om je tegenstanders af te schieten. Ook zijn er een tweetal nieuwe items toegevoegd. Het eerste is een soort octopus, die alle tegenstanders voor jou, inkt op hun beeldscherm spuit. Met het tweede nieuwe item word jij een raket en schiet je met hoge snelheid naar voren om alles in je weg te verpletteren (mijn nieuwe favoriet trouwens). Een (heel) klein nadeel vin ik dat sommige items wat vaak voorkomen. Zo zul je regelmatig een blauwe Shell langs zien komen (soms vier keer in een race). Als je eerste bent, kan dit nogal frustrerend werken.

Naast het racen biedt Mario Kart DS uiteraard ook een aantal andere modi. Zo heb je de time-trial, waarin je een zo goed mogelijk tijd moet proberen te halen. Als je een bepaalde tijd gehaald hebt, kun je een staff-ghost vrij spelen. Ook de battle-modus is terug, waarin je twee ‘spelletjes’ hebt. In de eerste krijg je aantal ballonnen, welke je zelf moet opblazen via de microfoon. Doel is dan de ballonen van je tegenstander kapot te schieten. Het tweede spelletje is ‘shining’. Hierbij zijn er een aantal ‘zonnetjes’ over het speelveld verdeeld. Deze moeten spelers verzamelen binnen een bepaalde tijd. Door items te gebruiken kun je die zonnetjes van andere spelers weer afpakken. Winnaar is degene die aan het eind de meeste zonnetjes te pakken heeft. Er is ook een nieuwe modus toegevoegd, genaamd Missions. In deze modus krijg je missies die je moet uitvoeren. Deze kunnen variëren van ‘kom eerder in het doel aan als Donkey Kong’ tot ‘verzamel alle munten’. Er zijn zes levels, en elk level heeft acht van deze missies en een eindbaas. Vooral de eindbazen zijn erg leuk te doen en lijken erg op de battle-modus.

Om de uitdaging ook voor de ervaren spelers te houden, kan men voor elk onderdeel een waardering krijgen. Dus voor elke cup en voor elke mission krijg je een waardering van C tot A of, als je nog beter bent, van 1 ster tot 3 sterren. Vooral de laatste is soms erg moeilijk om te halen, maar geeft wel grote voldoening als men deze ziet staan. Om het allemaal wat aantrekkelijker te maken zijn er tal van dingen die men kan unlocken, waaronder nieuwe karts en personages.

Mario Kart alleen spelen is gaaf, een feest wordt het echter als je met meerdere spelers samen speelt. Tot en met acht spelers kunnen tegelijk met maar één cartridge samen spelen. Het spel is dan uiteraard iets beperkter als dat iedereen een eigen cartridge heeft. Zo kun je bijvoorbeeld maar uit acht banen kiezen. Uiteraard is de battle-modus ook te gebruiken in de multiplayer. Hebben alle spelers een eigen cartridge? Dan zijn gewoon alle banen te spelen en kan iedereen gewoon een eigen personage en kart kiezen. Mario Kart is bovendien een van de eerste titels die het online-netwerk van Nintendo ondersteunen.

Conclusie en beoordeling

Ik ben razend enthousiast over Mario Kart DS. Alles zit super goed in elkaar. Alles eigenlijk, het is spel zowel single als ook multiplayer een toppertje. Iedereen die Mario Kart maar een beetje leuk vindt is ertoe verplicht om dit spel in zijn bezit te brengen. Mario Kart DS is beter dan elke Mario Kart tevoren. Hulde aan Nintendo!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Uitgebreide singleplayer
 • Mooie graphics
 • toffe banen
 • Hoop te unlocken
 • Minpunten
 • Online multiplayer is niet perfect

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Het zou niet gek zijn als ze ook even zouden zeggen wat ze precies hebben aangepast.

 • En de PS3 versie blijft dus 60 euro? of heb ik wat gemist?

 • De game is met name populair geworden door het realisme van het voetballen en de Artificial Intellegence (Teamvision) van de spelers.

  Dat tweede oké, maar dat eerste? Hmmm

 • er wordt dus geen re-release voor de ps3 uitgegeven, ikkes… gare naam  De sportspellen boeien totaal niet, omdat je een sport in realiteit moet beoefenen!

 • Wat is er dan aangepast ?? :p

 • @ WiiZzhole  Pro evo is een aantal jaar geleden zo populair geworden omdat het vele malen realistischer was dan Fifa. Puur omdat je bij Fifa vanaf bepaalde punten altijd kon scoren.

 • haha chill, ik was hem net van plan te kope

 • Konami gaat ff cashen zodat ze weer genoeg geld hebben voor PES 2009

 • PES2008 was kut met peren, dus waarom zou ik hem nu willen kopen?

 • wat Ikkes zich ook al afvroeg: hoeveel kost ie nu dan voor de ps3??

 • PS3 versie is alsnog 60 euro ja.

 • Ik wacht wel op PES 2009.

 • MWUA, ik ben toch niet zo een fan van PES-serie.

 • Als het dezelfde versie is als de 1e keer laat ik 'm liggen…….on-line was echt een aanfluiting !!!!!!!

 • Het is nu dus een budget-game voor sommige consoles.

 • Tja, ik was in eerste instantie ook teleurgesteld over PES 08, maar tot op heden is het wel de enige game die ik dagelijks speel. Samen met vrienden op de bank blijft het heerlijk. Jammer van de online-modus, maar ik mis het toch niet zo erg als verwacht.  Kijk erg uit naar PES 09 (hopelijk deze keer wel met veranderingen en verbeteringen)! Dit is gewoon een budgetversie neem ik aan voor bepaalde consoles.

 • Owkay, en is er nog wat veranderd (patches oid) of is het weer dezelfde game? En waarom niet voor de PS3?

 • beetje inhoudsloos persbericht.

 • Waarschijnlijk te lui om weer met zo'n gecompliceerd systeem te werken (PS3)..  Ja, laten ze nou idd even zeggen wat er aan veranderd is?

 • @DvT  de game is allang uit op de ps3 dus wtf is dat voor een reactie….  en raar dat ie niet op de ps3 goedkoper wordt


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren