1. Pokémon Platinum (NDS)

Pokémon Platinum (NDS)

Tsja, daar heb je hem weer: het vooroordeel. Die venijnige dingen sluipen er bij iedereen in. Van ze afkomen is lastig, tegen ze opboksen is nagenoeg onmogelijk. Mensen zijn wezens die hoe dan ook vastroesten in hun ideeën. En eerlijk is eerlijk: kunnen we het onszelf kwalijk nemen? Nee, natuurlijk niet. Neem nu iets als Pokémon. Kleine koters die hun eigen naam niet eens kunnen uitspreken, blèren al over hun Pokken-mam. Mams vond het minder leuk. Ik ook. Nee, als ik tussen een plaag krijsende, Pokémon-liefhebbende kindertjes sta, krijg ik er ook bijna last van: vooroordelen. Bah!

De Pokémon-franchise heeft zich nu eenmaal neergezet als een kindvriendelijke serie. Het olijke knaapje Ash dat elke werkdag op Jetix iets leert over wijze levenslessen: ach, kunnen paps en mams nog iets beters wensen voor hun kinderen? Dat ‘olijke’ Ash elke werkdag ook monstertjes op brute wijze de pan inhakt, vergeten paps en mams natuurlijk eventjes. Zo is het in feite ook met de Pokémon-games: kindvriendelijk van buitenaf, maar voor iedereen die iets verder kijkt dan hun neus lang is, een dijk van een game.

Net zoals zijn voorgangers, Diamond en Pearl, houdt Pokémon Platinum zich vast aan de vertrouwde formule van de serie. Je begint als een onervaren trainer die de wondere wereld van de Pokémon intrekt om de beste trainer van het land te worden. Hiervoor moet je zoals altijd acht Gymleiders verslaan en ten slotte natuurlijk nog de welbekende Elite Four. O ja, nu we toch bezig zijn: Gotta catch ‘em all! Een doel dat in Platinum bijna onmogelijk is geworden. De 493 monstertjes vangen is zelfs voor de testosteron-arme knaapjes met te veel vrije tijd al niet te doen, laat staan voor de rest van ons.

Ja, je hoort het goed: 493. Net zoals de meesten van jullie kende ik de eerste 151 allemaal uit mijn hoofd. De beestjes zaten vol met charisma en voelden al snel bekend aan. Daarna ging het vlot bergafwaarts, met als dieptepunt een paar zielige schepsels in deze laatste versies. Sommige beesten zijn zo lelijk en ongeïnspireerd dat ze zonder medelijden een head-shot verdienen. Een misvormd schepsel genaamd Tangrowth heeft bijvoorbeeld nog het meeste weg van een haarbal met armen. Gelukkig staan daar een heleboel leukere wezentjes tegenover, die je meteen weer het warme gevoel geven van de heerlijke, vertrouwde Pokémonwereld.

En wat is deze wereld toch een heerlijke plek om te verblijven! Ondanks dat deze DS-versies allesbehalve grote sprongen heeft gemaakt wat betreft de beeld- en geluidskwaliteit, is het nieuwe gebied genaamd Sinnoh dé place-to-be. Het verhaal trekt je dan niet zoveel in het spel als werd beloofd en de bliebgeluidjes van de Pokémon horen thuis in het stenen tijdperk, maar als speler zit je toch tientallen uren lang aan de DS-schermpjes gekluisterd. De heerlijk ontspannende deuntjes en de rustig ogende wereld laten je relaxed genieten van al het moois dat de wereld van Pokémon je te bieden heeft. Dat dit alles niet van de meest flitsende kwaliteit is, doet daar verder weinig aan af.

Zelfs alle chagrijnige - en zichzelf veel te serieus nemende - broekjongetjes kunnen namelijk niet ontkennen dat de Pokémon-games als RPG’s ijzersterk in elkaar zitten. Welk DS-spelletje krijgt je anders meer dan 60 uur in zijn ban? Niet alleen moet je als opkomend Pokémontrainer rekening houden met de verschillende soorten Pokémon (gras, vuur, water enzovoort) die er zijn, ook spelen zaken als de aanvalskracht en het type aanval een grote rol. Iedereen kan zijn eigen ei kwijt in Pokémon Platinum. Wil je een oppervlakkig avontuur, dan kan dat. Wil je echter een behoorlijk diepgaande, turn-based RPG, dan is dit zeker een game voor jou.

Pokémon Platinum is dus een dijk van een game, moge dat duidelijk zijn. Aan de andere kant: dat waren Pokémon Diamond en Pearl ook al. Op het gebied van vernieuwingen heeft Platinum helaas niet zo veel nieuws onder de zon. Ja, er is de zogenaamde Distortion World, waar tijd en ruimte een spelletje met je spelen. Helaas ben je hier in een half uurtje wel doorheen en is hij lang niet zo uitdagend als gezegd. Verder is de Battle Frontier – een gevechtsarena voor de beste Pokémontrainers – een leuke vernieuwing, maar laat de speler toch wensen naar meer. De honger wordt enigszins gestild met de (ondertussen bekende) online opties en het nieuwe eiland dat je na het uitspelen van de hoofdquest vrijspeelt, maar toch ben ik nog niet verzadigd. Zelfs na 75 uur op de teller wil ik meer Pokémon. Pokémon! POKÉMON!

Conclusie en beoordeling

Stel je een overheerlijke slagroomtaart voor. Heb je hem? Mooi, dat waren de games Diamond en Pearl. Als je er nu een kersje oplegt, heb je Pokémon Platinum. De taart was al overheerlijk zonder kersje: je deed er lekker lang mee en hij was ontzettend verslavend. Het extra kersje maakt het geheel helemaal af. De taart is nu nog lekkerder dan voorheen, maar voor iedereen die de vorige al ophad, is de nieuwe iets te veel van het goede. Kortom: Pokémon is als game nog steeds overheerlijk. Laat de gillende kindertjes je dus alsjeblieft niet afschrikken om dit spel te kopen!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Verslavend
 • Gaat ontzettend lang mee
 • Het Pokémon-principe is nog steeds geweldig!
 • Minpunten
 • Ongeïnspireerde Pokémon
 • Is 493 niet teveel van het goede?
 • Weinig extra's die echt meerwaarde hebben

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Yes!!  Ik vind dat codemasters een van de beste racegames maken.  Gelukkig heeft EA het niet gekocht.


 • Eindelijk F1 games op niet-sony-consoles :). Verheug me al op een F1 game op de PC en 360!  Laatste Grand Prix game die uitkwam ziet er wel erg oldskool uit om te spelen ;>

 • Het is koopt of neemt over. Over kopen is dubbel op :P

 • Héél tof!

  Hopelijk maken ze er iets moois van!

 • Beter, kunnen we eindelijk weer eens een goede F1 game op de console verwachten, ipv al die arcade crap.

 • Ego-engine  laat maar. Weg met die bruine troep. Codemasters gaat er natuurlijk weer een over the top Arcade game van maken..

 • hehe beters sony bakte er niets van codemasters is nou de betere race games makers

 • Qua grahics zal het allemaal wel goed zitten, maar ik hoop op een fatsoenlijke simulatie en niet die arcade meuk wat Sony jarenlang verkracht heeft.

 • Ben niet zo van de F1, maar toch leuk voor de fans dat ze nu ook op een non sony console licensed F1 spellen kunnen gaan doen.

 • @chevron9  das niet waar, sony was echt goed, heb het laatste deel, vandaag filmpje van gemaakt  http://youtube.com/watch?v=ZMS6K6UKaa4  echt fgaaf
 • In welk jaar gaat deze licentie in?

 • als die f1 race games dan net zo goed worden als GRID dan hebben ze een goudmijntje

 • GT5 iemand!???,  dacht toch echt dat ze daar f1 in gingen stopen!

 • yes f1 op de 360:D

 • yes!!!!! eindelijk weer een F1 game op de PC :D :D

 • Een mooie licentie bij een fantastische ontwikkelaar. Het moet alleen wel je ding zijn, net als Nascar. Natuurlijk is er groot verschil tussen de circuits (ovals bij Nascar en racetracks bij de F1), maar rij zelf liever allerlei soorten racemonster ipv 1 soort…..

 • yeah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:D:D:D:D Formule 1 op me 360 met werkende online mogelijkheden!!

  heb hier van gedroomd!!:D:D:D

 • codemasters is een van de beste racegame ontwikkelaars dus die licentie is in goede handen!

 • Dit is al maanden onofficieel maar toch bekend, ik wil echt een F1 licentie op de 360, hoef ik iig niet zoon pleesteesjen te kopen ^^

 • Ik ben benieuwd of Codemasters de verwachtingen van een nieuwe F1-game waar kan maken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren