1. Final Fantasy IV (NDS)

Final Fantasy IV (NDS)

Final Fantasy IV is een van de games uit de langlopende serie die we hier in Europa pas voor het eerst konden spelen op de Playstation. Een groot gemis eigenlijk, want de game staat zelfs nu nog fier overeind als een game met kwaliteit. Na een re-release op de Gameboy Advance is de game nu opnieuw opgebouwd om het verhaal van Cecil, Rosa, Kain, Rydia en de rest van de cast opnieuw te vertellen, ditmaal op de Nintendo DS.

Cecil, een Dark Knight in het leger van het koninkrijk Baron krijgt de opdracht om in het vredige dorpje Mysidia een van de vier kristallen, het Water Crystal, te stelen. Hij twijfelt echter aan de oprechtheid en de motieven van zijn koning. Dit kost hem zijn rang en als boetedoening moet hij samen met zijn jeugdvriend Kain afreizen naar The Village of Mist, een klein vredig dorpje, om daar een pakket af te leveren. Daar aangekomen gebeurt er iets onverwachts met als gevolg dat het dorpje in as wordt gelegd. Dit bevestigt de twijfels die Cecil al had over de motieven van de koning en hier ligt ook de start van het verhaal en de reis die Cecil aflegt op zoek naar vrede en gerechtigheid.

Final Fantasy IV is in veel opzichten een bijzondere game binnen de serie. Zo introduceerde deze game het zogenaamde Active Time Battle-systeem. Dit houdt in dat zodra spelers in een gevecht terecht komen er meters langzaam vollopen naast de naam van de karakters. Zodra de meter vol is kan er een commando ingevoerd worden, het welbekende Attack, Defend, Magic etcetera. Wat dit redelijk simpele systeem zo intrigerend maakt is dat de speler daadwerkelijk bij de gevechten betrokken wordt doordat karakters niet meer “opeens” aan kunnen vallen zoals in oudere RPG’s. Gevechten worden controleerbaar en daarmee ook leuker.

De gevechten zelf bevestigen dat we hier met een redelijk oude RPG te maken hebben, en dat pakt in dit geval goed uit. Gevechten zijn soms, of eigenlijk meestal, moeilijk en zwaar. Dit klinkt overdreven, maar ik durf zelfs te stellen dat deze remake moeilijker is dan het origineel. Een game over tijdens normale random encounters komt veelvuldig voor, laat staan bij de eindbazen. Dit schrikt sommige gamers misschien af, maar ik vind het juist wel iets hebben. De game maakt het de speler niet moeilijk “for the sake of”, het is eerder alsof men de balans binnen de game juist fijner heeft bijgesteld waardoor een overwinning ook echt als een overwinning voelt. Zo is de game ook spaarzaam met het geven van experience, waar karakters mee groeien in level en dus sterker worden. Zoals gezegd zou dit gamers kunnen afschrikken, maar voor hen is deze game sowieso niet bedoelt.

Uiteraard heeft deze versie vele nieuwe extras, dit is tenslotte een remake. Zo heeft men de engine gebruikt waar ook Final Fantasy III op de DS een nieuw gezicht heeft gekregen. En het mag gezegd worden, de game ziet er echt heel mooi uit! Vanaf het moment dat je de DS aanzet en de orkestrale versie van het originele “Love Theme” hoort begint er ook een zeer mooi filmpje mee te spelen wat meteen de sfeer mooi neerzet. Wanneer je vervolgens een nieuwe game start zijn de cartoonachtige graphics waar de game zich van bedient even wennen maar al snel wil je niet anders meer.

Naast de grafische overhaul zijn er ook een hoop elementen toegevoegd die de gameplay aanzienlijk aanvullen of helemaal veranderen. Zo zijn er de Augments, speciale abilities die je kan toewijzen aan personages. Hoewel Augments niet echt nodig om vooruit te komen maken ze de game er vaak wel wat gemakkelijker op. Ook toegevoegd is een nieuwe summon van het personage Rydia genaamd Whyt, en dit is waar ik echt heel enthousiast over ben. Summons in Final Fantasy IV zijn speciale monsters die voor partymembers vechten. Whyt is hierin speciaal, omdat de speler invloed kan uitoefenen op de statistieken van Whyt, dus hoe sterk hij/zij/het is etcetera. Dit doe je door middel van extreem verslavende minigames, waarvan de een nog leuker is dan de ander. Wanneer je je eigen highscore in een minigame verbreekt, betekent dat, dat de statistieken van Whyt ook omhoog gaan. Dit werkt extreem verslavend en is ook nog eens interessant voor highscore-beaters. De minigames zijn divers en veranderen met de personages die komen en gaan in je party. Zo loont het dus om dit in de gaten te houden!

Final Fantasy is een serie die een naam heeft hoog te houden waar het verhalen vertellen betreft. Deel IV is misschien wel de eerste RPG die daadwerkelijk een ingewikkeld plot voor de voeten van de speler wierp. Natuurlijk komt het nu misschien wat gedateerd over, maar wie de game in zijn originele context plaatst beseft hoe bijzonder deze game eigenlijk op het gebied van verhalen vertellen. Het plot is meeslepend en intrigerend, ook dankzij of misschien wel vooral omdat de personages in de game ieder een eigen smoel hebben. Elk karakter bekleed wel een positie in de game die er toe doet en een plaats heeft binnen gevechten en binnen het verhaal. Dit maakt van de game een coherent geheel in plaats van een game die alles wil maar niks voor elkaar krijgt.

Conclusie en beoordeling

Deze remake mag gezien worden, beeld, geluid en verhaal worden waardig naar de DS gebracht zonder dat het overkomt als een goedkope cash-in op de Final Fantasy naam. Kom maar op met deel V en VI!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Een waardige remake van het origineel
 • Een coherente game die speelt alsof je een boek leest
 • Sommige gevechten vereisen een diepe tactiek
 • Minpunten
 • Voor sommige gamers duidelijk te moeilijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • vett, op t moment kijk ik het meeste uit naar deze game!! :D

 • Nice, nog even wachten dus :)

 • super chill!!!

 • Jammer dat de BETA is afgelopen. :(

 • Word weer lekker knallen:)!

 • Lekker alles slopen :P

 • hou het wel bij team fortress 2

 • Ben benieuwd ;)

 • Nice Nice Nice Nice

 • MP en SP in een demo! vet

 • Ik heb nog steeds problemen met die EA online functie…Stomme EA

  :(.

 • Dit spel wordt zooooo vet, kan niet w8en. Had eigenlijk de demo al iets eerder verwacht :(

 • chill

 • vet :)

 • als die demo uitkomt dan ga ik hem meteen downloaden

  dit is gewoon een topgame

 • Kijk! En zo hoort et :)

 • chill, ga ik zeker even spelen

 • Staat genoteerd, meteen downloaden dan ;0

 • Cool!

 • ik heb mijn bestelling al geplaatst voor deze game en dat wordt al lang wachten voordat hij binnen is dus kunnen we iig ff aan de slag met de demo.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren