1. UFC 2009 Undisputed (X360)

UFC 2009 Undisputed (X360)

Langzaam sta ik op, de geluiden van het gillende publiek klinken al door de gangen en langzaam ga ik het geluid achterna. De stemmen beginnen van vaag naar verstaanbaar te gaan: “Iceman, Iceman, Iceman…” Ik weet precies over wie ze het hebben…Chuck Lidell. Mijn brute tegenstander is de gedoodverfde favoriet onder het publiek, maar die hypocrieten hebben geen idee waar ze het over hebben. Vanavond zullen ze zien wat ik, ‘The Fury’, allemaal kan aanrichten. De donkere gang eindigt, de stemmen worden luider, nu weet ik het zeker: dit wordt mijn avond. Als mijn naam door de grote speakers van het Octagon klinken weerklinkt er ook nauwelijks tot geen reactie; mijn hand omhoog doen? Pffff, ze reageren toch niet! Zenuwen heb ik intussen al niet meer, alle druk is weg en ergens voor vrezen hoef ik niet meer. Vol zelfvertrouwen stap ik vervolgens de ring in, worden mijn verwachtingen ook waargemaakt?

Zoals ik in een eerdere blik op de game al vertelde, ben ik ongelooflijk enthousiast over UFC Undisputed 2009. Het spelconcept draait precies om hetgeen waar het evenement ook om draait; vechten. Maar in The Ultimate Fighting Championship draait het niet alleen om boxen of worstelen, maar komen alle vechtstijlen bij elkaar. Hierdoor kom je ook meteen op het punt dat UFC Undisputed 2009 ongelooflijk uitgebreid is. Met heel veel mixen tussen verschillende stijlen, meer dan tachtig strijders en heel veel verschil tussen gewichtsklassen is er heel veel te onderzoeken in deze game. De gameplay draait door alle verschillende vechtstijlen dus niet alleen om simpel boksen of worstelen, maar ook om bijvoorbeeld grondvechten, sub-missions en schoppen. De gevechten in UFC Undisputed 2009 worden hierdoor heel divers en na een paar potjes valt al op dat elk gevecht anders is.

In de gevechten zit dus een goed aantal diversiteit, door verschillende soorten gevechten. Dit beperkt zich natuurlijk niet tot alleen finales of voorrondes, maar natuurlijk ook tot staande- en grondgevechten. Waar het in staande-gevechten draait om de vier hoofdknoppen, draait het in de grondgevechten voornamelijk om het pookje draaien. Beiden werken heel erg goed, al zit er een grote leercurve aan met name het pookje draaien; hier komt de hele handige Tutorial in de wedstrijd. Elke move wordt zorgvuldig uitgelegd tijdens het oefenen en er zijn genoeg aanpassingsmogelijkheden om makkelijk in te kunnen stappen. Als deze Tutorial dan voltooit is kan er volop gespeeld worden in gevechten. De grootste mogelijkheid hiervoor is de Quickplay-modus de belangrijkste mogelijkheid. Hierin wordt duidelijk hoe geweldig de gameplay van UFC Undisputed 2009 wel niet is.

Het is namelijk moeilijk uit te leggen in hoeveel manieren de game het genre vernieuwt. De grondgevechten zijn nog nooit eerder gezien en werken even goed als de vertrouwde boksgevechten. Deze twee gecombineerd verschijnt er een tactisch schouwspel op de beeldbuis, waar dat juist mist in de meeste vechtgames. En om dan ook nog eens te bedenken dat er meer dan tachtig vechtlieden zijn om je tactisch vernuft op uit te proberen, maakt dat de game ongelooflijk veel groter wordt dan van de voorkant van het hoesje zou blijken. Wat de game nog specialer maakt is dat ongekende diepgang er niet voor zorgt dat de game te uitgebreid wordt; de game is voor zowel beginners als doorgewinterde veteranen goed op te pakken. UFC Undisputed 2009 weet dus een geweldige tussenweg te vinden tussen een grote diepgang en een makkelijk in te stappen game.

Helaas scheiden deze wegen heel erg van elkaar in de Career-modus. Deze modus is de heel erg herkenbare opzet van de varianten in andere vechtgames. Natuurlijk zit er een vleugje UFC in, maar buiten dat kleine snufje mist de game volledig de eigen inbreng in deze modus en dat is niet het enige probleem. Na een tijdje kan hij vreselijk repetitief aanvoelen, zeker wanneer je de titel al eens verovert hebt. Zo af en toe is de lol er zeker in te vinden, maar er blijft vooral een leeg gevoel achter wanneer de titel voor de tweede keer verovert is en het laatste filmpje op het scherm verschijnt. Gelukkig blijft er nog wel één stuk van de modus staan; de Character Creation.

Zoals je al zou verwachten draait het in deze modus om het maken van je eigen vechter, welke natuurlijk geheel op jou kan lijken. Het maken van een personage weet precies dezelfde tussenweg te vinden als de gameplay doet; hij is heel erg uitgebreid, maar toch heerlijk makkelijk op te pikken. De grote van elke tattoo kan bepaalt worden, maar natuurlijk ook tot hoe ver het haar gemillimeterd moet zijn en of de sok nou net die laatste twee centimeter omhoog moet. Gelukkig zijn de enorm uitgebreide vechters niet alleen te gebruiken in de Career-modus, maar ook in de onlinewedstrijden; precies waar UFC Undisputed 2009 zijn gram haalt.

De online-modus draait natuurlijk gewoon op de gameplay uit de singleplayer, maar voegt door een (vaak) sterkere tegenstander wat meer toe aan de speelervaring. Alles loopt heerlijk soepel, geheel zonder lag en mede hierdoor wordt de ervaring die de game geeft nog beter! Natuurlijk blijft UFC een heel erg vernieuwende game en heeft het ook hier zijn punten gescoord. De meest opvallende functie is die om een fan te worden van een persoon. Zo volg je zijn wedstrijduitslagen en kun je natuurlijk ook makkelijker wedstrijden tegen hem organiseren. Een erg handige functie, die zeker een meerwaarde heeft tegenover andere sportgames. Over het algemeen laat de game ook op het online-front een verpletterende indruk achter.

Maar…nog steeds heeft UFC Undisputed 2009 nog een modi klaarliggen voor je! In Classic Fights speel je de meest beroemde gevechten uit de UFC-historie na, in de hoop dat jij op dezelfde manier als de vechters het gevecht afmaakt. Heel veel gevechten zijn er niet, maar een speciale modus is dit wel. Door de aankondigingen van de altijd charmante Rachelle Leah krijg je van tevoren een goede indruk van waar die wedstrijd nou eigenlijk om draaide. Dit geeft je een goede indruk van wat er eigenlijk allemaal speelt – en heeft gespeeld – in het toernooi. Heel veel verschil met gewone gevechten (buiten de opdracht) is er niet, maar toch voelt het alsof er iets meer is om voor te vechten. Dit is er daarom natuurlijk ook; als je je opdracht voltooit kun je een samenvatting bekijken van de echte wedstrijd. Op deze manier bewijst Classic Fights zich als een geweldige modus.

Hoe goed de gameplay dan ook mag zijn, of hoe leuk de modi nou zijn, niets kan de technische kracht overtreffen van UFC Undisputed 2009. Het commentaar van een geweldige duo weet zeer te overtuigen, evenals het geluid van een schreeuwend publiek en het gehoor van twee rake klappen. De menu’s worden stijlvol begeleid door echte UFC-muziek, wat dagen in je hoofd zal doordreunen. Voor het grafisch aspect van de game komen woorden gewoon tekort, op elk detail is gelet en zelfs het publiek weet geweldig te overtuigen. Zoals het een vechtgame betaamt ontbreekt het eveneens niet aan geweldige physics. UFC Undisputed 2009 is dus niet alleen een wonder in gameplay maar ook een technisch wonder!

Conclusie en beoordeling

UFC Undisputed 2009 is een van de grootste verassingen van 2009 geworden. Niet alleen is de gameplay hartstikke vernieuwend, er zit genoeg variatie en diepgang in de game om je wekenlang zoet te houden. Door een groot aantal modi die bijna allemaal heel erg goed zijn zou je bijna vergeten dat de Career-modus zo tegenvalt. Op technisch gebied is de game ook een klein wonder, met name door het ijzersterke commentaar en prachtige physics. Een game die zoveel vernieuwing biedt en tegelijkertijd de basis zo goed onder controle heeft verdient een plaats in iedere gamescollectie!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Heerlijke gevechten
 • Vernieuwend doch diepgaand
 • Niet moeilijk in te komen
 • Technisch Pareltje
 • Minpunten
 • Career-modus valt zwaar tegen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Joepie hier zit op te wachten.

 • Gaat lekker zo, heb em ook op de Wii, alleen jammer van de DLC.. Op de ds lijkt me wel geinig:+)

 • Sja, wat geld in het laatje brengt wordt uitgemolken, das logisch.

 • Nog genoeg melk voor iedereen, dus waarom ook niet he? Al zijn de spellen wel vet!

 • En dan maar hopen dat de melk niet zuur word :P

 • hoeveel spellen zijn daar wel niet van

 • Alleen maar goed nieuws tuurlijk is het eens genoeg, maar er is nog genoeg goede muziek die men op een schijfje kan gooien.

 • moet nog steeds hard masteren :P

 • moet er wel heel wat veranderen, want na deel 2 en 3 heb ik het nu wel gezien…

 • ik wil het nog steeds graag voor de ps3, maar het prijskaartje is in mijn ogen een beetje overdreven

 • ik hoef eigenlijk alleen de hoofd delen, tenzij er één is met een hele goede tracklist  guitar hero: Metallica bijvoorbeeld of Iron Maiden

 • woohoo :D

 • handig die bundel… ik heb helaas al n ds lite

 • Ik heb het nu wel een beetje gezien met guitar hero xD

 • Like doh dat er meer delen in de Guitar Hero reeks zijn verkocht; Guitar Hero, Guitar Hero: Rock the 80's ofzo, Guitar Hero 2 en Guitar Hero 3:Legends of Rock hebben natuurlijk meer verkocht dan 1 game. :')

 • Kotick geeft verder nog aan dat Guitar Hero III: Legends of Rock voor de Wii de best verkopende game is van een third-party ontwikkelaar op de Wii. De volgende Guitar Hero-game op een Nintendo-spelcomputer, Guitar Hero: On Tour, wordt mogelijk door Nintendo ook aangeboden in een speciale bundel met de Nintendo DS Lite.

  Zolang je maar je best doet, (oftwel geen mono-bug) dan kun je ook succesvol zijn op een Nintendo console.  Maar krijgen we dan niet een overkill aan GH's?

 • Mha, is redelijk leuk maar ben niet echt fan van GTH..

 • boeie, rock band gaat deze game kappot maken!

 • Misschien ga ik de GH IV wel aanschaffen, wie weet?

 • beter brengen ze er ook een paar uit voor de 360, want het is een geweldig spel imo

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren