1. Football Manager 2009 (PC)

Football Manager 2009 (PC)

Recept voor een enorm verslavend simulatiespel: men neme honderden voetbalclubs, duizenden spelers en talloze statistieken. Men giet dit samen met een fijne interface, wat leuk geschreven teksten en leuke feitjes. Roer het geheel goed door, tot het oppervlakte mooi egaal is. Voeg tijdens het roeren geleidelijk een ons tactieken toe. Laat het geheel een paar uur staan om het vervolgens in uw computer te stoppen. Genieten maar!

Dit is waarschijnlijk de meest onzinnige inleiding die ik ooit heb geschreven. Toch gaat het niet over een onzinnig spel, maar over Football Manager 2009. Het zoveelste deel in de reeks van Sports Interactive. Voor wie echt hersendood is; Football Manager 2009 is een spel waarin je de rol van een voetbalmanager neemt. Dit houdt in dat je naast het coachen van je team ook controle hebt over de transfers, de technische staf, de jeugdopleiding, de contracten en nog duizend andere dingen. Het spel leunt volledig op het controlevlak; als je hoopt op een voetbalspel met visueel vuurwerk en waarbij je lekkere acties kunt maken kom je van een koude kermis thuis. Je speelt namelijk niet zelf de wedstrijden, maar legt het lot volledig in de handen, of beter gezegd in de voeten, van jouw cirkelvormige 2D-spelers. Veel mensen knappen hier op af, maar dit zijn dan ook meestal de mensen die nog nooit in aanraking zijn geweest met Football Manager. Zij menen vaak dat er toch niets aan is om niet zelf de spelers te besturen.

Zij hebben het echter mis. De voldoening die je haalt uit mooie resultaten, goede transfers en scherp scoutingswerk zijn van dergelijk hoge graad dat dit spel zelfs een verslavende werking heeft. Dit komt mede door de moeilijkheidsgraad. Je wint namelijk niet zomaar elke wedstrijd, puur omdat je de beste spelers bij elkaar hebt gekocht. Nee, de winst boek je pas echt op het tactisch vlak. Hoe pak je die ene begaafde linksbuiten aan van de tegenpartij? Hoe zal ik tegen deze ijzersterke verdediging kansen kunnen creëren? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf waarschijnlijk zult stellen tijdens het spelen van Football Manager. Zowel voor als tijdens de wedstrijden zijn jouw ingevingen en ingrepen van enorm belang. Er zijn dan ook zoveel mogelijkheden te verzinnen om een probleem aan te pakken, dat ieder het spel op zijn eigen manier zal ervaren. Dit heeft de ontwikkelaar enorm goed voor elkaar gekregen, door talloze dingen in het spel te stoppen die allemaal jouw prestaties beïnvloeden. Van de uitlatingen in de media tot de wijze van trainen, alles heeft wel zijn effect op jouw spelersgroep. Deze mogelijkheden zorgen er echter wel voor dat beginnende managers zich nogal verloren voelen in de enorme wereld.

Dit probleem pakt Football Manager 2009 beter aan dan zijn voorganger. Het spel zal je in het begin met aanwijzingen op weg helpen. Mocht je hier niet van gediend zijn, kan je deze aanwijzingen simpelweg uitschakelen. Deze aanwijzingen zaten ook al in de vorige versie, echter zijn ze nu wat uitgediept en duidelijker geworden. Wat daarentegen wel volstrekt nieuw is, is de 3D-engine. Met deze engine hoef je niet perse meer te kijken naar de platte bolletjes zoals voorheen, maar lopen er daadwerkelijk spelers over een veld met 3D-zicht op het geheel. De engine is visueel niet top, maar toch bederft het niet het spelplezier en is de functie toch geslaagd, waar vooral de hardcore spelers toch anders over dachten. Alleen de echte stadionsfeer mist wel in deze functie, en het loopt soms niet altijd even vloeiend. Toch is het een goed begin, dat ooit wellicht kan uitgroeien tot een uitstekende mogelijkheid voor volgende edities.

Wat wel al puik in orde is, is de database. Bijna elke voetballer die op een beetje niveau op deze aardkloot speelt is wel te vinden. Elke speler heeft zeer accurate statistieken, dankzij het goede systeem van scouting van Sports Interactive. Zo was bijvoorbeeld Ronaldinho toentertijd al een grootheid in de Football Manager-wereld, terwijl hij in de echte wereld nog nauwelijks bekend was. Daarnaast zitten er ook een enorm aantal clubs in deze database verwerkt. Van Barcelona tot de lokale grote amateur club Hilversum, clubs genoeg met hun bijbehorende spelers. Je kunt echter niet met elke club spelen, de allerkleinste clubs zoals eerdergenoemde zullen alleen voor de sier aanwezig zijn. Al is dit makkelijk op te lossen dankzij de gigantische achterban die Football Manager kent. Verschillende fans van de serie stoppen enorm veel tijd in het maken van updates. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van elk deel uit de serie flink gerekt kan worden.

De ontwikkelaar probeert dit natuurlijk ook. Ook zij brengen zo nu en dan een patch uit om kleine bugs op te lossen en transfers te vernieuwen. Om je interesse in het spel levend te houden, heeft men ook geprobeerd de speler voor elke wedstrijd opnieuw prikkelen. Dit gebeurt middels de persconferenties waar ‘echte’ journalisten aanwezig om jou vragen te stellen omtrent de wedstrijd, de spelersgroep en jouw verhoudingen met andere managers. Je krijgt telkens een aantal mogelijke antwoorden en kan desnoods je antwoord wat aanvullen met een eigen zinnetje. In beginsel is dit leuk gedaan, al wordt het wel erg repetitief omdat dezelfde vraag zo’n vijftig maal per seizoen gesteld wordt. Gelukkig is er ook de optie om je assistent te sturen, waardoor deze last van je schouders gehaald wordt.

Conclusie en beoordeling

Al met al is Football Manager een dijk van een simulatiespel. Football Manager beheerst al jaren de markt op dit gebied, maar heeft de vorige versie toch aanzienelijk verbeterd en nog een aantal dingen toegevoegd. Het vernieuwde transfersysteem en de 3D-engine geslaagde voorbeelden. Dat de persconferenties wat saai worden nemen we maar voor lief. Een aanrader voor elke voetballiefhebber.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Erg verslavend
 • Enorme diepgang
 • D-engine beter dan verwacht...
 • Vernieuwd transfersysteem
 • Gigantische database
 • Minpunten
 • Erg verslavend
 • maar zal nog wel moeten verbeteren
 • Saaie persconferenties

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Kmoet zeggen dat ze aardig aan t hypen zijn ;)

 • hmmm nice:D ziet er goed uit. hoop alleen wel dat je ook een aantal gratis unlockable outfits hebt:) is altijd wel leuk;)

 • ben nu Ninja Gaiden Black aan het downloaden, en kan niet wachten op NG2, die ik morge maar eens ff ga bestellen en ik een T-Shirt krijg :D

 • Nice, maar dit is echt een hebbedingetje :D

 • het is wel vet dat je character kan verandere

 • Lekker aan het hypen weer idd, alleen jammer dat altijd alles geld moet kosten.

 • nooit weg zoiets

 • Waarom altijd weer mp betalen? Ik vind dat je je zoiets gewoon moet kunnen vrijspelen, door de game te spelen. Maar ja.. Falcon ziet wel vet uit!!!! Dus ik zal toch wel weer betalen!!!

 • Leuk, maar niet leuk voor 2,33 euro.

 • gewoon een idee voormeer geld.

 • @ Venik:

  iid wat jij zegt

 • Die haal ik wel voor dat prijsje, dan maar een pilsje minder in het weekend ;)

 • ziet er wel heel erg vet uit..! ben het wel eens met Dabilahro:P

 • Das tof, maar wel duur.

 • vind het raar… want vooral online zijn zulke dingen leuk, dan kan je het showen… maar toch wel vet, misschien wel eentje downloaden

 • cool, maar vind het niet egt iets om extra geld aan uit te geven

 • Ik heb niets tegen het betalen voor content maar dit vind ik belachelijk. Dergelijke kostuums moet je gewoon vrij kunnen spelen.

 • Best wel lame als je zo'n vet spel hebt maar dan kleren gaat winkelen zodat je poppetje er iets anders uit ziet.

 • beetje erge geldmelkerij, de game is nog niet eens uit ;S

 • Van Kotaku:  In Europe, select retailers in the UK, Italy, The Netherlands, the Nordic countries and France will giving out the pictured skin to 39,000 customers who either at launch or for pre-orders.  Weet iemand welke \"select retailers\" in Nederland deze zijn?


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren