1. FIFA 09 (X360)

FIFA 09 (X360)

Het voetbal is een edele sport. Wereldwijd zijn er vele miljoenen mensen die enorm genieten van het spelletje met de bal, twee doelen, een groot grasveld en tweeëntwintig man in korte broek. Genoten wordt er natuurlijk door voetballers zelf, die vaak leven voor het voetbal en voetballen om te leven. Bij sommige voetbalsupporters wordt het voetbal weer zo intens beleeft dat het een levenswijze is geworden en er zelfs op de vuist wordt gegaan voor hun bloedeigen club. Voetbal is emotie, voetbal is passie en voetbal is magisch. Niets komt in de beurt van het echte spelletje, ook games niet. Althans, dat dacht ik...

Ik betrap mezelf er namelijk geregeld op dat ik echte wedstrijden aanzie voor FIFA 09. Dat ik in gedachten de bal breed pass om ruimte te creëren en om een gat te trekken en dat ik verbaasd ben als de bal de andere kant op gaat. Na deze eerste verbazing dringt het pas goed tot me door dat ik niet FIFA aan het spelen ben, maar toch echt een live wedstrijd aan het kijken ben. Nu kan dit liggen aan mijn geestelijke toestand – die mogelijkheid sluit ik zeker niet uit – of dit ligt aan het uitzonderlijk kwaliteit van de zoveelste FIFA game van Electronic Arts. Gezien de aard van de inleiding ligt de tweede verklaring echter het meest voor de hand.

FIFA weet al tijden als geen ander de echte “voetbalsfeer” overtuigend neer te zetten. Dit komt niet alleen door de FIFA-licentie die het spel rijk is, dit komt vooral door de gehele presentatie. Nu is FIFA daar al wel jaren goed in, maar waar dat vooral vlak voor en na de wedstrijd goed tot uiting kwam is dat nu anders. Details als authentieke spreekkoren en zang, sterk commentaar – het Engelse, niet dat gewauwel van Youri Luller en Evert – en het op een televisie-achtige manier herhalen van mooie momenten brengen net wat extra\'s en maakt FIFA 09 ongeëvenaard als het gaat om sfeer. Ook het bepalen van de “victory dance” als een speler gescoord heeft is een toevoeging die de voetbalervaring compleet maakt. Grafisch heeft de game ook een sterke impuls gekregen, werkelijk alles ziet er fantastisch uit! Het gras lijkt net echt, de belichting is realistisch en de animaties van de spelers en de spelers zelf zien er ook geloofwaardig en goed uit. Alleen het publiek – 2D poppetjes die alleen maar apathisch op en neer springen – blijft gewoon kut met peren en is absoluut voor verbetering vatbaar. Het is ook jammer dat er geen aandacht is besteedt aan het uiterlijk van spelers uit de Eredivisie.

Waar een voetbalspel echter mee staat of valt is natuurlijk de gameplay. Want ook al is de voetbalsfeer aanwezig, als het voetballen niet als voetballen aanvoelt dan heb je hier niets aan. Hierin zien we een grote vooruitgang vergeleken met de vorige FIFA games. Vaak overheerste het gevoel dat er maar op een paar verschillende manieren gescoord kon worden en kon je dit ook nog eens voorspellen als je een pass gaf. Spelers liepen altijd hetzelfde en met het aannemen was er geen variatie in de animaties. FIFA voelde statisch aan terwijl voetbal juist erg dynamisch is. Met FIFA 09 rekent EA hiermee af, want mede door de besturing en de vele en knappe animaties speelt de game dynamischer dan ooit.

Met name de subtiliteit van de besturing draagt bij aan een realistische voetbalervaring. In één-op-één situaties kan je met een korte druk op de knop net die subtiele pass tussendoor geven of kan je de tegenstander uitspelen met een van de vele trucjes die het spel rijk is. In de counter kan je de bal weer lekker naar voren rammen als je de knop wat langer ingedrukt houdt. Hoe een speler de bal aanneemt is weer afhankelijk van de situatie en van de kwaliteiten van de speler zelf en het zal haast nooit voorkomen dat een potje voetbal één grote déjà vu is.

Vervelen zul je je ook niet zo snel met FIFA. We zijn natuurlijk allemaal al bekend met de standaard oefenwedstrijden, toernooien en de geroemde Coach modus. De opzet hiervan blijft natuurlijk leuk – je bent de coach van een elftal en speelt een heel seizoen met één club – maar de uitwerking kon iets beter. Je kan wel scouts op pad sturen, managers upgraden en tactieken bedenken, maar het voegt niet zoveel toe. Er hadden bijvoorbeeld extra dingen kunnen worden gedaan met het stadion upgraden of een wat uitgebreider Public Relations element was ook wel leuk geweest. Laat ons maar eens een keer als een Louis van Gaal de pers afzeiken of slechte acties goedpraten in een persconferentie. Doe eens gek! Slecht is deze modus alleszins, maar na een paar seizoenen heb je toch wel het gevoel dat er iets ontbreekt.

Het doet de game dan ook goed dat er redelijk wat verschillende modi aanwezig zijn. Be a Pro is hier toch wel de bekendste van. Voor het eerst kan je jezelf met één enkele speler opwerken in de voetbalwereld en kan je het zelfs schoppen – of trappen – tot het nationale elftal. Dit is een originele insteek die ook goed is uitgewerkt. De echte vernieuwing echter zit hem in een nieuwe online modus waarin er met tien tegen tien gespeeld wordt. Zo benaderd een potje voetbal op de console haast de dynamiek en onvoorspelbaarheid van een echte wedstrijd en dat is indrukwekkend. Het is wel oppassen voor mensen die denken grappig te zijn door het spel te verzieken. Hier heeft EA echter al rekening mee gehouden door een soort rating systeem toe te passen in de wedstrijd. Onder in beeld staat een balk die je prestaties bijhoudt, als je goed op je positie blijft, goede passes geeft en scoort natuurlijk dan wordt het balkje groener. Als je gewoon slecht speelt dan wordt het balkje weer rood. Echte gevolgen heeft het rode balkje gelukkig niet maar het is een goede motivatie om zo goed mogelijk te spelen. Waar je FIFA 09 echter voor koopt is toch het - in alle opzichten - sterk verbeterde team tegen team spel. To the game!

Conclusie en beoordeling

Al met al ben ik erg enthousiast over FIFA 09! Ik ben echter niet de enige, mijn vader wilt elke avond tegen mij spelen, mijn zwager wil ook altijd FIFA spelen en zelfs mijn jongste zusje vindt de game fantastisch. De voetbalsfeer wordt namelijk erg goed neergezet door details als authentieke spreekkoren, het sterke Engels commentaar en de “victory dance” na het scoren van een doelpunt. Scoren is ook een genot dankzij de vloeiende en dynamische gameplay en de subtiele besturing. We kunnen daarnaast voor het eerst tien-tegen-tien spelen in een voetbalgame! Het is alleen jammer dat het publiek nog steeds anorexia heeft en de spelers uit de Eredivisie geen eigen gezicht hebben. De Coach modus kan ook wel wat vernieuwingen gebruiken. Als voetballiefhebber moet je deze game echter zeker in je collectie hebben!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Voetbalsfeer
 • Sterke audio
 • Besturing en gameplay
 • Tien tegen tien
 • Grafisch erg indrukwekkend
 • Minpunten
 • Coach modus is aan vernieuwing toe
 • Weinig herkenbare Eredivisie-spelers

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat is wel nice, alleen deze chip gaan ze natuurlijk weer niet los aanbieden -.-

 • Klinkt allemaal goed nog maar even afwachten..

 • Vooral leuk voor de mensen die al een Xbox 360 hebben. Wat een naaistreek zeg. :S

 • ik haat niet op microsoft

  xbox heeft goeie spellen maar nadat mijn xbox360 na de klote is gegaan is al mijn vertouwen in xbox verdwenen…  speel nu alleen nog ps3

 • Meh… Mijn 360 vertoont geen problemen dus van mij moet het niet…  joey043; je haat niet OP microsoft? achzo… voor ik U serieus neem, moet u eerst een zin leren formuleren meneer Joey…

 • HHhmmmm nou ik w8 er wel op dan, me huidige 360 maakt echt TE VEEL lawaai! echt zo ongelooflijk storend!  Speel daardoor nu steeds met me PS3

 • Waaajow, wat een geweldige naam! ;-)  Anyways, lijkt me goed nieuws, afwachten maar…

 • Vooral leuk voor de mensen die al een Xbox 360 hebben. Wat een naaistreek zeg. :S

  Waarom dat? Je kunt toch verwachten dat ze zo'n apparaat intern (en extern) steeds proberen te verbeteren?

 • Dat wordt een dilemma, bij m'n verjaardag een 360 of nog even wachten tot volgend jaar. De Elite heeft toch een betere processor?

 • Was gisteren bij iemand die de eerste X360 in ze bezit had. Man wat een herrie zeg. Die van mij valt wel mee, maar als je dat vergelijkt met de PS3 is dat toch een groot verschil. Dus goed als ze dit weer gaan verbeteren.

 • Is wel een goede zaak :)

  Jammer voor diegene die al een 360 hebben, maar het maakt de console beter (en toch kan hij hetzelfde) dus ik zie het probleem niet.

 • De Elite is goed genoeg, nooit problemen mee gehad.

  Maarja Microsoft heeft zichzelf nu in de voeten geschoten. Als je een console rushed om het ding te kunnen lanceren dan krijg je dit soort eeuwige kinderziektes.  Volgens mij heeft iedere 360 die vanaf launch beschikbaar was het loodje al gelegd.

  En nee dit is geen naaistreek. Hardware wordt altijd vervangen en verbeterd, alleen doen Nintendo en Sony het vaak stilletjes tenzij het drastische veranderingen met zich meebrengt.


 • chill voor de mensen die nog een xbox gaan kopen.

 • echt geweldig gewoon, voor mij althans.  Dit jaar ga ik een hdtv kopen, en was al van plan een xbox daarna te gaan kopen, en nu lees ik dit. Met de huide xboxen is ook niks mis mee, alleen vind ik wel dat de Falcon xbox en de xbox daarvoor wel erg veel geluid maken. dus hopen dat het met deze anders wordt.

 • Had ik al gehoord, klinkt goed maar niet iets wat ik zelf zou kopen

 • leuk ik heb de xbox van de eerste versie, hij is 1x kapot gegaan, kunnen wij niet een gratis iets verwachten….

 • FreestyleForce.. wat zeur je nou.. dat is hetzelfde met tv's, gsm's ,met ALLES! Je koopt het nieuwste van het nieuwste en een week later is er al iets beters, zo is het nu eenmaal.

 • Dit is niet meer dan normaal. Je leest ook altijd constant berichten dat Sony nieuwe, betere en kleinere componenten maakt voor de PS3.

 • hmm das best kut dat wij dan nietook zon kopie krijgen maja boeie vind wel jammer dat als die pas in 2009 komt 4 jaar te laaat naar mijn mening

 • Ik heb net een SNES gekocht en nu is er al weer een nieuwe 360!  Maar goed. Het is precies zoals SparK het zegt. Wat mij betreft is dit altijd alleen maar goed nieuws. Maakt mij persoonlijk niet veel uit dat er steeds nieuwe xboxen op de markt komen (die van mij is van maart 2006). Het is meer dan logisch ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren