1. E3: Final Fantasy XII

E3: Final Fantasy XII

De grootste titel die Square Enix tijdens de E3 op haar stand toonde was uiteraard Final Fantasy XII. Even terugkijkend op deze zeer succesvolle RPG serie kunnen we stellen dat de laatste paar Final Fantasy titels de Final Fantasy traditie verbroken hebben. Zo maakte Square Enix voor het eerst een direct vervolg op Final Fantasy X met Final Fantasy X-2 en was het elfde deel special ontworpen voor een online spelervaring. Deze laatste titel is pas verschenen in Amerika en is een redelijk succes te noemen. Ik ben erg benieuwd of deze titel ooit in Europa zal worden uitgebracht, of dat wij in dit geval deel elf overslaan en direct de wereld van Final Fantasy XII zullen gaan betreden.

En ook met Final Fantasy XII zal Square Enix van de Final Fantasy traditie afstappen, maar daar straks meer over. Final Fantasy XII speelt zich af in een wereld genaamd Ivalice. Misschien komt je deze wereld bekend voor, en dat kan kloppen. De wereld in het GBA spel Final Fantasy Tactics Advance heette ook Ivalice. Wel moet gezegd worden dat er geen connecties zijn met dit spel. De wereld mag dan wel hetzelfde zijn, de mensen en wezens die erop leven zijn anders. Zo is daar de jongen Vaan. Hij is de hoofdpersoon in dit twaalfde deel en heeft zijn beide ouders verloren en hoopt een echte luchtpiraat te worden. Hij wordt tijdens het spel onder andere vergezeld door zijn wonderlijke vriendin Penelo die ook haar beide ouders verloren heeft tijdens de grote oorlog. Naast deze twee personages zul je in Final Fantasy XII uiteraard nog meer aanstekelijke en grappige personages gaande je reis tegenkomen.

Final Fantasy XII wordt onder andere gemaakt door niemand minder dan Yasumi Matsuno. Hij was verantwoordelijk voor spellen als het uitstekende Vagrant Story en Final Fantasy Tactics. De spelers die één van deze spellen gespeeld hebben weten dat beide spellen een totaal ander vechtsysteem hadden dan de traditionele Final Fantasy spellen. Komen we gelijk bij één grote veranderingen ten opzichte van de vorige Final Fantasy spellen, Final Fantasy XII kent namelijk een totaal nieuw gevechtssysteem. Al jaren laten vele spelers weten het Final Fantasy gevechtssysteem een beetje zat te worden. De makers hebben hierna geluisterd en komen dus met een totaal vernieuwd gevechtssysteem dat wij tijdens de enorm grote E3 demo hebben kunnen uitproberen. Je kunt het gevechtssysteem een beetje vergelijken met Vagrant Story en de .Hack serie. Tijdens de gevechten kun je gewoon met jouw personage om je vijand heenlopen en op het juiste moment een aanval uitvoeren. Hierbij kun je ook de camera besturen. Dit kan trouwens tijdens het gehele spel. Je mede vechters kun je opdrachten geven, maar je kunt tijdens de gevechten ook switchen van personage. De gevechten zijn hierdoor een stuk strategischer geworden en je kunt daarbij ook je omgeving betrekken. Verder zijn de random battles dus verleden tijd en zie je jouw vijanden dus gewoon in de wereld van Ivalice lopen.

Naast het nieuwe gevechtssysteem zijn er natuurlijk nog meer veranderingen te vinden binnen dit spel. Zo ziet het er grafisch allemaal erg goed uit en laat ook dit spel zien dat de PlayStation 2 zich nog steeds kan meten met de GameCube en Xbox. De personages zien er naar mijn mening nog beter uit dan die uit X en X-2 en de wereld die zich op je TV ontpopt ziet er adembenemend uit. Het geluid en de muziek hebben we ook kunnen checken, mede dankzij Square Enix. Deze waren zo slim om bij de pods ook koptelefoons neer te leggen. De Japanse stemmen klonken erg goed, maar zullen wij moeten missen in de Europese versie. De muziek klonk weer erg vertrouwd.

Ik kan niet wachten tot dit twaalfde deel uitgebracht zal worden. Helaas moeten wij nog een groot aantal maanden wachten. Ik verwacht het spel eigenlijk pas volgend jaar hier in Europa. De Japanse versie zal nog wel dit jaar verschijnen, maar is inmiddels wel al uitgesteld. Blijf onze site checken voor het laatste nieuws omtrent deze RPG topper.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ff12 :) lijkt me wel weer een leuke ff is en blijft jmmr dan ik dan geen ps2 heb maja maybe maar es kopen dan alleen al voor dit spel :)

 • ziet er vet uit, beterz dat ze wat ant vechtsysteem hebben gedaan, dat andere speelde voor geen meter!

 • leuk vechtsysteem, alsze nu nog aan de gfx werken want je ziet nog wel veel pixels

 • Ik vind het jammer dat ie alleen op de PS2 komt, dit lijkt me egt een vet spel.

 • Dit lijkt me wel een mooi spel, in ieder geval beter dan final fantasy X 2 want die zoog hard. Dit is wel veel beter, maar niet goed genoeg dat ik er speciaal een ps2 voor aanschaf.

 • Hopelijk is de muziek weer zoals in FF8,9,10 enzo. Niet zo hiphop achtig als in FF10-2. Verder kijk ik er weer erg naar uit zoals gewoonlijk. En geen random gevechten is een heerlijke afwisseling al had ik er niet zo'n erge hekel aan.

 • Ik vind het iig enorm mooi eruit zien een echte prestatie van Square-Enix als je t mij vraagt.

 • ik vindt final fantasy een beete saai worden.. de eerste paar delen waren nog wel leuk..

 • Deze spel lijk me heel gaaf gamers en ik ben gek op RPG spellen onderandere Pokemon, Digimon world, Final Fantasy en alle ander RPG spellen maar niet te makkelijke spellen vindt ik het niks aan. Maar ik hou van die Final Fantasy spellen mag niks uit welke delen en spellen van Squaresoft, ENIX en Electronic arts (EA Games).

 • ik vraag me af of het gaat lijken op Ivalice uit FF Tactics, of dat alleen de naam overeenkomt.

 • Ik wacht nu echt al lang ach nog een jaartje :P maar dan kan ik wel weer lekker liggen op de bank met m'n controller en dan heerlijk weer genieten van Final Fantasy!  Ik heb er nu al zin in!

 • Ik ben op et moment bezig met Final Fantasy X , lauw spel. Heb em bijna uit. Ik denk dat ik het dit deel ook ga kopen, ziet er kapotlauw uit…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren