1. Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Vertel eens, heb je ooit een raar buitenaards wezen in een legerbroek, een shirt met 'KISS ME' en een paar pumps gezien? Nee? Goh wat raar, ik ook niet. Vraag me niet waar dit over gaat, maar iedereen heeft wel is een racegame gespeeld. Deze verschillen vaak erg veel, kwaliteit en geen kwaliteit. Need for Speed is momenteel de grond in geboord, terwijl Polyphony Digital (hopelijk) druk bezig is met Gran Turismo 5. Omdat dit zo lang zou gaan duren, hebben ze een proloog uitgegeven. Deze moet je een beetje de indruk geven hoe de echte Gran Turismo 5 eruit zal gaan zien en hoe deze gaat werken. Bij een voorproefje zijn de verwachtingen nooit zo erg hoog, maar in dit voorproefje zal in ieder geval alles overtroffen worden.

Gran Turismo is zoals bekend hartstikke gaaf. De grote doorbraak was natuurlijk met Gran Turismo 4 op de Playstation 2, die erg gaaf was. Hierna werd er al meteen gehoopt op een vervolg en al gauw hoorden we van Gran Turismo 5, die nog beter zou worden. Hierin zou alles nog realistischer worden, met vette auto’s en circuits. Dit was in Gran Turismo 4 ook het geval, maar iedereen smachtte naar meer en gelukkig kregen (en krijgen!) we dat.

In Gran Turismo 5 begin je zoals gewend met een racegame. Je krijgt een bepaald budget en daarvoor zal je een auto moeten kopen. Dit is natuurlijk weer een ongelooflijk slome wagen. Hiermee begin je in de C klasse. Er zijn verschillende klasses: de C klasse, de B klasse, de A klasse en daarna nog de S klasse. Vanzelfsprekend is de C klasse erg makkelijk en worden de events langzaam maar zeker steeds moeilijker. Voor elke event die je wint krijg je natuurlijk punten en met deze punten kun je natuurlijk auto’s kopen. Voor sommige race’s heb je een bepaalde auto nodig, dus soms zul je als je verder wil eerst een auto moeten kopen en dan pas naar de volgende klasse gaan.

Auto’s zijn er natuurlijk volop, maar helaas niet al te veel. Wel zitten er Ferrari’s in en dat vind ik toch wel erg vet. Er zitten ongeveer zeventig auto’s in de game, wat toch wel redelijk weinig is. Deze auto’s zijn stuk voor stuk prachtig nagemaakt, want alles klopt eraan. Hierdoor krijg je toch wel een realistisch gevoel wat de game erg leuk maakt. Als je een event doet kan je bijvoorbeeld ook je camerapunt veranderen, en daarbij kan je ook door de ogen kijken van de bestuurder waardoor je ook het interieur ziet. Dit is meestal ook prachtig nagemaakt en geeft je toch wel een kick wanneer je erg snel rijdt.

De besturing van deze game is ook prima in orde, alles klopt echt heel erg mooi en elke auto heeft dan ook zijn eigen rijstijl. Een auto met vierwielaandrijving zal dan ook veel sneller de bocht in kunnen gaan en hier nog goed uitkomen. Wanneer je een event doet kan je ook een ideale lijn op de weg krijgen. Wanneer je deze lijn volgt kom je overal perfect uit, maar het is natuurlijk veel leuker om even lekker zelf te beslissen wat je gaat doen. Wanneer je als een malloot gaat rijden zal je dus al snel overal tegenaan knallen en je auto uiteindelijk total loss rijden. Helaas kan dat in deze game niet. Je auto kan geen schade krijgen en dat is soms toch wel erg jammer. Maarja, je wil toch ook niet je ongelooflijk mooie Audi R8 naar de gallemiezen rijden, of wel?

Multiplayer is tegenwoordig niet meer te missen in een game en dat zit er natuurlijk ook weer in. Je kan kiezen uit het oude vertrouwde splitscreen wat altijd leuk blijft, of je gaat online. In de online modus kan je met zestien spelers tegelijk een race doen en dat blijft natuurlijk altijd leuk. Helaas zit er wel een probleempje aan, als je bijvoorbeeld de bocht omgaat en iemand beukt jou aan de kant, krijg je strafseconden. Ik neem aan dat het de bedoeling was dat je tegenstander dan strafseconden zou krijgen, maar uiteindelijk krijg jij deze gewoon. Er is natuurlijk altijd weer zo’n malloot die denkt dat hij grappig is, terwijl jij je inhoud om je controller niet doormidden te breken.

Verder ziet de game er echt prachtig uit, maar dan ook echt fantastisch! De graphics zijn verbluffend en niet alleen bij je auto. Tijdens een race ziet de omgeving er ook prachtig uit, zodat je soms tijdens je bewondering tegen de stilstaande zijkant oprijd. De omgevingen zijn trouwens best wel dood, je ziet namelijk niks gebeuren. Meestal zie je nog wel een boompje maar daar blijft het wel bij. In Gran Turismo 4 kon je je auto’s ook tunen, in deze Gran Turismo niet. Je kan je auto wel afstellen vlak voor een race en daarmee je aantal PK’s wat omhoog halen maar verder ook niet. Deze extra PK’s zijn niet zo hard nodig, omdat de AI in de game niet altijd erg goed is. Je tegenstanders kunnen soms zo dom doen dat je niet bij bent dat je iedereen inhaalt, maar eerder chagrijnig omdat er zo geen lol aan is. Polyphony Digital heeft er ook nog een extraatje bij gedaan: GT-TV. Hierbij kan je filmpjes zien van bijvoorbeeld Top Gear waarin ze een auto testen, een interview houden met iemand die een auto heeft ontworpen, enzovoort.

Conclusie en beoordeling

We kennen Gran Turismo natuurlijk al een tijdje, maar dit keer hebben ze echt alles overtroffen. Ze zorgden ervoor dat ze een game uitgaven dat eigenlijk een voorproefje was, maar toch een vreselijk goede. De game zelf ziet er prachtig uit en heeft een leuke carrière modus. De multiplayer is niet zo erg goed maar toch wel redelijk om je mee te vermaken. Er zitten natuurlijk wel weer echt vette auto’s in, maar dit zijn er niet zo erg veel. Het is natuurlijk een voorproefje, dus dat hoeven we ze niet kwalijk te nemen!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Multiplayer..
 • Aanbod van auto’s..
 • Graphics
 • Gameplay
 • GT-TV
 • Minpunten
 • Die niet altijd goed is
 • Dat niet zo super groot is
 • Soms slechte AI

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Niet onlogisch en alleen maar aan te juichen. Als de productiekosten lager liggen zal men eerder met een prijsdaling komen, zo lijkt me?:) Ook zal het waarschijnlijk een extra verlaging van hardwareproblemen betekenen :).

 • oow haha das wel grappig maar in 2009 is die nog 1 jaar goed ofzo voordat ze weer een nieuwe hebben let maar op

 • Haha, wie weet…

  Heb er nu 3 jaar garantie op, dus zie wel of ik tegen die tijd een nieuwe aanschaf of dat ik wacht op een volgende..

  Lijkt me ook niet onlogisch dat ze al chips aant ontwikkelen zijn voor een opvolger…

 • Is dit niet onlogisch om te doen? Ik weet er het fijne niet van, maar kun je dan al je 360-spellen nog afspelen als de hardware zo aangepast wordt?

 • Zal zeker goed kunnen verkopen.

 • @ Jorenmartijn : ze maken het ding gewoon compacter in zo'n geval, er veranderd niets aan de basiscapaciteit van zo'n toestel.

 • * Denkt aan interne bluray lezer?

 • @ ThaGamer  Ik denk met je mee…

 • nu dat essentiele zinnetje met \"playstation deed dit ook\" in het bericht staat, zal er voor het eerst geen fanboy spam mogelijk zijn!!! :D  anyways, nice van ms dat ze die kosten willen drukken, krijgen wij uiteindelijk alleen maar profijt van :)

 • compacter en 360 in 1 zin is om te huiveren. Had er u nog \"koeler en degelijk gemonteerd\" gestaan ..

 • Van mij mogen ze in 2009 de Xbox3 al gaan bouwen, maar dat is mijn mening.

 • Cool.. maar dan wel met ingebouwde wifi ontvanger, blu-ray enneh stille hardware:)

 • Shinydevil360

  nu dat essentiele zinnetje met \"playstation deed dit ook\" in het

  bericht staat, zal er voor het eerst geen fanboy spam mogelijk zijn!!! :D  En wat als ze nou zeggen dat Microsoft het idee jat van Sony Playstation ?.. haha  Was overigens wel te verwachten tot vroeg of laat de X360 zou veranderen. Gebeurt tegenwoordig sneller dan men denkt. Lang leven de technologie..
 • Mmmmh dan w8 k toch maar even met men aanschaf :)

 • hoeveelste 360 wordt dit wel niet, verbetering is goed, maar ga dan gewoon naar een next gen xbox, ik denk dat 360 eigenaren ook niet iedere keer een nieuwe 360 willen, maar gewoon een nieuwe xbox (next gen)

 • Het verkoopt toch wel, men weet echt wel wat iedereen wilt. De Elite deed het ook prima.

 • Wachten met aanschaf :') Wat doe je jezelf aan man. Als je van plan bent om een 360 te kopen dan zou ik dat nu doen. De prijs is kort geleden zo hard gedaald dat je er vanuit kunt gaan dat hij de eerste tijd niet weer daalt. Dan kan je nu wel gaan wachten op deze 360 maar dan is het eerste nieuwsbericht alweer binnen dat de opvolger er aan zit te komen. Het duurt nog wel minstens een jaar dat deze 360 komt, dus ik zie het nut van wachten niet echt.  2009 is lang en ik denk dat je er bijna wel vanuit kunt gaan dat deze net voor de kerst komt.

 • Nou, ik hoop gewoon dat ze hem niet te vierkant maken. :P

 • klinkt wel goed, maar zou je die chips ook zo in je oude 36o kunnen laten plaatsen?

 • mischien dat ik dan een neiuwe xbox \"540/2.5\" koop, want ik heb er nu nog 1 van de eerste generatie

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren