1. Fallout 3 (X360)

Fallout 3 (X360)

Veel mensen zullen raar opkijken als ze de drie in de titel van Fallout zien staan. Niet zo raar eigenlijk, want de meeste mensen hebben nooit deel één en twee gespeeld laat staan aangeraakt. Deel één verscheen in 1997 en vestigde meteen zijn status als cultklassieker. De combinatie van een role-playing game en een postapocalyptische spelwereld wist de harten van vele gamers te veroveren. Deel twee ontving ook veel lof, maar daarna verloor de serie zijn glans. In 2004 kocht Bethesda, bekend van de Elder Scrolls serie, de Fallout licensie. Fallout-fans van het eerste uur hebben de game van te voren al verketterd, want Fallout 3 beloofde een grote 3D-wereld waarin er meer op actie werd gericht. De meeste gamefans zullen hun schouders ophalen, want Fallout 3 is een goeie game geworden.

Washington DC, het is het jaar 2277. 200 jaar geleden was er een nucleaire oorlog die de hele Verenigde Staten heeft verwoest. Een klein groepje mensen leefde ondergronds in grote schuilkelders. Vault 101 is één van die grote schuilkelders en het is de bedoeling dat die Vault nooit wordt heropend. De Overseer, de baas van de Vault, ziet hier dan ook streng op toe. Zoals de Overseer zegt:‘In Vault 101 no one ever enters and no one ever leaves…’

Tijdens de interactieve introductie zie je hoe jij opgroeit in Vault 101. Hier ben je veilig voor de nucleaire rotzooi die zich bovengronds bevindt. Tijdens de introductie maak je keuzes die het uiterlijk en de beginstatistieken van je personage bepalen. Nadat je de beginstatistieken van je held of heldin hebt bepaald, begint het gedonder. Je vader verlaat de Vault zonder iemand te vertellen waarom. De Overseer is het hier niet mee eens en denkt dat jij je vader hebt meegeholpen te ontsnappen. De Overseer is woest en probeert jou te vermoorden. Er zit dus niks anders op dan te ontsnappen uit de Vault en achter je vader aan te gaan die de Wasteland is ingevlucht.

Laat ik duidelijk zijn. Fallout 3 is geen shooter. Klinkt opmerkelijk voor een firstperson game met vuurwapens, maar de kern van de game is role-playing. Het S.P.E.C.I.A.L systeem is het fundament voor het role-playing gedeelte van de game. Als speler wordt je geboren met een bepaald aantal eigenschappen zoals kracht, intelligentie en charisma. Deze eigenschappen bepalen voor een groot gedeelte wat voor speler je wordt. Hoe hoger je charisma is, hoe eerder je goed om kunt gaan met mensen en ze kunt ompraten. Hoe hoger je intelligentie is hoe eerder je een computer kunt hacken.

Er zitten dus RPG elementen in, wat betekend dat je kunt levelen. Met alles wat je doet in Fallout 3 ( van het omleggen van vijanden tot het afmaken van quests ) kan je experience verdienen. Heb je genoeg experience verdiend, dan ga je een level omhoog en is het mogelijk om deze skill points over jouw attributen te verdelen. Er zijn 25 attributen ( zoals lockpick en speech ). Deze attributen geven aan hoe goed je bent in een bepaald onderdeel. Als je speech bijvoorbeeld erg hoog is dan zul je makkelijker mensen kunnen ompraten. Naast deze skill points zijn er ook perks, waarvan je er elk level één kunt kiezen. Deze perks zijn bepaalde supervaardigheden die je kunt kiezen. Zo is er een perk waarmee je health omhoog gaat als je in de zon loopt en is er een perk waarmee je tegenstander ‘ontploft’ met een heleboel bloed. Fallout 3 is dus zonder twijfel een 18+ spel, dus je hoeft niet raar op te kijken als het hoofd van je vijand eraf vliegt nadat er een kogel doorheen wordt gejaagd.

Het V.A.T.S. systeem (Vault-Tec Assisted Targeting System ) is één van de vettere dingen uit Fallout 3. Met dat systeem komt duidelijk naar voren dat Fallout 3 een echte RPG is. Door een druk op de knop komt de tijd stil te staan en kun je lichaamsdelen van de vijand kiezen om erop te schieten. De kans om te raken, die staan aangegeven in percentages, worden bepaald door jouw vaardigheden met het wapen en de nauwkeurigheid van het wapen zelf. De gekozen cameraposities en slowmotion geluiden zorgen voor prachtige actieshots. Het V.A.T.S systeem werkt lekker en het is makkelijk te snappen en handig te gebruiken. Dat is ook wel nodig, want de vijanden in Fallout 3 bewegen veel en snel rond.

Daarnaast hebben we nog het uitgebreide wapensysteem. Er zijn natuurlijk de ‘normale’ wapens zoals bazooka’s, machinegeweren, granaten, pistolen, sniper rifles en mijnen. Ver uit het leukste wapen is de Fat Man. Dit wapen schiet nucleaire bommen af waardoor je letterlijk dood en verderf zaait. Ook leuk in Fallout 3 is dat je je eigen wapens kunt maken van gewone voorwerpen. Zo kun je van een stofzuiger en een bladblazer een Rock-it launcher maken. Je moet er trouwens wel op letten dat je jouw wapens om de zoveel tijd moet laten repareren. Als je wapens of bepantsering namelijk van mindere kwaliteit zijn, dan gaan ze logischerwijs minder goed werken. Wapens doen minder schade en je bent kwetsbaarder met zwakkere bepantsering.

De spelwereld van Fallout 3 is gigantisch en gevuld met sfeervolle omgevingen die je lekker kunt gaan uitpluizen. Het totaaloppervlak van Fallout 3 is wat kleiner dan dat van Oblivion, maar er is meer te doen in de wereld van Fallout. Het spel speelt zich in en rondom Washington D.C. af, hoewel er weinig van over is. Er staan nog een aantal gebouwen, maar er is niet veel meer van over. Fallout 3 zet een MadMax-achtige sfeer neer en het biedt de speler een spelwereld waarin je zelf mag bepalen wat je doet. Je hebt dus totale vrijheid in deze prachtige wereld.

Een voorbeeld van deze vrijheid vindt je in de plaats Megaton. Midden in deze stad ligt een nucleaire bom. De sheriff van de stad vraagt of je de bom onschadelijk kunt maken, maar tegelijkertijd vraagt een duistere man in het stadje of de bom kan laten ontploffen. Je kunt dus uit meerdere opties kiezen van wat je nu gaat doen. Ga je de bom deactiveren of ga je de bom laten ontploffen? Als je de bom deactiveert dan wordt je beloond met een huisje in Megaton door de sheriff. Laat je de bom ontploffen dan wordt je rijkelijk beloond door de duistere man, maar het plaatsje is voorgoed verdwenen. Dit heeft ook gevolgen voor je karma ( goed of slecht zijn ) Blaas je de stad op dan is je karma slecht, want je blaast een hele stad op en hebt dus flink wat doden op je naam staan. Doe je dit niet dan blijven de mensen leven en daardoor is je karma dus goed.

Natuurlijk heeft ook Fallout 3 zijn minpunten. Zo vind ikzelf de level-cap erg irritant, want als je het hoogste level hebt bereikt ( level 20 ) dan is de pret eigenlijk voorbij. Natuurlijk kun je nog veel quests doen en de Wasteland afspeuren, maar omdat je toch al level 20 bent is dit ook redelijk makkelijk te halen. Ook de graphics zijn een puntje van kritiek. De engine is dezelfde engine die gebruikt is in Oblivion, die in 2006 uitkwam. Ziet het er daardoor slecht uit? Nee, helemaal niet! Maar er is amper vooruitgang geboekt, iets wat je wel mag verwachten anno het jaar 2008/2009.

Conclusie en beoordeling

In Japan is er een quest uit het spel gehaald, in Duitsland is het spel een stuk minder bloederig, en in Australië kun je in het spel niet verslaafd raken aan drugs. We zijn blij dat wij de gewone Nederlandse versie hebben, waarin niemand voor moedertje speelt, het blijft namelijk een volwassen spel met een volwassen setting. Fallout 3 weet een heerlijk sfeertje neer te zetten waarin je echt uren kunt blijven rondhangen. Natuurlijk zijn er de kleine minpuntjes waardoor de game niet de perfecte score haalt ( de level-cap en de graphics ), maar het geheel is super. Door de vrijheid, de enorme spelwereld, de perks, het level systeem, de vele wapens en het V.A.T.S systeem vindt ik Fallout 3 een echte must-have voor elke zelfrespecterende gamer.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Gigantische open wereld
 • Veel vrijheid
 • V.A.T.S systeem
 • Level-systeem
 • Lekker veel wapens
 • Postapocalyptische setting
 • Minpunten
 • Level-cap
 • Engine is verouderd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tickets voor het evenement zijn 100 dollar, wat omgerekend op 64 euro neerkomt

  Ik blijf het iets van ironie vinden, die lage dollar :P. Misschien dat ze het een en ander van Starcraft II laten zien?

 • Die voor dit jaar zijn al uitverkocht ;)

 • de TGS ook :P

  lol btw als ze al uitverkocht zijnxd

 • Sowieso is €64,- betalen niet een van me favoriete bezigheden, dus maakt het mij ook niet uit of ze al uitverkocht zijn.

 • Voor de echte trol dus.

 • 64 euro damn dat is prijzig.

 • Prijzig maar fans hebben het er zkr voor over.

 • Veel te duur voor iets wat me weinig interesseert.

 • Het zal daar vol dikkerdjes en Koreanen lopen ;-)

 • 64€..pff dat is nogal wat.

 • \"Blizzard ook dit jaar iets gaat aankondigen is nog maar de vraag\" Ik gok Diablo 3, aagezien die website (diablo3.com) nu eigendom is van Blizzard.

 • aardig prijzig

 • Ik zou er graag heen willen. Maar ja ben nog maar 14 jaar (nog een beetje te verweg) en heb het geld er niet echt voor over.

 • 64 euro is ongeveer net zoveel als je betaalt voor de deelname bij de xleague in Engeland, deze prijzen zullen we aan moeten wennen.

  En dit is niks vergeleken met de vliegtickets die we vanaf hier zouden moeten dokken.

 • @T1G: Nee, de kaarten voor WWI zijn uitverkocht, die voor Blizzcon zijn nog niet eens te koop.

 • Ja sorry, ik doelde op de laatste regel;Voor wie niet de mogelijkheid heeft om naar de VS te reizen is er altijd nog de Worldwide Invitational in Parijs op 28 en 29 juni van dit jaar.  Die is uitverkocht.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren