1. Brothers in Arms: Hell's Highway (X360)

Brothers in Arms: Hell's Highway (X360)

De tweede wereldoorlog is een wijd bekend onderwerp. Er zijn ook al talloze games gemaakt over dit onderwerp en ze waren niet altijd even goed. De series die het echter nog altijd goed doen zijn Call of Duty en Brothers in Arms. In de nieuwste game uit de Brothers in Arms serie zal je vechten tegen de nazi’s in ons eigen boerenlandje. Zo makkelijk als dat Nederland door de Duitsers ingenomen werd, zo moeizaam ging de herovering door de geallieerden. Heb jij het in je om met tactische hoogstandjes dit proces te versnellen? Dat is alvast één reden om een bezoekje te brengen aan Hell\'s Highway.

Ik heb net al verteld dat de game zich dit keer afspeelt in Nederland. Het laatste obstakel voordat de geallieerden Duitsland in konden trekken om de braadworst verslindende nazi’s voor eens en altijd te verslaan. Jij krijgt controle over mijnheer Matthew Baker die groepsleider is van Baker’s squad. Het verhaal kan ik eigenlijk heel simpel houden. Jij hebt een groep soldaten, er zijn veel Duitsers en jij dood de Duitsers om de weg naar Duitsland open te slaan. Dit is natuurlijk niet zo makkelijk als dit ik het nu doe lijken, maar er is gelukkig nog meer aan de horizon. De game heeft namelijk een waar drama verhaal en je zal in de cutscenes dan ook het persoonlijk lijden van de soldaten zien, hoe zij hun vrienden verliezen en wat de impact daarvan is. Deze cutscenes kan je ook niet skippen, dus je zit vast aan een erg mooi verhaal, wat natuurlijk geen straf is. De game bestaat eigenlijk uit missies die naar het uiteindelijk doel zullen leiden, met het nodige ongeluk onderweg, waar goed op ingezoomd wordt.

De serie werd erg bekend door het strategische gedeelte. Road to Hill 30 liet je namelijk de vijanden flanken, terwijl je een groepje soldaten de vijanden onder vuur liet houden. Als je het goed doet krijg je het volgende resultaat. Je stuurt een groep soldaten naar cover en je laat ze de vijanden onder vuur nemen. Vervolgens kruipen die Schweinhunden achter hun dekking en zien ze jou niet meer. Dan is het tijd om toe te slaan. Je loopt bijvoorbeeld langs een muurtje in dekking en wanneer je achter hun linie zit… Het geluid van dode lichamen die op de grond vallen. Ik heb nu eigenlijk een gedeelte van de gameplay van Road to Hill 30 uitgelegd, maar omdat dit de gameplay van de serie is, is dit ook van toepassing op dit deel. Uiteraard gaat deze next gen broer iets verder. Meerdere vormen van dekking kunnen kapot en dit gebeurt erg realistisch. Het gaf mij altijd een erg goed gevoel als ik wederom een zooitje Duitsers achter hun zandzakken had weggeblazen met mijn Bazooka team. Maar al die tactiek kan soms erg onoverzichtelijk zijn en daarom heb jij beschikking over een map waar de vijanden, het doel en jou eenheden op worden aangegeven. Zo kan je een goede tactiek ontwikkelingen en aan het eind van de actie zeggen: ‘They never knew what hit them’. Ik moet wel zeggen dat zelfs met de map ik niet erg goed was in die tactiek en me soldaten gewoon covering fire liet geven, terwijl ik de Duitsers rustig slachtte met mijn gejatte Kar. Naast vijandelijke soldaten zul je ook moeten afrekenen met Tiger Tanks, MG’s en 88’s. De chaos in rennen is geen optie en geloof me, ik heb dat geprobeerd.

Tot nu toe heb ik nog niks aan te merken op Hell’s Highway, want met het verhaal en de gameplay is niks mis. Daarom vind ik het ook zo jammer dat de graphics enorm verouderd zijn. Soms leek het wel of ik op de Playstation 2 aan het spelen was en de cutscenes waren erg wazig. Doodzonde, want met iets betere graphics hadden ze al dit geweld veel leuker in beeld kunnen brengen. Nu was ik bijna nooit echt onder de indruk van de explosies of omgevingen. Waar de game dan wel weer goed in slaagde was het creëren van de sfeer. De graphics mogen dan achterhaalt zijn, maar de geluiden van oorlog overal om je heen is heerlijk. Vooral als je vol de strijd aangaat met de Duitsers wil je het geluid van de (HD)TV nog weleens naar beneden bijstellen. Ook de muziek was prachtig en speelde goed in op de actie. Een missie waarin je een counteraanval moet tegenhouden zijn altijd heel erg spannend en vet. Juist op zulke momenten werd de muziek agressiever en spannender en als je won zorgde de muziek voor een heroïsch gevoel.

Maar is er ook nog een reden om dit heroïsche gevoel nog een keer opnieuw te willen beleven? Ik denk dat dit voor de meeste gamers niet zo is. De game is lineair, ook al krijg je genoeg ruimte om de vijanden te flanken. Als je eenmaal weet hoe je het obstakel moet nemen, doe je dit de volgende keer heel gemakkelijk en is de lol er wel vanaf. Het is wel zo dat als je de game één keer uitspeelt, je het hoogste niveau in de singleplayer kunt uitproberen. Als je dit probeert zul je pas echt de term Hell’s Highway begrijpen. Tenslotte beschikt de game over een meer dan leuke multiplayer, waarin je tegenstanders van over de hele wereld kennis kan laten maken met jou tactische vaardigheden binnen dit spel. Voor de singleplayer zul je waarschijnlijk niet meer terugkomen, maar de echte tweede wereldoorlog fanaat zal zich zeker nog tijden kunnen vermaken met de online multiplayer, al denk ik dat de meeste gamers toch liever een potje Call of Duty: World at War gaan spelen.

DO YOU KNOW WHAT MAKES A GOOD SOLDIER?

Conclusie en beoordeling

Brothers in Arms: Hells Highway is op bijna alle punten een zeer geslaagde game. Het verhaal is goed en er zit drama in, de gameplay is weer top en de actie gevarieerd. De graphics zijn jammer genoeg achterhaald, maar daar valt nog wel mee te leven. Brothers in Arms is een geweldige tactische shooter die de sfeer van de gevechten tijdens de tweede wereldoorlog goed in beeld weet te brengen.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Tactisch
  • In Nederland!
  • Vette actie
  • Sfeer
  • Minpunten
  • Graphics
  • Vergrendelde moeilijkheidsgraad

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren