1. Far Cry 2 (X360)

Far Cry 2 (X360)

Een conflict is makkelijk te ontketenen, maar moeilijk op te lossen. Het schijnt zeer lastig te zijn om de strijdbijl diep onder de grond te bewaren en daarmee dus ook de vrede te behouden. Want vrede is vrijheid en dat laatste creëert dromen. Als geloven in een betere toekomst geen uitkomst biedt, moet er op de korte termijn gehandeld worden. Het is moorden of vermoord worden, volk tegenover volk. Overleven en tegelijkertijd je vijand te grazen nemen, oorlog is de mens zijn vriend en vrees. Maar… wat doe je eigenlijk als je niet weet wie je vijand is? Aan jou de taak om dat uit te zoeken in Far Cry 2.

Een opdracht die op het eerste gezicht enkel spanning en bloed lijkt te gaan kosten. De speler zelf wordt gedropt in een Afrikaans landje dat door zijn woeste oerwouden en droge woestijnen niet bepaald comfortabel oogt. Far Cry 2 stuurt je ook zeker niet op een plezier-reisje. Een bloederige oorlog is zojuist uitgebroken en het schaarse aantal burgers dat nog geen Kalasjnikov in zijn handen gedrukt heeft gekregen, probeert het gebied te ontvluchtten voordat het te laat is. Jij hebt echter de opdracht gekregen om de Jackal – degene die de oorlogvoerende facties bevoorraad met wapens – uit te schakelen. Een aanvankelijk korte rit in een jeep maakt je duidelijk dat je je in het heetst van de strijd bevind, terwijl je ook nog eens de pech hebt dat een malariamugje op je virtuele schouder landt.

Genoeg dingen om je hoofd over te breken. In Far Cry 2 heb jij alles voor het zeggen en dat is uitdagend doch lastig, maar absoluut vermakelijk. Zonder informatie, kameraden of wapenhandelaren, ben je machteloos tegen al het rebelse kwaad dat zich afspeelt op de Afrikaanse savanne. De eerste uren voelen mysterieus en voornamelijk aan alsof je verdwaald bent. Je kent niemand, weet niets en kan eigenlijk ook niets beginnen. Het is dan ook jammer dat de game erg langzaam op gang komt en er haast nooit een gevoel van voldoening in je opkomt als je eindelijk die persoon hebt gevonden die je weer een stukje verder kan helpen.

Door de computer bestuurde personages komen namelijk houterig over, tonen amper emotie en praten op een zeer saaie toon. Ze missen een persoonlijkheid en dat is in een game als Far Cry 2 ó zo belangrijk. Het is demotiverend om te werken voor een opdrachtgever die je wel de nodige informatie geeft, maar totaal geen steun biedt. Dus of je nu met één van die emotieloze rakkers aan het rondbanjeren bent of gewoon enkel met jezelf: het gevoel van een steuntje in de rug ontbreekt volledig. Het is dan ook te betreuren dat de game geen coöp modus biedt. Een beetje échte hulp tijdens het bestormen van een rebellenkamp zou zeker niet verkeerd zijn.

Ben jij echter een avonturier die niet terugdeinst voor flink wat vijanden, dan is het ontdekken van grof Afrikaans grondgebied een heerlijke onderneming. Far Cry 2 biedt qua actie en avontuur genoeg plezier en diepgang om je een tijdje bezig te houden. Het is behoorlijk vet om er met je jeep op uit te gaan en een route uit te stippelen met je handige landkaart, die de schaarse dorpjes en dergelijke weergeeft. Helaas is het vrij lastig om ongehinderd het natuurlijke schoon te ontdekken, aangezien Far Cry 2 propvol zit met scoutingpoints. Kleine grensposten die je om de paar kilometer rijweg tegenkomt en bol staan van de rebellen. Het is onmogelijk om hier ongehinderd langs te komen en dus zul je keer op keer je jeep moeten verlaten om werkelijk elke strijder af te maken, voordat je weer verder kunt. Belachelijk is dat uitgemoorde grensposten de volgende keer gewoon weer goed gevuld zijn met bloeddorstige rebellen en zo zal je dezen dus elke keer weer moeten afslachten. Daarnaast rijden er ongelofelijk veel vijandelijke jeeps rond, die weliswaar maar enkele rebellen vervoeren, maar wel flink op je zenuwen werken. Ook dezen zullen hun leven in de strijd gooien om het je behoorlijk ongemakkelijk te maken. Kleine troost is dat de AI behoorlijk slecht is, maar dat is natuurlijk geen mogelijk excuus. Een vijand die geen dekking zoekt en behoorlijk lang wacht voordat hij zijn kogels op je lost? Liever niet.

Het negeren van deze punten in moeilijk, maar als je de scoutingpoints en vijandelijke jeeps achterwege laat is het zo slecht nog niet. Het struinen door een gigantische wereld van woestijnen, bergen en plantengewassen is gewoon erg indrukwekkend. Grafisch oogt Far Cry 2 uiterst goed en op zeldzame momenten zelfs adembenemend. Een zonsopgang vanaf een bergtop bekijken zorgt voor kippenvel en geeft je dat echte survivor gevoel. Vuur ziet er ongelofelijk realistisch uit en speelt bovendien een grote rol, omdat het zich makkelijk verspreid over het droge Afrikaanse landschap. Zet een grasveldje voor een rebellenkamp in de fik en enkele minuten later kun je genieten van de brandende gebouwen en het gegil van vijanden. Het zijn tactieken die je spelenderwijs leert gebruiken en daar schuilt de kracht van Far Cry 2 in: het zelf bepalen en beslissen, waar alle ruimte voor is.

Tja, dan rest ons nog één – naar mijn mening – overbodig onderdeel: de online multiplayer die de game kent. Deze werkt aardig, maar is gewoon niet erg boeiend en ook niet vernieuwend – op de map editor na. Gewoon met een gun in je handpalmen anderen afknallen is wat je voornamelijk doet en dat is aardig om te doen in woestijnen of oerwouden, maar zeker niet speciaal. De mogelijkheid om je eigen slagveld in elkaar te flansen is veel vermakelijker, werkt toegankelijk en biedt vele mogelijkheden om je vrienden versteld te laten staan. Eenmaal spelend in je eigen map is het natuurlijk weer hetzelfde verhaal: elkaar een beetje afknallen, het gebruikelijke. We hebben het al meerdere keren gezien, we hebben het al beter gezien.

Conclusie en beoordeling

Achter de donkere muren die scoutingpoints en diepgang heten, schuilt in Far Cry 2 een erg vermakelijke game. Eigenlijk doet Far Cry alles goed, maar wil het een tikje teveel. Een game die voornamelijk beter wordt door enkele dingen te schrappen, verdient een aardig pijnlijke beoordeling als deze eigenlijk niet. Helaas is Far Cry 2 gewoon niet altijd even adembenemend, maar kent het wel behoorlijk wat leuke momenten!
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Vrijheid
 • Grote, prachtige wereld
 • Map Editor
 • Minpunten
 • Personages missen persoonlijkheid
 • Scoutingpoints en dergelijke
 • Matige AI

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad

Reacties

 • Maar ondanks het bericht komt het spel wel uit op de PS2 en de Wii. Vind ik nogal tegenstrijdig met het nieuwsbericht wat ze uitgeven.

 • Erg jammer, maar waarschijnlijk zou ik het toch al niet halen voor de PC.

 • Een redelijk excuus, al weten we - zoals Easley al zegt - dat dat niet de enige reden is. PCgaming lijkt met de dag populairder te worden… qua downloads. Helaas pindakaas, het zij zo. En stiekem moet ik toegeven zelf ook wel eens een spelletje gedownload te hebben.

 • en terecht.. eindelijk wordt het eens duidelijk gezegd. in plaats van er omheen lullen.  al ben ik het wel eens met Easley.  Hoe dan ook tis gewoon makkelijker voor een ontwikkelaar om voor een vast systeem te ontwikkelen. daar krijg je ook n betere game mee.. nog beter zou zijn natuurlijk als de game op één console uit zou komen.


 • Gelul van de bovenste plank! Nog nooit hebben ze problemen gehad met ontwikkelen voor de PC en nu opeens is het een probleem. Een slapaftreksel zal worden voor godshack er komt een DS versie!!!  Lucasarts is toch al lang niet meer het bedrijf waar ik vroeger alles van wilde spelen. Hun SW games gaan zwaar achter uit en tsja deze game bevestigd gewoon dat ze geen zin hebben om te ontwikkelen meer voor de pc.

 • @Easley

  Je vergeet dat de Wii en PS2 versie qua inhoud en technologie enorm verschillen van de PS3 en 360 versie…

 • erg jammer…

 • jammer, gelukkig dat ik hem op de 360 ga halen:D

 • Holy crap wat een slap excuus. Ze zijn gewoon te lui om een beetje meer moeite te doen om iets voor de pc te ontwikkelen.  Wel jammer tho, had deze game graag een keer gespeeld. :)

 • @Easley

  Lucasarts heeft gezegd dat de versie voor de Wii daarom een geheel aparte ervaring zal zijn. Zoemmm!

 • Erg jammer voor de pc-gamers. Maar niet voor mij want ik ben dat niet.

 • another one bites the dust *keep on downloading, nerds* :')

 • @ MaNiAc E  Amen.  Vind dit soort berichten maar gelul. Alsof een game op een slechtere pc niet leuk kan zijn. Hell waarom zijn games zoals HL dan nog zo populair ? Graphics van lik me vestje maar de gameplay is superb.


 • Jammer…… maar gelukkig heb ik ook de beschikking over een PS3, PS2, Wii en NDS.  PCgaming lijkt met de dag populairder te worden… qua downloads.

  Erg jammer dat PC- gaming zo tot zijn einde moet komen. Maar er is nog hoop…. (MMO's+ nieuwe beveiligingssystemen).

 • zolang ie maar op de wii uitkotm vind ik het goed ;)

 • Zeg dan gewoon eerlijk dat je bang bent voor downloads, want dit vind ik gewoon een slap excuus.

 • Nou, ze hebben toch al genoeg consoles.

 • Ik ga er vanuit dat veel Gamers wel een PS2/ Wii/ X360 of een van de andere bovengenoemde Consoles dus dan kun je het voor die des betreffende Console aanschaffen. Maar het blijft jammer dat die niet voor de PC komt.

 • de pc games liggen op uitsterven. ik ben pc gamer in hart en nieren en vind het verschrikkelijk als ontwikkelaars er mee willen stoppen pc games te maken door de piratrij.

 • Ik kan het ze niet echt kwalijk nemen, als je ziet hoe vaak sommige spellen gedownload worden, lijkt het me financieel gezien beter om het spel alleen op de consoles uit te brengen. Als ik een ontwikkelaar zou zijn, en ik zag dat mijn spel net zo vaak gekocht als gedownload werd, dan zou ik zoiets hebben van bekijk het maar, als zoveel mensen te beroerd zijn om geld voor een game neer te leggen, dan ga ik alleen nog spellen uitbrengen op de platformen waarop het veel lastiger is om te frauderen.  Daarbij komt, de meesten hebben een toch al een console thuis staan, de gamers met alleen maar een pc zijn sterk in de minderheid.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren