1. Mirror's Edge (PS3)

Mirror's Edge (PS3)

Iedereen weet dat we al vele vette games gezien en gespeeld hebben, maar helaas kwam er nooit is wat nieuws. Grand Theft Auto is altijd al gaaf geweest met zijn free-roamen, Call of Duty ging over het schieten, Need for Speed ging over het racen en ga zo maar door. Het wachten was daarom op iets totaal nieuws, iets wat je niet zou verwachten. Een game waarbij je zou zeggen: 'Goh, waarom kwamen ze hier nou niet eerder mee?'. Simpel, het lag te veel voor de hand, datgene wat de gamers nodig hadden had zo'n simpel idee, maar wat was het dan?

Mirror's Edge bied iets totaal nieuws wat wij gamers nodig hebben. Geen standaard game meer, sterker nog, een super vette actiegame. Wat is Mirror's Edge in godsnaam nou dan? Het is een game waarin je over gebouwen springt, dodelijke sprongen maakt, door gebouwen sprint en ga zo maar door. Hierdoor sta je in de winkel even te kijken: 'Huh, dit kan toch niks zijn?', maar om de één of andere reden haal je hem toch, omdat het idee zo gaaf is. Hierdoor heeft EA iets tofs neergezet, wat je nooit zal vergeten. Natuurlijk werd er eerst een demo vrijgegeven en deze was ook al erg gaaf. Je kreeg te zien hoe je alles kon doen in deze game en dat was erg leuk om te doen.

In Mirror’s Edge ben jij Faith, een runner. En ja, een runner is een figuur die over gebouwen springt, klautert enzovoort. Jij moet in dit spel pakketjes naar bepaalde plekken brengen, maar dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Dit kan soms erg lastig zijn, en dan moet je ook even goed kijken waar je nu naartoe moet. Dit is natuurlijk niet het enige, je moet je zus redden. Deze was betrokken geraakt bij een moord, maar Faith is er van overtuigd dat ze onschuldig is. Hier moet je dus ook achterna, maar in elk gebouw waar je komt zal ook wel weer politie zijn. Dit word uiteindelijk erg vervelend, omdat je het liefst als een gek door wil sprinten. Misschien vraag je je nou wel af dat je nooit je weg zal vinden in deze game. Gelukkig is dat niet het geval, want overal in de game zijn rode voorwerpen. Dit zijn bijvoorbeeld buizen, stangen, planken enzovoort. Bij buizen en stangen moet je er meestal overheen lopen of eraan slingeren, bij rode voorwerpen vlak ervoor springen zodat ze een vette move maakt, of je springt gewoon op het eind zodat je net op een ander gebouw komt.

In deze game heb je vooral twee dingen: actie en actie. Dit is soms zo enorm vet, omdat je echt supersnel over gebouwen springt, een wallrun maakt, onder dingen doorglijd enzovoort. Deze actie word nog vetter als de politie achter je aan zit, wat elk hoofdstuk wel zal voorkomen. Hierbij moet je echt in een fractie van een seconde beslissen of je rechts of links gaat, voor deze weg of die weg kiest, enzovoort. Dit gaat natuurlijk moeilijk zonder goede gameplay. Er zit alleen geen goede gameplay in, maar een hele hele goede gameplay! Je kan echt ongelooflijk veel doen en dat gebeurd niet alleen bij rode voorwerpen. Wanneer je gewoon een beetje rondloopt kan je ook gewoon een wallrun doen en overal opklimmen. Verder klopt alles precies met wat jij doet met je controller, zodat je je daar niet aan ergert. Nee, daar niet aan, maar wel aan dat het soms erg moeilijk is. Wanneer je probeert boven op een gebouw te komen als je op een soort balkon staat en ze pakt die rand maar niet, komen er rare geluidjes uit je mond die meer lijken op: @#%#@^#$%@#! Of iets dergelijks.

De graphics zijn net als de gameplay fantastisch te noemen. Alles word haarscherp weergegeven, zodat ze omgeving er nog mooier uit komt te zien. Deze omgevingen zijn eigenlijk niet zoals we dat gewend zijn. Bijna geen kleuren, want zo’n beetje alles is gewoon wit. De gebouwen zijn dus kleurloos, maar toch duidelijk neergezet. Dit is op zich wel handig, zodat je dan niet in de war raakt en met je hoofd bij de game blijft. De audio is ook prima voor elkaar, alle geluiden wanneer je loopt of springt kloppen allemaal. De muziek draagt hier ook een steentje aan bij. Wanneer je opeens snelle muziek hoort zit je een fractie van een seconde stomverbaasd om je heen te kijken. Je draait je om en ziet een paar kerels op je af lopen die al met kogels strooien. Hierdoor draai je je weer om en sprint je weer verder. Dit gebeurd erg vaak en dat verveelt op den duur wel. Verder is de singleplayer erg kort en dat is jammer, want er zit geen multiplayer bij.

Het is natuurlijk jammer dat er geen multiplayer inzit, maar dit word weer een beetje minder gemaakt doordat je verschillende andere dingen kan doen nadat je de singleplayer hebt uitgespeeld. Je kan bijvoorbeeld aan de gang met time trials. Hierbij kom je in een soort parcours terecht die je zo snel mogelijk moet afleggen. Wanneer je onder een bepaalde tijd komt krijg je een trofee, maar je kan ook je vrienden verslaan met jouw tijden. Zo vond ik het erg leuk dat ik laatst een time trial deed en zag dat ik bijna een halve minuut sneller was dan Lars. Ha! Verder kan je ook speedruns doen. Hiermee speel je een heel hoofdstuk en die moet je ook zo snel mogelijk afleggen.

Conclusie en beoordeling

Electronic Arts heeft met Mirror’s Edge iets totaal unieks neergezet waar wij gamers op zitten te wachten. Wie wil er nou niet lekker over gebouwen heen springen? Deze game word nog beter doordat de gameplay fantastisch werkt zoals je hoopt bij zo’n game. Het ziet er zelf ook prachtig uit door de graphics die ervoor zorgen dat alles er prachtig uitziet. Audiovisueel is het ook prachtig, alles klopt. De singleplayer is erg kort en hierdoor hoop je dat er een goede multiplayer inzit, maar dit is niet het geval. Al met al krijgt deze gave game toch een mooi cijfer!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Runner zijn
 • Time trials en speedruns..
 • Gameplay
 • Graphics
 • Audio
 • Minpunten
 • Erg kort
 • Waar tegenover staat dat er geen multiplayer is
 • Soms frustrerend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Maar even wat punten aankopen, FFC lijkt me wel wat…

 • Ah, tof, ben zeer benieuwd naar de populariteit van dit kanaal. Komt IG nog met recensies á la PSN en XBLA voor de grootste WiiWare-titels, zoals FF CC?

 • aight vet ik denk dat ik lost winds ga downloaden

 • Vet ! ga ik dowloaden :D

 • In elk geval komen bij mij Dr. Mario, LostWinds en misschien Pop erop.

  Zometeen maar vast wat Wii Points op halen, een stuk of 4000. :D

  Ik dacht trouwens dat WiiWare op de 20e kwam, niet de 16e, als we de releaselijst op de Nintendo-site mogen geloven.  Weet niet zoveel van Final Fantasy (Crystal Chronicles) af, maar voor zover lijkt My Life as a King me een beetje saai…


 • Lost Winds lijkt me erg leuk.

 • Klinkt leuk :D

 • chilll ^^ ik ga maar even een paar wii cards halen die FF lijk me wel wat

 • Fijn voor de Wii-bezitters onder ons.

 • Chill!! Weet jullie mss ook waarneer het demo- kanaal online gaat (in Europa)?

 • ja dokter mario….:D:D die ga ik zeker kope dan :)

 • Dr. Mario en Lostwinds instant buy!

 • FF CC die ziet er veel belovend uit.

 • DR Mario, lostwinds en misschien Toki Tori (Nederlandse productie)

 • alleen Toki tori misschien, de rest = :(

 • Nog 3 dagen. =D

 • FF en Toki lijken mij wel wat…

 • Insidegamer, WiiWare komt de 20e pas online in Europa. Dat hebben zelfs jullie al gemeld:  http://www.insidegamer.nl/hardware/wii/nieuws/20592/Datum-en-prijzen-van-WiiWare-bekend.html

 • BeRei@ als dat zo is zijn ze in de war.

  OT:Hmm waneer het er is ga ik is FF kijken.

 • nice:D tijd om een paar punten te kopen :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren