1. Guitar Hero: Metallica (X360)

Guitar Hero: Metallica (X360)

Ik geef toe dat ik moest enigszins lachen toen Guitar Hero: Metallica werd aangekondigd. Waarom moest je dan lachen, zie ik jullie afvragen. Het zit zo, ik vergelijk de Guitar Hero franchise af en toe met de metalband waarop deze game gebaseerd is. Het begon zeer veelbelovend, maar zwakte naarmate men verder kwam steeds meer af. Bij Metallica zijn voorbeelden van deze afzwakkingen de albums Load, ReLoad en St. Anger en bij Guitar Hero is de serie na het tweede deel in kwaliteit gedaald, met als dieptepunt World Tour. Ik ben echter wel een groot fan van Metallica’s oudere werk en ergens binnenin me zat nog een beetje hoop dat Neversoft ooit een echt goede muziekgame zou afleveren, dus kocht ik met goede moed toch de game en weet je wat? Ik werd aangenaam verrast.

Zoals velen van jullie vast wel weten is Guitar Hero: Metallica niet de eerste Guitar Hero game gebaseerd rondom één band, eerder al kwam er een Aerosmith-editie van de populaire muziekgame uit. Deze werd echter neergesabeld om verschillende redenen, ten eerste was er niet veel vooruitgang tegenover Guitar Hero III, was de songselectie redelijk marginaal en was er gewoonweg niet genoeg content om een aankoop te rechtvaardigen. Met Guitar Hero: Metallica lijkt Neversoft actief naar de klachten te hebben geluisterd, de game zit namelijk vol met dingen die dit deel speciaal maken. Zo kan je, als je een nummer hebt doorgespeeld, kiezen om een zogenaamde Metallifacts video te kijken, hierbij zie je de song met daaronder achtergrondinformatie over die song. Nu is het misschien een beetje teveel gevraagd om acht minuten uit te zitten voor een paar feitjes, maar het laat wel zien dat Neversoft echt aandacht heeft besteed aan de game.

Waaraan ook te zien is dat deze game niet gewoon een uitbreiding is zoals de Aerosmith-editie is het feit dat er werkelijk verbeteringen op gameplayvlak zijn gemaakt. Eén van de grootste minpunten van World Tour was dat er letterlijk fouten zaten in de gameplay (stukken die haast niet te raken waren omdat het slidernoten waren, een niet werkende zang-engine en overhits bij het drummen als je star power wilde activeren), deze problemen zijn zo goed als allemaal opgelost. Ja, het is nog steeds bijzonder lastig om een nummer op zang 100% te doen, omdat alles nog steeds redelijk streng is, maar het is in ieder geval mogelijk deze keer.

Tevens is er een kleine toevoeging gebracht aan de gameplay. Drummers hebben namelijk nu de mogelijkheid om op bepaalde songs een hogere moeilijkheidsgraad aan te vinken, genaamd Expert+. Op deze moeilijkheidsgraad zijn alle hits van het baspedaal gechart en kun je dus met een tweede baspedaal het realisme in het spelen van de game verhogen. Tevens zorgt de Expert+ moeilijkheidsgraad ervoor dat een aantal nummers extreem lastig worden en hebben ervaren drummers dus weer een mooie uitdaging erbij.

Een laatste aanpassing is de vernieuwde carrièremodus. Waar in World Tour de carrière ging per zogenaamde gigs, is het nu meer een soort mix tussen de oudere Guitar Hero games en World Tour. Je speelt een rijtje met songs door en na het verkrijgen van een bepaald aantal sterren komt de volgende groep nummers vrij en zo kan je doorgaan. Op deze manier kun je lastige of slechte nummers ontwijken en alleen maar de nummers spelen die je graag wilt spelen. Er zit wel een klein minpuntje aan deze nieuwe vorm van carrière, het aantal sterren dat nodig is voor de laatste song ligt namelijk redelijk laag. Na niet eens de helft van het aantal nummers gespeeld te hebben kon ik de carrière al beëindigen en ik vond dat misschien net iets te snel.

Er zitten helaas wel nog een paar minpuntjes in Guitar Hero: Metallica omtrent de gameplay. Zo is de music studio, die uiteraard nog steeds aanwezig is, nog steeds redelijk beperkt en nog steeds even lastig om onder de knie te hebben. Daarbij is er ook niet bijster veel toegevoegd aan de muziekstudio: je hebt een paar nieuwe gitaar-, bas- en drumtonen, maar daar blijft het wel bij. Nog wat blijvende nadelen zijn de nog steeds vrij omslachtige online multiplayer en het feit dat je nog steeds aparte carrières voor gitaar, bass, drums, zang en de band hebt, in plaats van het superieure systeem dat in Rock Band 2 wordt gehanteerd waarbij je met verschillende instrumenten dezelfde carrière kunt spelen.

Wat ook niet geheel onbelangrijk is bij een muziekgame is de lijst van nummers waaruit de game bestaat. De game zelf bevat 49 songs om te spelen, waarvan 28 songs van de beroemde metalband afkomstig zijn en 21 songs door andere bands zijn gecreëerd. De Metallica songs, zelfs de wat minder goede (Frantic, The Memory Remains, Fight Fire With Fire), zijn vaak vrij lastig op alle instrumenten en meestal ook erg leuk om te spelen. De bandselectie naast Metallica is op zijn minst erg indrukwekkend te noemen. Het is een goede mix van klassiekers (Stone Cold Crazy, The Boys Are Back in Town) en wat relatief nieuwere toptracks (Blood and Thunder, Toxicity). Wat ik overigens wel moet zeggen is dat als je helemaal niks hebt met metal of Metallica je er misschien beter aan doet deze game niet te kopen, de setlist is namelijk redelijk metal-based.

Naast het feit dat de tracklist aanvoelt als een ode aan Metallica, doet ook de grafische kant van de game goed werk op dat gedeelte. Ten eerste heb je natuurlijk de standaard karakters, die er in deze game net iets meer gepolijst uitzien dan in World Tour. Wie echter werkelijk de show stelen in de game zijn Metallica, King Diamond en Lemmy. De leden van de band en de twee vrienden van de band zijn namelijk gemotioncaptured en nagemaakt in de game. Allemaal zien ze er extreem realistisch uit en ik durf zelfs te zeggen dat als je de game ergens zou draaien zonder de HUD, mensen zouden kunnen denken dat het om een echt optreden gaat. Er zitten helaas nog wel een aantal kleine flaws in de animaties van de karakters en grappig genoeg is het een Metallica nummer waar dit het meest opvalt. Ik weet niet wat er gebeurd is bij de intro van Battery, maar Ulrich en Trujillo hadden kennelijk niet helemaal door dat het nummer al begonnen was.

Conclusie en beoordeling

Al met al is Guitar Hero: Metallica geworden wat World Tour had moeten zijn. Bijna alle fouten in de gameplay waar het vorige deel last van had zijn opgelost en ook al zijn er nog een aantal minpunten aanwezig, is dit misschien wel de Guitar Hero game die het dichtst bij de kwaliteit van Guitar Hero II komt. Als afsluiting kan ik zeggen dat als je een groot Metallica fan bent, of gewoon een erg gave muziekgame wilt kopen, je deze game absoluut in huis moet hebben.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Veel problemen van World Tour opgelost
 • Niet zomaar een uitbreiding
 • Gave tracklist
 • Erg gaaf om te spelen
 • Grafisch zeer geslaagd
 • Nieuwe vorm van carrière geeft veel vrijheid
 • Minpunten
 • Een aantal minpunten uit World Tour nog aanwezig
 • Niet voor mensen die geen Metallica fan zijn
 • Een aantal vreemde animatieproblemen
 • Carrière is opeens wel heel snel uitgespeeld

Dit artikel delen

Over de auteur

Limoenlichtje. Bladibladibla

Reacties

 • GTA ownt!!

 • Te Vet!

 • Sppr toll maar de game verdient het:D

 • haha grappig

 • En terecht lijkt mij. Grappig dat HP zo populair was, vind het zelf trouwens geweldige boeken.

 • Haha

  GTA IV verdient het ook dik :D

 • GTA IV = Buitencategorie

 • ja man nooit gedacht dat het zover zou komen

 • Het overtreft alle cijfers ontzettend hard. Tof!

 • Excuses, dubbelpost.

 • Nice! Ook lekker geld verdienen voor Take Two en Rockstar :P

 • GTA IV gaat hiermee onder andere Halo 3 voorbij, dat binnen de eerste 24 uur zo'n 110 miljoen euro wist om te zetten. De best bezochte bioscoopfilm is Spider-Man 3, die op de eerste dag meer dan 38 miljoen euro omzette. De meeste concurrentie ondervond GTA IV van een boek: Harry Potter en de Relieken van de Dood (Harry Potter and the Deathly Hallows) bracht binnen 24 uur zo'n slordige 142 miljoen euro op.  Hoeveel heeft GTA IV dan in die 24u opgeleverd?

 • Terecht! De eer die ze toekomt moet vermeldt worden!

 • Na één dag groeide de omzet hierdoor al boven de 200 miljoen euro.  Staat in stukje van GTA IV verbreekt alle verkooprecords

 • Vraag ik me ook af Wicked:P..

 • Leuk voor GTA

 • OEH_HAAA!! nice :D

 • WTF!

 • en terecht.. GTA 4 schrijft geschiedenis

 • whhhhhaaaattttt das veul

  op dn eerste dag was t al winst maken

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren