1. Empire: Total War (PC)

Empire: Total War (PC)

Natuurlijk lijkt ons allemaal wel iets speciaals om in de huid te kruipen van een 18e eeuwse generaal of admiraal. De troepen commando’s geven op het slagveld, de rook zien opstijgen en de victorie zien. Of misschien aan het roer staan van het vlaggenschip van je eigen vloot en proberen net zo’n talent te worden als bijvoorbeeld de Britse admiraal Nelson. Maar tegenwoordig is dat niet mogelijk behalve in games, en dan heb ik het over Empire: Total War.

Wat misschien vele gamers denken als ze geen Total War games kennen is dat het een game is waar het draait om oorlog. Maar iedereen die dat denkt heeft het fout, Empire: Total War is eigenlijk een strategie game. De game heeft twee manieren om te spelen, de Road to independence (de weg naar onafhankelijkheid) en verder de Grand Campaign (de grote campagne). De grand campaign is het spel waarin als het jaar 1700 aanbreekt de macht krijgt over een de geselecteerde landen. Het doel is om een machtige natie te worden als het jaar 1799 is aangebroken, daarvoor moet je andere landen veroveren of bij je aan te laten sluiten. De game is een mix van turn based- en real time strategie, als je rijk dus bestuurt gebeurt dat dus op een civilization manier met beurten. Maar wanneer je een veld- of zeeslag gaat spelen veranderd de game in een real time game waarin je zelf je troepen of schepen bevelen moet geven en proberen de vijand te verslaan of hem laten vluchten. De slagen zijn bijzonder realistisch waarin je kunt zien dat het de 18e eeuw is, met musketten, kannonen en veel discipline verandert het je manier van denken in deze slagen. Verder is ook de grand campaign goed uitgewerkt, met allerlei menu’s kun je handels- of militaire verdragen sluiten of zelfs je eigen regering creëren. Maar ook moet je het volk tevreden houden, steden en kolonies beheren (deze verschillen per land) en nieuwe technologieën ontdekken. Maar hier moet je oppassen want de 18e eeuw is een gevaarlijke wereld waarin de verlichting je volk kan aansporen tot een revolutie. Een belangrijk menu is het regeringsmenu waarin belastingen aanstelt, je handel kan overzien, ministers kan aanstellen en je regeringsvorm kan zien. Er zijn in totaal drie regeringsvormen: Absolute monarchy (Absolute monarchie), constitutional monarchy (constitutionele monarchie) en republic (rebubliek).

En dan gaan we maar eens kijken naar de Road to independence. Dit speltype is verdeelt in vier delen, bij het eerste deel speel je met een aantal Engelse kolonisten die in 1607 aankomen in het huidige Virginia. Wanneer je aankomt zul je het al snel moeten opnemen tegen een aantal indianen. Wanneer je die hebt verslagen moet je de controle krijgen over de omliggende gebieden, dan begint deel twee. In het tweede deel kom je terecht in de zevenjarige oorlog (1754-1761) en moet je met een beperkt aantal Britse troepen controle krijgen over de omliggende Franse gebieden in Noord-Amerika. Bij deel drie speel je met de Amerikanen en moet je binnen de tijd de oostkust van Noord-Amerika (Amerikaanse revolutie van 1776-1783) zien te veroveren om de Verenigde Staten te krijgen die je in deel vier kan gaan gebruiken. De road to independence is eigenlijk een al klaargezette en met missie toegevoegde Grand campaign. En naast deze twee speltypen heb je ook de battle tutorials om te leren hoe je veld- en zeeslagen speelt, en de blay battle modus om gevechten te spelen en te oefenen.

Maar als we het nu over de graphics gaan houden dan kan ik Empire: Total War de hemel in prijzen. Het is ongelooflijk hoe mooi de graphics in de game zijn. In veldslagen kun je zien hoe verschillende soldaten zich gedragen, de één herlaadt zijn musket en de ander hoest. En wat dacht je van de rook die opstijgt wanneer een linie schiet? Maar ook op zee zien de graphics er bijzonder goed uit, terwijl over het dek de bemanningsleden heen en weer rennen, schreeuwen officieren bevelen. De houtsplinters die door de lucht vliegen en kanonniers die hun vingers in hun oren stoppen wanneer een kanon wordt afgevuurd, je ziet het allemaal. Wel brengt dit een groot probleem mee, vele PC kunnen zo de grafische vereisen niet aan.

En dan nu weer over die slagen, want een slag kan veel meebrengen. In de 18e eeuwse veldslagen gaat het er anders aan toe dan in een middeleeuwse. Hierbij hebben de meeste infanterie soldaten musketten, pistolen of andere lange afstandswapens. Als een dwaas op de vijand afstormen is natuurlijk in Empire: Total War geen slim idee. De helft van je leger sneuvelt dan door het vuren van de vijandelijke soldaten en de rest wordt door de vijand wel afgeslacht. Nee, hier moet je rekening houden met formaties, discipline en vuren in linies. De nieuwe mogelijkheden en situaties veranderen je manier van denken in vergelijking met de andere Total War games. Maar ook op zee is het lastig want hierin speelt een belangrijke factor mee die je vriend of vijand kan zijn, namelijk de wind. Met een zacht tegenliggend briesje komen je grote oorlogsschepen natuurlijk niet snel vooruit. Door zijlen in te halen of bij te zetten en vooral op de windrichting te letten kan je de wind in je voordeel brengen. Oorlog op zee heeft een aantal verschillende mogelijkheden, je kunt schepen blind op de vijand af sturen maar je kan ze ook zelf besturen. Met allerlei knoppen kan je wisselen van munitie, schepen bijdraaien, alle kannonen aan een kant afvuren of enteren. Empire: Total War biedt veel mogelijkheden voor zowel strategen als oorlogszuchtige tirannen.

Conclusie en beoordeling

Empire: Total War is het neusje van de zalm bij de RTS games. Met de prachtige graphics en vele realistische mogelijkheden is dit een topper. Het is een vrije game om te doen wat je zelf wilt en geeft zo iedereen de ruimte om zijn eigen strategie te ontwikkelen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Goed mix van real time strategie
 • Veel mogelijkheden
 • Realistisch
 • Zeer mooie graphics
 • Minpunten
 • Erg hoge systeemvereisen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Eens even checken dan maar…

 • Owkee vet!

 • Waarom kan ik deze game draaien op mijn computer? :O XD  EDIT 1:

  Graphics Card

  128 MB Graphics card with Shader Model 2.0 Capability

  CPU

  Intel P3 1.0 GHz or AMD Athlon

  Memory

  256 MB RAM. 512 MB RAM required for Windows Vista

  Toch íétsje anders als wat hier onder minimale systeemeisen staat :)  EDIT 2: Oké, het zijn dan wel de demo-requirements, maar die zullen toch niet verschillen van het spel. Toch?

 • Komt er geen console demo?

 • Yeah! Dat wilde ik dus, meteen downloaden en checken die handel :D.

 • Yeah!! Meteen downen…

 • Vet, lekker lage systeemeisen. Lego is natuurlijk ook niet zo complex om te maken, vandaar zulke lagen waarschijnlijk.

 • Mooi zo, meteen even downloaden!

 • Downloaden!

 • Binnenkort maar eens checken dan, lijkt me wel geinig!

 • De demo ga ik later eventjes spelen!

 • Chill :P

 • Let's try this one, eigenlijk ben ik vooral benieuwd naar de 2 speler modus.

 • Bedankt voor de link.  Hmm, die systeemeisen zijn wel érg laag. De PC versie zal wel gebaseerd zijn op de PS2 versie.

 • Ach, lego zijn ook alleen maar blokjes…

  ik draai het op een PC ven 5 jaar oud, die gebruik ik meestal voor rollercoaster tycoon 1:P

  Hopelijk is het niet gebaseerd op de DS versie^^

 • cool dat word ff downloaden

 • Jeah!! weer even lachen op mijn pc'tje.

 • gaan we maar eens even checken.

 • oke lol! zet hem al aan!

 • Eergister nog de eerste Indiana op tv gezien :-P

  Ben um nu aan het installeren.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren