1. Test Drive Unlimited (X360)

Test Drive Unlimited (X360)

Als een snackbar niet zo belachelijk veel vette happen op het menu had staan, was de keuze veel eenvoudiger geweest. Wie is er ooit met het idee gekomen om meer dan zestig surveillancecamera’s te plaatsen bij een benzinestation, terwijl je meer dan genoeg hebt aan een agentje die alles in de gaten houdt! Dat alles klinkt misschien niet zo heel doordacht, maar soms is het beter om je visie lekker beperkt te houden. Meer is niet altijd beter.

Test Drive: Unlimited is een verhaal apart. Het geeft je een overvloed aan ruimte, zonnige pracht en uitdagingen, waardoor je bijna zou spreken van een platform voor een gehavend avonturier. Dan zit je er niet ver naast. Een autoliefhebber – jij - verlaat het drukke, allerdaagse leven en vestigt zich op het rustige, tropische Hawaï. Een pracht van een eiland, met meer dan honderd vierkante kilometer aan wegennetwerk. Logisch, want de enige mogelijke manier om de woeste bergen en tropische stranden te verkennen is door er dwars doorheen te scheuren! TDU biedt je negentig bolides en motoren om de wegen mee onveilig te maken. Ieder van dezen heeft zo zijn voordelen en gebreken, maar elk racemonster zal je het gevoel van pure snelheid laten evenaren: een geweldige ervaring die je niet snel loslaat.

Genieten in zijn puurste vorm, dat is wat TDU je vooral laat doen en daar is ook alle ruimte voor. De game is namelijk een MOOR – Massively Open Online Racing. Aan die titel zit een behoorlijke keerzijde. Het goede is dat de game geen tijd kent en je pas aan een race hoeft deel te nemen wanneer jíj daar zin in hebt. Uitdagingen in de vorm van tijdrijden of het racen tegen anderen, zijn in overvloed te vinden op het eiland en makkelijk te bereiken door een goedwerkend navigatiesysteem dat simpel en toegankelijk is. Het racen zelf is echter niet meer dan een zwak excuus om geld bij elkaar te schrapen. Matige physics gooien roet in het eten en zullen je crash na crash doen teleurstellen. Tel daar het ontbrekende schademodel bij op en je bent behoorlijk wat essentiële onderdelen voor een goede racegame kwijt.

Ferrari Spyder er nog even prachtig uitziet na een crash en de physics: als je aan het genieten bent van de omgeving valt het je niet eens op. Maar aangezien je geld nodig hebt om auto’s vrij te spelen en racen haast de enige mogelijkheid is om je bankrekening te spekken, zul je niet enkel genieten op Hawaï.[p]Om terug te komen op het MMO-aspect; racen tegen andere Xbox Live-spelers speelt een betrekkelijk grote rol, maar is geen must. Ikzelf heb de game de eerste paar dagen offline gespeeld en me prima vermaakt. Het enige verschil zit ‘m in het feit dat je offline op de wegen door de computer bestuurde racemaniakken tegenkomt en online natuurlijk echte spelers die allemaal hun eigen ding doen. Deze laatste groep is echter behoorlijk schaars en dat zal vooral komen omdat de game al een kleine drie jaar oud is. Dat is behoorlijk jammer, omdat het enige voordeel wat je hebt tegenover het offline spelen daardoor geheel wegvalt. De door andere Live-spelers gemaakte races zijn vrijwel altijd uitgestorven of in ieder geval bijna nooit vol. Het is ook niet vreemd dat na een paar weken verzamel plezier, de game aardig saai wordt.">Ferrari Spyder er nog even prachtig uitziet na een crash en de physics: als je aan het genieten bent van de omgeving valt het je niet eens op. Maar aangezien je geld nodig hebt om auto’s vrij te spelen en racen haast de enige mogelijkheid is om je bankrekening te spekken, zul je niet enkel genieten op Hawaï.[p]Om terug te komen op het MMO-aspect; racen tegen andere Xbox Live-spelers speelt een betrekkelijk grote rol, maar is geen must. Ikzelf heb de game de eerste paar dagen offline gespeeld en me prima vermaakt. Het enige verschil zit ‘m in het feit dat je offline op de wegen door de computer bestuurde racemaniakken tegenkomt en online natuurlijk echte spelers die allemaal hun eigen ding doen. Deze laatste groep is echter behoorlijk schaars en dat zal vooral komen omdat de game al een kleine drie jaar oud is. Dat is behoorlijk jammer, omdat het enige voordeel wat je hebt tegenover het offline spelen daardoor geheel wegvalt. De door andere Live-spelers gemaakte races zijn vrijwel altijd uitgestorven of in ieder geval bijna nooit vol. Het is ook niet vreemd dat na een paar weken verzamel plezier, de game aardig saai wordt.">

Conclusie en beoordeling

Met de wind in je haren als een maniak over de snelweg rijden en genieten van de palmbomen en het koele briesje. Dat is Test Drive: Unlimited, niets meer dan dat. Het racen is namelijk niet vermakelijk en mist essentiële onderdelen. Een walhalla voor de autoliefhebber, maar niets voor de gamer die graag gefocusd tegen anderen racet.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Genieten!
 • Verzamelen!
 • Prachtig eiland
 • wagens rijden ieder uniek
 • Minpunten
 • Racen
 • Physics
 • Online voegt weinig toe

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad

Reacties

 • Zo hoog had ik niet echt verwacht! :O

 • verhaal is idd tof

 • Ok, weer een tof titeltje erbij op de DS. Deze dan toch maar aanschaffen!

  Oh ja, trouwens: Met gigantische franchises als Final Fantasy, Dragon Quest en Kingdom Hearts onder haar vleugels is het niet nodig om iets nieuws te bedenken.

  Dit is toch wel een beetje raar. Een sterke franchise zoals FF en DQ hoeft toch niet te betekenen dat een ontwikkelaar geen nieuwe franchises hoeft te bedenken? FF XII is naar mijn mening behoorlijk de mist ingegaan dankzij de drang tot vernieuwing, dan liever een nieuwe game met dergelijke probeersels. Dat kan ook goed uitpakken zoals The World Ends With You laat zien.

 • En dan zo'n enorme hype rondom een game zoals GTA en een game waarvan ik nog nooit heb gehoord scoort amper een punt lager.. The world is weird… XD

 • @lordluud

  Leer nou eens wat hype betekent, hype betekent dat het te veel media aandacht krijgt en daardoor meer is dan het lijkt. GTA4 wordt door bijna alle sites en bladen geweldig genoemd en krijgt heel goede punten HET IS DUS GEEN HYPE!  Ten tweede, het verschil tussen een 10- en een 9 is een stuk groter dan bijvoorbeeld een 7 en een 6.

 • @lordluud2  In deze genre en op de DS is dit dus blijkbaar een goede game, niet te vergelijken met een next-gen console ;-)

 • ik vind et een 9+ waard hoor.. zó groot is dat nadeel niet.. en ik heb er geen last van terwijl ik speel

 • @tomds

  Leer het nou eens.

  GTA is wel Overhyped.  Bekijk nu de Duitse trailer!

  Bekijk nu de Italiaanse trailer!

  Je kunt in een lantaarn klimmen in GTA IV!

  Morgenavond komt de recensie van GTAIV  En dit allen is alleen al een hele beperkte kleine greep in nieuwtjes van IG. Ja GTA is overhyped, daarom niet beter dan een game die niet die hoeveelheid media aandacht krijgt.

  Ik vind zelf deze game een stuk beter dan GTA IV.
 • _O_  _O_  _O_


 • Wowowowowwow OMG best goed!

 • Volledig terecht cijfer, dit spel is echt heel erg goed. Hopelijk is het commercieel een succes, zodat Square-Enix vaker met dit soort innovatieve pareltjes komt.

 • @tomds

  Leer het nou eens.

  GTA is wel Overhyped.  Bekijk nu de Duitse trailer!

  Bekijk nu de Italiaanse trailer!

  Je kunt in een lantaarn klimmen in GTA IV!

  Morgenavond komt de recensie van GTAIV  En dit allen is alleen al een hele beperkte kleine greep in nieuwtjes van IG. Ja GTA is overhyped, daarom niet beter dan een game die niet die hoeveelheid media aandacht krijgt.

  Ik vind zelf deze game een stuk beter dan GTA IV.

  Ten eerste, je geeft zelf al aan dat je niet snapt wat een hype is aangezien je overhyped gebruikt, en een hype betekent DAT HIJ MEER AANDACHT KRIJGT DAN HIJ VERDIENT. Overhypen bestaat dus niet, en dingen als 'de hype waarmaken' ook niet.

  Hypen betekent niet gewoon veel aandacht krijgen, maar dat betekent veel aandacht krijgen TERWIJL HIJ DAT NIET verdiend. En als je kijkt naar de cijfers dan is het zeker geen hype. Dat jij nou toevallig gta4 minder vindt, zegt niets. Je moet kijken naar het totaalbeeld.


 • Flink hoog cijfer :) Stijl ziet er ook leuk uit.

 • Vraag aan TomDS, hoe noem je het dan als een spel veel aandacht krijgt als het dat wel verdient?

 • Is volgens mij niet echt een naam voor

 • rechtvaardig

 • Ik had al wel goede verhalen gehoord van deze game, maar ik had nooit zo'n hoog cijfer verwacht.

 • Een negen? Wauw, had iik niet verwacht.

 • \"Is volgens mij niet echt een naam voor\"  Onzin, voor alles is wel een woord. En volgens mij is dat in dit geval hype. Overhypen, wat weldegelijk bestaat, anders zou het een willekeurige opeenvolging van letters zijn ipv een bestaand woord, is hetgeen jij het over hebt.  Daarnaast is het weldegelijk mogelijk om de hype waar te maken. Het gebeurt niet vaak. Waarom zou je een uitdrukking hebben voor iets wat niet bestaat? Wat overigens vrij lastig met argumenten te staven is…  OT: best goed om te zien dat Squenix met wat originelers op de proppen komt dan DQ/FF remake zoveel en zoveel. Nu alleen nog goede impressies van dat horrorspel en ik ben tevreden…
 • de zomergame van dit jaar! Echt supervet!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren