1. Wheelman (PS3)

Wheelman (PS3)

Dat Vin Diesel van games houdt, is inmiddels wel duidelijk. Naast zijn bemoeienis met de Chronicles of Riddick games heeft de beste man ook een eigen game studio. Ditmaal schittert de spierbundel in Wheelman, de game van de gelijknamige film waarvan niemand weet wanneer hij uitkomt.

In de game kruip je in het gespierde lichaam van Milo Burik, vertolkt door Vin Diesel, en ga je undercover de onderwereld van Barcelona in. Het is jouw taak om als ‘wheelman’ de drie rivaliserende bendes tegen elkaar op te zetten. Het verhaal is verder niet bijster interessant en is zeker niet de reden waarom je Wheelman moet spelen.

Wat wel een reden zou kunnen zijn, is het feit dat ondanks de technische gebreken het wel gewoon leuk is om te spelen en eigenlijk nooit verveelt. Van het begin af aan wordt je gelijk in de game gezogen door de filmische ervaring die je voorgeschoteld krijgt. Want het spel Wheelman wil maar al te graag op een film lijken. Zo krijg je in de eerste missie al gelijk enkele kleine tussenscènes waarin je auto in slow-motion door de lucht vliegt, inclusief glasscherven en rondvliegende Spanjaarden. Oké, geen rondvliegende Spanjaarden, maar je snapt wat ik bedoel.

Daarnaast heeft het spel enkele leuke gameplay elementen. Wheelman is te zien als een soort kruising tussen GTA, Burnout en Driver en je zult vooral missies in de auto moeten voltooien, al zijn er wel een aantal voetmissies. Voorbeelden van rijmissies zijn het stelen van auto’s en ze heel terugbrengen naar een garage, het stelen en terugbrengen van een gigantische truck of het vernietigen van vijandige auto’s. Klinkt misschien heel standaard, maar Wheelman onderscheidt zich vooral van andere soortgelijke games door de mogelijkheid om vijandige voertuigen een flinke duw te geven of ‘Airjacks’ uit te voeren.

Je kan namelijk op elk moment met je rechterpookje je auto een flinke beweging naar rechts of links geven om voertuigen die naast je rijden flinke schade toe te dragen. Dit komt niet alleen vaak erg goed van pas, want geloof me, je zult in zowat elke rijmissie achtervolgd worden door of de politie of door vijanden, maar dit blijft ook nog eens gedurende de hele game een leuke bezigheid. Verder is er het ‘Airjacken’, de naam verklapt het al een beetje, je kan al rijdend een ander voertuig overnemen door van voertuig naar voertuig te springen. Het enige wat je moet doen is dicht achter een voertuig gaan rijden en op het goede moment op een knop drukken. Verder loopt er een meter vol als je bijvoorbeeld de omgeving sloopt of een lange tijd met hoge snelheid rondrijdt. Hiermee kan je niet alleen een boost activeren, maar ook een speciale move activeren waarin je in slow-motion voertuigen kan kapot schieten.

De rijmissies zijn kort samengevat altijd erg leuk om te doen. Helaas kan je dit niet zeggen over de voetmissies. Deze dienen natuurlijk voor de afwisseling, maar zijn eigenlijk meer een ongewenste afwisseling. Ten eerste is het hele richtsysteem nogal eenvoudig, ten tweede is er niet echt veel afwisseling en uitdaging en ten derde kan je precies op de radar zien waar iedereen zit. Gelukkig zijn ze vaak mooi tussen rijmissies ingezet zodat het nooit echt vervelend wordt. Daarnaast zijn de echt grote opdrachten en eindbazen vaak missies die je met je auto doet. Buiten de normale missies zijn er ook nog verschillende zijopdrachten te doen zoals taxi rijden, staatracen of zoveel mogelijk schade doen in een bepaalde tijd. Deze zijn niet allemaal even boeiend, maar soms een leuke afwisseling en daarnaast krijg je bij het voltooien ervan vaak een bonus, zoals het sterker worden van je auto.

Zoals ik al aanhaalde is de game technisch niet het achtste wereldwonder. Hoewel Barcelona verfrissend is als setting voor een game, is er helaas weinig leven, spanning en sensatie in de stad te bekennen. Je zult wel bekende plekken tegenkomen zoals Plaça de Catalunya, de Ramblas en de nog in bouw zijnde Sagrada Família, maar om je echt te vermaken moet je vooral bij de missies zijn. Gelukkig kan je via een handig menu met één druk op de knop een missie starten, dus je hoeft niet elke keer eerst een stuk te rijden.

Ook grafisch kan Wheelman niet mee met wat er vandaag de dag op de markt verschijnt. Op sommige momenten ziet de game er erg onafgewerkt uit en dingen als explosies komen niet echt overtuigend over. Verder zien veel huizen er hetzelfde uit, rijden er niet echt veel verschillende auto’s over de weg en zoals eerder gezegd, leeft Barcelona totaal niet. Wat betreft geluid is de stem van Vin Diesel het hoogtepunt, en dat zegt genoeg. Zijn doordachte uitspraken in combinatie met zijn monotone stemgeluid toveren zo nu en dan een lach op je gezicht, en dan niet omdat het nou zulke briljante uitspraken zijn. De rest van de stemmen kunnen ermee door en zijn in ieder geval nooit echt storend. De verschillende radiostations waar je naar kan luisteren zijn een leuke toevoeging, maar niet meer dan dat en ze komen niet in de buurt van die uit de GTA serie.

Conclusie en beoordeling

Dat Wheelman op gebied van techniek en afwerking absoluut geen sterke game is, doet niets af aan het feit dat het wel gewoon vermakelijk is. Het beuken en ‘Airjacken’ in de rijmissies zorgt voor het nodige plezier, en ik zou deze ideeën dan ook graag in toekomstige games willen zien. Ook Barcelona is weer eens wat anders dan steden als New York of Los Angeles die al zo vaak voorbij gekomen zijn. Alleen jammer van de voetmissies, want wat dat betreft had de ontwikkelaar wat meer naar Milo Burik moeten luisteren, want zoals hij zelf in de game zegt, is zijn plek toch echt ‘behind the wheel’.
6,7
Score
67
Score: 65
  • Pluspunten
  • Barcelona is weer eens wat anders..
  • Rijmissies zijn vermakelijk
  • Airjacking en voertuigen beuken blijft leuk
  • De stem van Vin Diesel
  • Minpunten
  • maar helaas niet erg levend
  • Voetmissies niet boeiend
  • Technisch middelmatig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren