1. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)

Het is nu negen jaar geleden dat ik aan mijn avontuur begon. Ik stond in de Free Record Shop en speelde de demo van Metal Gear Solid voor de PlayStation. Ik vond er niks aan en ging weer naar huis, maar toch besloot iets in mij om enkele maanden later deze game toch te kopen. Zo begon mijn avontuur in de wonderbaarlijke serie genaamd Metal Gear Solid. Nu negen jaar later heb ik Metal Gear Solid 4 uitgespeeld en schrijf ik dit met een brok in mijn keel.

Ik werk nu al drie jaar als gamejournalist en nooit heb ik het echt moeilijk gevonden om een review te schrijven over een game. Echter is het dit keer toch anders, ik moet nu een review schrijven over de game die een einde maakt aan mijn avontuur dat ik begonnen ben. Een avontuur waar ik negen jaar van gehouden heb en dat nu in ��n klap over is. Zucht, ik zal er toch aan moeten beginnen nu.

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (MGS4) speelt zich af na de gebeurtenissen van MGS2. In MGS2 maakte we kennis met het rookie Raiden en kwam Snake na een lange tijd van afwezigheid terug. Daarin kwam aan bod dat Snake nog een broer had, genaamd Solidus en dat deze een bekende was van Raiden. Echter ging Snake achter Ocelot aan die werd overgenomen door Liquid en maakte Raiden Solidus af en was de rust wedergekeerd. Echter tot nu, want nu begint Snake aan zijn laatste oorlog, zijn laatste strijd.

In MGS4 heeft Liquid inmiddels het lichaam van Ocelot kompleet overgenomen en heeft die de leiding over een leger priv� soldaten. Inmiddels hebben de Patriots hun doelen bekend gemaakt en is iedere soldaat ge�njecteerd met nanomachines. Deze nanomachines zorgen ervoor dat zij de emoties, bepaalde lichaamsdelen en gevoelens kunnen uitschakelen. Echter heeft Liquid hier een manier op gevonden om de gevoelens van deze soldaten te be�nvloeden en het is aan Snake om hier een einde aan te maken en om Liquid voor eens en altijd uit te schakelen.

In vele trailers hebben we gezien dat Snake veel vrijer kan bewegen en dat hij zich ergens in Afrika bevind. En dat klopt ook wel, want toen ik eindelijk bepaalde dingen had gedownload kon ik beginnen aan mijn laatste avontuur in Afrika. In de vorige games had je geen hoofdstukken en bleef je altijd op ��n bepaalde omgeving. Zo hadden we in MGS het eiland Shadow Moses, in MGS2 hadden we de Big Shell en in MGS3 mochten we rond baggeren in de jungle. Echter maakt men in MGS4 gebruik van hoofdstukken zodat je dus niet alleen op ��n plek hoeft te blijven. Zo bestaan er namelijk vijf hoofdstukken en deze zorgen toch voor voldoende actie en hele mooie locaties. Een van deze locaties is bijvoorbeeld het eiland waar alles begon, Shadow Moses. Echter wil ik hier niet teveel over vertellen, maar kan ik met een gerust hart zeggen dat ieder die MGS heeft gespeeld veel plezier zal hebben aan dit hoofdstuk!

Snake is wat ouder geworden door een ziekte en dat voel je ook in de besturing. Snake beweegt zich niet meer zo heel snel en als die even iets te lang gebogen rond loopt of op zijn rug aan het kruipen is, dan stijgt zijn stressgehalte en hoor je hem klagen en naar zijn rug grijpen. Wanneer zijn stressgehalte te hoog is, dan schiet Snake niet meer zo recht en zal hij ook wel eens kunnen overgeven als het hem allemaal teveel wordt. Echter kan dit ook enorm goed uitpakken, want zo nu en dan krijgt Snake een adrenaline stoot en schiet die alles recht. Maar Snake is al wat ouder, dus na een adrenaline stoot moet Snake dan weer even op adem komen en kan die weer verder.

Uiteraard zijn er ook weer items en personages uit de vorige delen terug aanwezig. Nog steeds kan je contact maken met de Codec en kan je via de L1 en de R1 nog steeds je items en wapens kiezen ingame. Waar je voorheen met Roy Cambell contact legde via de Codec heeft Otacon deze plek nu ingenomen. Otacon zal niet alleen via de Codec beschikbaar zijn, maar komt je ook te hulp met een kleine robot genaamd MK.II. Deze kleine robot kan stealth gebruiken en zo naar plaatsen gaan waar Snake niet kan komen. Daarnaast kan deze MK.II ook om de hoeken kijken of er geen vijanden staan en kan die ook vijanden tijdelijk onder stroom zetten. Op deze manier kan Snake veilig naar gebieden sluipen als de vijanden tijdelijk bewusteloos zijn. Je kan dan kiezen of je ze nog een kogel door hun hoofd knalt of gewoon met rust laat en opzoek naar de volgende slachtoffer.

Wapens en kogels kom je ook zeker niet tekort, want ze liggen zo voor het oprapen. Er is alleen ��n probleem, want The Patriots hebben ID�s op de wapens gedaan zodat alleen diegene met de juiste ID het wapen kan hanteren. Echter is er geen nood, want tijdens het eerste hoofdstuk maak je al kennis met een vaag figuur genaamd Drebin. Deze dubieuze wapenhandelaar krijgt het voor elkaar om de ID code van wapens af te halen en je ook wapens te verkopen. Tijdens het spelen verzamel je Drebin Points en met deze punten kan je wapens unlocken, kopen of munitie aanschaffen. Zo telt MGS4 maar liefst meer dan twintig wapens in verschillende klasse.

Naast de meest herkenbare items en wapens zijn er natuurlijk ook weer belangrijke personages in deze game verwerkt. Zoals ik al eerder aangaf zijn Roy Campbell en Otacon weer aanwezig, maar zal ook Naomi Hunter, uit MGS, een hele belangrijke rol gaan spelen in MGS4. Uiteraard zal Raiden ook weer aanwezig zijn en neemt deze de rol op zich van beschermengel van Snake. Waar die er voorheen vrouwelijk uitzag en de meeste mensen hem een nicht vonden, is hij nu een stoere ninja met geweldige moves. Je zou het bijna jammer vinden dat je nu met een bejaarde speelt en niet met Raiden. Ook Vamp is weer terug in dit deel en gaat het Raiden en Snake nog heel moeilijk maken met zijn zoektocht naar de dood. Echter missen we er nog ��n en dat is uiteraard Meryl, zij heeft de leiding over een elite groep genaamd Foxhound. Deze groep bestaat onder andere uit Akiba, deze man kennen we voornamelijk nog uit MGS waar hij Meryl begluurde om vervolgens door haar verrot geslagen te worden om te kunnen ontsnappen.

MGS zal geen MGS zijn als er geen eindbazen aanwezig zullen zijn. Deze zitten er, net als de vorige games, ook in en lijken heel veel op personages uit vorige delen. Zoals een Laughing Octopus (lijkt op de combinatie Solidus en Octopus), Raging Raven (Raven), Crying Wolf (Sniper Wolf) en Screaming Mantis (Psycho Mantis). Al deze eindbazen hebben dus een vergelijking met hun voorgangers en dat levert soms ook wel grappige momenten op zoals bij Screaming Mantis. Psycho Mantis komt tevoorschijn en wilt je Memory Card lezen zoals die dat deed op de PSX, echter bevat de PS3 geen Memory Card en moet je hem teleurstellen. Vooral als die denkt dat die je controller kan laten bewegen op de vloer door middel van de rumble, maar deze zit niet in de PS3 controller. Zo zijn er nog meer van dit soort grapjes te vinden in MGS4.

Ik kan nu nog uren doorpraten over deze game, maar moet er toch echt een eind aan gaan breien. De game heeft mij zo aangegrepen dat ik bij verscheidene cutscenes toch heb moeten huilen. Overigens over de cutscenes nog gesproken, er gingen al berichten rond dat deze cutscenes enorm lang duren, maar dat valt wel reuze mee. Je hebt de mogelijkheid om cutscenes te skippen en de langste duurde maar iets van twintig minuten. Daarnaast hoef je niet perse alle delen gespeeld te hebben om het verhaal te snappen van MGS4. Immers snap je het verhaal ook als je een middagje gaat googlen naar het verhaal. Echter moet ik toch nog ��n kanttekening maken bij MGS4. Ondanks het geweldig verhaal dat alles duidelijk maakt, is deze game toch iets korter dan zijn voorgangers, en dat is toch best wel jammer.

Conclusie en beoordeling

MGS4 is geen geweldige game, maar een enorm vette en een geweldige game die zeker Game of the Year gaat worden. Alles klopt gewoon aan deze game, het verhaal, de actie, het gevoel dat je je echt inleeft met de personages en de ouderwetse Hideo Kojima humor. Deze game heeft zoveel pluspunten dat het niet zoveel uitmaakt dat het korter is dan zijn voorgangers.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Snake ziet er goed uit op de PS3
 • Waardig afscheid van Solid Snake
 • Verhaal dat blijft boeien
 • Minpunten
 • Hier en daar toch iets te kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ninja Gaiden 2, Gears of War 2 zijn wel toppers voor de 360.

 • netjes , genoeg te doen nog dus ;)

 • Ninja Gaiden 2, Gow2 en Fable 2 zien er wel interessant uit =)  Nu nog de 2008 line-up van sony vandaag vrijgeven en de fanboywar can start ^^

 • voor mij vn gowII en FableII, laat maar komen

 • Sterke line-up! Zitten genoeg leuke spellen bij, plus nog de multiplatform games!

 • ik koop ze allemaal behalve die eerste:P

 • Fable 2 en GoW2  Maar, k heb echt zo'n idee dat GoW2 gaat tegenvallen, ondanks dat GoW zo goed was

 • yeahh banjo in november!! :D

 • yeahh banjo in november!! :D

  sorry dubbel post kom vast omdat ik zo enthousiast ben! :P

 • Co-op voor Gears of War 2 is vet

 • En wanneer komt Halo Wars dan uit? Ik dacht 2008.

 • Erg mooie line-up.  @ verkade: zal wel uitgesteld zijn.

 • Mooi, kan ik in juni eindelijk die 360 onder het stof vandaan halen. Ik hoop dat hij het nog doet…

 • indrukwekkend maar ik koop aslleen fable 2 en gears of war 2 de sony lineup spreekt me meer aan

 • alleen Fable 2 en GoW 2 zijn interessant, vind ik…

 • fable ninja gaiden gow 2 en too human :)

 • Voor iedereen wat wils:)

 • geen echte nieuwe verassingen…

 • Erg mooie line-up van Microsoft.

  Fable II is mijn favoriet uit hun lijstje.

 • Fable2 wordt mijn volgende game :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren