1. Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Naughty Dog… waar was die ook alweer van? Die twee rare wezentjes, toch? Jak en Daxter, dat was het! Inmiddels zijn we al een hele poos verder, en heeft Naughty Dog Uncharted: Drake's Fortune uitgebracht. Uncharted? In godsnaam, wat is dat nou weer? Simpel, Uncharted is voor mij heel veel beter dan Jak en Daxter. En waarom is dat nou weer? Tja, dan moet je maar even slikken en de tekst hieronder lezen. Iedereen heeft natuurlijk wel eens gehoord van Uncharted, de actiegame die op een bepaald gebied te vergelijken is met Tomb Raider, je weet wel, met die vrouw met dubbel D. Nee, Uncharted is niet te vergelijken met Tomb Raider door dubbel D, maar door het klim- en klauterwerk en als je er dan actie bij stopt, heb je uiteindelijk Uncharted: Drake's Fortune!

In Uncharted ben jij Nathan Drake, die samen met Elena Fisher de doodskist van Sir Francis Drake heeft opgevist. Francis Drake was 400 jaar geleden gestorven, en had de grote schat van El Dorado gevonden. Hij liet in zijn doodskist een dagboek achter waarin aanwijzingen stonden om deze schat te vinden. Nathan pakt deze kans met beide handen aan en daarmee begint een prachtig verhaal, dat niet te vergelijken is met andere games. Vanzelfsprekend zul je deze schat niet zomaar vinden. Victor Sullivan, die ook met je meegaat op deze reis, heeft enorme schulden bij mensen waar je geen schulden bij wil hebben. Dezen willen hun geld direct terug, en hebben gehoord dat Nathan een ongelooflijk grote en kostbare schat op het spoor is. Daarom gaan zij achter jou aan en proberen je met alle mogelijkheden dood te krijgen. Dit heeft tot gevolg dat je behalve klim- en klauterwerk ook erg mooie actie zult krijgen.

Het verhaal van Uncharted wordt verteld met prachtige cutscenes, die er net zo mooi uitzien als de game zelf. De graphics zijn dus echt fantastisch, alles ziet er prachtig uit. Wanneer je op het eiland bent waar de schat ligt en je daar om je heen kijkt, weet je echt niet wat je ziet. Alles ziet er zo mooi uit, van de bomen in de verte tot de lucht en de zee. Deze cutscenes worden er nog mooier op doordat alle personages, dus ook je vijanden, Nederlandse stemmen hebben. Dit is natuurlijk erg leuk, zodat je niet alles voor jezelf hoeft te vertalen vanuit het Engels. Daardoor kun je nog meer letten op het prachtige verhaal van deze game. Deze Nederlandse stemmen hebben tot gevolg dat de dingen die je vijanden roepen, ongelooflijk kneuzig klinken . ‘Nou heb ik je!’, en ‘Ik maak je af!’ zijn hier enkele voorbeelden van. Dit komt natuurlijk ook omdat we zo’n saaie taal hebben, maar het scheelt alweer een hoop dat je de taal gewoon op Engels kan zetten, zodat je uiteindelijk krijgt: ‘I kill you!’, wat natuurlijk veel leuker klinkt.

Dit lijkt me allemaal erg duidelijk, de game is dus erg goed. Zou dat dan betekenen dat de gameplay niet zo goed is? Absoluut niet, de gameplay is juist fantastisch, alles werkt supersnel en je kunt ook erg veel. Je kunt achter elke doos, boom en paal schuilen. Dit schuilen heb je absoluut nodig, want je tegenstanders zijn echt verschrikkelijk slim. Ze proberen je erg vaak te flanken, waardoor de uitdaging in deze game ongelooflijk groot blijft. Wanneer je erg lang achter een paal staat gooien ze een granaat naar je, zodat je wel tevoorschijn moet komen. Ze zijn ook erg agressief en schieten dus erg veel kogels op je, zodat je niet als een gek door de game kunt sprinten. Dit kan natuurlijk sowieso niet, want je hebt altijd nog het klim- en klauterwerk. Dit is ook allemaal erg goed uitgewerkt en het pakt erg goed uit. Natuurlijk moet je ook redelijk vaak puzzels oplossen en hierbij gebruik je het dagboek van Sir Francis Drake. Deze heb je dus erg vaak nodig en je kunt soms ook best lang bezig zijn met deze puzzels. Wanneer je te lang bezig bent met een puzzel, verschijnt er vanzelf een tip onderaan je scherm, waardoor je sneller klaar bent met een puzzel en dat is toch ook weer erg handig.

Met je puzzels ben je dan wel lang zat bezig, maar met de game in het algemeen niet. Ik heb er ongeveer negen uur over gedaan en dat vind ik toch wel erg kort voor een game. Misschien denk je nu wel dat dat niet zo erg is, omdat je altijd een multiplayer erbij hebt. Helaas, deze zit er niet in. En dat vind ik toch wel een groot minpunt, omdat je vaak nadat je de singeplayer hebt uitgespeeld de multiplayer helemaal kapot gaan spelen. Wanneer je van plan bent om een hele dag te gaan playstationen zonder te eten en deze game wil gaan spelen, kun je dit in een keer achter elkaar doen. De hele game kent geen laadtijden, behalve natuurlijk bij het menu. Dit is erg fijn, omdat het soms erg frustrerend is als je snel door wil spelen, wat je vooral bij deze game hebt omdat hij zo goed is.

De audio in deze game is ook heel erg goed, waardoor het altijd een film lijkt en dat is niet alleen zo in de cutscenes. Zoals ik al zei, is de game Nederlands gesproken en velen zouden nu denken dat dat tot gevolg heeft dat de monden niet kloppen met de stemmen. Dit is absoluut niet het geval, want de audio klopt helemaal in de game. Niet alleen de stemmen, maar ook de voetstappen, de junglegeluiden op de achtergrond en de wind die je hoort maken deze game tot een ware topper. Natuurlijk is deze game ook niet perfect, maar hij komt wel redelijk dicht in de buurt. De vijanden die jou achtervolgen in je zoektocht naar de schat, zijn op de plekken waar jij nog moet komen. Daar klopt natuurlijk helemaal niks van, want zij hebben geen dagboek, aanwijzingen, of wat dan ook.

Conclusie en beoordeling

Naughty Dog probeerde met Uncharted: Drake's Fortune eens wat compleet anders dan Jak & Daxter en dat is enorm goed uitgepakt, want de game is werkelijk fantastisch. De fantastische graphics zorgen samen met de audio ervoor dat je werkelijk in de game gezogen wordt, wat je nog meer wordt door de cutscenes die er ook prachtig uitzien. Het prachtige verhaal dat iets te kort is, zorgt met de AI, het feit dat het een verschrikkelijk uitdagende game is, het leuke klim en klauterwerk, de actie, de Nederlandse stemmen, en vast nog wel meer, maken mijn bewondering voor Uncharted bijzonder hoog!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Fantastische graphics
 • Audio
 • Cutscenes
 • Uitdagend
 • AI
 • Nederlands gesproken
 • Verhaal
 • Minpunten
 • Te kort
 • Geen multiplayer
 • Tegenstanders zijn waar jij nog moet komen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Is dit cool?

 • Dit is heeeeel cool…..

 • past er wel bij point and click lijkt me beter werken dan met een 360 controller.

 • Leuk voor de liefhebbers, ik waag me er niet aan met een 2008 dat volgepland staat met toppers.

 • Leuk voor me zus! :D

 • Lijkt me best grappig voor een budget prijs:P!

 • Erg leuk, maar wat is er zo mooi aan de XBOX360 versie van Viva ?  Dat zijn de naturlijk de geweldige graphics, vloeiende bewegingen en de inteligentie van de karakters.  En dit lukt gewoon niet op een DS, kijk naar bv zoo tycoon, de graphics zijn zo grof dat je al amper een dier kan onderscheiden.  Dus eerst even afwachten.
 • Laat maar komen, lijkt me wel wat!

 • @koppa ik denk dat Rare wel een stuk groter budget heeft dan de makers van Zoo Tycoon :P

 • Ik heb de Xbox 360 versie meer dan 50 uur gespeeld. Ik wacht wel op deeltje 2 :)

 • Hopelijk is er een ''Smash your piñata''-gedeelte in deze versie…. Daar zou ik me echt uren mee kunnen amuseren

 • Viva Pinata is te gekke game op de Xbox360 ik speel graag …. ziet kiddy uit maar is echt fun!!!

 • Ik vind die DS versies meestal mineure versies van de console versies. Vooral dan op grafisch vlak en beperkingen in de gameplay scoort die handheld meestal slecht vind ik. Er wordt meestal erg veel uit de console versie gehaald en een ingekrimpte versie op de DS uitgebracht die gewoon een mindere game tot resultaat heeft.

 • Lol, misschien wel een slimme zet om die na de DS te brengen

 • Lukt dat wel op zo'n DS op deze Game erop te zetten…

 • Denk dat deeltje twee leuker wordt, voor de 360 dan, maar dit kan ook wel geinig worden!

 • Nou, leuk dat de DS-bezitters ook met hen eigen Piñata kunnen spelen.

 • Ja misschien leuk voor de fans, maar ik denk dat de rest, behalve misschien een deel van de wat jongere doelgroep, hier niet veel aan vindt, waaronder ik dus.

 • voor de fans is dit denk ik wel goed nieuws…:)

 • Vivaaaaaaa Pinataaaaaa :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren