1. Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Je start het spel op…Even laden en je kunt beginnen. Maar op hetzelfde moment denk je bij jezelf: ‘Welk speltype zal ik spelen’? Na lang denken beslis je. Maar daarachter volgt nog een andere beslissing…welke auto zal ik kiezen? Hoeveel ronden zal ik racen? Allemaal beslissingen die iedere gamer wel moet nemen. Maar dan luidt de vraag: Heb ik de goede beslissing genomen door GT5 Prologue te kopen? Dat kom je nu te weten!

Single-Player

In het begin van de game krijg je 35.000 credits en daarmee moet je een auto kopen. Het liefst wil je natuurlijk een Audi R8, een Ford GT of een Ferrari F430 kopen. Dit zal je natuurlijk niet kunnen. Ik koos voor een Ford Focus. Je kiest een klein, knus autootje en begint met je racecariere. Er zijn drie klassen, genaamd: A-klasse, B-klasse en C-klasse. Gewoonlijks begin je bij de laagste klasse. In het begin gaat alles nog goed en win je makkelijk. Hoe meer races je wint, hoe meer geld je ontvangt. Daarom ga je automatisch ook nieuwe auto’s kopen, steeds snellere auto’s. Want hoe verder je in de game vordert, hoe moeilijker de races worden. Maar je kunt niet aan elke race meedoen, je moet er iets

voor over hebben. Bij sommige races duiden ze een auto aan waar je moet mee racen. Als je die auto dan nog niet hebt, dan koop je hem gewoon! Het gaat niet allemaal om gewoon racen, zo heb je ook time trails. Hier moet je zo snel mogelijk je ronde rijden. Zoals in de vorige series zijn er weer veel auto’s aanwezig, en dit zorgt voor het mogelijke speelplezier! Later in de game moet je snellere auto’s kopen zoals ik al eerder zij. Bij de laatste wedstrijden moet je je auto soms afstellen zodat hij niet te snel is.

Circuits en auto’s

Wat een minpunt is in de game is dat er nogal weinig parcours zijn. Zo heb je: Daytona International Speedway, Eiger Nordwand, Suzuka Circuit, Londen, Fuji Speedway en de High Speed Ring. Naar mijn zin mocht er ook wat meer afwerking zijn van de parcours. De Daytona is nogal kaal naar mijn mening. Ondanks dat, toch nog toffe parcours. Het is namelijk een proloog. En nu ga ik het even hebben over de auto’s. Zoals in voorgaande series vind ik de auto’s weer op z’n best meevallen. Er zijn verschillende zoals Audi, BMW, Ford, Volkswagen,…Dus alle beste merken. Wat heel leuk is, is dat je zoveel keuze hebt aan kleur. Zo heb ik bijvoorbeeld al een witte Audi TT, een grijze en een zwarte. En als je nu eens de auto’s en de circuits samen neemt, dan geeft dat een zeer goede combinatie. Zo is het erg leuk om bv. met je Ferrari F430 op de Daytona Speedway te racen en met je Jaguar in Londen rond te rijden.

Wat heel erg jammer is aan de auto’s en de circuits is dat er geen schademodel is. Er werd al verschillende keren beloofd dat er een patch zou komen voor schade maar die komt blijkbaar maar niet. De graphics van de auto’s vind ik zeer goed gedaan weer! Zo krijg ik echt wel zin om in RL te rijden met een auto achter ik een partijtje GT5 Prologue gespeeld heb. De besturing werkt ook weer op z’n best. Het stuur draait helemaal lekker mee en remmen gaat beter dan ooit. Waar ik direct een WAUW-gevoel van kreeg, was de binnenkant van een auto. De bekleding is prachtig, je kunt kijken in je achteruitkijkspiegels en nog veel meer! Even kort….oog voor detail!

Twee spelers

Mijn leukste ervaring van GT5 Prologue was de split screen mode. Allemaal weer zeer mooi uitgewerkt enz…. Af en toe, wanneer ik weg ga met mijn gezin in RL, dan rijden we soms op de autosnelweg. En plots zie je daar een BMW razendsnel rijden en erachter een Jaguar. Het eerste wat ik vroeg aan mijn broer was: Zin in een partijtje GT5 Prologue? Dat was mijn boost. Bij deze game weet je dan ook niet van ophouden, en dat is een absoluut pluspunt!

Online Multiplayer

Voor het eerst lanceerde Gran Turismo een online multiplayer. Die was niet echt van de beste kant, maar het was toch een begin. In deze multiplayer race je tegen vijftien andere kandidaten. Er is wel één groot minpunt aan deze online modus. Als je botst of stukken afsnijdt, krijg je straftijd. Dan ga je niet harder dan 50km/u! Dat zorgt voor veel achterstand en dat is niet echt fijn. Deze multiplayer loopt ook niet echt vlotjes. Het gaat soms wat in snokken en daardoor verlies je soms wat je controle over het stuur. Toch vind ik dit nog een leuke multiplayer. Zo ging ik eens online racen op de dag dat die drie nieuwe auto’s beschikbaar waren. Al vanaf de eerste dag had ik dan een Lotus Evora en kon ik lekker stoefen.

Een leuke toevoeging!

Een leuke extra is GT-TV. Hier kun je tal van filmpjes bekijken. Je kunt ze downloaden of kopen. De filmpjes gaan over bijvoorbeeld achter de schermen, hoe dat ze het maken enzovoorts….. Soms doen ze ook auto tests. Zoals ze eigenlijk in Top-Gear doen. Voor je de filmpjes kunt bekijken moet het wel even laden. Dit is zeker niet erg, want je krijgt een leuke beloning ervoor!

Conclusie en beoordeling

Het spel wordt moeilijker naarmate je verder geraakt in de single-player. Er zijn weer tal van auto\\\'s aanwezig. Er werd dan ook veel aandacht geschonken aan de binnenkant en buitenkant van auto\\\'s. Ondanks de wat kale parcours werd dat alvast goed gemaakt met een enorm leuke split-screen die je echt een boost heeft om in RL te gaan rijden. Het grote nadeel van de game is dat er geen schade is, maar dat is geen reden om de game niet te kopen. Ondanks de wat struise multiplayer kon je je toch nog bezighouden met de leuke GT-TV. Een must-have voor alle gamers!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Moeilijkheidsgraad
 • Tal van auto\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'s
 • Binnenkant van
 • auto\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'s
 • Graphics
 • Split-screen
 • GT-TV
 • Minpunten
 • Parcours soms wat kaal.
 • Geen schade
 • Struise multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Die game lijkt me echt zo vet! maarja, geen 360..:(

 • Kijken of het me dan wel weet te overtuigen. De gameplaybeelden in de laatste trailer vond ik niet bijzonder.

 • @Wiizzhole: Ik ga akkoord.

 • Ik vind dat ze het qua promotie verkeerd aangepakt hebben bij deze game. We zagen er dik 2 jaar geleden een trailer van en toen is het gewoon een hele tijd stil geweest rondom deze game. Zo stil dat de meeste mensen hem niet meer kennen of er geen aandacht meer aan besteden. En dan komt er in nu ineens een vlaag van informatie over deze game langsvliegen. Sorry, maar ik zit er nu echt niet meer op te wachten. Wanneer ze me 2 jaar lang af en toe lekker hadden zitten maken met een teaser dan had ik het best gevonden, maar nu ga ik liever voor MGS4, Killzone 2, Gears of War 2, Fable 2 en Ninja gaiden.  Ik denk dat deze game het zelfde verkoopseffect krijgt als Shadowrun.

 • Van de ene kant vind ik deze game heel interessant, van de andere kant weer niet, dus een demo is welkom :)

 • demo zijn altijd welkom :)

 • Liever weinig informatie dan een hollywood CGI FILMPJE.

 • Jep, liefst een demo eerst :)

 • Twijfelgeval, daarom zijn demo's zo handig :)

 • We zullen wel zien hoe goed of slecht deze Game is…alleen ik betwijfel dat deze Game slecht gaat worden.

 • Werd tijd! Ik kijk niet echt uit naar deze game, maar een demo proberen, vind ik geen probleem.

 • Zoals Furyan al zei, komt deze game gewoon te laat. Ik vind het sowieso belachelijk dat ze een game al aankondigen en beelden laten zien 3 jaar voordat hij uitkomt. Nu is er simpelweg geen vraag meer naar.

 • Als de demo heel goed is kan het een millionseller worden maar ik vrees het ergste (ook vanwege de marketing).

 • @Stephan3007

  Al wel meer dan 3 jaar hoor, voor de 360 was ie in ontwikkeling voor de GameCube en daarvoor voor de PS1 xD

 • eens kijken wat het is geworden

 • Ik hoop dat het toch erg lekker speelt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren