1. LittleBigPlanet (PS3)

LittleBigPlanet (PS3)

Toen ik voor het eerst over LittleBigPlanet hoorde, dacht ik “dit is te belachelijk voor woorden”. Het ziet er zo kinderachtig uit en wat is het nut van de game? Wie gaat nu ooit zo’n spel kopen? Een bende peuters misschien? Maar naarmate ik meer te weten kwam over de game, groeide mijn interesse. Toen ik mij een playstation 3 aanschafte, nam ik het zekere voor het onzekere en koos toch voor LittleBigPlanet. Tot op vandaag heb ik me die aankoop nog nooit beklaagd. Ik heb hem soms wel een keer vervloekt, maar daar bleef het dan ook bij. De reden hiervoor, staat wat verder vermeld.

Maar nu even over het spel zelf. LittleBigPlanet brengt een totaal nieuw genre op een originele manier naar voor, dat we voordien niet hadden voor de playstation 3. LittleBigPlanet bevat namelijk heel originele en lachwekkende levels. Het uitzicht van de hele game is misschien nogal kinderachtig maar het is wel heel mooi uitgewerkt. Dat kinderachtige doet je terug denken aan je kindertijd en ik kan je verzekeren dat dit een geweldig gevoel geeft. In LittleBigPlanet ben jij een sackboy, dit is een doodgewone zak met armen en benen en natuurlijk met een gezichtje. Wie komt er daar nu op om als hoofdpersonage een “zakjongen” te gebruiken. Ik zou het echt niet weten, maar wat ik wel weet is dat die mens geniaal is. Dit kereltje past perfect in de opzet van de ontwikkelaars.

Hij is niet alleen schattig, maar je kan hem ook nog eens naar jou smaak aanpassen. Dit doe je door simpelweg op vierkantje te duwen. Hier krijg je een menu waar je oa. je sackboy kan aankleden. Zo kan je hem bijvoorbeeld een trainingsvestje geven en een honkbalpet opzetten. Wanneer je hem uiteindelijk naar believen hebt aangekleed, kan je dit pakje opslaan en bijvoorbeeld een nieuw kostuum voor je sackboy uitkiezen. Al deze kledingstukken heb je natuurlijk nog niet van bij het begin. Tijdens de levels kom je soms luchtbellen tegen waar iets in zit. Laat je deze luchtbel ontploffen door ertegenaan te lopen, dan krijg je de inhoud ervan. Dit kan een kledingstuk zijn of een sticker. Met de stickers kan je de levels zelf wat kleur geven, door hier en daar wat stickers te plakken. Maar daar zie ik persoonlijk het nut niet van in. Of je kan die stickers gebruiken om je pod aan te kleden. Wanneer het spel start of na elke level kom je in die pod terecht. Dit is een vierkante kamer met een PS3 console in. Vanuit deze pod heb je zicht op heel de wereld van LittleBigPlanet en met die console kun je beslissen wat je gaat doen. Nog een toevoeging bij het menu is dat je voorwerpen een hart kan geven. Deze voorwerpen heb je dan altijd bij de hand. Maar ik heb dit persoonlijk nooit in de game gebruikt.

Dan gaan we het nu eens hebben over het verhaal. Waarom vermeld ik dit zo laat, omdat het niet zo belangrijk is. Er is niet echt één groot verhaal, maar eigenlijk allemaal kleine hoofdstukken die aan mekaar worden gelijmd. Zo heeft er bijvoorbeeld een slechterik iemand gevangen genomen en moet jij die persoon gaan redden. Eerst krijg je dan twee of drie levels waarbij je eerst naar de plaats delict moet gaan. Dus het verhaal had beter gekund, maar dat is totaal niet erg. De bedoeling van dit spel is eigenlijk zoveel mogelijk punten en stickers verzamelen.

Punten krijg je door zoveel gekleurde luchtbellen als luchtbellen met iets in te doorprikken. LittleBigPlanet is een soort platform-game, maar er zit toch een soort 3D-effect in dat uit drie lagen bestaat. Spijtig genoeg werkt dit niet altijd even goed. Zo zou je sackboy naar de juiste diepte springen maar soms doet hij dat niet en ben je dood. Gelukkig zijn er in het spel een soort checkpoints in de vorm van een ronde deur. Telkens als je voorbij zo’n deur loopt, wordt die geactiveerd. Wanneer je dan dood gaat, kom je weer uit zo’n deur. Maar hier staat per deur een limiet op, zo kan je per deur maar vier of vijf keer dood gaan. Bij sommige moeilijke levels kan je tien keer dood gaan. In het begin van je campagne lijken deze overbodig, want deze levels zijn nog echt gemakkelijk. Maar naarmate het spel vordert, worden deze levels echt moeilijk en ook veel langer. Dan ben je zo gelukkig dat er daar zo’n deurtjes zijn. Hiernaast heb je ook extra levels, waar het de bedoeling is zoveel mogelijk punten te vergaren. Elke level is anders en heeft iets origineel. Zo zit je de ene keer in een Western stadje en de andere keer weer in een jungle. De levels worden goed ondersteund door de muziek. Het is heel rustige muziek, die je languit in je zetel doen zakken en gewoon doet genieten van de pracht van het spel.

Je kan singleplayer met nog drie vrienden naast je spelen. Dit is echt, echt, echt super vet. Want wat is er nu leuker dan je met je vrienden kapot lachen. Je speelt dan met vier sackboys en zo kan je bepaalde extra’s in levels oplossen, waar je juist met vier voor moet zijn.

Deze vier sackboys bevinden zich wel op één beeld en soms is dit wat onoverzichtelijk. Je zou eigenlijk steeds in mekaars buurt moeten blijven, want anders wordt de omtrek van wat je ziet groter en verkleinen je sackboys. De omtrek blijft echter niet tot in het oneindige vergroten, zo zal je sackboy uit het beeld verdwijnen en indien je na vijf seconden niet weer in het beeld bent, gaat je sackboy dood en moet je wachten tot je medespelers weer zo’n deur passeren. Dit leidde bij mij vaak tot vloeken(hier heb je het dan eindelijk). Als je namelijk alleen met je broer speelt en laat die broer nu echt irritant zijn, dan zul je dit begrijpen. Zo ging die van mij soms veel te overhaast overweg en verspilde die gewoon de respawn-kansen. Uiteindelijk kan je dan heel de level opnieuw beginnen.

Ten slotte heb je ook nog een multiplayer en die is zeer uitgebreid. De multiplayer bestaat uit levels die door spelers van LittleBigPlanet zelf zijn gemaakt, dit zijn er nu al meer dan twee miljoen. De meeste zijn wel snel in elkaar geflanst, maar er zitten ook een paar pronkstukken in. Je kan achteraf die levels becommentariëren.

Ik zou graag mijn respect tonen aan diegene die daar hun tijd en moeite in steken. Zelf heb ik het nooit geprobeerd, ik speel ze namelijk liever. Bovendien duurt het heel lang om een level te maken, dit is te wijten aan het aanbod aan uitbreidmogelijkheden. De multiplayer heeft natuurlijk ook nadelen, zo duurt het soms heel lang om een level te laden. Maar iedereen kan wel een beetje wachten, dus echt erg is dit niet. Maar waar je soms wel last van hebt, zijn medespelers die je het leven proberen zuur te maken. Die mensen amuseren zich om andere mensen van platformen te duwen of om aan je sackboy te trekken zodart jij niet verder kunt. Ik heb die mensen meerdere malen vervloekt en als je dan een headset hebt, kan je ze eens de huid vol schelden.

LittleBigPlanet biedt ook een paar leuke extra’s. Zo kan je door de pijltjestoetsen in te drukken, de gemoedstoestand van je sackboy bepalen. Wanneer je de R2 en L2-toets ingedrukt houdt, kan je via beide joysticks zijn armen bewegen. Je kan ook je controller naar voren of achteren kantelen en dan zal je sackboy met zijn heupen schudden. Deze werkt niet zo effectief en gebruik ik ook bijna nooit. De andere twee gebruikte ik om bv. een overwinningsdansje te doen wanneer ik een level had uitgespeeld. Deze extra’s zijn mss overbodig maar geven toch weer een echt LittleBigPlanet gevoel. En daar draait het hier toch allemaal om.

Conclusie en beoordeling

LittleBigPlanet is een spel dat een totaal ander genre naar voren brengt. En dit hebben ze op een geweldige manier gedaan. Met LittleBigPlanet ben je heel lang zoet, zowel in de singleplayer als in de multiplayer. Een game dat zich perfect leent om met je vrienden te spelen. Dit is een spel dat je speelt wanneer je je triestig voelt, want dan word je helemaal opgevrolijkt. Maar verwacht niet dat dit een spel is, waar je altijd blij van wordt. Soms ben je het echt beu, maar enkele dagen later zal je het weer met liefde in je playstation 3 steken.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Variatie aan levels
 • Enorm veel fun
 • Aankleden van je sackboy
 • Passende soundtrack
 • Met vier man tegelijk spelen
 • Minpunten
 • Laden van levels bij MP duurt soms lang
 • Soms onoverzichtelijk wanneer je met meerdere mensen speelt
 • Het Platformen is niet perfect uitgewerkt
 • Soms frustrerend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • en hoeveel is daar wins/verliest van ?

 • Ze moeten met iets nieuws komen of deze omzet zal nog meer dalen

 • Ik denk dat dit allemaal weer goed gaat komen als The Wrath of the Lich King uitkomt. Er zijn nog steeds verschrikkelijk veel leden van WOW

 • Wrath of the lich king, Starcraft 2(ooit) lijken mij wel mooie kaskoeien voor Vivendi. Tja zolang ze maar voldoende winst hebben gemaakt is er geen probleem.

 • De nieuwe WoW uitbreiding en SCII zorgen wel voor veel winst.

 • niet normaal hoe goed WoW verkoopt :S

 • OMG ze zijn wel erg afhankelijk van WOW

 • Dus zelf hebben ze eigenlijk geen reet uitgevoerd.

 • Ha 221 miljoen in een kwartaal, GTA IV doet dat bijna in een weekje :P

 • Vivendi= Blizzard.

 • Zolang je maar winst maakt is het goed toch? Maar ja, ik heb schijt aan Vivendi, want ik heb schijt aan Blizzard, want ik heb schijt aan WoW, want dat verneukt levens.

 • idd alles is goed zolang je er maar een beetje winst uit kan maken

 • idd Crazy Killa nl

 • WoW is echt een game voor n00bs, 10 miljoen n00bs welteverstaan.

 • Jaja WoW is gewoon de grootste verdiener!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren