1. RollerCoaster Tycoon (PC)

RollerCoaster Tycoon (PC)

Vertel is, wat dacht je toen je zag dat er een RollerCoaster recensie was? 'Waarschijnlijk een klein jongetje van acht jaar, die voor het eerst een spel heeft gespeeld en InsideGamer heeft ontdekt.' Helaas, dit keer is het een veertienjarige jongen met gezond verstand, verslaafd aan Playstation 3 spellen met alle actie van de wereld, die RollerCoaster terugvond. De allereerste RollerCoaster, die velen zich nog herinneren. Wat maakte deze game ook alweer zo leuk, toen je een klein jochie was? Je zette attracties neer, maakte paden, zette hier en daar een raar boompje neer, en klaar is Kees. Of toch niet?

Misschien herinner je je het nog wel, Chris Sawyer ontwikkelde RollerCoaster, die door sommigen nog steeds word gespeeld, of het nou het eerste deel is, het tweede, of het derde. In deze game maak je, vanzelfsprekend, een pretpark. Dat klinkt heel erg leuk, en dat is het ook. De meeste games waarin je zelf een stad of iets anders maakt, zijn meestal oersaai, waardoor je al snel klaar bent met spelen. RollerCoaster heeft dat op de een of andere manier niet. Je blijft altijd maar doorspelen, en de game blijft toch leuk. Je blijft doorbouwen, je blijft je park mooier maken, en anders start je alweer een nieuw park. Met je park win je ook prijzen, zoals schoonste park, meest betaalbare park, enzovoort. Het schone park kan je krijgen door genoeg schoonmakers in te huren, die al het kots opruimen, en het afval. Dat schoonmaken is weinig nodig als je veel prullenbakken en wc’s hebt, en hierdoor sluit uiteindelijk alles op elkaar aan, waardoor je wel even bezig bent om een heel erg goed pretpark te bouwen.

RollerCoaster is inmiddels tien jaar geleden uitgebracht. Ongelooflijk slechte graphics, zou je denken. Dit valt eigenlijk enorm mee! Alles ziet er opzich prima uit, natuurlijk niet zoals we gewend zijn met bijvoorbeeld Playstation 3 games, maar voor die tijd ziet het er echt goed uit, de attracties tenminste. De bezoekers zien er niet zo leuk uit, ze zijn allemaal hetzelfde, en hebben alleen maar een paar verschillende kleuren shirts. Natuurlijk onderdrukt dit de pret niet, en heb je waarschijnlijk een enorm plezier aan deze game, hoe oud je ook bent. Over de bezoekers gesproken, deze hebben allemaal verschillende gedachtes, bijvoorbeeld: ‘Ik vind het hier erg smerig.’ Dan weet je dus dat je wat meer schoonmakers aan je park toe moet voegen, en daardoor word je park weer nog beter. Hieruit blijkt weer, je blijft dit spel maar doorspelen, omdat je het nooit uitspeelt.

Attracties zitten er natuurlijk in, anders kan je geen pretpark bouwen. Helaas zitten er niet heel erg veel attracties in, maar ook niet te weinig. Achtbanen, glijbanen, draaimolen, wildwaterbanen, en redelijk wat andere dingen die je in een pretpark tegen zal komen. Deze attracties kan je wat mooier maken met de thema’s die erin zitten, je kan bijvoorbeeld bij een spookhuis hekken eromheen zetten, beelden, enzovoort. Dit is dus allemaal erg leuk gedaan, en zorgt ervoor dat je deze game ook erg lang speelt. Deze attracties kan je ook onder de grond laten lopen, zo zou je ook een achtbaan onder je pretpark kunnen bouwen, jammer dat die dan niet zo snel zou kunnen gaan. Kraampjes zitten er ook in, je bezoekers kunnen popcorn, suikerspinnen, pizza’s, drinken, hamburgers, ballonnen, enzovoort kopen.

De omgeving ziet er alleen niet zo mooi uit. En niet omdat het spel inmiddels best verouderd is, maar omdat het er zo dood is. Je bezoekers komen uit het niets tevoorschijn op een pad voor je ingang, buiten je park staan bomen, verhoogde grond, en vervolgens een diepe afgrond. Je pretpark staat dus als het ware op een zwevend eiland. Je kan de grond van je pretpark ook uitbreiden, dit doe je door stukken grond te kopen die naast je pretpark staan, waardoor je pretpark steeds groter word. Helaas heb je door het best wel kleine aantal attracties dit niet erg snel vol, wat je dan wel wil. Je bent met hierdoor dus wel langer bezig met de game.

Geld, geld, geld, geld, geld.. niet alleen in je echte leven heb je hier problemen mee, maar natuurlijk ook in RollerCoaster. Attracties zijn meestal godsganze duur, dus moet je het vanaf het begin tactisch aanpakken. Kom je toch in de problemen, kan je een lening afsluiten van ongeveer €30,000. Waar Chris Sawyer ook aan heeft gedacht, is de marketing. Je kan advertentie maken voor een bepaalde attractie, voor je park, kortingsbonnen weggeven, enzovoort. Dit zijn allemaal erg leuke toevoegingen, en blijf je het spel maar steeds doorspelen, wat ik inmiddels al ongeveer vijf keer heb gezegd, en wat natuurlijk ook echt zo is.

Conclusie en beoordeling

RollerCoaster is een oude game die waarschijnlijk iedereen wel is heeft gespeeld, en/of zich nog kan herinneren. De goede graphics van die tijd, de leuke attracties en kraampjes, zorgen ervoor dat je een prachtig mooi pretpark kan bouwen, en daar veel plezier aan beleefd. Dit plezier gaat oneindig door, want je kan elke keer opnieuw beginnen aan een pretpark, of verder bouwen, mede door de gedachten en behoeften van de bezoekers, die dingen van je pretpark verlangen. Fleur je attracties op met de thema's in het spel, en zorg dat je nooit in het rood komt te staan. Al deze punten zorgen dat deze (pre)historische game toch een erg mooi cijfer krijgt!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Attracties + Kraampjes..
 • Eigen pretpark bouwen
 • Oneindig doorspelen
 • Goede graphics voor die tijd
 • Gedachten en behoeften bezoekers
 • Thema\'s
 • Realistische geldzaken
 • Minpunten
 • waarvan er nog wel iets meer mochten zijn
 • Omgeving

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jammer dat er maandelijkse kosten aan vast zit. :(

 • Als hij uitkomt op de 360; zullen er dan ook maandelijkse kosten aan vastzitten?

 • Had het graag gespeeld mits het geen MMO was maar goed beloofd best groot te worden.

 • @nand

  je moet er tch al voor betalen, dus ik denk het niet

 • Tuurlijk zitten er maandelijkse kosten voor. Bijna elke mmo heeft dat. Alleen Guild wars is een uitzondering eigenlijk.. Vergeet niet dat er constante onderhoud en upgrades en patches e.d. aan deze spellen moet worden gedaan. Kost allemaal geld…

 • Je moet voor de gein eens op http://forums.ageofconan.com kijken, hoeveel boze mensen er zijn dat ze niet mee konden doen, ookal is er DUIDELIJK gezegt dat er een gelimiteerde opgave van de early-access was.  En al die Amerikanen meteen van: I sue you Funcom! :S

 • @nand en the hunter: Ja op console zal je ook nog maandelijks moeten bijbetalen, dit is reeds bekend. Maar logisch ook eigenlijk.

 • @ Debeul -> Dan maar wel hopen dat de prijs niet zo hoog ligt, want je betaald ook al voor Xbox Live.

 • hoe hoog is de prijs voor AoC?

  En trouwens Two Worlds hoef je ook neit te betalen dat maakt dus 2 MMO's die gratis zijn ;P (Guild Wars, Two Worlds)

 • Van de xbox live kosten krijgt Funcom niets he, dat is enkel microsoft die daar aan verdienen. Misschien houden ze er rekening mee en verlagen ze de maandelijkse kosten voor Age of Conan op 360 maar ik zou er maar niet op rekenen. De 360 versie staat trouwens voor Q2 2009 op de planning. Prijs zal wel iets rond de 12€ zijn, dat is de normale prijs. Ik weet dat War iets duurder zou zijn maar van Age of Conan weet ik de maandelijkse kost niet precies.

  @gast boven mij: Two worlds is geen MMO. Gewoon een RPG met multiplayer

 • Two Worlds is een RPG vriend geen MMO;)

 • Zegt toch wel iets over de populariteit van dit spel.

 • Hmm, dit had ik niet verwacht. De game blijkt dan toch wel behoorlijk populair nu al te zijn.

 • Dat er zo veel mensen zijn die geen problemen hebben met maandelijkse kosten…ik begin dr niet aan…

 • Twijfel nog of ik deze ga halen…. ff wachten op de eerste recensies…

 • hoef hem tog niet eerder te spele n dan de rest, doet me niets

 • @welgeboren, Hellgate london heeft geen montly fees. guild war inderdaad niet maar er zijn ook heel veel free MMO's.

  kijk op google.. en probeer cabal online en flyff.. beste vermakelijke games al zeg ik et zelf

  OT had niet verwact dat dit spel zo gewild was.. Age of conan RED eidos?

 • Vergeet niet dat MMORPG's op de 360 GEEN xbox gold nodig heeft. Tenminste dat is zo met FFXI voor de 360, die heeft GEEN Gold nodig en je kan er toch mee online.  Dus ja, je zal gewoon maandelijks 12 euro dokken. Ook op de 360 versie.

 • umm

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren