1. Skate 2 (PS3)

Skate 2 (PS3)

Als eerste moet je ervoor zorgen dat je wieltjes goed lopen. Is dit niet het geval, smeer ze dan wat met olie. Met een vuil board kun je natuurlijk ook niet gezien worden, dus ik geef je de raad om je board om de zoveel tijd eens proper te maken. Dit is voor twee dingen goed, het komt professioneler over en je ziet er met een gepoetst board zelf beter uit. Af en toe een nieuw uiterlijk aan je board geven is ook wel goed voor de afwisseling. Een nieuwe kleur van wielen kan alvast helpen. Een skateboard kun je vergelijken met een vrouw, je moet ze verzorgen en onderhouden.

Skate 2 speelt zich vijf jaar na het eerste deel af. Jij hebt vijf lange jaren in de gevangenis gezeten en je moet jezelf terug zien op te werken als professionele skater. Er zijn een aantal dingen veranderd in San Vanelona, de stad uit het vorige deel heeft een ‘nieuwe’ naam gekregen, namelijk New San Vanelona. Nadat je je eigen personage gemaakt hebt kun je beginnen aan je nieuwe carrière. Met vallen en opstaan, en dit mag je letterlijk nemen.

Er is nog meer veranderd in de stad, skaten is een stuk moeilijker geworden doordat een bedrijf genaamd ‘MonoCorp’ zich in de stad gevestigd heeft. Overal lopen er veiligheidsagenten rond. Deze veiligheidsagenten duwen je van je board af als je ergens skate waar het niet mag, of als je voorbijgangers raakt. Je opwerken tot pro doe je door foto-uitdagingen te voltooien, wedstrijden te winnen, andere pro’s te verslaan in uitdagingen en noem maar op. Foto-uitdagingen zijn redelijk eenvoudig, je moet een bepaalde trick doen en vaak moet je hierbij gebruik maken van objecten. Dan zie je jouw bewegingen door het oog van de camera, wat er zeer stoer uitziet. Soms moet jij dan de foto kiezen die jij het mooiste vind. Deze foto’s kunnen op Slappy’s blog komen, deze blog laat je kort zien hoe je het er in uitdagingen vanaf gebracht hebt en of de mensen enthousiast over jou zijn. Er zijn ook verschillende leuke wedstrijden, zo moet je in drie rondes tegen andere skaters de beste grind zien te maken of door het meeste punten te behalen. Het is steeds spannend om een bepaalde grindafstand neer te zetten en af te wachten of iemand anders een betere grind kan maken. Zo had ik een wedstrijd waarbij ik eerste stond, terwijl een andere skater in de laatste 5 seconden over de rail aan het grinden was. Ik dacht te winnen omdat hij zijn grind nooit af kon maken, maar hij verbrak mijn score van de grind nét in de laatste seconde.

Wat later in het spel skate je samen met bekende pro’s. In totaal zijn er 25 pro’s in het spel te vinden, waaronder Danny Way, Marc Johnson en vele anderen. Er zijn ook andere uitdagingen in het spel te vinden, maar die hebben niets met je carrière te maken. Zo heb je deathraces, hierbij zet je een zelf ingesteld bedrag in voor je begint. Dan moet je proberen om zo snel mogelijk door de verschillende checkpoints te rijden en degene die het meeste seconden overhoudt op het eind, heeft gewonnen. Ook kun je met een andere skater een potje S.K.A.T.E spelen. Hierbij is het de bedoeling dat je de andere persoon zijn trick nadoet, als het je lukt dan krijgt je tegenstander een letter van het woord ‘Skate’. Maar lukt het je niet om de trick na te doen, dan krijg jij een letter van het woord. Wie er het eerst ‘Skate’ gevormd heeft, verliest. Achter elke uitdaging die je wint krijg je te zien hoeveel geld en items je hebt verdient. Met dat geld kun je vrijgespeelde kledingstukken kopen of dingen kopen om je board aan te passen. Met de kledingsstukken kun jij je personage een eigen uiterlijk geven, wat erg leuk is. Heb je liever een lange trui met een kap op samen met een wijde broek, of heb je liever gewoon een gouden ketting rond je nek? De keuze is helemaal aan jou.

De besturing is even wennen voor degenen die het eerste deel nooit hebben gespeeld, maar eens je het onder de knie hebt is het zeer eenvoudig en gemakkelijk. De mensen die het vorige deel wel gespeeld hebben, zullen een kleine tot zelfs geen hoge instapdrempel meemaken. Je kunt terug snel tricks uithalen, dit keer twee keer zo soepel, want het pakket tricks is verdubbeld. Spots veroveren doe je weer door een aaneenschakeling van tricks waarbij je meestal gebruik moet maken van de omgeving. Zonder gebruik te maken van die ene trapleuning kan je nooit de behaalde score behalen om de skatespot te veroveren.

Voor het eerst in een skategame kun je van je board stappen, om moeilijk bereikbare plaatsen te bereiken of om objecten te verplaatsen zodat je dé ultieme trick uit kunt halen. Het idee achter het lopen is erg leuk, maar het is echter erg jammer dat de makers dit niet goed hebben weten uit te werken. Je personage loopt altijd wat houterig naar links, rechts, achteruit of vooruit. Het bewegen loopt met andere woorden dus niet al te soepel. Maar goed, je kunt alles wat je ziet verplaatsen. Dus als je eens in een creatieve bui bent kun je een skatespot maken en als je wil kun je die online zetten, zodat anderen hem ook kunnen uitproberen en beoordelen. Dit is zeker een leuke toevoeging voor de creatievere zielen onder ons. Later in het spel kun je, als je genoeg geld hebt, je eigen skateparken kopen. Hiervoor moet je wel diep in je geldbuidel tasten, want dat is vanzelfsprekend niet goedkoop. Maar het is wel erg tof om in jouw eigen skatepark te skaten.

Er zijn echter wel vele spots in de stad verpest, dit houd in dat er op sommige trapleuningen anti-skatedoppen staan. Hierdoor kun je er niet op skaten. Om deze doppen weg te krijgen moet je een beroep doen op mensen die diensten voor je verlenen. Dit kan gaan tot het verwijderen van die anti-skatedoppen tot een zwembad laten leegpompen om erin te kunnen skaten. Soms moet je skaten op plaatsen waar veel veiligheidsagenten lopen, dan moet je een Afro-Amerikaanse persoon bellen om ze tegen te houden. Dit is nodig om deze uitdagingen te voltooien. Maar hier wringt het schoentje, want die persoon die je zou moeten helpen, loopt je vaak in de weg. Als je tegen hem aanbotst, dan verander je plotseling van richting en verlies je snelheid. Dan moet je terug een aanloop nemen om je trick opnieuw te proberen. Dit is erg irritant want hierdoor verspil je tijd en geld, want de persoon blijft je maar vijf minuten helpen. Daarna moet je hem terug inhuren. Je kunt overal in het spel iemand bellen voor een dienst. Natuurlijk moet je hun hiervoor betalen. Met een druk op de L1 knop open je een menu linksboven op je scherm waar je gebruik kunt maken van je gsm. En met de pijltjes kies je dus wat je wilt doen.

Je gsm kun je voor verschillende dingen gebruiken, zoals ik al zei voor diensten, maar je kunt er ook proskaters mee bellen om samen met hun te skaten. Later in het spel kun je, als je een sponsor hebt, via je gsm sponsoruitdagingen starten. Dit kan gaan tot een air maken over het verkeer, tot airs doen over het hoofd van voorbijgangers. Door deze uitdagingen te doen, verdien je extra geld. En het komt je carrière te goede.

Sponsors verdien je door een demo op te nemen samen met de pro’s. Een demo is een wedstrijd waarbij je een bepaald hoog aantal punten moet zien te behalen. Als je zo een wedstrijd wint, krijg je een sponsor. Sponsors betalen je inschrijvingsgeld voor wedstrijden en ze betalen je meer uit als je wint. Hoe verder je in het spel vordert, hoe meer je echt de moeilijke uitdagingen tegen zult komen. Deze zijn soms echt onterecht moeilijk gemaakt. Je moet bijvoorbeeld via een bankje op balkonnen van een gebouw springen, en erop grinden. Je mist hierbij vaak de balkonnen en dan moet je het elke keer terug opnieuw doen, wat erg frustrerend is. Vaak sla je deze uitdagingen dan over. Sommige andere skaters durven je ook wel eens tegen jou botsen terwijl je met je tricks bezig bent, wat ook uitdraait op frustratie.Verder zijn er nog meer nieuwe functies bijgekomen in vergelijking met het eerste deel.

Ben je niet zo’n goede skater, maar wil je toch geld verdienen? Dan is de ‘Hall of Meat’ iets voor jou. Je kunt met hard te vallen geld verdienen voor de hoeveelheid botten die je breekt, de snelheid waarmee je valt en de originaliteit waarop je valt. Al deze factoren zijn allemaal extra punten waard. Als je L1 en R1 samen met L3 en R3 tegelijk indrukt laat je je skater van zijn board vallen. Tijdens je vlucht kun je het lichaam van je personage besturen zodat hij bijvoorbeeld net op zijn hoofd terechtkomt. Je verdient dus ook geld door ‘Hall of Meat’ uitdagingen te voltooien. Je moet bijvoorbeeld proberen om allebei je benen te breken in één val. Deze toevoeging is erg leuk als afwisseling van het echte skaten, en natuurlijk is het ook erg grappig om te zien hoe je personage kennis maakt met de harde ondergrond. Er is ook een replay editor, je kunt je val herbekijken of er je eigen filmpje van maken. Om er je eigen ‘twist’ aan te geven heb je de keuze uit een ander camerastandpunt, je kunt er stukken uitknippen en er is nog veel ander leuks mee te doen. Je kunt ook foto’s maken. Zie je ergens een grappig tafereel, dan kun je daar een foto van maken. Die filmpjes en foto’s kun je dan online zetten en andere mensen kunnen die dan beoordelen.

Online valt er ook erg veel leuks te doen, de online-mode was in deel één traag, en het liep niet echt lekker. Dit is allemaal verbeterd. Het geld dat je online verdient door te winnen kun je gebruiken in de singleplayer. Je hebt de keuze uit freeskate, een potje S.K.A.T.E spelen, own-the-spot, Hall of Meat en nog veel meer leuks. In freeskate doe je gewoon waar je zin in hebt, tot iemand een idee voorsteld om te doen. Own-the-spot is zoals spots veroveren in de singleplayer. Het enige verschil hier is dat deze spots gemaakt zijn door andere spelers. De maker van een spot heeft een score ingesteld die jij moet proberen te verbreken, om de spot te veroveren. In Hall of Meat moet je proberen zoveel mogelijk punten te behalen door harde vallen, vergelijkbaar met de Hall of Meat in de singleplayer. Online valt er dus nog genoeg te beleven.

Conclusie en beoordeling

Skate 2 heeft alle goede elementen uit het eerste deel overgenomen en vaak zelfs verbeterd. De controls zijn onveranderd gebleven en spelen dus nog steeds erg soepel. Het lopen is zeker een goed idee, maar Black Box heeft het jammer genoeg niet goed weten uit te werken. Ookwel jammer is dat het verhaal na de eerste uren verslapt. Dit klinkt allemaal erg negatief, maar het is zeker geen reden om de game links te laten liggen. Desondanks is Skate 2 zeker een reden om je skateboard nog eens op te nemen.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Besturing blijft hetzelfde
 • Dubbel zoveel tricks
 • Lopen
 • Minpunten
 • Lopen niet goed uitgewerkt
 • Verhaal verslapt na twee uur
 • Soms frustrerend moeilijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tering kan die mee niet 1 van die consoles geven:P

 • Sony TV als Microsoft fanboy?

  BLAM!

 • geld teveel?

 • Alle 247 Xbox 360-games die zijn verschenen in Noord-Amerika! Dat is best ziek. Zal ie ze wel allemaal spelen?

 • Haha Sony TV, wat een faler.

 • Me like :D

 • Gsus! :| Ik die headset? :S Hoeveel oren heeft die gozer? :P

 • Ziek.

 • No life…  (Wel grappig van die Sony-TV. :P)

 • \"Of Microsoft deze gamer nog gaat belonen is onbekend, misschien schiet de Sony TV in het verkeerde keelgat bij het bedrijf. \"  Wat maakt dit uit… microsoft maakt toch geen lcd's…  Als ms lcd's maakte, dan had die daar zeker gestaan


 • Canada boys:

  http://profile.mygamercard.net/Velodyne

 • die goizer heb aan meer dan €20.000,- uitgegeven. Wat een loser, je kan toch niet alles spelen.

 • lol, wat is z'n gamerscore dan wel niet:P

 • hoeveel controllers heeft die gast ook echt nodig xD

 • wat…wat…wat… OMFG!!! Jezus zeg kom op wat moet je met alle spellen er ziten ook wel wat poep spellen tussen lijkt mij zo maar JEZUS wat zal hij een goed leven leiden !!

 • Lol das een domme blunder :P een sony TV :P doe dan een DELL HD TV dat zijn partners van Micro$oft :P En ja, waarom belonen? Hij is in Micro$ofts oog ook gewoon een consument net als iedere andere Xbox / Xbox360 console bezitter, en als ze gaan beginnen met belonen dan gaat iedereen direct het zelfde doen..

 • Tja, als het hem gelukkig maakt in het leven more power to him. Maar ik heb zo het idee dat dit toch niet echt het meeste uit je leven halen is, als het aanschaffen van elke game je absolute hoogtepunt is. Verzamelwoede zonder echt doel. Maar ja, hij zal er wel lol in hebben.  Die TV denk ik maakt Microsoft weinig uit. Ze maken a) geen TVs en b) werken gewoon goed samen met Sony op veel punten. Alleen voor de game industrie en voor de verkoop te boosten spelen Sony en Microsoft de minder begaafde (fanboys) onderling uit volgens mij. Gewoon marketing, niets meer niet minder.  Aan die gamertag te zien die MisterB hierboven poste speelt hij de meeste games die hij koopt amper. Zonder van het geld in mijn optiek. Maar het zal wel om het verzamelen gaan en niet echt meer om het daadwerkelijke gamen soms.


 • Ik zou niet weten wat Microsoft hem cadeau zou moeten doen, hij heeft alles.

 • Geld teveel :P

 • Ik vind die Sony HD-TV dan echt weer hilarisch.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren