1. 50 Cent: Blood on the Sand (X360)

50 Cent: Blood on the Sand (X360)

Na zijn ongegeneerde flop in Bulletproof moet Curtis ‘50 Cent’ Jackson zorgen dat hij weer respect verdient in deze nieuwe game waarin hij opnieuw de hoofdrol speelt. 50 Cent: Blood on the Sand moet hiervoor gaan zorgen. Met het oog op die vorige flutgame zou dat toch eigenlijk niet al te moeilijk moeten zijn. Of is het misschien maar beter dat Curtis zijn game aspiraties, evenals die van acteur, maar laat voor wat ze zijn?

Het verhaal in Blood on the Sand is, in essentie, prima. Ik zeg met opzet ‘in essentie’ want wat een degelijk en spannend verhaal had kunnen zijn is werkelijk een vaag, slap en ongeïnspireerd stukje geworden. Fifty krijgt nog geld van iemand maar diegene heeft het op dit moment niet bij de hand. Er is echter ergens een waardevolle schedel met diamanten die een flinke zak geld waard is. Deze wordt gejat door een bad-guy en Fifty gaat erachter aan. Klinkt niet onaardig toch?

Klopt, maar de personages zijn zo emotieloos en vlak dat het verhaal dus ook niet goed uit de verf komt om je echt te kunnen blijven boeien. Gelukkig is Blood on the Sand een third-person shooter en dit genre valt of staat naar mijn mening niet bij een sterk verhaal, maar bij goede gameplay. Een goed verhaal in een shooter is voor mij een welkom extraatje. Helaas mist de game dat dus wel. Waar een shooter (en bijna iedere andere game) wel bij staat of valt, is de gameplay. Een topper in het third-person shooter genre is Gears of War en die heeft een gameplay waar je ‘U’ tegen zegt. Nu wil ik Blood on the Sand zeker niet gaan vergelijken met Gears of War maar de games hebben een raakpunt. Met een druk op de knop zoekt Fifty dekking achter een muurtje. Hier houdt het helaas dan ook al op. Vraag Fifty niet om achter een auto of boom dekking te gaan zoeken, want dat vertikt-ie. Dat is jammer want soms zijn dat nou juist de ideale plaatsen om vanaf daar je vijanden neer te schieten. Dit is dus, net als het verhaal en de personages, een gemist kans.

Het daadwerkelijk knalwerk is daarentegen wel in orde. Met een lekkere variatie aan wapens ga je de vijand te lijf. De standaard wapens zijn allemaal aanwezig en je kunt er lekker je gang mee gaan. Na een tijdje zul je een favoriet wapen gevonden hebben en daar verreweg het meest mee spelen. Zodra je flink wat tegenstanders hebt gedood, vult zich een balkje. Met een druk op knop activeer je een soort van Bullet-Time dat de vijand vertraagd waardoor je wat rustiger verder kan gaan met je moordpartij. Dit is op zich een goed bedoelde toevoeging ware het niet dat het niet daadwerkelijk iets toevóégt.

De game vergt namelijk niet veel van je skills en Bullet-Time maakt het ook allemaal niet spectaculairder zoals dat bijvoorbeeld in Stranglehold wel het geval is. Overigens kun je gaandeweg wel nieuwe en betere wapens kopen. Geld verdien je door kratten met ‘ice’ open te trappen of door snel naar de gedode vijand te gaan om zijn geld op te pakken. Dit voegt echt wat toe want door toedoen van een ietwat eentonige setting en repetitieve gameplay is alle variatie die er wel is, meer dan welkom. ‘Eentonige setting en repetitieve gameplay’ vraag je? Jazeker! Praktisch alle levels lijken op elkaar en meer dan eens kom je een groep vijanden tegen die allemaal dezelfde vader en moeder lijken te hebben. Naast een verdwaalde auto- en helikoptermissie is Blood on the Sand niets meer dan een gebied in rennen, dekking zoeken en knallen maar. Keer op keer. In een bepaald level is het de bedoeling een helikopter uit de lucht te knallen. Ik was hier erg blij mee omdat ik al die mannetjes wel een beetje zat aan het worden was. Verderop in het spel moest ik nog eens drie keer hetzelfde doen. Vervang zo’n helikopter dan door een tank of iets dergelijks! Doe iets om het boeiend en gevarieerd te houden! Ook hier besluipt mij het gevoel van een gemiste kans.

De setting mag dan wel saai zijn, hij ziet er wel mooi uit. Eerlijk is eerlijk, grafisch is Blood on the Sand gewoon prima met als enig smetje dat Fifty wel een hele domme kop trekt als hij in dekking staat (of is dit misschien op waarheid gebaseerd?). Fifty trekt bij vlagen niet alleen een domme kop, de beste man is en blijft onverstaanbaar! Zijn bekende "Whoevva sed progress woz a slow process wozn't talkin bout me - I'm a P.I.M.P – plus, I got the magic stick"

is daar een perfect voorbeeld van. Dit merkte ik ook tijdens de cutscenes. Ik hoor wel wat, ik zie z’n lippen ook bewegen maar wat hij daar nu allemaal uitkraamt was mij meer dan eens een raadsel. De muziek in het spel is wel gewoon tof. Ik ben niet bepaald een fan van 50 Cent, maar het past gewoon goed bij de game. Bekende nummers zoals In Da Club en P.I.M.P. zijn aanwezig alsmede wat tracks van zijn nieuwste album. Daarnaast kun je zelf een playlist samenstellen van de nummers die je graag wilt horen tijdens het spelen. Kijk, das toch aardig! Tot slot is de game ook in online coöp. te spelen en aangezien ik een zwak heb voor coöp. games zou dit voor mij een pluspunt moeten zijn. Helaas moet ik ook hier weer een negatieve kanttekening zetten: de coöp. mode is alleen offline te spelen via systeemlink.

Conclusie en beoordeling

50 Cent: Blood on the Sand is gelukkig niet zo’n misbaksel geworden als Bulletproof. Met zijn repetitieve gameplay en saaie setting is het echter ook absoluut geen topper geworden. Eigenlijk is het niet eens een subtopper, maar laten we eerlijk zijn, wie had dat nou serieus verwacht? Om echt van de game te kunnen genieten is denk ik een hoger fan-van-50 Cent gehalte nodig dan wat ik heb, want voor de gewone shooter fan is deze game eigenlijk niet echt aan te raden. 50 Cent: Blood on the Sand is feitelijk een enorme ‘net-niet’ game.
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Grafisch goed in orde…
 • Gameplay werkt goed…
 • Eigen playlist
 • Minpunten
 • maar met een saaie setting
 • maar is repetitief
 • Toevoegingen die niet doen wat ze moeten doen
 • Verhaal had beter uitgewerkt kunnen worden
 • Kleurloze en emotieloze personages
 • Offline coöp. alleen via systeemlink

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • nouja t maakt mij niet uit, ik heb de oude en zolang die het even goed doet als die ' nieuwe ' die zou komen heb ik er geen problemen mee..

 • Waarom zouden ze, ziet er nu goed uit

 • Nou laat de fanboy pleuris maar uitbreken…….

 • Wacht maar, straks komt ie toch nog.

 • Waar staat die 360 dan voor????.

 • Een kleinere behuizing en de brandweerkorpsen mogen uitrukken, daar ligt volgens mij vooral het probleem. Tenzij ze de hele architectuur aanpassen van de console, en dat zal financieel vast onaantrekkelijk zijn. Voor het imago echter toch wel broodnodig. Ook de elite blijft niet gespaard van problemen die al 2 jaar gekend zijn ..

 • Volgens mij zouden de verkopen niet enorm stijgen door een nieuw model, misschien gewoon een experimentje van microsoft om eens wat dingen uit te testen voor hun volgende console als die er dan ooit zou komen natuurlijk.

 • @ Shenmue  Ik heb met mijn Elite anders nog totaal geen problemen gehad. Grappig dat \"juist\" de Sonyboys de gehele rampengeschiedenis van de Xbox360 uit hun hoofd kennnen.

 • @kevad 4  voor de 360 graden aanknop.

 • Wanneer dan wel?

 • Als ze het al zouden doen, dan gaan ze dan nu echt niet zeggen.

  Dan zou iedereen gaan wachten tot 2009, en das niet zo handig ;-)  Er komt echt wel een andere aan hoor, dat is marketing technisch gezien alleen maar slim.

 • Hhmmm jammer, maar misschien gebeurt het wel. Als ze nu zouden zeggen dat er in 2009 een nieuwe Xbox 360 komt, zouden ze niet zo veel meer verkopen omdat mensen gaan wachten op de nieuwe versie.  Edit: zie net dat er boven mij precies hetzelfde wordt gezegd. :P

 • @ Shenmue  Ik heb met mijn Elite anders nog totaal geen problemen gehad. Grappig dat \"juist\" de Sonyboys de gehele rampengeschiedenis van de Xbox360 uit hun hoofd kennnen.  Je weet zelf ook wel dat het andersom ook zo is. We hebben zelfs hier iemand met de naam \"The Mart\" op de site die meer bezig is met het opzoeken van negatief nieuws voor de ps3 dan zich bezig te houden met 'zijn'console.  Jij hebt er trouwens ook een handje van.
 • Die woordvoerder zegt ook zo mooi: in 2009. Het kreng komt dus wel en het zal wel niet al te lang op zich laten wachten. Maar voor nu is het totaal niet interessant..

 • ga er maar niet van uit warrbol

 • BOeit mij niet.

 • Mischien kom dan 2010 een nieuwe xbox. Ze moeten een keer komen met de nieuwe gen. Maar zolang geniet ik nog op me xbox 360 en de nieuwe spelen.

 • @kratos87  je hebt inderdaad gelijk het komt nog wel.

 • @warrrbol  Als je het niet weet verzin dan geen domme dingen. 360 gaat om de gamebeleving. 360 staat voor de 360 graden beleving die de xbox de consument bied. 360 graden is een circel en ja die circel staat ook op de knop van de xbox. Maar het gaat dus om de 360 graden beleving (vertaling= volledige beleving) die de xbox 360 bied.

 • Mischien wordt de niewe dan aangekondigt.  @Furyan NL De XBOX Elite van mijn neven had cd's bekrast…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren