1. Daxter (PSP)

Daxter (PSP)

De uitvinding van de elektrische vliegenmepper was een grote stap voorwaarts voor de mensheid en een 'schokkende' ervaring voor mijn zusjes. Het perfecte instrument om familie mee te plagen én om insecten mee te martelen staat mij nog goed bij. Ik heb ermee gelachen en anderen hebben erom gehuild, ik heb ervan gehouden en anderen hebben hem gehaat. De geur van verbrandde muggen en het gesis van stervende wespen staan mij ook nog vers in het geheugen. Met Daxter kan ik die goede oude tijd weer helemaal herbeleven...

Daxter heeft namelijk een baantje genomen als insectenbestrijder in Haven City nadat zijn vriend Jak, bekend van de Jak & Daxter games, is opgepakt en in de gevangenis is belandt. Hij moest iets doen om te overleven en het insecten verdelgen bood onze harige vriend de kans om te ontsnappen aan een uitzichtloos bestaan. Daxter maakt hierbij gebruik van een hele mooie, state of the art, elektrische vliegenmepper en daarmee kan je helemaal los gaan op een heleboel vervelende insecten. Insecten die er in overvloed zijn omdat de stad in de ban is van een grote insectenplaag. Tijdens dit vervaarlijke avontuur doe je alle uithoeken van Haven City aan om deze te zuiveren van het ongedierte en om aanwijzingen te zoeken voor de mogelijke bevrijding van vriend Jak.

Maar eigenlijk is het verhaal totaal ondergeschikt aan de rest van de game. Daxter is een platformer in hart en nieren waarin de focus vooral ligt op het betere klim- en klauterwerk en wat minder op de actie. Hiermee keert het personeel van ontwikkelaar Ready at Dawn een beetje terug naar zijn roots en dat merk je, want Daxter speelt ouderwets heerlijk door. Stukje bij beetje krijg je de beschikking over meer vaardigheden en daarmee krijg je weer nieuwe uitdagingen voor je kiezen. Zo maak je in het begin bijna alleen gebruik van de briljante vliegenmepper en spring je van platform naar platform, maar later krijg je ook een insectenverdelger in de handen gedrukt waarmee je, naast het verlammen van insecten, stukjes kan vliegen en welke tevens te gebruiken valt als een heuse vlammenwerper. De hoge fun factor verbergt echter niet dat het spel eigenlijk te simpel is en nergens echt ingewikkeld wordt.

Dat de game niet al te moeilijk is kan het niet echt erg kwalijk worden genomen, want Daxter weet constant fun te blijven door de variatie in de gameplay. De ene keer ben je gewoon irritante insecten aan het verdelgen en de andere keer glijd je aan een touwtje door een gangenstelsel vol met obstakels en ren en spring je over de daken van rijdende treinen. Ook zul je in de levels regelmatig een minigame terugvinden en kan je tevens precursor orbs verzamelen waarmee je droomscènes kunt vrijspelen. Deze droomscènes zijn ook weer minigames met als thema bekende scènes uit films als The Matrix en Braveheart. Deze toveren keer op keer een grote glimlach op je gezicht vanwege de niet echt subtiele maar wel leuke humor die hierin verwerkt is. Deze humor beperkt zich echter niet tot deze scènes, de hele game zit er vol van. Na het spelen van Daxter ben je gegarandeerd vrolijk, ongeacht hoe je je voelde voordat je het spel opstartte.

Daarnaast doet Daxter op visueel gebied niet onder voor de gemiddelde PS2-game en dat is indrukwekkend voor zo'n klein apparaat. Helemaal omdat er vrijwel nergens lange laadtijden in voorkomen. Je kan zonder problemen de stad, die dienst doet als hoofdlevel, verkennen zonder haperingen en laadtijden. Dat terwijl de stad nog redelijk wat details herbergt en ook niet echt klein te noemen is. Daxter zelf ziet er ook strak uit en zijn animaties lopen als zware diarree, hartstikke vloeiend dus. Dat is een knap staaltje programmeren en geeft nog maar eens aan dat de PSP nog steeds een grote potentie heeft. De muziek draagt ook goed bij aan de algemene vrolijkheid die Daxter uitstraalt en past dus perfect bij deze game. Wel vreselijk irritant is de stand van de camera bij sommige stukjes en het feit dat de linkerbutton de camera naar rechts doet draaien en de rechterbutton naar de camera naar links. Dit voelt niet natuurlijk aan en vergt de nodige aanpassingsvermogen van de speler, tenzij de speler van nature onnatuurlijk is natuurlijk.

Daxter is echter gewoon een game die niet mag ontbreken aan je gamescollectie voor de PSP. Hij biedt de speler lekkere “ouderwetse” platformer fun en werkt dankzij de leuke humor ook regelmatig op je buikspieren. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de mogelijkheid om in losse, turn-based, gevechten tegen insecten uit te komen met insecten die je zelf hebt gevangen in de campagne. Deze insecten kan je dan ook weer upgraden met vaardigheden die je in het verhaal vindt. Dit doet een klein beetje denken aan de welbekende Pokémon gevechten, maar dan minder uitgebreid. Een leuke toevoeging die handig is als je snel even tussendoor wil gamen en die de game net wat extra speelduur geeft. Eigenlijk heeft Daxter Jak helemaal niet nodig, hij redt het duidelijk prima in z'n eentje!

Conclusie en beoordeling

Het is dat mijn PSP geen schokken geeft en ik hem niet wil beschadigen, anders had ik mijn zusjes als vanouds kunnen terroriseren. Een elektrische vliegenmepper was nog nooit zo leuk. Daxter is gewoon een goede platformer met de nodige variatie en een flinke dosis humor. Laadtijden heb ik bijna niet gezien en grafisch doet Daxter werkelijk niets onder voor de gemiddelde PS2 titel. De camera die af en toe niet meewerkt en de redelijk lage moeilijkheidsgraad zorgen er echter voor dat ik het spel niet hoger kan geven dan een dikke negen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Leuke humor
 • Variatie in de gameplay
 • Laadtijden? Nooit van gehoord...
 • Visueel erg sterk
 • Minpunten
 • Camera soms irritant
 • Niet heel moeilijk, eerder makkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • raar

 • Ziet er goed uit! Dit gaat echt vet worden.  @viperMr

  Wat nou raar? Geef een argument ofzo.

 • damn toch wel gaaf dit en ik ga hem toch maar halen als die uitkomt

 • ziet er gaaf uit, maar ze moeten nog wel wat doen…zoals de physics want die zijn echt bagger.

 • Inderdaad véél nieuwe beelden.

 • mwhoa, vind het niet echt aanslaan bij mij…

 • Lijkt mij een heel tof spel te worden. Ik was al intrigued door de trailer die vet lang geleden uitkwam toen het spel nog voor de Cube zou komen :P

  Deze ga ik zeker in de gaten houden.

 • ik zie wel wat het wrod

 • Ik vind het allemaal maar een beetje vreemd gebrabbel en die laatste 3 filmpjes slaan helemaal nergens op.. Ik verwacht niet dat ik deze ooit ga halen..

 • Met deze nieuwe beelden ben ik al wat meer tevreden, vooral die uitleg over het skillsysteem vond ik goed. Dat RPG gedeelte spreekt mij wel aan… Maar zelfs na al deze beelden weet ik nog niet zeker of deze een topper wordt. Time will tell

 • Ziet er allemaal veelbelovend uit! Ik denk dat dit spel toch wel eens erg goed wordt..

 • Klote dubbelpost =P

 • Ik wist die 1ste gameplay setting nog, Vreselijk!!..  Is goed dat ze dat hebben veranderd ^^..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren