1. God of War (PS2)

God of War (PS2)

Eerste indrukken zijn cruciaal. Probeer je er maar niet onderuit te kletsen: het is zo. Wanneer er een te dikke vrouw met uitpuilende ogen, etterende uitslag en een véél te strak shirt je probeert te versieren, kan niemand het iets bommen dat ze toch echt een leuk karakter heeft. Zo is het eigenlijk ook met videogames: opent een avontuur met een ellenlange, oersaaie tutorial dan zet dit meteen een stempel op de rest van het spel. Krijg je echter een opening voorgeschoteld zoals God of War je die biedt, ben je na één minuut al verkocht.

Het eerste wat je te zien krijgt, is namelijk een scène waarin een onbekende man zich van een hoge rots de diepte ingooit. Later leer je dat hij de naam Kratos draagt en een brute, gewelddadige Spartaan is. Kratos heeft in het verleden gruwelijke misdaden begaan en wordt geteisterd door nachtmerries van zijn zonden. In ruil voor zijn hulp bij een paar smerige karweitjes, beloven de goden hem zijn daden te vergeven. Een goede deal, zou je denken, maar nadat de scène afgelopen is en je drie weken terug in de tijd bent gegaan, wordt de waarheid pijnlijk duidelijk.

Kratos moet vechten, moorden en verminken om aan zijn eind van de afspraak te voldoen. De goden hebben hem letterlijk veranderd in een moordmachine. Eentje die zich niet alleen richt op mensen, maar ook op ondode zielen en – zo zul je na een paar minuten al ondervinden – op een reusachtige, driekoppige Hydra. Nog nooit heb ik een spel gespeeld waar je zo snel te maken krijgt met een vijand van dat kaliber. Het ding krijst, bijt en bezorgt je zo’n intens gevecht, dat je hart in je keel lijkt te kloppen. Als je het worstelende ding uiteindelijk op een ongelooflijk brute manier doodt, is het eigenlijk al duidelijk: God of War is helemaal geweldig!

Dit komt vooral doordat alles in God of War samensmelt tot een perfect totaalpakket. Allereerst is er natuurlijk het vechtsysteem dat werkelijk subliem is uitgevoerd. Met zijn twee zwaarden, de Blades of Chaos, kan Kratos op talloze manieren een vijand naar de eeuwige jachtvelden helpen. Daarnaast schenken de barmhartige goden je al snel in het spel mythische krachten waarmee je vijanden op nog brutere manieren af kunt slachten. Of je het nu opneemt tegen geduchte tegenstanders als Cyclopen, Minotaurussen of Medusa herself: het blijft geweldig om de wezens te zien krijsen totdat je ze uit hun lijden verlost. Keerzijde is wel dat al deze monsters stukken kleiner zijn dan de Hydra, waardoor het gevoel met échte baasgevechten bezig te zijn helaas uitblijft.

Dit betekent natuurlijk niet dat het spel niet tjokvol zit met spannende momenten. Je zou bijna vergeten dat onze slager-in-wording meer doet dan alleen mythologische beesten afslachten. Kratos zal om zijn opdracht te voltooien zijn bloedbaden moeten onderbreken voor het nodige puzzel- en platformwerk. De puzzels zorgen ervoor dat je als speler alert blijft, maar zijn gelukkig wel altijd goed te doen. De echte ster van deze twee is echter het platformwerk. Deze stukken geven je namelijk zo’n goed gevoel dat je je zelf in het oude Athene waant. Je begeeft je op hoge, dunne balkjes, springt over diepe afgronden en beklimt steile kliffen. Met eeuwenoude ruïnes, dodelijke spijkers of een in paniek gedompelde stad op de achtergrond is dit puur genieten.

Genieten met een hoofdletter G welteverstaan. God of War is, ondanks dat het een Playstation 2-game is, fenomenaal mooi. Kratos zelf ziet er met zijn gespierde bast, ijzeren uitdrukking en vlijmscherpe messen al ongelooflijk stoer uit, maar ook de rest van de vijanden zijn erg indrukwekkend. Hun lelijkheid en meedogenloosheid spat van het scherm af en tegen de achtergrond van het sfeervolle oude Griekenland klopt het plaatje helemaal. Zelfs de camera heeft er een handje van om de mooiste beelden weer te geven, iets wat helaas niet altijd ten goede komt voor de speelbaarheid van het spel.

Gelukkig blaast de Oudgriekse, mythologische sfeer alle negatieve puntjes weg. Het epische verhaal wordt verteld in prachtige tussenfilmpjes waar vooral de gesproken teksten in uitblinken. De dialogen zijn doorspekt met emotie en brengen het grootse verhaal op een knappe, persoonlijke manier tot leven. Deze vocale lijn wordt doorgetrokken in de menu’s, waar kippenvelbezorgende Griekse liederen klinken en natuurlijk in het spel zelf, waar bombastische nummers elkaar in een rap tempo opvolgen. Ze sluiten perfect aan bij de beelden en maken het totaalplaatje van het oude Griekenland compleet. Wauw, wat een sfeer!

Conclusie en beoordeling

Eerste indrukken mogen dan niet altijd de juiste zijn, die van God of War is dat zeker wel. Het stoere hoofdpersonage, de sfeervolle beelden en het overweldigende geluid stimuleren je al meteen tot een nadere kennismaking. Wanneer deze kennismaking komt, zie je dat God of War ook inhoudelijk een dijk van een game is. De mix tussen vechten, puzzelen en platformactie is zo ongelooflijk goed, dat de paar kleine minpuntjes als onbelangrijke Harpies weggewuifd kunnen worden. Koop dit spel: de Ilias en de Odyssee zijn er niets bij!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Episch en ongelooflijk bruut!
 • Beelden en geluid creëren prachtige sfeer
 • Fascinerende Griekse mythologie
 • Perfecte mix van platformactie, puzzelen en vechten
 • Minpunten
 • Weinig baasgevechten
 • De camera neemt het mooiste standpunt in, niet het beste

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vroeger was ik er altijd een tijdje mee bezig op GBA. :p  Alleen er is niet veel vernieuwing vergeleken met vroeger.

 • ik heb het eerste deel dood gespeeld en deze wil ik ook wel :)

 • ik wil nu niet gaan mierenneuken, maar de laatste aanval is niet firaga maar thundaga :P klein foutje, kan gebeuren  ik wil deze game zeker hebben! het eerste deel was idd geweldig!

 • ehm de filmjes doen het niet  *EDIT*  toch wel, mijn fout


 • De derde is Thundaga btw, niet firaga zoals erboven staat  Ontopic:

  FF vind ik heel erg cool, maar tactics laat ik aan me voorbij gaan, ben niet zo van de RTS. De Ifrit summon ziet er wel gaaf uit, een stuk mooier ook dan die van Shiva :P

 • THundaga is aangepast, stom van me :)

 • Ik zuig echt in tactische gevechten dus dat vind ik wel jammer.

 • niet echt een interessante titel, vind ik…

 • Tactische gevechten 4 life!

 • Nice :D Eerdere delen kapot gespeeld :)

 • leuk

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren