1. Killzone 2 (PS3)

Killzone 2 (PS3)

'Guten Tag! Ich bin ein Deutscher! Was hast du für speziell (speciaals) in der Land?'. Voorheen konden we deze vraag alleen beantwoorden met: tulpen, windmolens, kaas en nog wat andere dooie dingen. Niks wat ons land echt speciaal maakte. Goddank bracht Guerrilla Games hier verandering in. Zij ontwikkelden het prachtige, mooie Killzone 2. Hierdoor hoeven we niet meer ongerust te zijn als we naar een ander land gaan en er wonder boven wonder iemand aan je vraagt wat er speciaal is aan jou land. Met dank aan Guerrilla Games zal ik antwoorden op deze vraag: 'Killzone 2, lelijke zuiplap!'

In Killzone 2 speel je als sergeant Sevchenko, ook wel Sev genoemd. Je zit bij de ISA, een organisatie die vecht tegen de Helghast. In de vorige delen kwamen de Helghast naar de planeet Vekta, om daar de oorlog te beginnen tegen de ISA. De ISA wist de Helghast te verdrijven, maar hiermee was de oorlog nog niet afgelopen, en die moest natuurlijk gestopt worden. Daarom is de beurt nu aan de ISA om naar de planeet Helghan te gaan en daar alle Helghast kapot te knallen, en de leider van de Helghast, Visari, gevangen te nemen. Dit natuurlijk niet zonder slag of stoot, en ook niet in je eentje. Je gaat op pad met Rico, Natko en Garza, die stuk voor stuk een apart karakter hebben. Je bent het vaakst met Rico, een jongen die vaak ruzie zoekt omdat hij de hele oorlog helemaal zat is. Natuurlijk hebben ook je vijanden een bepaald karakter, vooral Visari, die er van overtuigd is dat de Helghast de beste zijn.

Het verhaal van Killzone 2 word verteld met werkelijk prachtige cutscenes, die zo prachtig zijn dat ik ze nog nooit zo heb gezien. Uiteindelijk heb je gewoon het gevoel dat je naar een film kijkt, zo mooi ziet het er uit. Het begint al bij de intro van deze game, waarin je een uitbarsting ziet van Visari, en daarin meld dat wanneer de ISA soldaten naar Helghan komen, ze een hel te wachten staat. Meestal sla je deze meteen over, maar Guerrilla Games heeft ervoor gezorgd dat dat bij Killzone 2 absoluut niet het geval is. Dat komt vooral door de prachtige graphics in deze game, alles ziet er fantastisch uit, zowel in-game als de cutscenes, en deze zorgen ervoor dat je als het ware echt in de game gezogen word. Uiteindelijk word je ongelooflijk pissig als je ziet dat je vriend neergeknald word. Nogal logisch eigenlijk, want in Killzone 2 kun je je vrienden net van de dood weghouden. Oftewel, je kan wanneer je vriend op de grond ligt, snel er naar toe rennen, en deze van de dood redden met een raar elektrisch ding. Dit kan je echter alleen maar doen bij Rico, Natko, en Garza, maar bij de andere ISA soldaten, die geen grote rol spelen in deze game, niet. Dat is dus allemaal wel leuk en aardig, maar het probleem is dat je vrienden dit niet bij jou kunnen doen. Dit heeft tot gevolg dat jij altijd wel dood gaat wanneer je nogal wat kogels in je krijgt.

Over de kunstmatige intelligentie werd ook veel goeds verteld, en ik kan je vertellen dat al het goede wat hierover verteld werd, helemaal klopt. De AI in deze game is werkelijk fantastisch, de Helghast zijn zo slim dat bijna elke vijand een uitdaging is. Wanneer de Helghast achter een voorwerp schuilen, komen ze niet meteen op dezelfde plek omhoog. Ze schuiven een stukje op en komen dan weer naar boven, en schieten honderd kogels op je af. Dat is dus duidelijk, je tegenstanders zijn gewoon briljant, maar helaas zijn je medespelers dat niet. Deze zorgen echter alleen nog maar voor meer agressie, doordat ze in de weg staan en erg veel kogels mis schieten. Hierdoor moet jij uiteindelijk toch alles doen, dat is dan meestal wel zo in een game als deze, maar je hoort toch als een team te werken, en dat lukt niet zo goed als de rest niet meewerkt.

Een ander twijfelachtig punt was de gameplay. Deze is er wennen, omdat het realistisch werkt, maar na een uurtje heb je deze onder de knie, en heb je het grootste plezier in de game. Deze controls kan je natuurlijk aanpassen in het menu, maar Guerrilla heeft de SIXAXIS-controller ook erg goed gebruikt. Deze gebruik je bijvoorbeeld bij het plaatsen van een explosief op een pilaar om een gebouw de lucht in te knallen. Je gebruikt deze ook om bijvoorbeeld een zware deur te openen, dit word erg realistisch gedaan door het indrukken van L1 en R1, en dan draaien. Een erg leuke toevoeging dus, waardoor deze game nog realistischer word. De gameplay werkt dus erg goed, net als het coversysteem. Deze heb je dus erg nodig, door de verschrikkelijk goede AI van je tegenstanders. Wanneer je het coversysteem gebruikt, en dus achter een voorwerp zit, kan je naar links of rechts leunen, en zo nog meer Helghast afknallen. Zo is het dus niet een shooter waarbij je als een gek overal op af rent en een paar kogels afvuurt, je kan in deze game iets meer tactisch te werk gaan.

Wat is een shooter zonder vette wapens? Als een gamer zonder console, precies. In Killzone 2 zitten echt hele gave wapens, zoals erg vette shotguns en rifles, en natuurlijk een granaatwerper. En een hele gave elektriciteitsgeweer, vlammenwerper, en ga zo maar door. Soms sta je zelfs even met open mond te kijken naar wat voor wapen je ineens hebt, zo komt er ook een soort bestuurbare robot in voor, die ook erg vet is. Natuurlijk zijn je tegenstanders hier ook van op de hoogte, en hebben ze helmen op, die het spel erg uitdagend maken, niet alleen omdat je een trophy krijgt na 100 helmen geraakt te hebben, maar ook omdat je dan niet meteen een headshot kan maken. Je tegenstanders zijn allesbehalve zwak, maar ook niet sterk, dus je hoeft geen twintig kogels in je vijand te schieten als je deze dood wil hebben.

Bijna elke game van tegenwoordig heeft een online multiplayer, en Killzone 2 doet daar gelukkig aan mee. Deze multiplayer is echt enorm vet, mede doordat Guerrilla er een ranksysteem, clansysteem, veel modi en voertuigen in heeft gestopt. Er zijn erg veel maps in deze multiplayer, waardoor je deze nog langer zal blijven spelen. En dat is vooral handig, omdat de singleplayer niet erg lang is. Natuurlijk is deze multiplayer ook niet helemaal perfect, wanneer je dood bent kom je weer terug op een bepaald punt van de map, waardoor je het hele roteind weer terug kan lopen. Het ranksysteem dat ze erin gestopt hebben is ook een leuke toevoeging, zo kan je iedereen laten zien hoe goed je bent, en kan je uitgenodigd worden voor een clan.

Conclusie en beoordeling

Killzone 2 is voor mij sowieso kandidaat voor Game of the Year 2009, mede door de fantastische singeplayer waar een mooi verhaal in zit. Je word al snel in het verhaal gezogen, en je begint daarmee haat te krijgen tegen de Helghast. De planeet Helghan past precies bij het verhaal, de dorre planeet ziet er prachtig uit met al zijn omgevingen, de AI van de tegenstanders zijn fantastisch, maar die van je medespelers niet. Killzone 2 is dus gewoon een fantastische game, en één van mijn beste game ervaringen, en daarom krijgt Killzone 2 een prachtig cijfer! Weg met de tulpen en windmolens, hoera voor Killzone 2!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • AI..
 • Verhaal
 • Personages
 • Graphics
 • Cutscenes
 • Gameplay
 • Multiplayer
 • Wapens
 • Minpunten
 • die bij je medespelers niet zo goed is
 • Best kort
 • Spawnpoints multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Apekooien is 't mooiste wat er is

 • Leuk voor de kleintjes.

 • @Pim P.  Daar stem ik voledig mee in :D

 • we wachten de beelden maar af… Lijkt me niet echt bijzonder.

 • Weet je wat vet zou zijn! Een game waarin je moet apekooien!:D Omg dat zou zooooo vet zijn, inclusief online features en de hele rambam! Ik ga er meteen een log over schrijven (H).

 • Wie noemt zijn aap nou Ham? Dat is toch meer iets voor een dood stuk vlees, of als je ergens een hap uit neemt of als je aan mediteren doet.

 • Kan wel leuk worden.

 • De film lijkt me leuk maar dit……

 • De laatste keer apenkooien voor mij leverde me een gekneusde pools op:P

 • broodje_kroket: Mediteren = Ohm  OT; Apen zijn grappig dus ik verwacht een grappige game :-)

 • leuk…. voor mijn broertje en zusje

 • Haha als ie niet te kiddy is, lijkt het me wel een leuke game :P

 • ik doe liever bij gym

 • ik doe liever ook niet bij gym

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren