1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

De ongelooflijk mooie gameserie Grand Theft Auto is inmiddels overal bekend, en als je deze niet kent, heb je waarschijnlijk als holbewoner geleefd, want er zijn hele mooie games uitgekomen van Rockstar. De enorme hype rond GTA IV zorgde ervoor dat deze records brak met het aantal dat ze verkocht hadden in korte tijd. Oftewel: toen de game uitkwam, waren alle gamers zo snel mogelijk bij de dichtstbijzijnde gamewinkel om deze te halen. Iedereen had extreem hoge verwachtingen van deze game, omdat de voorgaande delen erg goed waren. Of GTA IV net zo goed is, is natuurlijk de grote vraag..

Wat zou jij doen, als je in je eigen land problemen hebt, en je neef je brieven stuurt waarin hij verteld dat hij het perfecte leven heeft? Natuurlijk, je gaat zo snel mogelijk naar Liberty City, om daar mee te genieten. Nico Bellic overkwam dit ook, en het was allemaal prachtig, totdat hij aankwam. Zijn neef, Roman Bellic, blijkt helemaal geen mooi leven te hebben, sterker nog, hij heeft de grootste problemen in Liberty City. Roman heeft een slecht lopend taxibedrijf, hoge schulden bij mensen waar je geen schulden bij wil hebben, en noem zo maar op. Wanneer je alleen al aankomt in de haven van Liberty City, merk je meteen al dat er iets niet aan de haak is. Roman komt dronken aan in een niet al te mooie auto, en jij bent degene die naar het taxibedrijf moet rijden, en al gauw is het niet meer leuk en aardig, maar moet Nico zijn neef uit de shit helpen, en dit niet zonder gevaren.

Nico Bellic is een man die meegevochten heeft in de oorlog, en heeft daar vreselijke dingen gezien en meegemaakt. Het is een goede jongen, die dingen goed probeert te doet, maar eigenlijk alles fout doet. Hierdoor leef je echt in de game, en krijg je bijna medelijden met Nico. Nico is niet het enige leuke personage, er zitten ongelooflijke personages in, die elk een eigen karakter hebben, Little Jacob die je nooit zal zien zonder drugs, Roman, die het in z’n broek doet als er moeilijkheden aankomen, en zo zijn er nog veel meer personages.

Zoals ik al zei, speelt de game zich af in Liberty City. Liberty City is eigenlijk gewoon New York, met alle wolkenkrabbers, het Vrijheidsbeeld, internetcafés, bars, bowlingbanen, enzovoort. Er is dus in deze stad onwijs veel te doen, en dat is een grote verbetering tegenover de vorige delen. Er rijden ook weer onwijs veel auto’s rond in Liberty City, waaronder veel taxi’s, en natuurlijk voetgangers. De voetgangers leven ook echt als het ware, ze zijn echt met dingen bezig, de één leest een krant, de ander drinkt wat koffie, de ander zit als een malloot in zichzelf te praten, weer iemand anders zit te bellen, en zo kan je nog wel even doorgaan. En je komt niet snel dezelfde voetganger weer tegen, zoals je dat eerder altijd zag in bijvoorbeeld GTA III, waar er ongeveer 10 verschillende personages waren. Liberty City is zoals vertrouwd verdeeld in drie eilanden, die je stuk voor stuk door missies te doen vrijspeelt.

De graphics van Grand Theft Auto IV zijn ook om de hemel in te prijzen, wanneer je om je heen kijkt in een auto, of te voet, weet je niet wat je ziet. De stad word zo mooi weergegeven, zoals ik nog nooit gezien heb in een game. Natuurlijk is deze game ook niet perfect, en één van die redenen is dat de framerate niet altijd even goed werkt. Dit is vooral zo wanneer je in een helikopter zit, en je snel om je heen kijkt, waardoor je snel even wat gebouwen omhoog ziet springen, en dat vind ik toch wel een minpunt. Maar het blijft erbij dat GTA er toch echt fantastisch uitziet, zoals je dat toch wel mag verwachten. Rockstar heeft deze keer ook het lock-systeem aangepast, deze werkt nu veel beter dan in de vorige GTA delen, zodat je weer een stuk minder irritatie oploopt.

Er zijn nog vele toevoegingen aan deze GTA, waaronder het feit dat je nu een mobieltje hebt. Deze is erg handig, want als je een missie hebt gedaan en deze is mislukt, krijg je een sms’je waarin je word gevraagd of je deze opnieuw proberen, en kan je meteen opnieuw beginnen. Je word ook vaak opgebeld voor een missie, dus een mobieltje is wel een aardige toevoeging aan GTA IV. Je kan je telefoon ook gebruiken om contact te houden met je vrienden, je kan ze bijvoorbeeld opbellen om te vragen of hij/zij een potje wil bowlen, biljarten, enzovoort. Natuurlijk kan je ook op een date gaan met een meisje, deze verwacht dan veel van je, en bij een botsing is ze al snel uit de auto gevlucht.

Tot slot heeft Rockstar er ook nog een multiplayer bij gedaan! Deze is best wel tof, want je kan met zestien man de beest uithangen in het grote Liberty City. De auto’s en voetgangers lopen nog steeds rond als je online gaat, dus de stad blijft altijd leven. Je kan nog steeds politie achter je aan krijgen als je iemand vermoord hebt, waardoor er altijd wel wat te doen valt. Naast het zogenaamde Death Match, kan je ook online races doen. Deze races zijn ook wel leuk om te doen, maar deze vervelen veel sneller dan Death Match.

Conclusie en beoordeling

Rockstar heeft een prachtige serie neergezet met Grand Theft Auto, en GTA IV is misschien wel de bekroning op deze serie. De game ziet er prachtig uit, ondanks de framerate die niet altijd constant is. Met Liberty City, de gigantische stad die leeft, word je echt in de game gezogen als Nico Bellic, een mooi hoofdpersonage, dat in een prachtig verhaal terecht komt. Met de multiplayer zul je naast het verhaal erg veel plezier beleven, en al deze punten zorgen ervoor dat GTA IV van mij een prachtig cijfer krijgt!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Liberty City
 • Nico Bellic
 • Verhaal
 • Multiplayer
 • GSM
 • Oog voor detail
 • Minpunten
 • Framerate levert soms problemen op

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Veel PSP games heb ik niet, maar dit word er toch zeker één ;)

 • Ah, tegelijkertijd halen met een PSP dan maar!

 • Dat er nog PSP games uitkomen :P. Wel stom dat ie veel later komt in Europa!

 • supervette game lijkt het mij

 • Lijkt mij ook gaaf, helaas heb ik (nog) geen PSP :P

 • Yup! Deze haal ik ook! xD

 • Ik heb de Amerikaanse versie. Ik vind hem wat repittief en saai soms. Vooral de battles zijn meestal hetzelfde en ik vind het niet goed uitgewerkt.

 • ik had mijn versie vorige week al bij de MM gehaalt.

  was de enige die er lag zal wel geluk hebben gehad ofzo :D

 • Sommige winkelketens hebben de Amerikaanse versie in de schappen gelegd. Persoonlijk wacht ik liever wat langer en neem de LE ^.^  Gaat trouwens nog erg druk worden, ik denk dat ik tijdens die dagen nog steeds MGS aan het spelen ben.

 • Dat is al best wel snel !

 • @Brainstormer

  De PSP verkoopt op dit moment beter dan de NDS en Wii :-)

  Het gaat de laatste tijd hartstikke goed met de PSP.  Ik heb Crisis Core al klaar liggen, maar moet eerst Persona 3 nog uitspelen. Daarna is het tijd voor MGS4, dus ik denk niet dat ik er voor 20 juni aan toe ga komen. Had dus net zo goed op de PAL release kunnen wachten :P


 • Europa heeft weer eens lang moeten wachten…  Spel is zeker vet, heb de Amerikaanse versie en hij is echt super.

 • 20 juni … Zal voor later zijn, want 17 juni krijg ik een playstation 3 en tegen dat ik weer geld heb, dan is het juli of augustus.

 • Ah, tegelijkertijd halen met een PSP dan maar!

 • kee vett, ben echt benieuwd naar deze game…:)

 • je kan hem in amsterdam al krijgen, het is alleen wel de amerikaanse versie. heb hem al drie weken.  is echt super vet

 • Lekker importeren dan ben je goedkoper uit (30 euro max)

 • ik ga hem dan meteen halen

 • ben benieuwd, na CC koop ik FFVII wel:P CC is tog een prequelXD

 • Hij komt net nog in de lente uit als eerder bekend was gemaakt. :P

  Lijkt me een vet spel. Misschien ga ik wel een PSP ervoor kopen. Maar ik wil ook een PS3…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren