1. Saints Row 2 (X360)

Saints Row 2 (X360)

De GTA serie is de maatstaaf voor alle sandbox games van nu. We hebben al talloze aftreksels moeten aanschouwen, sommige waren goede aftreksels, sommige waren ronduit ranzig. Saints Row 1 hoort zonder twijfel bij de eerste groep. Althans, dat vind ik. Waar vroeger eerder de nadruk op humor en lekker kloten in de steden, werd de serie door de jaren heen steeds serieuzer. GTA IV is daar zeker de erfenis van. Het verhaal werd sterker, je kon minder kloten en minder zij activiteiten doen. En dat is waar Saints Row 2 het gat opvult beste mensen, dat kan ik jullie vertellen.

Als je een game wilt maken met veel humor en dergelijke moet je jezelf als ontwikkelaar niet al te serieus nemen. Godzijdank doet Volition dit ook niet. Anders zijn het verdraaid goede acteurs. Dit is in van alles te merken, waaronder het verhaal. Jij bent de leider van de “3rd Street Saints”. Hoewel, dat was je.

Door een explosie belandde je in een tien jaar langdurende coma in de gevangenis. Als je wakker wordt kom je er achter dat je dus tien jaar in een coma lag en ga je meteen ontsnappen met iemand anders uit de gevangenis. Na een korte tutorial en een paar bewakers die eigenlijk vinden dat je nog even moet blijven, ben je eindelijk uit de gevangenis. Van het vorige Stilwater is niets meer te herkennen, de Saints zijn uit elkaar gevallen toen drie nieuwe gangs opdoken: de Ronin, de Brotherhood en de Sons of Samedi. Hierna moet de gang weer opgebouwd worden, de andere drie gangs moeten niet meer in de weg staan en de stad moet weer in jouw vette handjes zijn. Onderweg gebeuren de gekste dingen, in het niet al te beste verhaal.

Terug naar die vette handjes van jou. Je hele lichaam en je persoonlijkheid kunnen worden aangepast. Er zijn natuurlijk vele voorbeelden waaronder in de dikke blanke vrouw met een mohawk die paars is, een roze baard van 5 jaar, een Aziatische stem en loopje van een pimp. Dit bepaal je allemaal in het begin, maar net zoals in de prequel, kan je ook even naar de dokter om omgebouwd te worden. Zoals gezegd zijn er echt ontzettend veel mogelijkheden. En het leuke is, is dat jouw personage in iedere cutscene voorkomt. Ook al ben je naakt. (uiteraard censuurblokjes!) Mede hierdoor en het feit dat je op ieder moment co-op kan doen. Zie het er niet zo fantastisch uit. Het is niet vreselijk slecht, maar je hebt wel beter gezien. Ook zijn er redelijk veel bugs bijvoorbeeld als je tegen een hek rijd dat hij in je auto blijft zitten. Soms zie je een auto komen aanrijden, vervolgens kijk je twee seconden weg en hij is verdwenen. Dit is niet te wijten aan de co-op, voor degene die dat denkt.

In de gameplay zitten ook een paar van die schoonheidsfoutjes. In het geval dat je op het dak van een auto staat en je drukt op de instap knop, zal je zo die auto ingepoeft worden. Als je om een bepaalde reden van een dak springt en je maakt kennis met het asfalt, ziet dat er ontzettend…vaag uit. Je zakt door je knieën om vervolgens weer vrolijk door te schieten. En dat schieten is nogal arcadestijl.

Er is geen locksysteem of coversysteem, maar dat zal je een worst zijn aangezien het een vrij makkelijk spel is. Op de normale moeilijkheidsgraad ben ik geen enkele keer gestorven. En dat ligt niet aan mijn geweldige skills, maar omdat het gewoon te makkelijk is. De A.I. van je vijanden is dan ook niet al te hoog. Die vijanden komen dus uit één van de drie gangs, waarvan je bepaalde missies heb. Dus tien van die en tien van de andere twee. Niet echt lang dus. Maar de speelduur van het spel wordt verlengd/opgerekt door de activiteiten.

Die activiteiten moeten worden volbracht om respect te verdienen om de missies te kunnen spelen. Je kunt dat dus als een oprekking opvatten, of als een leuke toevoeging aan het spel. Het is eigenlijk beiden, vooral het laatste. Deze zijmissies variëren van een Saints Row versie van Cops, tot poep spuiten op gebouwen, tot gewoon dingen vernielen binnen de tijd. Al deze zijmissies beginnen met cutscenes die niet bijster interessant zijn. Ook kan je respect verdienen op ander manieren als gevaarlijk rijden, afleidings acties en kleren of auto’s kopen. Die kleren en auto’s kan je ook weer helemaal aanpassen in vrijwel alle kleuren die er zijn. Je auto kan verschillende daken, wielen enzovoorts krijgen. Door dit allemaal op te tellen krijg je een hoge fun-factor.

Het is gewoon geweldig om in de stad te gaan klooien of die activiteiten doen. En het wordt nog leuker met zijn tweeën. Uiteraard kan je dan in de stad een beetje klooien, maar ook alle missies doen en de activiteiten. De multiplayer is vrijwel hetzelfde gebleven. Er zijn de deathmatch en team-deathmatch en een paar ander modi dat je bepaalde activiteiten uit het spel, in de multiplayer moet doen. In het eerste spel en aan het begin is dit leuk, maar later niet meer en dan besef je dat er wel een betere multiplayer te vinden is.

Conclusie en beoordeling

Saints Row 2 vult het gat in wat GTA IV achterliet. Er is meer te doen en de fun-factor is toch wel hoger. Maar op de andere punten wordt het toch zwaar overklast. Hoewel ze qua multiplayer eigenlijk dicht bij elkaar ligt. Als je de graphics en het matige verhaal kan accepteren zal je waarschijnlijk veel lol hebben met deze game!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Hoge fun-factor
 • Customization
 • Co-op op ieder moment
 • Activiteiten
 • Gelukkig neemt Volition zich niet heel serieus
 • Minpunten
 • Slecht verhaal
 • Matige tot redelijke graphics
 • Veel bugs en glitches
 • Multiplayer is niet heel goed

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Maar of hij echt komt is dus nog afwachten…

  Ik hoop van wel iig, deel 1 was erg leuk :)

 • Dat is afwachten, maar ik kan me haast niet voorstellen dat Ubisoft een idee als dit zal afschieten (tenzij Ancel met iets heel erg slechts op de proppen komt natuurlijk :) )

 • Hmm ik ben benieuwd, deel 1 was vet, ook al heb ik hem nog niet uitgespeeld..

 • Vet! Het zou eens tijd worden dat er een vervolg komt. Maar niet voor de Wii? Dat zou wel jammer zijn.

 • Dat is nog eens goed nieuws! Hopelijk komt dit vervolg er ook echt want met het eerste deel heb ik me prima vermaakt!

 • Ben benieuwd:)

 • Ik hoop het echt. Zo'n gigantische cliffhanger als Beyond Good & Evil had, kunnen ze niet laten gaan. Trouwens:  Ancel kwam in 2002 met Beyond Good & Evil voor de PlayStation 2, GameCube, PC en Xbox.  Kwam de game niet in 2003 uit voor de PS2 en pas in 2004 voor de overige consoles?


 • @7threst

  Er staat nergens dat de game niet voor de Wii komt. InsideGamer gaat er alleen niet van uit, ik snap ook niet zo goed waarom. Na alle beloftes mag Ubisoft wel eens met een echt goede Wii-game komen.

 • okee dan.//

  deel1 was vet

 • Moet deel 1 echt eens checken. Schijnt zonde te zijn dat die het slecht deed…

 • YES!! Beste nieuws in tijden…

 • 10 tot 12 mensen is niet veel, dan is er vast nog weinig om te laten zien. Een tweede deel zou wel leuk zijn, de eerste was ook tof.

 • Ik hoop dat deze net zo leuk word, op de gamecube was het een top - game!

 • Ik vind het een beetje raar dat InsideGamer deze game nu al bij Xbox360 en PS3 plaatst.  Michel Ancels lievelingsconsole is de Wii, hij heeft nog geen game voor de Xbox360/PS3 gemaakt en ik heb 'm nog nergens ooit horen praten over deze twee consoles. Bovendien staat hij sowieso niet bekend als iemand die veel geeft om graphics, lees bijvoorbeeld de recensie van BGE1 maar.  Ik snap niet op basis van welke feiten of vermoedens IG deze voorspellingen maakt?  @Youri: Verkoopcijfers? Deel één verkocht gewoon níet.  Ik heb het spel gespeeld, vond dat er veel leuke elementen in zaten, maar echt zó bijzonder vond ik de game nou ook weer niet. :P


 • OW YEAH, BABY!!!!  Het werd wel eens tijd

 • Beyond good & evil was ee game die me niet echt aansprak… deze mss wel? wie zal het zeggen… =)

 • Nu remember ik het weer :O

  Dat was met dat meisje met dat groene haar en dat varken.

  Vond ik destijds best leuk,had hem op de Cube.

 • Goed nieuws, het werd eens tijd. Bij Ancel is de game wel in goede handen, hij heeft het eerste deel immers ook gemaakt.

 • @ Twilight  Dat klopt, maar heeft mede daardoor wel zo'n enorme fanbase + cultstatus opgebouwd dat dat de tweede keer niet zou gebeuren. Die game is gewoon niet goed in de markt gezet.

  @ Iedereen die zich afvraagt waarom hij gekoppeld is aan PS3 en Xbox 360  We moeten een game aan een platform koppelen, dat is nu eenmaal niet anders. Dan kiezen we de platformen waarvan we denken dat de games er in ieder geval op gereleased zal worden. PS3 en 360 is gezien de userbase de meest logische combi. Een Wii-versie moet apart worden ontwikkeld, ik denk wel dat die er best zou kunnen komen, maar ben er minder zeker van dan van PS3 en 360. Het is een gok die wij liever ook niet maken, maar zo steekt onze site nu eenmaal in elkaar.

 • Yesss!! Eén van de beste games van vorige generatie!! Ik hoop echt dat die voor de PS3 zeker komt

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren