1. De FIFA 'oorLOG'

De FIFA 'oorLOG'

Marokkanen jatten. Surinamers zijn lui. Antilianen smokkelen drugs en blanke Nederlanders lusten niks. Leuk he, vooroordelen? Het fijne ervan is dat ze toch érg vaak niet waar blijken te zijn, of lang niet altijd van toepassingen. Om maar even een zeer gammel bruggetje te bouwen: zo is het ook met Pro Evolution Soccer en FIFA.

Ergens heeft EA dat aan zichzelf te danken. Waar ‘Pro Evo’ al lang, in elk geval sinds PES 3, een solide basis heeft en die steeds verder uitbouwt, daar liepen de dappere mannen van EA in Canada jaar in jaar uit te kl*ten met ‘off the ball control’ en de bakken andere foefjes die het voetbal realistischer moesten laten lijken. Dat kwam de gameplay meestal niet ten goede en hoewel de serie zijn fans behield, was een groot deel ‘hardcore’ footie-liefhebbers definitief overgestapt op PES, dat het predikaat ‘betere gameplay’ opgedrukt kreeg. En terecht.

Dat verhaaltje was op zijn top bij de releases van PES 5 en PES 6. Deeltje vijf kreeg van ons een 9,5. FIFA 06 stelde daar een 8,5 tegenover. PES numero zes moest het op de 360 doen met een 8-, terwijl de current-gens er met een 9+ vandoor gingen. FIFA behaalde current-gen opnieuw een 8,5, maar stelde op next-gen (360 dus) teleur met een 7. Uitleg: EA investeerde in de franchise door een nieuwe engine te ontwikkelen, waar Konami voor hun next-gen game de oude engine gebruikten, al was ‘ie dan wel aardig ‘gepimped’.

Het gevolg was dat FIFA 07 op de Xbox 360 een karig product was. Nieuwe engine, ja, maar matig getweaked en met bar weinig spelmodi en competities. Vorig jaar gaven we echter al aan dat de keuze van EA op lange termijn wel eens voordeel zou kunnen opleveren. Een nieuwe engine van nul af aan opbouwen kost namelijk tijd en dan is een jaar erg kort. Het jaar daarop kun je echter wél al die andere dingen implementeren en in die fase zit FIFA nu, getuige FIFA 08 op de PS3 en de Xbox 360. Gevolg? Échte next-gen graphics, weliswaar nog niet helemaal afgewerkt zoals het zou moeten (gezichten!), maar mét een shitload aan competities en spelmodi, én de gameplay zelf is verder getweaked.

Dat was ook ongeveer wat ik op de redactie aangaf toen ik mijn recensie af had. Ik was onder de indruk van de eerste echt goede FIFA in jaren, en beloonde dat met een 9-. Ongeloof in de ogen van hoofdredacteur Jelle. “FIFA een 9-?? Ga weg..” Begrijpelijk. Sterker nog, een maand geleden was ik zélf juist heel kritisch naar FIFA toe en was Jelle nog degene die de game verdedigde, dus dan zie je zo’n omslag misschien niet aankomen. Toch blijft zo’n reactie natuurlijk best raar. Waarom zou een willekeurige game namelijk geen hoog cijfer kunnen scoren, puur omdat de games uit het verleden minder goed waren? Bieden in het verleden behaalde resultaten in de gamesindustrie soms wél garantie voor de toekomst? Jelle is natuurlijk maar één voorbeeld van één persoon, maar als je er op let merk je het overal. Het duurde bij mezelf ook een tijdje voordat ik toegaf dat deze FIFA er zeker zijn mocht.. maar waarom? Is het verplicht om PES te ‘diggen’ en FIFA te ‘haten’? Ben je niet cool als je FIFA leuk vindt, omdat EA zich normaal meer op mainstream richt dan op PES? Fuck dat..

Maar goed.. het mooiste voorbeeld kreeg ik vanmorgen in mijn mailbox.. Jelle (die nog steeds vindt dat mijn 9- te hoog is) wees me op de review van IGN UK, die het spel een 7.7 geven. Ten eerste hakt IGN UK erg hard in op foutjes in de Engelse divisies, zoals kleine clubjes die op Wembley spelen.. daar heb ik zelf al geen boodschap aan, maar goed, ik vond dit interessanter.. even vrij vertaald: “De actie speelt zich voornamelijk op het middenveld af in plaats van tussen de twee doelen en het gebrek aan kansen kan frustrerend werken.” Nou weet ik niet welk niveau zij aan denken te kunnen, maar als je een dagje oefent en gewoon, niet te arrogant, op Semi-Pro speelt, krijg je ZAT kansen. En middenveldspel? Kijk eens naar de televisie, negen van de tien wedstrijd spelen zich voor meer dan 60% van de tijd op het middenveld af. Frustrerend? Misschien wel, ik vind het ook frustrerend om Oranje of Ajax te zien voetballen de laatste tijd. Maar realistisch is het wel. En er zijn best veel mensen die FIFA sowieso al leuk vinden, en deze bijkomstigheid als erg fijn extraatje zien. Het is net hoe je het interpreteert, maar sowieso geen punt waar je het spel op af kunt rekenen!

Kortom.. vooruitlopend op de rest van de kritieken – want hoe FIFA verder ontvangen gaat worden door de (inter)nationale media weet ik natuurlijk niet – denk ik dat het tijd wordt om het vooroordeel ‘PES is top en FIFA mag op een afstandje meekijken’ maar eens overboord te gooien en FIFA een eerlijke kans te geven. En dan? Je kunt er van houden of niet, maar hoe dan ook blijkt (de next-gen versie van..) FIFA 08 gewoon een zeer goede game te zijn. Lees maar.

Dit artikel delen

Over de auteur