1. Team Fortress 2 (PC)

Team Fortress 2 (PC)

Daar sta ik dan. Met een helm op mijn hoofd en een raketwerper over mijn schouder, gefixeerd kijkend naar het hek voor mij. Achter mij hoor ik “I am fully charged!” op een Duitse toon gezegd worden. Ik antwoord door dankbaar “Thanks” te zeggen. Wetend dat mijn Duitse kameraad mijn leven en die van vele andere al vaak gered heeft. Het zweet staat me op mijn voorhoofd, druppel voor druppel valt het naar beneden. Ik maak mijn hoofd leeg en concentreer me op wat ik zo moet gaan klaarspelen. Een luide vrouwelijke stem schalt in mijn oren.. “Three!”.. “Two!”..“One!” .De hekken gaan open, een sirene loeit. “Begin!” Met acht andere figuren ren ik op het zojuist geopende hek af. Een glimlach verschijnt op mijn gezicht, “Charge!”. Raketten knallen tegen de grond, kogels vliegen om de oren, bommen vallen uit de lucht ; er heerst totale chaos.

Chaos is waarschijnlijk de beste manier om dit spel te beschrijven. Team Fortress 2 is geen alledaagse shooter zoals jij en ik gewend zijn. Ten eerste heeft het spel alleen maar multiplayer ondersteuning, als je zoekt naar een spel dat zowel online als offline te spelen is dan is dit niet de juiste keuze. Ten tweede is er de fantastisch uitgewerkte stijl, zoals je die ook wel ziet in films van Pixar. Dan bedoel ik niet alleen de kleurenschema’s en texturen, ook de negen verschillende speelbare klassen in het spel zijn uitstekend verzonnen en uitgewerkt. Zo heb je de kleine, supersnelle, maar fragile Scout die na een hard pak slaag uitgedeeld te hebben altijd de kans neemt om je uit te schelden. Ook is er de Heavy Weapons Guy, deze Russische colossus kan niet wachten om zijn minigun “Sasha” op te warmen en al die, door hem benoemde, baby’s van het andere team vol met lood te schieten. De reus houdt op zijn tijd ook van een lekkere sandvich en dat laat hij dan ook merken door tijdens het eten luid te smekken.

Dat zijn pas twee van de negen karakters. Naast de Scout en Heavy zijn er ook nog de brandgrage Pyro met zijn vlammewerper, de maniacale Medic die zijn team ondersteunt door te helen, de oorlogsveteraan Soldier met zijn raketwerper, de uiterst slimme Engineer die gebouwen kan neerzetten, de proffesionele Sniper, de explosieve Demoman met zijn bommen en de stijlvolle Spy met zijn mes en verkleeddoosje. Ieder van deze personages heeft een andere soort speelstijl. Zo moet je zeer snelle reflexen hebben met de snelle Scout of goed kunnen sluipen en acteren als Spy. Ook heeft ieder van deze groep een scala aan eigen teksten die passend is bij hun afkomst, speelstijl en uiterlijk. Ze zullen reageren op de situatie en dat brengt leven in het spel, een humorvol leven. Deze teksten zitten namelijk vaak vol met scheldwoorden of opmerkingen die een glimlach op je gezicht toveren, neem daarbij de uitstekend vormgegeven animaties en modellen en je hebt een spel dat audiovisueel geniaal in elkaar steekt. Denk niet verkeerd als je naar de plaatjes kijkt, dit spel mag er dan “kinderlijk” uitzien, maar er is een hoop bloed, hoewel dit in dezelfde overdreven stijl is en er ook een optie is om het volledig uit te zetten, en er komen veel scheldwoorden voor, hoewel deze ook vaak erg meevallen. Door de stijl ziet het spel er een aantal jaar na dato niet lelijk uit, in tegenstelling tot andere spellen die snel verouderen. Hierbij komen we dan ook aan bij de derde reden waarom dit spel geen alledaagse shooter is.

Zoals de naam al zegt is dit Team Fortress. Er zijn twee teams die tegen elkaar strijden, Red en Blu. Welk doel jouw team dan ook voor ogen heeft, een punt capturen, de intelligence (vlag) stelen of de bom naar de vijand duwen, de spelers zullen in alle gevallen moeten samenwerken. Als je een speler bent die alles zelf wilt doen dan zal je in dit spel nergens komen. Indien je hier wilt winnen zul je een goede balans tussen de negen klassen moeten vinden. Dit betekent niet dat er maar één plek per klasse beschikbaar is, want het spel is te spelen vanaf twee tot en met 32 spelers. Wel betekent het dat een team dus zelf kan kiezen van welke klasse ze meerdere willen gebruiken en of een klasse misschien wel helemaal overbodig is op een map. Dit brengt ook twee minpunten met zich mee. Vaak gebeurt het dat spelers wel alles zelf willen doen, wat bijna altijd resulteert in het tegenwerken van jouw team. Het andere minpunt is dat sommige klassen gewoon geen schijn van kans maken op sommige mappen, voor een spel dat zo leunt op samenwerking tussen verschillende klassen is dat een groot minpunt.

Maar dat mag de pret niet drukken, Team Fortress is namelijk een geniale shooter. Dit is een spel dat je makkelijk honderden uren bezig kan houden zonder te vervelen. Elke ronde is chaotisch, elke ronde is anders, elke ronde zit vol met humor en elke klasse speelt compleet anders. VALVe, de developers van het spel, brengen ook regelmatig updates uit. Het gaat dan vaak om nieuwe mappen, wapens, modi, nieuwe dialogen voor de karakters en dergelijke. Deze zijn volledig gratis en brengen weer een hele andere soort gameplay mee. Ook kunnen mensen zelf mappen, modi, textures en zelfs modellen maken en deze zijn zeer makkelijk in het spel te gebruiken door andere mensen. Het spel is ontzettend populair en er zijn duizenden mensen om een rondje mee te spelen en dat is niet voor niks. Als je het me niet kwalijk neemt ga ik nu maar verder spelen... “Thanks for standing still, wanker!”

Conclusie en beoordeling

Al met al is Team Fortress 2 een spel wat je gedurende een zeer lange tijd kan spelen. Dankzij de geniale stijl en gameplay verouderd het spel amper. De vereiste samenwerking met andere spelers kan soms nadelig zijn, maar levert vaak leukere momenten op dan spellen waar alleen spelen aangemoedigd wordt. Het grote verschil in gameplay tussen de klassen zorgt voor een extreem hoge herspeelbaarheidswaarde. Het enigste minpunt wat dan ook echt een grote impact heeft op het cijfer is dat sommige mappen niet helemaal gebalanceerd zijn voor alle klassen, maar even ruilen van klasse “verhelpt” dat probleem. Ik kan dit spel aan iedereen aanraden die naar een online shooter zoekt of gewoon één van de beste spellen van 2007 wilt spelen.
93
Score
930
Score: 930
 • Pluspunten
 • Teamwork is belangrijk...
 • Audiovisueel is het spel briljant
 • Regelmatig updates met nieuwe content
 • Veel mods van de spelers zelf
 • Ontzettend gevarieerde gameplay
 • Minpunten
 • maar dat kan ook een nadeel zijn
 • Sommige mappen zijn niet gebalanceerd voor alle klassen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Red Alert,tijdloos..

 • mee eens!  super chille updates =D

 • Jee, een demo van Burst Limit

 • nice vooral psp secret agent clark lijkt me wel leuk om ff te spelen

 • Had het al gezien, maar is eindelijk weer eens een mooie gave update!!! Ook lekker veel!! Zal met de Sony day te maken hebben..

 • Effe wat downloaden dan:)!

 • weet iemand of er nog een demo komt van queke wars

 • ik heb dat spul van Red Alert niet kunnen vinden en secret agent clank ooknie, licht dit aan my?

 • @ mr-nice-wan

  Als het licht uit is wel…

  OT- Nice updateje!

 • meteen downloaden

 • Chille update!!

 • Dat is weer een mooie update :)

 • een aantal vette dingen erbij!

 • Burst limit YAY!!! :D

 • IK zie Burst Limit niet staan kan iemand me vertellen waar die staat

 • ja ligt ja

 • die nieuwe demos van burst limit zie ik ook niet staan of moet die update nog komen?

 • DBZ ff downloaden.

 • burst limit aaight

 • Wooh! DragonBallZ: Burst Limit ben ik nu aan het downloaden, de demo dan he ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren