1. Resident Evil 5 (PS3)

Resident Evil 5 (PS3)

Resident Evil 5

De Resident Evil zonder verassingen.

In deze memberrecensie ga ik proberen uit te leggen, waarom Resident Evil 5 in principe een goed spel is, maar toch bij lange na niet de naam van de serie kan hooghouden.

Het verhaal

*Spoilers* (lees dit niet als je het spel niet hebt uitgespeeld en dat wel zou willen doen)

Ten eerste het verhaal, wat voor mij in ieder geval toch een belangrijk aspect is van een game. Nou verschilt de mate van belang van een verhaal per genre, maar de resident evil serie had toch altijd een interessant dan wel spannend verhaal. Dit kwam helaas ten einde in deel 4 en is in deel 5 niet verbeterd. Het bijna verdrietige hieraan is, is dat de cast van resident evil 5 in tegenstelling tot resident evil 4 wel vet is. Leon en de dochter van een Amerikaanse president zijn niet erg boeiend en alle badguys waren helemaal cliché. Alleen Ada en Krauser hadden nog wel wat. Resident evil 5 heeft echter Chris, Jill en bovenal een van de best gemaakte badguys ooit Wesker. Waar ik in Code Veronica X nog van elke scene met wesker genoot begon hij hier snel te vervelen. In Code Veronica X had Wesker een air van mysterie om hem heen, maar in Resident Evil 5 is hij eigenlijk gewoon een cliché badguy die een God wil worden. Met Jill hebben ze ook weinig gedaan, behalve dat men haar een belachelijke verandering geeft in haar uiterlijk, die haar nou niet ten goede komt. Verder was het bij de trailers eigenlijk al duidelijk voor iemand met zelfs maar een paar hersencellen dat Jill die masked vrouw zou zijn. Ik hoopte echter op een dwaalspoor en dat we nog wel verrast zouden worden, maar helaas kwam ik daar bedrogen uit. Verder hebben ze haar amper air time gegeven. Ik moet eerlijk bekennen dat ik die files nog niet gelezen heb, maar dan kan ik net zo goed een goed boek lezen. Ik wil het verhaal geïmplementeerd in de game. Lezen via dialoog vind ik prima, maar als een file voor achteraf… Op dit punt weet resident evil 5 dus totaal niet te scoren en dat is gezien de cast dus eeuwig zonde.

De graphics

Dan gelijk maar naar het grootste pluspunt van het spel. De graphics. De production value van deze game is duidelijk enorm hoog. Alles ziet er fantastisch uit als we puur technisch naar de graphics kijken. Vooral de filmpjes (die bijna niet verschillen van de gameplay zelf) lijken echt steeds dichter bij werkelijkheid te komen. Je zit nu gewoon bijna letterlijk in een film te spelen.

Qua leveldesign en sfeer ben ik minder te spreken. Ten eerste is resident evil 5 gewoon geen horror meer. Het is totaal niet eng. In resident evil 4 was ik nog behoorlijk bang voor de kettingzaag, maar in RE5 had ik hem na een paar keer wel door en dan is er weinig meer aan. Verder ademt het spel geen echte horror meer uit. Je had net zo goed Aliens of Locust dood kunnen schieten. Het is gewoon een shooter geworden en aangezien er daar al zoveel van zijn vind ik dat toch een behoorlijk verlies.

De gameplay

De gameplay is in zijn basis zeer robuust. Er zitten geen irritante dingen in, waarvan je denkt ‘waarom in godsnaam hebben ze dit zo gedaan’ en het speelt over het algemeen zeer prettig. Ook met de besturing heb ik niet veel problemen al vind ik het argument van dat de besturing beklemmend moet zijn, omdat dat het juist spannend maakt onzin. Resident Evil 5 is namelijk gewoon een third person shooter. Het heeft niks meer met survival horror te maken. Je kan zoveel First aids kopen als je wil en kogels kwam ik echt bijna nooit te kort (op normal in ieder geval). Bovendien is het in chapters opgedeeld en zijn er heel veel checkpoints. Dit spel kan bijna niemand op normal echt in moeilijkheden brengen.

Verder vind ik de gameplay eigenlijk vooral saai en verschrikkelijk onorigineel. Sowieso lijkt resident evil 5 heel erg op zijn voorganger (RE4), maar ook voor een vriend die Uncharted gespeeld heeft zijn er een aantal herkenbare dingen. Nou is dat natuurlijk niet zo erg. Beter goed gejat dan slecht bedacht, maar ik heb toch het gevoel van nul inspiratie. Ik kan er niet echt mijn vinger op leggen, maar datgene wat Resident Evil 4 briljant maakte mis ik in Resident Evil 5. Alle bossbattles zijn enorm saai als je ze door hebt (en dat kost niet veel moeite). Bij de meeste had ik echt het gevoel dat je alleen maar zoveel mogelijk lood door hun moest jagen. Ook de meeste quicktime events waren zeer standaard en gaven nooit het wow gevoel zoals ze dat in RE 4 wel deden. Al met al steekt het dus wel fatsoenlijk in elkaar, maar voelt het leeg aan en mist het datgene wat het spel boven het gros had moeten tillen.

Conclusie en beoordeling

Al met al een robuust spel dat zich helaas nergens mee weet te onderscheiden, behalve met zijn production value. De trophies (ik heb de Ps3 versie gespeeld) of achievements dragen nog wel wat bij aan de replayvalue, maar daarmee kan het spel zich toch geen klassieker noemen. Het gaat immers ook om de hele ervaring, die door de graphisch heel filmisch is geworden, maar helaas zonder enig noemenswaardige inhoud die echt weet te verassen. Het is dus maar te hopen dat ze hun belofte waarmaken en dat deel 6 een totaal andere weg in zal slaan. Maar Capcom is veel talent kwijtgeraakt aan het net opgerichte Platium Games. Dus voorlopig kijk ik vooral met verwachtingsvolle blik die kant op….
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Robuuste gameplay
 • Minpunten
 • Lijkt veel teveel op RE4, maar mist datgene dat RE4 een klassieker maakte
 • Slecht verhaal, ondanks interessante cast
 • Onderscheid zich niet

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • een nieuwe Mickey Mouse game zou helemaal machtig zijn :-)

 • Ben benieuwd!

 • Ben benieuwd!!

 • Nou, we kunnen dus in elk geval afleiden dat de game 3D wordt ;) flaauuw…

 • vraag me af met game hij bezig is??

 • Nu is het geen geheim meer..

 • haha idd : )

 • @Shoarmaboer:  No offence, maar jij kunt echt niet (begrijpend) lezen :p.

 • mmmm we w8'e af

 • Twisted Metal lijkt me, ik denk nie dat hij 2 ps3 games tegelijk maakt….

 • Ben benieuwd..

 • En weer wat geheims, dat ze er gewoon voor uitkomen, ze willen alleen maar aandacht.

 • Tuurlijk willen ze aandacht. 0_o

  Zou jij als bedrijf aandachtsloos door het leven willen gaan? Moet meer aandacht en publiciteit hoe beter, duh.  Hopelijk wordt het een titel met kwaliteit.

 • wie zal het zeggen?

 • Nieuwe Twisted Metal natuurlijk —> Duuuuuh…

 • @Shoarmaboer:  No offence, maar jij kunt echt niet (begrijpend) lezen :p.  Hij is bezig met een geheime game, nu is die game niet zo geheim meer, of wel soms?


 • Zal wel niets worden..

 • leuk hoor

 • We zullen wel zien

 • nou ben ik benieuwd…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren