1. The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena (PC)

The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena (PC)

UV-licht is erg slecht voor de huid en ogen en kan kankerverwekkend zijn, vandaar dat het nooit goed is om te lang in de zon te zitten. Als je geen bescherming gebruikt kan je snel verbranden, huidaandoeningen oplopen en andere nare dingen waar ik geen weet van heb. Daarom raad ik iedereen aan om je goed in te smeren met zonnebrandcrème, maar vooral om een zonnebril te dragen. Iedereen weet namelijk dat je zonder zonnebril perfect in het donker kan kijken met Eye Shine®, voor maar twintig menthols bij je dichtstbijzijnde Butcher’s Bay verkrijgbaar, maar direct licht is moordend! Dus dragen die zonnebril, vooral jullie kinderen, het maakt niet uit of je zonnebril eruit ziet als een verbrande zwembril. Ik, Richard. B. Riddick, heb gesproken.

Voor wie die schuurpapier-pratende man echt niet kent licht ik hierbij even snel in: Richard B. Riddick is de meest gezochte crimineel in het

heelal, met talloze moorden op zijn naam, alles in zijn handen wordt immers een dodelijk wapen. Hij staat echter ook bekend, of berucht zo je wilt, om iets anders waar hij heel goed in is: ontsnappen. Riddick is al meerdere malen gepakt door huurling Johns en samen met hem bezoekt hij de leukste uithoekjes van het helaal, van pikdonkere tot snikhete planeten, als er maar een gevangenis staat met maximum beveiliging. Riddick is echter al alle keren ontsnapt en dus brengt Johns hem naar Butcher’s Bay, een gevangenis waar de meest doorgewinterde criminelen herbergen en waar tot dan toe nog niemand uit is ontsnapt, tijd voor Riddick om daar een einde aan te maken.

Dit uitgangspunt kan je heel erg bekend voorkomen, omdat de game ook al is uitgekomen in 2004 voor de Xbox en later op de PC met één van de langste namen in de gamegeschiedenis: The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher’s Bay – The Director’s Cut Edition. Destijds was ik een enorme fan van de films en game en heb het op de Xbox, tijdens een logeerpartij, in een adem uitgespeeld, om hem daarna voor de PC thuis te kopen. Starbreeze is mij dus goed gezind en brengt de game opnieuw uit met als toevoeging Assault on Dark Athena, het verhaal dat zich direct na EfBB afspeelt.

Ik begon maar met de remake om in de game te komen en te kijken wat er allemaal verandert is. Het eerste was me opviel was dat de lichteffecten verbluffend waren en perfect bij de game passen, daarnaast zijn de

textures aanzienlijk scherper gemaakt en zien de character models er beter uit – die er in 2004 al prachtig uitzagen. De A.I. is naar mijn mening ook flink omhoog gegaan, doordat de bewakers jouw veel eerder zien is de game een stuk pittiger, vandaar ook dat ik hem weer snel op Normal had teruggezet na mijn eerste paar uur op Hard. Qua gameplay is er verder niks veranderd, maar ik moet Starbreeze hier ook roem voor geven, het is namelijk een gewaagde zet om vrijwel niks te veranderen aan de game die al zo geweldig was. Naar mijn mening kon het alleen maar de verkeerde kant op gaan, dus die kleine toevoegingen die ze hebben gemaakt komen ten goede en voor de rest hoeven de fans dus niks nieuws te verwachten. De vuistgevechten hebben een aantal nieuwe animaties als het om executies gaat en de vuurgevechten blijven een kwestie van veel, heel veel, schuilen.

Nadat ik de remake had uitgespeeld, die toch wat makkelijker was door mijn voorkennis, ging ik verder met Assault on Dark Athena. Wat ik niet verwacht had was dat de game verder gaat zodra je je voet buiten Butcher’s Bay zet, dus je kunt gelijk verder gaan met spelen zonder eerst weer naar het menu te gaan en dergelijke. Dit klinkt misschien als pietleut, maar persoonlijk ben ik gelijk uit de vibe als ik eerst weer naar het hoofdscherm moet gaan en daar het vervolg moet selecteren.

Het nieuwe hoofdstuk in de kronieken van Riddick voelt al gelijk fris en nieuw, want je stuit al na een aantal minuten op de eerste Drones die zorgen voor een frisse wind door het genre. Nadat je namelijk ontsnapt van Butcher’s Bay met Johns wordt je gevangen genomen, alweer, door de Dark Athena. Dit schip wordt bestuurd door een groep huurlingen, met een oude bekende van Riddick aan het stuur: Captain Revas. Zij overvalt met haar mensen andere schepen en ontvoerd dan de inzittenden, daarna tovert ze hun om in Drones om voor haar te vechten. Deze vijanden zijn namelijk half mens, half machine en hebben vaste routines, ze kunnen echter ook overgenomen worden door menselijke handen en hebben dan het voordeel van machine en mens. Je kan daar dus handig gebruik van maken als je zelf bij een controle kamer weet te komen. Als ze echter niet worden bestuurt zijn ze een stuk dommer dan hun menselijke tegenstanders, maar ze zijn wel zwaarbewapend en kunnen flinke schade aanrichten als ze in grotere groepen komen, voorzichtigheid is dan geboden.

Als ze dood zijn kun je echter niet hun wapens oppakken, deze zijn namelijk gemonteerd aan hun arm en de enigste mogelijkheid is dan om ze als een soort turret te gebruiken. Je kun je dus niet als een Rambo door de levels heen bewegen, waar de DNA-beveiligde wapens in Butcher’s Bay je het daar lastig maakten is het de technologie hier. Wat dan wel weer handig werkt is om aandacht te trekken door in het wilde weg te schieten, jezelf verschuilen achter een kist en dan de drone een los draadje bezorgen. Voor wie lopend wilt schieten - *kuch* Resident Evil *kuch* - is het niet getreurd, later in het spel kom je ook de ‘gewone’ huurlingen tegen met messen, schroevendraaiers en het standaard schietgerei.

Om nu maar gelijk een waarschuwing uit te brengen voor de onwetenden zoals Philip, het is niet een Stealth-shooter! Je moet als in een RPG opdrachten voor andere mensen uitvoeren, veel praten in de gevangenis, kleine puzzels oplossen, klimmen en klauteren en de gebruikelijke mensen omleggen. Het

schieten is niet zoals in Call of Duty het belangrijkste onderdeel, want je legt zo het loodje en je wapens zijn niet altijd even accuraat. Mensen die echter van Splinter Cell en dergelijke houden kunnen hier hun ei echter wel goed in kwijt, de schaduw wordt perfect gecombineerd met Riddick’s Eye Shine – die je verkrijgt in Butcher’s Bay – en het is soms handiger om ergens ongezien langs te komen dan iedereen die je tegenkomt om te leggen. Bewakers zullen het bijvoorbeeld opmerken als er ineens een dode voor zijn voeten ligt en zullen om hulp roepen, iets wat je niet wilt als ontsnappende inmate. Je kunt natuurlijk wel je slachtoffers verstoppen en de lichten uitschieten – iets wat in maar weinig games kan – maar de oplettende bewaker zal het op den duur merken als zijn partner niet komt verschijnen, dit wordt dan leuk in beeld gebracht door een bewaker die wild om zich heen kijkt naar jou…

Het audiovisuele aspect van de game is sowieso goed gedaan, Vin Diesel blijft een geweldige stem verlenen – en lichaam natuurlijk – aan Riddick en Xzibit heeft ook een goede rol aan bewaker Habbott verleend. Sommige dingen zijn grafisch wel ondermaats, zoals sommige textures en de lipsync in EfBB is op sommige punten niet helemaal goed gedaan. Ook lees ik op de forums dat veel mensen last hebben van DRM, het programma dat je keycode checkt op authentiteit, als die dus niet klopt kan je de game niet spelen. Ook hebben veel mensen last van grafische bugs en lag, maar ik kan melden dat ik hier persoonlijk geen last van heb gehad, voor het eerst heeft meneer R. Beentjes géén last van rare fouten! Dus als houd je van zonnezwembrillen, stoere mannen en cyborgs, kopen deze game!

Conclusie en beoordeling

Het epische gevoel dat ik vijf jaar geleden van deze game kreeg is weer helemaal terug en resulteerde in een nieuwe kijkronde van Pitch Black en The Chronicles of Riddick. Al heb je van deze films genoten en/of de originele game dan kan ik je deze game zeer aanraden. Heb je nog nooit van Riddick gehoord, maar vind je een game die stealth, shooter, RPG en platform-elementen combineerd wel vet, dan is het idem dito. Heb je echter helemaal niks met sluipgedoe en trek je liever als een Rambo ten strijde dan is deze game helemaal niks voor jou, ga Call of Duty spelen en verschuil je in een hoekje totdat Vin Diesel jou een bezoekje brengt.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Twee voor de prijs van één
 • Brute stealth
 • Lekker moeilijk
 • Audio
 • Grafisch op veel punten prachtig
 • Minpunten
 • Lekker moeilijk
 • Lipsync soms off-sync

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik ruik een port, plus een bedrijf dat z'n lesje nog niet heeft geleerd.

  Niet geïnteresseerd.

 • niks aan

 • Die willen ff snel incashen dus pleuren ze maar wat op een schijfje met een paar extras erbij.

 • Saai..

 • Ik speel alleen Yahtzee als de stroom uitvalt, dus niet op een console.

 • BORING

 • Niet echt interessant.

 • Waarom wil je een bordspel op een console spelen??? Als het al leuk is is het juist leuk om met een bord of iets dergelijks. En dan zijn alle rond de tafel gaan zitten.

 • Hier is dus geen ruk aan, ten eerste ken ik geen van de genoemde 'populaire' Hasbro games, ten tweede moet je dit soort familygames met je familie aan tafel spelen en niet voor een tv.

 • Zo te zien word dit een spel die je maar beter kan laten liggen.

 • Pak gewoon het origineel uit de kast. Een stuk goedkoper.

 • Dit is dus waar 3rd parties zich voor interesseren op de wii.

 • Mr Potato Head!!!!

  -_-

 • En dat ie ook voor de PS2 verschijnt vergeten we voor het gemak maar even Shenmue3? Kap toch eens met dat kinderachtige getroll in elk Wii gerelateerd nieuwsbericht, vervelend ventje.

 • Lijkt me geen moer aan, en nu nog een game voor de PS2? :P

 • tja-

 • Hehe, eindelijk die bordspellen uit de kast flikkeren.  Eindelijk fatsoenlijk de ruimte om al mijn PS2-games neer te zetten

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren